ЮНЧЕТА засмени, добре дошли в РОДЕНИ! - 1

• 30 736
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
За къпането и сменянето на памперс: правим ги винаги след храна, иначе е немислимо. Ники не повръща, така че не ни е проблем.

За облеклото: при нас в Русе е доста топло, малкият е само по боди с къс ръкав и денем и нощем. И пак му е топло. Още малко и само по памперс ще го държа, то не се търпи от жега.

За водата: само на кърма сме и вода не давам.

За витамин Д: нашата педи каза, че не се давал през летните месеци. Така че сме с една тревога по-малко.

За масажа и гимнастика: доколкото знам се справят след като бебето е поне 4кг или на 1 месец.

# 451
Ето снимка и от мен
 http://prikachi.com/images.php?images/838/7454838A.jpg
А моето бебе като се роди 4660г дали е гогово за гимнастика?! Simple Smile
Вода не давам,само си кърмим.
За спането-всичко е нормално при бебетата и да спят цял ден и да не спят.Синът ми беше от вторите :-X Сега се родих с това бебе Simple Smile
Моят спеше по 20мин. до 10-ти мес.

Последна редакция: чт, 10 юли 2014, 14:53 от addy_1

# 452
Аз имам още едно питане. Днес мъника не е спал, но не това ме притеснява. А това, че е много неспокоен, но не са колики! Това което ми прави впечатление е, че много се плюнчи. Едни лиги се точат..., ужас. Ако някой има идея от какво е, моля да сподели.  Притеснява ме, че днес сме и на ваксина и може да стане още по-неспокоен  ooooh!

# 453
 Love your Smile, същата одиеся и при нас - ако поспи 2-3 часа сумарно на ден се радвам. Или е черта на характера, или нещо ги безпокои, за мен е по-скоро второто. Има дни, в които като се нахрани добре се отрязва и спи дълбоко. Аз го свързвам при нас с недостатъчното хранене (взеха и такива неща да се случват) и докато не си досуче не заспива.
Много искам такава раничка (pognae) за носене, защото с този слинг докато се усучем ми избива пот. Понякога като се разреве имам нужда просто да го сложа на мен и да действам с домакинските задачи. Мисля, че е добра инвестиция при все това, че може да се носи доста дълго време.
Магдалена, стискам ти плаци всичко да е наред, нека Онзи горе да е с вас!   bouquet

# 454
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
И аз с въпрос към ЛЛЛ: В момента, в който преживява колики, уместно ли е да му давам да суче на детето (защото сукането определено го успокоява), или е по-добре да дам залъгалка (чела съм, че кърмата в този момент утежнява коликите, тъй като допълнително натоварва чревцата) .
...

Здравей,
Наистина е много неприятен периода на коликите,но кърменето помага на бебетата с колики като цяло. Когато бебчето очевидно изпитва дискомфорт, а причината е неясна, някои майки са склонни да търсят причината в кърменето. Но при коликите е вярно по-скоро обратното: кърменето помага на бебчетата с колики, ако е правилно организирано. Би ли споделила повече за това как се кърмите: в каква поза, от двете ли гърди кърмиш? Повечето бебета търсят успокоение от коликите имено чрез кърменето. Ако имаш време, разгледай тази статия, там има много информация за коликите: Какво представляват коликите. Би било добре да кърмиш на по- чести интервали, както и да оригваш бебето по- често. На някои бебета с колики им помагат  например контакт кожа до кожа, носене в слинг, спокойна обстановка, тихи песнички пяти от майката, монотонен звук като този на сешоара, поставяне на нещо топло на коремчето, носене в поза "тигър върху клон." Сигурно си пробвала тези неща, но реших все пак да ти ги припомня. 

# 455
Забравих, че имам въпрос към кърмещите мами и ЛЛЛ:
позволявате ли си да пиете кафе?Евентуално след кърмене, когато ще има време да "се усвои" до следващото хранене....

