Априлчето започна да се смее и се опитва да щурее :)

• 32 805
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
ivy Иван е здрав с влажна устичка, първите два месеца качваше по 700гр а за 3ти не знам още. Кожата му е розова и хубава.  Аз правя компресия и масажи по време на кърмене и сякаш се засилва струята,  но пак не спира сам дори и когато според мен е изял достатъчно.  Броя му глътките и паузите.  Когато дъм се цедяла и давала от шише се е случвало да изпие 90 мл и после му давам да суче и пак си суче поне 20 мин и не се дърпа сам. Аз го дърпам.  Напишкани памперси 7-8 колкото сменям за ден, с чиста урина. Ака по 2-3 пъти на ден вече но като количество не ми се струва много.  Има ли максимално време което трябва да седи на гърдата, примерно 30 мин,  защото хората ми се чудят как все кърмя по 40 - 50 мин?  Кога да го махам от гърдата като не се дръпва сам?

# 136
Ivy, както и другите момичета в темата. Моля за съвет или споделен опит.

Ирина все повече и повече не спи през деня. Нормално е уж, но аз я виждам, че и се спи неистово (очичките се затварят и ги търка, прозява се, главата ѝ клюмва и е уморена), но отказва да заспи, което очевидно я изнервя и започва голямо мрънкане, впоследствие и рев. Също така изисква, когато е будна да съм постоянно до нея. Не може да играе сама, трябва и аз да се включвам. Да си призная това ми коства много нерви, защото в крайна сметка мрънкането и реването са почти перманенти през деня. Единствено, когато вече много ѝ се доспи, слингът успява да я успокои и спи в него максимум половин час, след това успява и да суче, като си суче дълго. През нощта спи, заспива към 9-10 и към 3 в просъница се храни, полсе пак към 5 и в 7 се събужда. По принцип периодите, в които ѝ се доспива през деня са към 9, 13 и 17 часа, горе долу през 4 часа се падат, но тя отказва да заспи или не може. С баща ѝ станахме на маймуни и пробвахме какво ли не, за да се успокои. Пробвали сме без стимулиране, нормално стимулиране и много. Няма колики, няма признаци за венците, не я болят ушите, няма млечка, здрава е. Има и теория, че бебетата натрупват стрес и е хубаво да ги оставяме да се наплачат, скъса ми се сърцето днес - оставих я за 2 минути да мрънка, после ни се изправиха косите от зверски рев и очевидно не е това. В безизходица сме вече - не знам на какво се дължи и какво да направя. С времето става все по-ревлива и капризна, ако мога да използвам тази дума. Няма угодия буквално.

При нас е така от около половин месец. Мрънкане до неистов рев. Много малко спи и изключително трудно заспива. Какво ли ме измисляме вече, за да се получи.  Crazy  Спи повърхностно в повечето случаи и най-малкия шум го буди и следва същата процедура. Затова нощем се старая малко предварително, преди да се събуди да го накърмя. В просъница се храни дори по-добре и после продължава да спи. Друго- вкарваме количката вътре и го возим.  Shocked Понякога действа.
И да, вече не искат сами да си играят, постояно търсят внимание.  Crazy

# 137
Момичета,
не сме акали четвърти ден вече  Shocked. Знам, че било нормално при кърмените бебета, но все пак.....

# 138
Бръкни и леко в дупето с термометър веднъж,нищо няма да и стане,само ще и олекне!

Искам да питам кърмещите майки,като пътуват в колата само ли кърмят?не ми е мн ясно какво да правя с бебето на път и с памперсите

# 139
  • в 1001-та нощ
Ако ще кърмиш трябва да спирате - не е безопасно да гушнеш бебо и да си пътувате. В началото действах така, сега приготвям мляко и давам от шише - за да не спираме. а памперси сменям в движение Simple Smile Спец съм по пътуване с бебе Simple Smile И нося винаги - сухи и мокри кърпи и и всичко нужно Simple Smile

# 140
Какво мляко,ти нали кърмеше?кажи нещо супер важно за изпът,което ще ми е нужно,моля

# 141
А памперсите направо на седалката ли,как го махаш от кошчето в движение?

# 142
  • в 1001-та нощ
Разкопчавам бодито, вдигам крачетата и отмятам плата под дупето назад към гръбчето, под памперса слагам суха кърпа, отварям памперса, вдигам го за крачетата и избърсвам кожата с мокра кърпа  Peace Докато са вдигнати крачетата изтеглям стария памперс и подлагам нов  Peace Сухата кърпя ме е за всеки случай, ако нещо се изцапа - да е тя, а не столчето  Peace . Финално намазвам с кремче и затварям памперса Simple Smile Е, за един поамперс винаги може и да се спре - не отмена време Simple Smile

