СЕДМОКЛАСНИЦИ втори етап на класиране - седмична (04.07-10.07)

• 35 788
  • 588
  •   1
Отговори
# 360
  • София
5 хил. лева? Че аз за толкова диплома за средно образование ще си купя! Това са преразкази по картинки!
Или две за виШу.  Joy Тия дни четох, че евтино ги давали - по 2500 лв

За виШУ в България и 2 хиляди ми се виждат много. Както ги чакат след септемврийската сесия, скоро университетите трябва да предлагат пари, че да се навием да си пратим децата да учат.
Че ни е под всякаква критика висшето като цяло, така е..Не съм обаче привърженик и на идеята - в чужбина на всяка цена, защото там е по-добре. Ако става дума за определено  добър университет, с традиции в обучението, познат и отвъд границите на страната, вписващ се  по разни критерии на прилична позиция в многото университетски рейтинги - да. Но далеч не  е задължително всеки малък, провинциален, никому известен западен университет да  дава много  повече от нашите. А у нас я има тази тенденция -  нека на запад  да е, все ще е по-добро.. Освен това има и у нас  все още специалности, за  запълването на които не се разчита на  заблудени и необразовани през септември, ами даже и конкуренция си има - архитектура, право, медицина, стоматология,  Компютърни науки, Софтуерно инженерство, Немски факултет на ТУ, донякъде журналистика.. Peace Хората неслучайно се явяват на предварителни изпити. Стремят се сред  повече опции като оценка да изберат най-изгодната им -  действие, което се обезмисля, ако нямаше конкуренция.

# 361
Предварителните изпити в университетите имат и друга функция - проверка на знанията за предстоящите матури. Ако НВО е сравнително добре организирана кампания, то матурите са оставени на самотек.

# 362
  • дядовата ръкавичка
.. Освен това има и у нас  все още специалности, за  запълването на които не се разчита на  заблудени и необразовани през септември, ами даже и конкуренция си има - архитектура, право, медицина, стоматология,  Компютърни науки, Софтуерно инженерство, Немски факултет на ТУ, донякъде журналистика.. Peace

Ей, Русалке, да не забравя след 5 години да се допитам до теб, че вече никак не съм наясно с качеството на висшето образование у нас.

# 363
  • София
Тази година, percepolis,  ще разбера  кое как е.. Mr. Green Но по това, което четох за курсове по БЕЛ за матура, схемата е същата като при НВО, след приключването с определен обем работа - следва пробен. PeaceТоест има аналогичните опции да си провериш нивото в процеса на подготовка.
Освен това не виждам как  примерно един предварителен изпит по математика на равнище 2 за СУ (тоест върху материала от профилирана подготовка) ще бъде ползван от когото и да е като проверка на знанията му  за матура, която е с друга сложност (на ниво задължителна подготовка).Да не говорим и за  тоталното разминаването на форматите.. Какво общо има изпит в УАСГ за архитектура с матурата по мат? Rolling Eyes

Айяла, ще те информирам само след 2 за личните ми наблюдения.. Mr. GreenНяма да те карам да чакаш 5.  Една, за да завърши девойката 12 клас и поне още една, за да е минала  евентуално през целия 1 курс тук.

# 364
Тази година имам седмокласничка и абитуриент, говоря от личен опит. Много по-добре е организирана кампанията за кандидатстване след седми клас. Абитуриентите се спасяват поединично.

# 365
  • София
[quote author=пенсионирана русалка link=topic=789159.msg28584591#msg28584591
Освен това има и у нас  все още специалности, за  запълването на които не се разчита на  заблудени и необразовани през септември, ами даже и конкуренция си има - архитектура, право, медицина, стоматология,  Компютърни науки, Софтуерно инженерство, Немски факултет на ТУ, донякъде журналистика.. Peace Хората неслучайно се явяват на предварителни изпити. Стремят се сред  повече опции като оценка да изберат най-изгодната им -  действ ие, което се обезмисля, ако нямаше конкуренция.
[/quote]

Да, има такива специалности, в които влизат изключително умни и мотивирани деца но по-лошото е, че преподавателите не ги учат и то просто, защото са им бъдещи конкуренти! Докато на преподавателя в Стоматологичния, например е позволено да има практика - така ще бъде! И не само, че няма да учи децата ни, но и ще ги експлоатира по време на студентството им в частния си кабинет без да има дава нито лев, какво говоря - нито стотинка- с простото извинение, че това е в негова полза, да трупа опит. Така е и с адвокатстването и с какво ли не още. И това което казвам е абсолютно вярно, защото го знам от лични наблюдения, а не от ЕЖК! Та как да е качествено образованието ни ..... Проблемите са толкова много и всичко е толкова гнило, че направо ти се отщява да си навиваш детето да учи в БГ. Въпреки че аз  също съм на принципа, че ако ще се учи навън, то трябва да е в добре премислен университет, а не в кой да е, само и само да си в чужбина. И да не се заблуждаваме, че ако завърши в чужбина едно дете, и после се върне  в БГ, то това ще му носи изключително предимство при търсене на работа!

