Деца с очни проблеми - тема 8

• 149 572
  • 760
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря !

# 136
ЗДРАВЕЙТЕ, на всички дами,  които споделят проблемите, притесненията, радостите си и помагат виртуално със съвет или с добра дума.
Имам нужда от съвет, макар и непрофесионален, но много от вас са минали по пътя на информирането, за да вземат решение за това как да постъпят с проблема на детето си.
Дъщеричката ми е на 5 год. и при профилактичен преглед се установи, че е със смесен астегматизъм и се налага носенето на очила. Тъй като реших да я заведа и при друг лекар, за да съм сигурна, че наистина се налага носенето на очила от едно много активно дете, сега имам две рецепти за очила, които много ме озадачиха, защото ми се струва, че са тотално различни. Едната е за двете очи за далече- Cyl-0,5, AX 5 градуса, DP 52 мм. А другата за далече- o.d.-Cyl+2,0, AX 90 градуса, DP 50 мм. и o.s.- Cyl+1.75, AX 950градуса, DP 50 мм.
Това разминаване го видях като прибрахме и разгледах дадените ми документи и ако някой може да ми даде малко яснота по рецептите ще съм много благодарна. Благодаря предварително и желая здраве на децата на всички и да са много усмихнати.   bouquet

# 137
ЗДРАВЕЙТЕ, на всички дами,  които споделят проблемите, притесненията, радостите си и помагат виртуално със съвет или с добра дума.
Имам нужда от съвет, макар и непрофесионален, но много от вас са минали по пътя на информирането, за да вземат решение за това как да постъпят с проблема на детето си.
Дъщеричката ми е на 5 год. и при профилактичен преглед се установи, че е със смесен астегматизъм и се налага носенето на очила. Тъй като реших да я заведа и при друг лекар, за да съм сигурна, че наистина се налага носенето на очила от едно много активно дете, сега имам две рецепти за очила, които много ме озадачиха, защото ми се струва, че са тотално различни. Едната е за двете очи за далече- Cyl-0,5, AX 5 градуса, DP 52 мм. А другата за далече- o.d.-Cyl+2,0, AX 90 градуса, DP 50 мм. и o.s.- Cyl+1.75, AX 950градуса, DP 50 мм.
Това разминаване го видях като прибрахме и разгледах дадените ми документи и ако някой може да ми даде малко яснота по рецептите ще съм много благодарна. Благодаря предварително и желая здраве на децата на всички и да са много усмихнати.   bouquet

Как са направени измерванията? С разширяване на зениците или без? На афторефрактометър ли е гледана или как? Т.е. с различни методи на измерване или с един и същ?

# 138
Здравейте на всички:)
Искам да ви се похваля с успешната операция:))))) Вчера Калоян се държа като истински мъж, днес ни изписаха и вече сме си вкъщи:)
Искам да ви споделя много неща, но понеже нямам много време исках само да ви похваля моя малък герой Simple Smile))
Целувки от нас и успех на всички!!!!

# 139
  • планетата Земя
ГадинаРони,много се радвам.Като имаш време разказвай как мина при вас

# 140
Благодаря, Миленка:)
Ами нас ни приеха петък, прегледаха ни анестезиолог и лекарката и ни планираха за понеделник за операция. Наложи се да постоим в болницата два дни и като цяло не беше проблем за Калоян, той веднага си намери терен за игра, само аз се тревожих да не се разболее и да не се наложи всичко отначало. Нощта преди операцията беше най-дългата, но като дойде деня всичко сякаш мина за един миг...Отново преглед, инжекция преди да го вземат и най-трудната ми раздяла...като го взеха в операционната. Това беше най-трудното и наистина не трябва да се остава там пред вратата, да го чуваш как те вика и да не можеш да си до него, все едно го изоставих...Знам, че звучи драматично, но наистина сърцето ми ме напусна за този един час като взеха детето ми! После всичко ми беше като на сън, изкараха го с усмивки, всичко минало добре, взех си го, гушках си го и чаках да се събуди. Спа почти цял ден, не плака много и като цяло беше спокоен и нямаше проблем да стои с превръзките целия ден. Махнаха му ги вечерта и като видях този учуден, любопитен поглед...Няма такова щастие:))) И той наистина се държа като истински герой и продължава да го прави. Сега капем капки, очичките му са още доста зачервени, което малко ме притеснява, но сигурно е нормално. От днес имаме и очила, малко трудно ги слагаме ама после ги забравя и мисля, че барзо ще свикне, надявам се:) На 20ти сме на контролен преглед и силно се надявам всичко да е добре, и да спреме с капките, защото ми е много тъжно да го разплаквам по 4ри пати на ден и най-важното да не се налага друга намеса!
Целувки за всички малки герои и техните смели майки:))))

# 141
gadina_rony  Hug
Радвам се, че всичко е наред!

# 142
Здравейте пак:)
Искам да ви питам колко дълго са били зачервени оперираните очички при вас?
На Калоян още са му доста червени и се притеснявам дали е нормално...