За млякото - ако пътувам или излизам - винаги имам под ръка шишета с вода и АМ в отделен контейнер, т.е. не са смесени, смесвам и давам, ако се наложи. В началото се кърмехме "на път", но той тогава сучеше по-дълго и се бавехме доста, а не иска залъгалка и така, ако ме ползва и за залъгалка - става дълга и широка. Разбира се, шофира таткото Simple Smile

# 143
Бръкни и леко в дупето с термометър веднъж,нищо няма да и стане,само ще и олекне!

Той е, не е тя.  Wink да, това съм чувала и аз. Престраших се лекичко, но не се получи. А ЛЛ не отговаря, нали е събота... Утре ще звъня  и на другия лекар.

Последна редакция: сб, 05 юли 2014, 23:27 от Nia_Nia_Nia

# 144
Dao
И ние не спим
Само в слинга
Но поне не мрънка и не плаче не и се чува гласът
Като за мрънка на гърда в слинга и заспива за около 30мин сложа ли я в леглото след 5 мин будна
Стои сама в шезлонга и гледа играчки и се опитва да ги хване но съм и пред  погледа така готвя
Или я слагам в леглото и пак ме гледа  и говоря непрекъснато
Не може сама повече от 10 мин
В количката стои само като спи и ли ако има интересна играчка
Но не плаче
Но и аз съм на ръба
Знаеш ли като гледам повечето са така
Да не е някакъв момент на бебешки пубертет знам ли
Дано Ллл помогнат със някаква разумно обяснения  newsm78

# 145
bobi_e, аз кърмя в движение:) Най-дългото пътуване на Марк с кола е 2.30 часа, и в едната посока се разплака много лошо, та го накърмих както си пътувахме. Той не си харесва столчето за кола и е навит да седи вътре само ако колата се движи. На всеки светофар и всяко спиране мрънка, включително и ако не спи дълбоко:) Памперс сменям по описания от Алена начин, в движение или при спряла кола - както дойде:)

Дао, Марк е много спокойно бебе, обича да спи и сам заспива. Не го разнасям на ръце ако не може да заспи, а седя до него и му придържам биберона към устата, така обикновено заспива за 5 минути. Ако това не сработи, му давам да суче малко. Не го приспивам на ръце, защото баткото го бях научила така да заспива и когато стана на 6-7 месеца и аз вече не издържах да го нося по 1час + докато заспи, плака цял месец, докато свикне да заспива в леглото си, без да бъде разнасян. От желание да му е по-леко му разказах играта, така че сега много внимавам какви навици създавам. Не че всяко дете би реагирало като по-големия ми син - има такива, които без проблем се отказват от грижи, които вече не са им нужни (напр. приспиване на ръце). Наистина колкото по-уморен и изнервен е, толкова по-трудно заспива. Опитвам се да не му претоварвам нервната система - например вчера пътувахме да заведем баткото при майка ми на гости, а вечерта бяхме канени на рожден ден. Съответно аз пропуснах рождения ден, защото прецених, че на Марк ще му дойдат в повече новите физиономии, вниманието и шума.

Какво работеше при баткото - количката, развождах го и вън, и вътре с нея. Другото което правех от 3-месечна възраст до около 6-7 месечна, беше да го повивам по метода на д-р Крап, защото той се стряскаше от собствените и движения и се будеше. Успокоителното е, че това е период и го израстват, с всеки изминал месец става по-добре. Но е факт, че и до сега баткото има драми със заспиването. Слагаме го да спи около 20.30-21.00 ч. и той почва да си гледа книжки, да изрязва, да рисува, да идва при нас да сподели какво му е хрумнало и така понякога откарва до 22ч. Обаче поне се занимава сам...

# 146

Той е, не е тя.  Wink да, това съм чувала и аз. Престраших се лекичко, но не се получи. А ЛЛ не отговаря, нали е събота... Утре ще звъня  и на другия лекар.