# 366
  • София
Аз не отричам опита ти.. Но не съм съгласна с обобщението,че предварителните изпити непремнно имат и други функции. Някои може би наистина се ползват И за това , но не си представям гореупоменатите какво общо имат с матурата.. за мен явяването на изпит  по математика в СУ на равнище 2 има една единствена цел - гонене на оптималната оценка, която ще докара на кандидата по-висок бал заради по-високия коефициент. И едва ли с този изпит си проверява  въпросничят 12 -класник знанията за матура. Ако е сведено  до това упражнението, би се явил на този  с равнище 1, който като трудност има голям шанс да е по-близък до матурата. Thinking
Да, Хари,  и това е така.. Sad

# 367
И да не се заблуждаваме, че ако завърши в чужбина едно дете, и после се върне  в БГ, то това ще му носи изключително предимство при търсене на работа!
Кой говори за връщане? Гледа ли последния репортаж за златните дванайстокласници на СМГи какво сподели П. П.?

# 368
  • София
Аз го гледах, но хайде да не се лъжем,че всичките деца навън са с уменията и знанията  на  П.П..  Peace Доста се връщат. В същия репортаж с медалистите от СМГ  има не по-малко кадърна девойка, която каза, че си остава тук.  Хората са различни, обтоятелствата около тях също, нагласите им.. Не са единици семействата, в които едното дете следва навън, намира си и работа там, адаптира се и  за миг  дори не мисли за връщане, докато другото не успява, зове си го нашето..А не е нито по-тъпо, нито нямало предоставени шансове..

Последна редакция: вт, 08 юли 2014, 22:37 от пенсионирана русалка

# 369
  • София
При положение, че с практиките на държавно е много зле, то наистина човек е склонен да преглътне работата за без пари, но да натрупа опит и да има къде да го натрупа. Не да го използват за момче за всичко, а наистина да хване и да рработи.

# 370
О, аз нямах предвид всички деца, нито всички възможни варианти.
И знам, че В. е решила да остане тук.
Аз бих подкрепила детето си, ако решението което е взело, съвпада с възможностите му. А може би и  въпреки тях. Има време. Ще видим.

# 371
  • Варна
"Навиваш" ,"пратиш" ..нали не говорите  за неудошевени предмети, а за личности с желания и предпочитания  как да си живеят техния си живот?!  Rolling Eyes

# 372
  • София

Именно, одушевените сами ще изберат пътя си Simple Smile. На 18 години вече са избистрили желанията си, имат своите си цели и ги следват. Peace За нас остава само да ги подкрепим. И единствено  времето ще покаже, ако  все  пак отидат навън какво ще стане..От сега няма смисъл да гадаем.  Случаи всякакви.

# 373
  • София
И да не се заблуждаваме, че ако завърши в чужбина едно дете, и после се върне  в БГ, то това ще му носи изключително предимство при търсене на работа!
Кой говори за връщане? Гледа ли последния репортаж за златните дванайстокласници на СМГи какво сподели П. П.?

Не всички остават в чужбина, Дидева, знаеш. Голяма част от тях се връщат - а като се върнат тук им е трудно! Работодателите не гледат с онова "око" техните дипломи, както си мислят повечето хора. Даже напротив, за жалост. Не сме дорасли още, може би .....
 Как да не гледах - аз на всички репортажи за деца от СМГ рева като магаре от гордост и мъка, че най-умните ни ги лапат хитрите държави, а нашата ги напъжда, защото няма какво да им предложи ...../или не иска, може би....

# 374
  • София
При положение, че с практиките на държавно е много зле, то наистина човек е склонен да преглътне работата за без пари, но да натрупа опит и да има къде да го натрупа. Не да го използват за момче за всичко, а наистина да хване и да рработи.
Е да де, те преглъщат - и то по три години преглъщат...

Общи условия

Активация на акаунт