Бременна и пред дилема

• 10 637
  • 156
  •   1
Отговори
Здравейте,скъпи форумци! На 21 съм и преди 4 дена разбрах,че съм бременна ( 2 положителни теста и посещение при гинеколог) . Бременноста не мога да кажа,че е била желана,но станалото вече е станало и няма връщане назад! Сега съм пред голяма дилема как да постъпя да направя аборт или да оставя детето. През тези 4 дена в главата ми е пълна мъгла,нерви и прочие. Бащата на детето иска да го оставим,неговите родители са съгласни,но моитее- НЕ ....Особено майка ми е твърдо против да го родя,защото " няма да се оправя" ( разбирам ги напълно) .. Всеки от близките ми ми дава съвети от най-разлиичен тип ( недей-голяма отговорност,живота ти се преобръща напълно,ще съжаляваш,запази го,вземи решение сама за да не съжалчвш и прочие) .Причините заради които искам да направя крачката към аборта са,че нямаме сигурен доход и двамата( макар и да си обещаваме че ще почнем работа,ако реша да го оставя), и двамата сме студенти,или общо взето най-много ни притеснява финансово дали ще може да отгледаме това дете, има и още нещо не съм сигурна дали мога да бъда ИСТИНСКА МАЙКА . Имам две седмици,две седмици в които да реша ( до следващия преглед и решението което съм взела) как да продължи живота ми .. Искам мнения как бихте постъпили в моята ситуация и съвети от хора,които не са в обкръжението ми и могат да погледнат по друг начин на нещата.. БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

# 1
Никой не може да те посъветва - никой няма право да го прави!

Решението може да бъде само твое, последиците от него ще бъдат основно за теб - в по-малка степен за твоите близки и родители, но и за тях!

# 2
Как така си на 21 и вашите не са съгласни да оставиш детето?
Разбирам да не мислят за подходящо да почвате да правите дете, но след като е вече факт .....
Решението според мен трябва да е твое и на таткото, а не на родителите ти.
Има хора, които чакат подходящ момент /от финансова гледна точка/, за да правят деца, но този момент може и никога да не дойде.
Успех с решението  Peace

# 3
Никой не може да те съветва, но ето как изглежда ситуацията отстрани. Първо, ти си на 21, не си на 16 или дори на 19. На тази възраст може да се справиш съвсем нормално с едно дете и да си напълно истинска майка, така че това не би трябвало да те притеснява.

Относно доходите- ще трябва да се хванете на работа, но и на по-късна възраст такива доходи не са гарантирани.

Може ли да запитам какви са ви специалностите? Има специалности, с които и след завършването трудно ще си позволите дете. Обратно, ако родиш сега, може да преосмислиш възможностите за работа и дори самата специалност.

Относно преобръщането на живота- това така или иначе вече е станало, независимо дали детето ще се роди или не. Даже може да стане така, че животът ти да се преобърне към по-добро, никой не знае. Освен това има още нещо: доста е вероятно ако сега махнеш детето, след време да се разделите и с приятеля ти.

Не на последно място, на 21 си и майка ти вече няма думата. Това е между теб и таткото. Едно детенце все ще изгледате. Никой не съжалява за родените деца, виж за аборт може и да съжаляваш цял живот, колкото и след това да постигнеш нещо академично или материално, защото не си била "вързана" с бебе.

Другото нещо е рискът за здравето- колкото и безопасна да е процедурата, пак не е гаранция, че няма да има последствия.

# 4
Аз съм предучилищна педагогика,а той педагогика на физ.възп. ...

# 5
  • гр. Тутракан
Аз няма да ти кажа какво да правиш, просто споделям моето мнение ...
 Аз съм в 9-ти месец (многооо щастлива) на своята първа бременност.
На 24 години съм. Бащата на детето е на 28. Това е без значение.
Искахме дете преди години (2- 3) но все измисляхме причина. Аз бях студентка ( вчера ми беше държавния изпит и сега си чакам дипломата) ... решихме след като завърша. После да си вземем жилище, после да си намерим работа, после да се развием всеки в своята работа, после доходите нямало да ни стигам ... и т.н. никога не идва подходящия момент. Докато един ден не се получи и разбрахме, че чакаме дете.
Това бе най- прекрасния ден в живота на двама ни, а сега ... няма думи с ,които да ти кажа колко сме щастливи и за миг не съжалявам за детето си.
Решението си е ваше -твоето и на бащата, но от мен да знаете никога не идва подходящия момент за дете. Просто в такова време живеем.
Успехи и помисли добре !

А , то момичето е като моята специалност ... Simple Smile Помисли

Последна редакция: сб, 28 юни 2014, 20:38 от AnMary

# 6
  • В градината...
Аз съм вече на 40 и още се чудя дали ще бъда добра майка. Има голяма вероятност никога да не го разбера. Толкова време се питах и си мислех, че не съм готова, а и сигурно никога няма да бъда. Всеки си има своите ангажименти и проблеми - сега отлагаш за едно, утре за друго. Така минават годините. В един момент изтръпваш от страх, че времето ти е свършило.
Сега разчитам някое младо момиче да си остави детето за осиновяване, понеже не е готово да бъде майка, от 2 години чакам. Такива ми-ти работи.