Nia и Александра имаше проблем с изхождането. Не е акала и по 5дни. С термометър и при нас не се получаваха нещата. Като стане така ям компоти от сливи. Лекарката ми каза да й давам дуфалак, ама аз така и не купих, защото пък аптекаря ми каза, че е много малка за сиропи. Беше така цял месец. После от само себе си се регулираха нещата- започна да ака през ден, а сега вече почти всеки ден.  Hug

# 147
  • София
Благородно ти завиждам anna_p, нашия със съня е ... след 30 минутно дундуркане заспи за десетина мин. и пак ... но го оставям в леглото, за да не научи и на ръце да спи, че тогава не знам  #Crazy
Стряска се, но определено се надявам да го надживее Simple Smile
За изхождането и круши помагат, но може към момента да няма какво да излезе така да се каже Simple Smile

# 148
Ivy, както и другите момичета в темата. Моля за съвет или споделен опит.

Ирина все повече и повече не спи през деня. Нормално е уж, но аз я виждам, че и се спи неистово (очичките се затварят и ги търка, прозява се, главата ѝ клюмва и е уморена), но отказва да заспи, което очевидно я изнервя и започва голямо мрънкане, впоследствие и рев. Също така изисква, когато е будна да съм постоянно до нея. Не може да играе сама, трябва и аз да се включвам. Да си призная това ми коства много нерви, защото в крайна сметка мрънкането и реването са почти перманенти през деня. Единствено, когато вече много ѝ се доспи, слингът успява да я успокои и спи в него максимум половин час, след това успява и да суче, като си суче дълго. През нощта спи, заспива към 9-10 и към 3 в просъница се храни, полсе пак към 5 и в 7 се събужда. По принцип периодите, в които ѝ се доспива през деня са към 9, 13 и 17 часа, горе долу през 4 часа се падат, но тя отказва да заспи или не може. С баща ѝ станахме на маймуни и пробвахме какво ли не, за да се успокои. Пробвали сме без стимулиране, нормално стимулиране и много. Няма колики, няма признаци за венците, не я болят ушите, няма млечка, здрава е. Има и теория, че бебетата натрупват стрес и е хубаво да ги оставяме да се наплачат, скъса ми се сърцето днес - оставих я за 2 минути да мрънка, после ни се изправиха косите от зверски рев и очевидно не е това. В безизходица сме вече - не знам на какво се дължи и какво да направя. С времето става все по-ревлива и капризна, ако мога да използвам тази дума. Няма угодия буквално.
Привет Dao!
Изглежда се намирате пред много предизвикателна за вас с таткото ситуация! Обикновено малките бебета имат нужда от много физически контакт, който да подпомогне развитието на нервната им система, да подпомогне развитието и на мозъка. Бебетата прекарват 9 месеца в утробата ни - 24 часа, 7 дни в седмицата. Те са постоянно с нас, слушайки шума на сърцето ни, как къркорят червата ни, усещайки топлината на тялото ни, познавайки миризмата ни. Те усещат всичко онова, което сме изпитвали - тревогата, радостта, щастието, които се отделят под формата на хормони и достига до тях.

Когато бебето се роди, всичко това не се променя веднага. Кожата е най-големият човешки орган, бебетата имат потребност да бъдат докосвани, а това докосване, топлия и любящ контакт подпомагат цялостното им развитие. Може да звучи страшно, но в домовете за изоставени бебета не се чува нищо. Много бебета, никакъв възрастен и няма звук. Тези малки човечета много бързо разбират и се научават, кога трябва да съхранят жизнените си сили и да не се хабят с плач, защото няма кой да реагира на него. Когато едно бебе е отделено от майка си, то реагира, както ако я е загубило завинаги. На нас може да ни се струва, че отиваме да измием чиниите, но за бебето мама просто изчезва и то не знае, че тя ще се върне. Ако бебето бъде оставяно да плаче, нивата на кортизол се увеличават много и това влияе директно на развитието на мозъка и връзките в него.  

Бебетата на тази възраст все още не могат да говорят и плача е техният инструмент, с който да ни покажат, че се нуждаят от нещо. При бебетата и по-малките деца това са нужди. За да плаче бебето има някаква причина и това е единствения начин, с който то може да се изрази. Има бебета, които изискват повече внимание от други и това може да се забележи дори при близначета, които са родени почти едновременно и са гледани по един и същи начин. Понякога просто потребностите на едно бебе, могат да са изключително различни от тези на другото бебе.

