Споделете 181

• 66 258
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
  • В Космоса
Искам да споделя нещо....

Акаша, докъде стигна???аз полудявам: / няма на кой да кажа.ще се пръсна

На мен ми отмина. Смених обстановката, позабравих случката. Grinning

Скрит текст:
Ако искаш, сподели на мен Grinning Hug. Дискретна съм отвсякъде (това сериозно) Peace Wink

# 76

В Разград се вихри панаир на художествените занаяти и киселото мляко. Казаци танцуваха, бесарабски българчета, якутките хванаха стъпките на египетско хоро и се наловиха, та стана хептен шаренко. Вчера с един братовчед на жена ми се заседяхме в една палата на румънци - дегустирахме сирена, кашкавали, сладкиши, сладолед и кафе, а и алкохоли. Отначало ни сипваха по десет милилитра за проба, но се усетиха, че им рекламираме стоката и навихме бая народ да си купи, та почнаха да ни сипват повечко. Коняци, ромове, водки, и накрая стана мяу. Жените ни извлачиха, да не ни търсели после в Румъния.

# 77

В Разград се вихри панаир на художествените занаяти и киселото мляко. Казаци танцуваха, бесарабски българчета, якутките хванаха стъпките на египетско хоро и се наловиха, та стана хептен шаренко. Вчера с един братовчед на жена ми се заседяхме в една палата на румънци - дегустирахме сирена, кашкавали, сладкиши, сладолед и кафе, а и алкохоли. Отначало ни сипваха по десет милилитра за проба, но се усетиха, че им рекламираме стоката и навихме бая народ да си купи, та почнаха да ни сипват повечко. Коняци, ромове, водки, и накрая стана мяу. Жените ни извлачиха, да не ни търсели после в Румъния.
Било е гот Mr. Green

# 78
  • Пазете Гор
Трайчо е духач, в добрия смисъл на думата. От цялата им бригада е най-едър - къмто 1.90 и малко над 110 кила, стегнат - някога боксирал, на гърба му може карти да се играят, хем без да се прибира листа с резултата. Циганин е и е черен към лилаво, особено през юли. Имат бус, три тримера, два храстореза и една духалка, с която чистят отпадъците, ако кастрят, да речем - покрай някой отговорен път. Трайчо държи духалката, щото е най-грамотен и знаел кое е чисто. Държи машинката леко, с подхватка, както Паганини си е държал цигулката, предполагам.

Веднъж, в един от дните в които нямаше материали, цял ден пляскахме карти на парче гипскартон, и се прибрах у дома с молива зад ухото. Ухото изтръпва на двайсетата минута и хич не усеща молива. Хем минах през половината махала, бира купих, хляб, и до железарията ходих. Срамота.

# 79
Мъж отишъл при любовницата си, заиграли се, станало късно. Взел да се притеснява:
 - Какво да излъжа жената, дали ще повярва?
 - Вземи този молив и го сложи зад ухото си! Като те пита жена ти къде си бил,кажи "бях при една мацка"- посъветвала го любовницата.
Прибрал се мъжа в къщи.
- Къде ходиш до сега бе, хаймана? - посрещнала го жена му.
- Бях при една мацка - отговорил, както го научила любовницата.
- Кого ще лъжеш бе, пак си ходил да играеш белот, я молива още е на ухото ти...

Wink

# 80

Куркума, помниш ли молива на каменоделците? Не кръгъл, не шестостен, а плосък, с правоъгълен профил, и графитът с правоъгълен профил.

# 81
  • Пловдив
Споделям че , тая година от края на май та досега не съм се спряла , то ремонт , то смяна на работа , то други внезапно изникнали задачки. Такова ръшкане отдавна не бях имала. Чакам си отпуската за да спра да мисля какво имам да свърша.

# 82
Признавам си,пророних сълзи когато гледах по тв-то кадри от трагедията, която сполетя Варна и други градове. Наистина,безсилни сме пред гнева на майката природа. Но на фона на бедата и взаимните упреци, които си разменяха политиците, се прояви нещо светло, което стопля душата и също предизвиква сълзи - безкористната и спонтанна подкрепа, която оказаха и оказват стотици хора (предимно млади) на бедстващите райони. Те организираха на мига пунктове за събиране на помощи, оборудваха се с подходящи облекла и лопати и със собствените си коли се отправиха към местата, където тяхната намеса е безценна. За пръв път от много вpеме се почуствах горда,че съм част от българския народ, създал и отгледал толкова всеотдайни и безкористни личности.
Мога уверено да кажа: Има надежда за родината ни, има бъдеще.

# 83
  • Ямбол
Прииска ми се да споделя нещо, което ми прави впечатление в последно време.
Забелязвам, че циганите, когато са навън, не сред свои, например в ГТ, в магазина, на пазара, разговарят помежду си на български.
Три-четири пъти вече ми се случва да попадна на различни ситуации и разговори и макар да им е трудно, говорят си на български.
Особено една много ме впечатли, когато се скара на детето си(около 5-6 годишно), да не си лапа ръцете, защото навън има много микроби, първо щели да се приберат и да измият ръцете.
Друга пък обясняваше на приятелките си, как я поканили на интервю за работа и какво са ѝ обяснявали там.
Изобщо признавам си, че съм приятно изненадана. Дали ги е срам и искат да се откъснат от грозния образ, дали с годините са се научили на нещо и са се образовали малко по-добре от бабите си.
В блока ни дойде семейство под наем, само с две деца и то момичета и си говорят само на български. Момиченцата са малки и си личи, че основният им език, на който са проговорили, е български.

# 84
  • Пловдив
О да , определено по-младото поколение цигани са по-цивилизовани. Преди време бяхме спряли на паркинга на един голям магазин и пред нас една циганка с дете на 5-6 годинки, детето пиеше сокче в пласмасова чаша и я хвърли на земята преди да влезе в магазина. Циганката го накара да я вземе от земята и да я хвърли в близкия кош. Сигурно работеше в чистотата.

# 85
А едно момче веднъж, пак циганин, пътуваме в автобуса и той си слуша нещо със слушалки и гледа през прозореца. Минава контрола и той нито ги чу, нито видя. И те застанаха свъсени до него, аха-аха да му се скарат, и той като ги забеляза, веднага скочи и вика: "Имам билет, имам билет!" и си даде билета. Те сигурно не бяха виждали циганин с билет, много се учудиха  Laughing

# 86
  • о`майна лунна нощ е
Мисля, че съм споделяла, че във входа ни има едно циганско семейство. Чисти, спретнати, а бащата е много деен и сме го ползвали за осигуряване на хора за какво ли не.

Няма да забравя преди година или две бях излезнала с приятели на представление в Античния театър. Лятото почти винаги почват в 20-21 часа и този път приключи към полунощ. Докато ги разхвърлям из къщите им, стана 1 часа. Случи се, че точно през входа се засякохме двете коли - моята и тази на комшията. Той си паркира човекът бързо, но аз докато се натуткам да отворя гаража, да вкарам колата ... мина време. Но гледам - лампата на входа не изгасва и някой стои на пейката отпред. Приближавам се - въпросният комшия с жена му. Поздравих ги, отметнах, че сигурно не им се прибира в това прохладно време в апартамента, а той ми вика "Не, чакахме те да дойдеш и ти, късно е".

# 87
Ние живеем в блок, който бе на Министерството на народната отбрана. Когато разформироваха прославения Добруджански артилерийски полк, от духовата музика останаха две семейства, другите си заминаха кой откъде. Та те са социализирани роми. Едната фамилия е на Илия Рибицов, той свири на сватбата на Голямото вълче, https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/545906_3 … _1320404077_n.jpg свири във филхармонията, има изяви на международна сцена, тромпетист http://dariknews.bg/uploads/photos_more/201306/path_110130.jpg Когато е на кеф, от терасата, или от хола, на отворен прозорец, свири джаз, импровизира, и е готено.
Неговото момче работеше в Еконт, има дъщеричка.
Другата фамилия - таткото продава сега балони, а синът им завърши право в СУ, бе на стаж в Народното събрание и сега е юрист в общината.
В стремежа си да са като другите, ромите проиграват. Ние си перем килимите пролет и есен, а те десетина пъти. Преди години бяха десетина музиканти в блока ни, и той бе пет входа. Бяхме населили тоя блок само млади семейства, бе пълно с деца, та се наложи да ковем пейки за жените си с подръчни материали пред входовете за майките с деца и бременните. Та на нова година, към 23ч и нещо, се чуваше думкане на тъпан, включваха се един по един и други инструменти, и музиката излизаше пред блока с Дунавско хоро. Изсипвахме се всички пред блока и играехме в снега, от съседните блокове гледаха от терасите и ни завиждаха.

# 88
Ох, това Дунавско хоро...Понеже кумата ни само него знаела, се мъчи да ни учи 2-3 дни преди сватбата. Подскачаме там, мятаме краци всяка вечер като заспи бебето. Crazy Идва сватбата и диджеят кво прави? Пуска право хоро. И аз  Shocked Joy Митко по ги оправя хората, но аз съм с два леви крака. Имахме една гостенка, която е в ансамбъл, та тя води хорото с мъжа си. Гледам ги аз, опитвам се да следвам и ехе, в един момент го схванах, дори бях в ритъм с другите! и песента свърши  Mr. Green Joy Кумата ни, горката, не игра.  Sunglasses Laughing

# 89
Напоследък и аз се запознах с цигани които се опитват да се интегрират - говорят на български, децата им учат, те самите са чисти и спретнати. Освен по цвета на кожата си не се различават кой знае колко от нас.
Трудно им е защото има много предразсъдъци спрямо тях. За повечето хора те си остават мръсно и крадливо племе.
Прекалено са малко и много трудно ще се преборят да ги приемат за равни.

Споделям пълна каша около мен - оставам без работа, отношенията ми с един младеж са сложни и мъчителни, очаква ме поредната депресия.

Общи условия

Активация на акаунт