# 7
Никой тук не може да кажи какво да правиш с детето си. Това е решение което ти трябва да вземеш. Помисли много, ама много добре преди да вземеш каквото и да било решение. Хубаво е, че приятелят ти и родителите му те подкрепят. Твоите родители са против - ами ок, но ти си на 21г. и решението е твое, а не на родителите ти.
Не си сигурна дали можеш да бъдеш истинска майка. Разбира се, че ще бъдеш, стига да искаш това дете. Аз родих на 25г., исках бебето, беше планувано и пак не бях сигурна дали ще бъда добра майка, все още не съм сигурна дали се справям правилно и дали съм добра майка.
Относно финансите - наистина това е голям и проблем. Но вярвам, че и с това можете да се справите. Ти едва ли ще си намериш работа бременна (или поне ще е много трудно), но приятелят ти може да си намери. За едно бебе не се искат кой знае колко много средства, на нас ни бяха нужни по-малко от 100лв. на месец в началото, но кърмих, т.е. купувах единствено памперси. Ако един ден сте с добри доходи каква е гаранцията, че ще е така когато тръгне на училище например и тогава вече трябват наистина сериозни средства. Моят скромен опит дотук показва, че колкото по-малко е детето толкова по-малки са и разходите. Количка, кошара, дрешки - има и втора употреба. На дъщеря ми всичко е втора употреба, въпреки, че и двамата имаме работа.
Помисли, ако направиш аборт дали няма да го мислиш цял живот, дали няма да съжаляваш.... Ако родиш не мисля, че ще съжаляваш, колкото и да ти е трудно.
Пожелавам ти да вземеш най-правилното решение за теб  Hug

# 8
Не мога да ти дам съвет, но като майка на 6 месечни близнаци те уверявам, че няма по-прекрасно нещо на този свят. Приятели и познати ще ви заринат с неща (дори и използвани) и ще видиш, че ще се справите. Ще кърмиш, ще ги готвиш пюренцата, това дете гладно няма да остане. Но когато те погледне и протегне ръце и започне да рита от радост като влезеш в стаята...имаш подкрепата на таткото, какво повече ти трябва. Прекрасно! Ще си имаш детенце. Разбира се, ако ти така решиш. Това си е твоя живот и твоето тяло.

# 9
Аз съм предучилищна педагогика,а той педагогика на физ.възп. ...

С тия специалности и след завършването няма да се търкаляте в пари. А точно в твоята специалност може да е плюс да си майка.

Относно работата, ученето и кариерата- ако сега родиш, на 30 ще имаш поотраснало дете, може и още едно. Съвсем различно ще е с дете на 8 в сравнение с по-малко. На 30 си таман готова за бачкане, приемат те по-сериозно. Ако сега тръгнеш да учиш, първо ще си загубиш времето, защото българският ВУЗ на всички е ясно, че не е бог знае какво откъм изисквания. Ще го изкараш, спокойно. Ако тръгнеш да чакаш завършване, работа- ще си откараш до 26 поне.

А сега на млади години ще си много по-"истинска" майка, отколкото безкрайно чакалите, които са свикнали да бачкат в офис с климатик. Даже чакането по-скоро поврежда инстинктите на жените и докато се прежалят да родят, вече не се знае какви майки ще са.

Да, ще имаш безсънни нощи и ще научиш какво е наакан памперс. Голям праз! Ще свикнеш- жената се адаптира към бебето, а нааканите памперси не хапят. Е, няма да те вее вятър на бял кон като готините колежки, ама не е кой знае каква жертва. Със сигурност няма да пропуснеш "живеенето", защото просто да имаш дете си е част от живеенето, и то важна.

И веднага ти давам една идея: ако така и така гледаш бебе, може да вземеш срещу заплащане и детето на някоя работеща майка. С твоята специалност си идеална за детегледачка.

# 10
Историята ти ме трогна и не се сдържах Simple Smile
Дъщеря ми е на 7 месеца, които са най-прекрасните от живота ми! Когато забременях, не бях сигурна как ще се справим и дали е подходящ моментът, макар че беше планирано. Стана веднага и нямахме много време да мислим. Финансовата част не е такъв проблем, все ще се справите. Еднократната помощ за майка-студент е добра сума и ще покрие доста разходи. Важното е двамата с приятеля ти как се чувствате...ако се обичате, подкрепяте и имате усещането, че искате детето, няма защо да се колебаете. Винаги, когато близки са се чудели дали да имат дете, съм ги съветвала да помислят и да вземат напълно осъзнато решение, защото животът наистина коренно се променя. Ако не си готова, не рискувай, защото после ще ти тежи.
Искрено се надявам да решите да задържите бебчето и да сте много щастливи, но и да решите да изчакате, пак бъдете много щастливи!  Hug

# 11
Е какво прави чак толкова човек на 21, че да не може да си позволи точно тогава да му се "промени животът"? Да си промениш живота на 26 или дори на 30 не е по-лесно.

# 12
Ами появата на дете променя доста неща...ако човек не е готов, му идва в повече. Не, че не се преодолява всичко Simple Smile После даже става по-хубаво, така че промяната е за добро  Peace

# 13
Разбира се, че променя. Но природата така е направила хората, че да не им идва много в повече. Е, освен ако нямаш нагласа колко е ужасно, кошмарно, подтискащо и как ще загубиш великите си студентски години и ще си отрежеш великата кариера.

Девойката да подходи с малко акъл да не стане сто кила още млада- млада и нещата ще се наредят. По-лесно е да жонглираш следване в български ВУЗ с майчинство, отколкото да се справяш с работодатели.

# 14
Здравей,
не зная какво да те посъветвам, да млади сте, кофти е, че сте без работа, но пък никой не ви гарантира финансова стабилност след 5, та дори и след 10-15 години. Аз лично познавам жени, имащи много добро професионално развитие въпреки, че са родили млади, едната дори сама отглежда детето си Simple Smile
Майка съм на момиченце на година и половина, родих на 32г и се чудех дали ще се справя, хахаха още се чудя, не вярвах че е така, ама наистина ни идва отвътре Simple Smile Колкото до това какви средства ще са ви необходими за отглеждането на дете, ами в началото наистина не са много, мисля че към 3-тата годинка нарастват повечко.

Общи условия

Активация на акаунт