Ти много добре си наблюдавала Ирина и имаш много ясна представа от какво има нужда тя, кое я успокоява, кога, какво ще ѝ помогне, кога ѝ се спи и кога не. Удобно ли е да попитам, ако ѝ предложиш да суче преди още да е станала прекалено неспокойна или когато започне да става неспокойна, това успокоява ли я по някакъв начин? Успява ли да заспи на гърда, когато е време за сън или по-скоро не? Какво се случва след като я накърмиш - заспива на гърда и я оставяш да се гушка до/в теб, преместваш я някъде или пък нещо друго? Как заспива? Понякога майките след кърмене оригват бебетата си и това може да ги разсъни и да имат нужда да посучат отново. Какво се случва при нея в тази връзка? Споменала си кога суче нощем и кога спи денем, а как се храни през деня? Колко кърмения имате за денонощие? Отказва ли гърда понякога и дали ситуацията има общо с кърмаческата стачка, която се случва при 3 месечните бебета? Как е с напишканите пелени и какъв е цвета им? На какъв интервал от време се изхожда? Как е тургора на кожата и има ли влажност вътре в устичката си? Как е с наддаването? Какво мисли педиатъра за здравословното ѝ състояние? Какво имаш предвид като казваш, че сте опитали без и със стимулиране - какво разбирате под стимулиране?

Помисли също как се чувстваш ти самата, като изключим тревожността на бебето, има ли напрежение в момента в живота ти? Има ли големи промени, които да се отразяват на теб, на бебето? Смяна на жилището, да сте били на почивка или да сте пътували и да е имало промени някакви? Храненето ти как е, да си минала на някакви диети или да приемаш медикаменти, добавки, нещо друго? Ти самата да имаш или да си имала скоро гъбички, които да си лекувала (или още да не си) по гърдите или пък вагинално?

Зная, че са много въпросите, но само ти познаваш ситуацията каквато е и ти си човека, който ще открие (пък било с малко помощ) какво се случва. Помисли дали, ако я гушнеш в слинга и вместо да я оставиш си я носиш със себе си, докато вършиш различни неща, тя е по-спокойна. Ако е сменена, нахранена, гушкана, всичко с показателите ѝ е наред, здрава е, не никнат зъби и няма нищо, което да може да я успокои, може да е удачно да се консултирате с педиатъра на бебето и ако прецени да ви насочи към специалист.

Момичетата са ти дали някои чудесни идеи, които би могла да опиташ. А тези от тях, които са разботещи и да използваш. Вероятно с израстването ѝ ще откриваш неща, които преди не са помагали и ще ви вършат работа, после може да използвате други. Те растат твърде бързо и се променят буквално с часове.
  bouquet

Последна редакция: нд, 06 юли 2014, 08:31 от Ivy

# 149
ivy Иван е здрав с влажна устичка, първите два месеца качваше по 700гр а за 3ти не знам още. Кожата му е розова и хубава.  Аз правя компресия и масажи по време на кърмене и сякаш се засилва струята,  но пак не спира сам дори и когато според мен е изял достатъчно.  Броя му глътките и паузите.  Когато дъм се цедяла и давала от шише се е случвало да изпие 90 мл и после му давам да суче и пак си суче поне 20 мин и не се дърпа сам. Аз го дърпам.  Напишкани памперси 7-8 колкото сменям за ден, с чиста урина. Ака по 2-3 пъти на ден вече но като количество не ми се струва много.  Има ли максимално време което трябва да седи на гърдата, примерно 30 мин,  защото хората ми се чудят как все кърмя по 40 - 50 мин?  Кога да го махам от гърдата като не се дръпва сам?

Привет Ива!
Показателите на Иван са чудесни на този етап, справяте се страхотно и изглежда като да са те притеснили излишно. Понякога хората наоколо, може да се притесняват, ако случващото се, се различава много от техния личен опит. Когато това са близки за нас хора е възможно те просто да се притесняват за нас и/или за бебето. Иван си пълни пелените, расте си, другите му показатели са добре и изглежда като да приема адекватно количество мляко.

Няма някакво фиксирано време за престой на гърдата. Има бебета, които сучат 3 минути и други, които сучат час и половина. Това може да е така сега и утре вече да не е същото. Те са бебета за кратко и това е просто един етап от развитието им. Понякога може да е по-предизвикателен и да изисква повече от нас, после следва друг, който може да е съвършено различен. Дори и на нас да ни се струва достатъчно приетата кърма, то това може да не е така за самото бебе. Обикновено се оставя бебето да изсуче каквото може активно от гърдата и когато забави темпото на преглъщане, при нужда започваме да му помагаме с компресия на гърдата. Когато изсуче притиснатите от двете страни на ръката каналчета с компресията, обикаляме хубаво гърдата от всички страни. Когато спре да суче и с компресия, ако още иска да суче му даваме втората гърда, а ако не иска повече, кърменето приключва. Би ли искала да ми опишеш как прилагаш самата компресия, кога притискаш и отпускаш гърдата, какъв масаж правиш и кога?
   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт