Деца с очни проблеми - тема 8

• 150 339
  • 760
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Здравейте. Иска ми се да се допитам до хора по-наясно за съвет. Дъщеря ми е с прогресивно късогледство - за 2г стигна до 4 диоптъра на едното и 3 на другото. Ясно ми е, че няма какво много да направя, но питането ми е за фотосоларните стъкла. Тя е с много светли сини очи и слънцето й пречи ужасно, няма как да си свали очилата и да сложи слънчеви, защото нищо не вижда. д-р Петрова от Визус, която следи, каза, че няма проблем да направи, но ми се искаше ако някой от вас е правил такива да даде съвет ок ли са за деца на 9г.
Мерси.

# 406
Здравейте. Иска ми се да се допитам до хора по-наясно за съвет. Дъщеря ми е с прогресивно късогледство - за 2г стигна до 4 диоптъра на едното и 3 на другото. Ясно ми е, че няма какво много да направя, но питането ми е за фотосоларните стъкла. Тя е с много светли сини очи и слънцето й пречи ужасно, няма как да си свали очилата и да сложи слънчеви, защото нищо не вижда. д-р Петрова от Визус, която следи, каза, че няма проблем да направи, но ми се искаше ако някой от вас е правил такива да даде съвет ок ли са за деца на 9г.
Мерси.
Засега направете фотосоларните стъкла. Ако и занапред така качва диоптрите се замислете за лещи. Бях на 12 г., когато руските лекари препоръчаха на родителите ми лещи, като вариант да не качвам диоптъра. Една година ми трябваше да се науча да махам и свалям лещите. Вече 25 г. диоптрите си соят на -8.

# 407
  • София
Мерси, обсъдихме го това с лекарката, но преди 12 никак не препоръчват да не кажа, че забраняват. Аз сложих лещи на 15 и ги спрях на -5, които вдигнах за 2г, но не ми се мисли ако кара с тези темпове но 12-14г с какъв диоптър ще е. Не съм слагала очила от тогава и нямам спомен на колко диоптъра вече стъклата се нуждаят от допълнително изтъняване  newsm78

# 408
  • на малък остров в океана
Дъщеря ми е с фотосоларни стъкла повече от година. Много добре се чувства с тях, особено лятото.Тя обаче е далекогледа с висок диоптър.

# 409
  • София
Моята щерка е на 14. Тази година сложи очила. Късогледа е. Искаше лещи, но лекарката ѝ препоръча да носи очилата една година и след това ще "говорят" за лещи.
Не пожела да ѝ поръчам фотосоларни стъкла.

# 410
Здравейте! Давате ли някакви витамини на децата за очите? Миналата седмица бяхме на преглед и ни увеличаха диоптъра. Една приятелка спомена, че е хубаво да се дават рибено масло, концентрат от черна боровинка и вижън гард. Но исках да чуя и вашите мнения. Вижън гард се предлагат само в капсули, а дъщеря ми е почти на 4 години и не може да преглъжда.

# 411
Здравейте!

За ограниченото време което бяхме в София се оказа, че посочените от вас предпочитани детски офталмолози по една или друга причина не са на разположение. Но така се случи, че все пак прегледа се състоя, защото попаднахме на невероятен човек. След като се свързах с д-р Лолова и обясних, че звъня така от днес за днес защото сме в София за малко и имаме друг преглед който не знаех колко време ще ни ангажира тя изрази съжаление, че не може да ни приеме, защото е в отпуска и има друг ангажимент. Обаче след около 2 часа ми се обади и попита дали ще ни е удобно в посочен от нея час. Тъй като беше твърде късно тя предложи друг наистина удобен час и специално за да прегледа детето дойде в частния си кабинет в ден в който не работи. Беше много внимателна и търпелива. Прегледа беше обстоен и продължи около час заедно с разширяването на зениците. И спечели детето. То има дефицити в аутистичния спектър и по принцип в лекарски кабинет не може да седи кротко - пипа инструменти, копчета, отказва да съдейства за прегледите, но в случая за огромна моя изненада дори позволи на лекарката да го погали по главата, а той има фобия от пипане и трудно допуска да го пипнат даже роднини, а на д-р Лолова даже и не реагира. Някак тя от раз го спечели. Може би с жеста да дойде на работа за да го прегледа. Не знам. Но и аз много се трогнах от отношението и вниманието.
Пиша впечатленията си, защото повече се споменават други лекари, а според мен тя също заслужава една много висока оценка и като човек и като лекар.

# 412
  • София
Аз май се оказах леко неподготвена в поръчката и избора. Очилата излезнаха 330лв, като рамката е 80...Включени са стъкла есилор 3 и 3.75 с астигматизъм 0,5, фотосолар, изтъняване с по 1мм, антирефлексно покритие и защита. Нормално ли е или някъде много сериозно се минах?

# 413
bubcheto15, моята дъщеря е с късогледство.
От 3 години е с лещи, учудващо бързо свикна да ги поставя, показаха ѝ в оптиката и толкова, веднага схвана.

Мисля, че това е доста завишена цена за такъв диоптър.
Последните ни очила, с -6,5 диоптър, бяха 200 лв. рамката беше също 80.
Не са фотосоларни, но си спомням, че и на фотосоларните бяха сходни цените, да не бяха и по-евтини даже.
И моята е с астигматизъм, -1,5.

Да кажа за лещите. Откакто е с тях, диоптърът не расте. Peace

# 414
  • София
Има цени и цени. Моите стъкла не са от най-евтините, но не са и от най-скъпите.
Аз съм с късогледство и астигматизъм. Най-скъпото стъкло (в оптиката, в която поръчвах) мисля, че беше към 120, но не съм сигурна.
Моята щерка си избра евтина рамка. Очилата ѝ излезнаха 100 и малко (с малка отстъпка). Стъклата са най-обикновени само със защита (антирефлекс).

# 415
Абе не помня вече, мисля, че към 80 лв. беше едното стъкло, но ни направиха доста голяма отстъпка и от стъклата, и от рамката.
Дадох пример, защото изтъняването е било по-голямо, все пак са по-голям диоптър.
Бяха също с антирефлекс.

# 416
  • София
Миналата година стъклата й бяха с по 2 диоптъра, без изтъняване, без фотосолар и без астигматизъм и бяха 140лв, ей такива са стъклата сега:
https://www.blink.bg/essilor-ormix-transitions-vii.html
Зададох нейните параметри и наистина излезна цената, която ми дадоха в оптиката преди отстъпките, които ползвам.
Здраве да е, тя да спре да качва, пък няма и да ги мисля тези пари. Само дано не ги счупи...Досега две години си изкара с най-първите рамки, като сама миналата година стъклата сменихме, да се надяваме, че и сега ще ги пази.

# 417
  • на малък остров в океана
Явно само моята калпазанка не успява да си опази очилата. За 3 години смени 6 чифта.
Последно счупи рамката на парти преди седмица, но понеже корекцията остана същата, преместихме фотосоларните стъкла на по-малка рамка.

# 418
  • София
Сия, моето момче също много си чупи очилата. Аз купих 3 чифта еднакви рамки /от по-евтините/ и само прехвърляме стъклата като се наложи /защото корекцията му не се променя често/.

# 419
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, бих искала и аз да се присъединя към темата. Дъщеря ми е на 5 и половина и от двегодишна носи очила. С  далекогледство е. В момента ходим при д-р Русева в трета градска. Доволна съм. Рамките, по спомен,  бяха около 80 лв. и ги носи от около две години. Не са мръднали. Стъклата са антирефлексни, но бяха евтини. Преди това сме купували и скъпи, но за лош късмет точно тях доста бързо ги надра. Едно познато дете (на 5) от скоро е с очила и са фотосоларни.
Казаха ни, че тъй като далекогледстовот е открито сравнително рано, има шанс да се компенсира и да махне очилата. Кога обаче никой не може да каже. За сега няма намаляване на диоптъра. Има ли дете което наистина да е махнало очилата с порастването?

Общи условия

Активация на акаунт