# 456
Аз пия по едно кафе сутрин след кърмене,но се е случвало до 30 мин. след това Маги да иска да суче и не показва да има ефект върху нея  Peace
Маги   Praynig да приключва вече това изпитание ,че се измъчихте  Hug
За облеклото вече се старая да е по боди потник,ако случайно е на повръщала всички налични минаваме на къс ръкав.
Къпя 2-3 пъти в седмицата,дупе мием на всяко акане т.е. поне 3-4 пъти на ден.
Вода за ужас на всичките ми роднини и познати не давам  hahaha
Слинг имам шал и е много удобен,но за съжаление е твърде топло за него,понеже при тяхното връзване се стига до 3-и ката плат върху бебчо.  Rolling Eyes
Спането и при нас разреди,но все пак през по-голямата част от времето спи .
Лентичките за да се виждат трябва да влезнете в настройките на профила си и от там в настройки на изгледа махате отметките на скриване на подписите на др. потребители  Peace

# 457

little afternoon Родих в Тутракан уж при най " добрите д-р Бойчеви"
Как се заблудих никога няма да си го простя Sad
 Благодаря ви милички за стиснатите палчета, дано всичко се нареди и да няма последствия Praynig

# 458
Здравейте!
Магдалена Величкова стискам палци по-бързо да се наредят нещата.  Praynig
Памперсите са ни Пуфис 2  3-6 кг.
И нашите.

# 459
  • Шумен
Здравейте мили мами  Hug Ето че се завърнахме и дойде и моя ред да разкажа за раждането...На 1-ви цял ден бях с контракции но не бяха регулярни на 1-2 часа през нощта станаха на 15-20 минути но на сутринта отново се разредиха и отидох при моята лекарка да види на къде са нещата...имах 3 см разкритие и скъсена шиика но контракциите отново не бяха регулярни въпреки всичко ме прати в болницата защото вече преносвах трети ден и така на обяд към 13 часа ме приеха с 4 см разкритие и нерегулярни контракции и изобщо не вярваха че ще родя до другия ден и ми казаха че ако стане така на сутринта ще ми пуснат система...до 17 часа контракците си бяха все същите и тогава...започна същинската част изведнъж контракциите станаха супер начесто и адски силни провериха ме и имах вече 7 см разкритие направиха ми клизма и към 18 и нещо ми спукаха водите и тогава започна ужаса  Laughing вързаха ме на тонове и стана страшно на всяка силна контракция изчезваха тоноветена бебо оказа се че е застанал на една страна и се наложи лекарката да го завърти малко след това хайде към родилна зала и на третия напън бебко се появи на бял свят в 19:00 часа 3200 гр 50 см всичко му беше наред...това мина и си викам хайде 3 дни престой и в къщи...да ама не...на третия ден се разбра че лохиите ми имат лош мирис и лед направен преглед се установи че канала ми не се затваря което означаваше че матката не може да изхвърли всички мръсотии...започнахме терапия с инжекции но и те не помогнаха...и се наложи да ми направят кюретаж после три дни на антибиотик венозно...и най-после днес на 8-мия ден се прибрахме живи и здрави у дома...важното е че хванаха положението навреме защото не ми се мисли какво щеше да стане ако се бях прибрала и да получа някой кръвоизлив...сега съм щастлива че всичко мина благополучно и като погледна малкото съкровие знам че всяка болка която изтърпях си е заслужавала...Общо взето това е от мен вече ще пиша по-често...  Hug

# 460
  • София
Момичета,възможно ли е от коликите бебето да суче по-малко?Стефи се гърчи нервно докато суче и освен това суче много кратко за 10-ина минути или 15 и после не иска.

# 461
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
въпрос към ЛЛЛ:
От вчера гърдите ми са много меки. Сякаш млякото не му стига на бебо. Предни дни се задоволява само с едната гърда, а от вчера давам и другата. Като е изпразнил първата, а на втората вече се успокоява. Но при всички хранения от снощи, както казах сякаш не му стига. А освен това стана много неспокоен. Иска да е постоянно на гърда. Въпроса ми е: възможно ли до толкова да ми е намаляла кърмата? Трябва ли да се притеснявам, че ще спре? До сега не сме имали никакви проблеми с кърменето, даже изцеждах след кърмене по 20-тина мл и замразявах. А не съм променила нищо в ежедневието ни, а мисля че ни е рано за скок в растежа ... До сега не съм пила лактогонен чай, сега ще опитам. Благодаря предварително за отговора

Здравей, primavera11
След препълнените гърди в първите дни след раждането, постепенно към 10-14 ден кърмата се регулира според нуждите бебето. Повечето майки забелязват, че гърдите им омекват и не чувстват напрежение в тях. Това е нормален физиологичен процес и не би следвало да те притеснява, че кърмата ти намалява. Добре е, че следваш нуждите на бебето си и предлагаш, когато прецениш, и двете гърди. Какви признаци у бебето те карат да мислиш, че не му стига кърмата?
Това, което дава сигнал на тялото да произвеждат кърма, е честото и ефективно изпразване на гърдите. Майка която кърми по-често обичайно би произвеждала и по-големи количества мляко и обратно. Доброто изпразване на гърдата за нея означава, че трябва да прави повече мляко. Механизмът е на принципна на търсенето и предлагането - колкото по-често се изпразва гърдата, толкова по-вече мляко произвежда тя. Предлагането на гърда минимум 8-12 пъти за 24 часа е важно за отговаряне на нуждите на бебето.
Едно от нещата, които дават ориентират майките, дали кърмата е достатъчно на бебето, са пеленките. Лесно е за проследяване и дава бърза информация. До около 6-тата седмица от раждането, обичайно би следвало да има 5-6 добре напишкани пелени за еднократна употреба и поне 2-3 изхождания по голяма нужда с нормална консистенция.
Би могла да подпомогнеш процеса на кърмене чрез компресия на гърдата. Целта на компресията на гърдата е да се продължи притока на мляко към бебето, след като то спре да гълта (сучене от типа: отваря широко уста – пауза - затваря уста) от само себе си и така то да продължи да приема мляко. Кoмпресията на гърдата стимулира рефлекса на потичане и често стимулира ново естествено потичане на млякото.  Eто линкове с видео за компресията на гърдата http://www.youtube.com/watch?v=e__lgR7mRIg
http://www.youtube.com/watch?v=-4lnvL2_6V8
Оттук може да видиш и описание на български: http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/
Ето още едно кратко обяснение на компресия на гърда в темата от Скреч:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=786158.msg28418959#msg28418959
Адекватния прием на течности  и здравословна храна е от значение за лактацията.  Би било добре да се приемат храни богати на протеини , плодове и зеленчуци .Чаша вода, сок или чай преди кърмен би могла да е от полза. Някои майки отбелязват положителен ефект от различни лактогонни средства в добавка към често кърмене, което е на първо място по важност и ефект, като например лактогонен чай, ядки- без фъстъци, защото са силен алерген, и по възможност в сурово състояние- по- здравословни са, варено жито,  овесени ядки, бирена мая, т.н.
Твоята почивка също е важна. Опитай се да си осигуриш макар и минимална такава. Бебета са много чувствителни и усещат, ако майката по някаква причина е неспокойна.
Предполагам, че горната информация вече си я срещала в темата, но реших да ти я събера на едно място още веднъж. Ще се радвам да споделиш, как сте с бебето и в случай на нужда да обсъдим и други варианти за стимулиране на лактацията.  Hug

# 462
  • София
Въпрос към ЛЛЛ: възможно ли е заради регулиране на кърмата гърдите да стоят видимо празни, меки (на пипане), въпреки това да има кърма, която обаче заради мекотата да бива трудно изсмукана от бебето? Какво правим ако и силиконовите протектори не помагат? Пробвах и различни пози, но ако гърдата не е добра напълнена, нищо не помага. А с това сукане на 2, 2,5 часа трудно достигам до такова състояние. А и дърпането, ръмженето и ритането по време на кърмене го разбирам ли като неудобно захапване (пуска гърдата и веднага настървено иска да я намери пак), права ли съм? Хапвам жито, пия и доста вода и чай за кърмачки - не виждам особен ефект. Мислех, че с честото поискване, ще има пълни гърди, но уви....
Това да изцедя,за да има резерва във фризера ми е направо мираж на мен. Имам усещането, че не му стига, за 10 дена е качил не повече от 250 гр., при контролно мерене преди и след сучене - някакви си 30 грама (след 50 мин. игра с гърдата!). Слава Богу, днес вече кантарът показва изсукани около 90-100 мл. , но не знам дали не е временно (или дали проблемът с празната гърда и малкото изядено количество не е само за момента). Как мога да ги напълня тези гърди? Simple Smile
Само да допълня - проблемите дойдоха, след като 2-3 пъти цедя 90 мл. на ръка в шишенце - т.е. механично изпразвах и то все една и съща гърда (не последователно). Възможно ли е когато липсва стимулацията от бебето, да се получат нарушения в синтеза на кърмата, т.е. да е по-малко като количество?
Благодаря предварително!

Здравей!
 Да, точно така изглежда регулирано производство - гърдите са меки и спокойни, а когато бебето засуче ( или малко преди кърмене), се напрягат. Ако обаче бебето изпитва трудности с изсукването на млякото, може да се подпомогне, като се прави компресия на гърдата (ако не си попадала на информация за компресията, ще обясня как се прави) или с предварително стимулиране да тръгне по-бързо.
 За какво да помагат силиконовите протектори? По принцип те създават предпоставки за по-трудно изсукване на млякото, тъй като на бебетата понякога им е трудно да засучат дълбоко, освен това лесно се разместват, а и бебето не докосва директно кожата на гърдите с устни, което може да не е достатъчно за стимулацията. Но ако имаш причина да ги ползваш, можем да обсъдим какво може да се направи за подобряване на положението.

Правилно ли разбирам, че когато гърдата е пълна, бебето си суче спокойно и няма проблеми, но когато е по-мека, тогава ръжи и се опъва, като пак търси да суче, пуска и пак хваща? Бебето здраво ли е? Може ли да има запушено носле или болки в гърлото или ушенцето? И на двете гърди ли се държи така или само на едната? Ти на хранене и двете гърди ли предлагаш или само едната?

Ако няма някакъв здравословен проблем, понякога нуждата от оригване тормози бебенцата. Но ако виждаш пряка връзка между отпуснати гърди и такова поведение ( и обратното - пълни гърди -спокойно бебе) може да преминава през скок в растежа - временно бебето се нуждае от повечко мляко и започва да суче по-начесто, като изпразва гърдите повече, от колкото го е правило до сега, което създава впечатление, че в гърдите няма никакво мляко. Тези периоди продължават по няколко дни и рядко са повече от седмица. В такъв момент е важно на бебето да продължи да му се позволява да суче колкото иска, за да знае организмът ти какво да прави. Ако му се предложи залъгалка или добавка, тялото ти ще бъде лишено от адекватни сигнали и би започнало да произвежда по-малки количества мляко.
 За да помогнеш на бебето в този период, би могла предварително да подпомогнеш по-бързото спускане на млякото, като сядаш за 5 минутки да си отдъхнеш, да релаксираш или дори подремнеш, да изпиеш чаша вода, да масажираш нежно гърдите или да сложиш влажен топъл компрес. При кърмене да предлагаш и двете гърди, а ако се налага и да ги сменяш по няколко пъти; да прилагаш компресия на гърдата ( ако се нуждаеш от информация за компресията, ще обясня); да кърмиш в тиха затъмнена стая или в движение (като се разхождаш из стаята); да кърмиш на голо (бебето по памперс, а ти с разкопчана блуза там където се опирате. Но ако се изпотявате и ви става по-неприятно, може да си спестите тази иначе полезна прегръдка кожа до кожа)

Наддаването за 10 дена е чудесно, а ти звучиш сякаш недоволна Simple Smile Това са си съвсем нормални стойности далеч притеснителните.
 По повод изцеждането с помпа, да възможно е да повлияе негативно на производството, но не е нещо чак толкова съществено и непоправимо, щом става въпрос за инцидентни единични случаи. С редовно кърмене бебето може да си оправи нещата.

Очаквам да пишеш как сте и променило ли се е нещо след като писа (че малко се позабавих с отговора, за което се извинявам! )

# 463
  • София
Забравих, че имам въпрос към кърмещите мами и ЛЛЛ:
позволявате ли си да пиете кафе?Евентуално след кърмене, когато ще има време да "се усвои" до следващото хранене....

Ако за теб е обичайно да пиеш кафе, кърменето не е причина да го отказваш, стига да е едно до две кафета на ден. Ако искаш да вземеш мерки за безопасност, би могла да го пиеш след кърмене, за предпочитане е късото кафе пред дългото и еспресото пред разтворимите кафета.
 Приятно наслаждение  Simple Smile

# 464
Добро утро мами. За тези от Пловдив - има един склад, където живеем Бърборино - тук памперсите, сухото мляко, пюретата и препаратите са по-евтини. Който се интересува - в Смирненски се намира , повече на лични Peace

Общи условия

Активация на акаунт