# 143
Гадина Рониииии,
 Много се радвам за вас!!!!! Браво на Калоян!!!!! Дано повече да се срещате с очните само на профилактични !!!!! Бравоооо!!!!
Как беше анастаезията? Как протече тя и каква беше?

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 13:40 от Kaki36

# 144
  • планетата Земя
На Калоян още са му доста червени и се притеснявам дали е нормално...

Да,нормално е.Около месец ще е така.Като постепенно червеното ще избледнява

# 145
Задължително ли се изписват очила с по-малък диоптър от показания при прегледа? Rolling Eyes
Ето какво показа прегледа на дъщеря ми: vod=0.7 c + 1.5 dsph = +1.5 dcyl 75 gradusa = 1.0 /ш/
                          vos=0.6 c + 1.75 dsph = +1.5 dcyl 100 gradusa = 0.8 /ш/
след циклоплегия: vod = c +4.0 dsph = +0.75 dcyl80=0.7 /ш/
                           vos = c + 3.75 dsph = +1.0dcyl110=0.8 /ш/
Ако някой може да ми обясни какво точно пише, че нищо не разбирам. Ще питам док в четвъртък, но все пак...
Ето какво пише на рецептата: od: sph +2.0 cyl+1.25 ax75      os: +2.0 cyl.1.0 ax105
Извиняввам се за глупавите въпроси, но нищо не разбирам. Стана ми ясно, че очилата са +2 диоптъра, но до там. Явно ще трябва много бързо да вляза в час. Tired

# 146
  • ГОре на черешата...
Задължително ли се изписват очила с по-малък диоптър от показания при прегледа? Rolling Eyes
Ето какво показа прегледа на дъщеря ми: vod=0.7 c острота на зрение дясно око - нормата е 1+ 1.5 dsph диоптър 1,5= +1.5 dcyl 75 gradusa = 1.0 /ш/има астигматизъм
                          vos=0.6 c острота зрение ляво око - нормата е 1+ 1.75 dsph диоптър 1,75= +1.5 dcyl 100 gradusa = 0.8 /ш/астигматизъм
след циклоплегия: vod = c +4.0 dsph = +0.75 dcyl80=0.7 /ш/
                           vos = c + 3.75 dsph = +1.0dcyl110=0.8 /ш/
Ако някой може да ми обясни какво точно пише, че нищо не разбирам. Ще питам док в четвъртък, но все пак...
Ето какво пише на рецептата: od: sph +2.0 cyl+1.25 ax75 дясно око +2 диоптъра  корекция и на астигматизма     os: +2.0 cyl.1.0 ax105лявмо око + 2 диотъра и корекция на астигматизма
Извиняввам се за глупавите въпроси, но нищо не разбирам. Стана ми ясно, че очилата са +2 диоптъра, но до там. Явно ще трябва много бързо да вляза в час. Tired

Надявам се разбра - детето е с далекогледство и астигматизъм, предписаната корекция според мен е правилна. Нормално зрение се измерва с 1, вашето е намалено и на двете очи.

# 147
Циклоплегия какво е?
За разширяване на зениците ли става дума?

Може би тя това пита, защото след разширяване е по-висок диоптъра от предписаните очила?

# 148
Благодаря много за отговора!  bouquet
Аз попитах, защото има разминаване в излезлите при прегледа диоптри и изписаните. В единия случай май изписаните са повече, а след разширяването на зениците (циклоплегията) - по-малко. newsm78 Много познати казват, че било задължително да са по-малко изписаните диоптри от реалните, за да не ставали мързеливи очите. Rolling Eyes

# 149
  • ГОре на черешата...
В повечето случай офталмологът първоначално изписва очила с диоптър, по-малък от реалния, за да види как детето ще ги понесе. В течение на времето вдига диоптъра до оптималното за лечението.

Общи условия

Активация на акаунт