Сватба като във филма "Време разделно"

• 15 093
  • 158
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Евала за бройката на приятелите.  Peace
Нищо лошо няма във възстановките, стига да не са на гърба на личните ми празници. Лично мнение.  Flutter
А от филма "Време разделно" сватбата ми е един от най-тягостните моменти. Не ми носи положителни емоции. Не че целия филм пращи от хумор и забава.

# 31
  • където ми харесва
Всъщност идеята на сватбата е оригинална поради няколко причини. Първата е, че сватбите тогава са се правели по този начин-цялото село е присъствало. Второ, не знам дали някой се е замислил за самата сцена във филма, дори и булката се опита да намекне само, че е много показателна. Във време на кланета, размирици и предателства, българите се обединяват в името на нещо хубаво.
Не мисля, че една обикновена сватба, със ултра-скъпата кола, която вози булката, хилядите балони и бибитки, снимането по парковете в безумни пози е по-малко показна от това.
Но, българина е свикнал да търси черното навсякъде и тази тема не прави изключение. Сеирджиите са били част от панаира и са видели нещо за първи път. Хората с носии са били поканени от младоженците, самата булка е гравирала лично всичките 1500 дървени лъжици за гостите си, дали са статисти, според вас?

# 32
  • София
самата булка е гравирала лично всичките 1500 дървени лъжици за гостите си, дали са статисти, според вас?
О, може и да са й първи братовчеди. Или приятели от детинство.

# 33
Аз не познавам толкова хора, които да искам да поканя на сватбата си, камо ли ръчно да им гравирам лъжици...
Не познавам дори 100, които бих искала да присъстват от моя страна.
Но сигурно е защото съм си темерут. На мен поканените 80 на моята сватба ми се виждаха много.

# 34
  • Куциндрел
Така или иначе доста стари традиции и обичаи "умират", идват нови на тяхно място или старите се видоизменят.

# 35
самата булка е гравирала лично всичките 1500 дървени лъжици за гостите си, дали са статисти, според вас?
В Крит (например) две хиляди гости е нормална бройка за сватба.

Не че аз бих направила такава Grinning

# 36
  • sf
Е, които искат, разбира се. За останалите винаги ще има Cartoon Network.  Peace
Моите предпочитат Discovery  Mr. Green

# 37
Хората не са искали да СЕ покажат, а да НИ покажат.
Думата "възстановка" нищо ли не ви говори? Естествено, не всеки е чувал що е това клуб "Традиция" и за какво се борят участниците му, затова ще спомена само накратко, че това са хора, които жертват голяма част от свободното си време и лични финанси, за да издирват и реставрират старинни носии, оръжия и други предмети на бита, както и да организират възстановки на конкретни исторически събития. Едно такова е и тази сватба, която в случая не е обикновена възстановка, а е съчетана с действителен ритул и истинска сватба.
И гостите на сватбата не са просто "статисти", а съмишленици и приятели на младоженците. Ще ги видите и на други подобни събития - възстановките на боевете при Шипка например.
Когато влезете в някой музей и започнете да цъкате от възхищение пред майсторството на дедите ни, не забравяйте, че много от експонатите са издирени и реставрирани от точно такива "статисти" и "показвачи" като тези на снимките.
Добре, че има още такива "луди", за да могат и децата, и внуците ни да се докоснат до духа и красотата на миналото.
Е, които искат, разбира се. За останалите винаги ще има Cartoon Network.  Peace
  202uu  202uu  202uu  202uu  202uu  202uu
 newsm10

# 38
  • Плевен
Аз познавам лично Деньо и Вики. Те са страхотни хора. Не са позьори. Вики е майстор резбар. И двамата ходят облечени в носии дори в ежедневието си. Сватбата също не е излязла много скъпа. Оркестърът от гайдари е от Смолян и те са приятели на Деньо. Не са им искали пари. Пожелавам на всеки да има толкова много приятели. Всичко е много спонтанно и истинско.

# 39
  • sf
И двамата ходят облечени в носии дори в ежедневието си.
А това защо? Чисто любопитно питам, не се заяждам. Вижда ми се некомфортно , най-малкото  Rolling Eyes

# 40
И двамата ходят облечени в носии дори в ежедневието си.
А това защо? Чисто любопитно питам, не се заяждам. Вижда ми се некомфортно , най-малкото  Rolling Eyes

Един изключително интелигентен и интересен човек, когото познавам, винаги е облечен с бяла риза с народни шевици - съчетава ги успешно с костюм, и няма притеснения да се среща така облечен с президенти на огромни компании и публични личности от световен мащаб.

Понеже се занимава с криптография, твърди, че в традиционните български шевици са вплетени вселенски знаци и символи, които имат изключително значение за живота и здравето ни.

# 41
  • Куциндрел
Всеки по един или друг начин си показва какво го влече, дали ще е носия, риза, татуировка, прическа...
Показността не е само негативна.

# 42
  • sf
Под носия аз разбирам пълен комплект, не само риза или блуза с шевици. Може би от тук идва недоумението ми  Thinking Представям се тежки, некомфортни дрехи.  Rolling Eyes

# 43
  • с трима мъже :)
Нещо май им позавидяхме, струва ми се.
Хората толкова приятели имат (вярно, че едва ли всички са им толкова близки приятели), че ние можем само да им завиждаме.
Човекът резбова (дърво, предполагам) - демек, занаят си има, при това рядък и красив. Сиреч, изкуство. Показва самоличност и твърдо мнение, заявява себе си, върши нещо и вдига сватба, която кара хиляди хора да се замислят (в една или друга посока).
В това време ние седим (да не казвам денонощно) пред компютрите и пишем, обсъждаме и критикуваме  ooooh!. А, и най-важното: разбирачи сме.

Аз, специално, с голям мерак бих уважила едно такова събитие. Не просто бих присъствала, а бих се вълнувала предварително, че ще бъда там. Наравно с младоженците бих се вълнувала.
Харесва ми идеята, харесват ми и носиите им. И изобщо...направо си мисля и друго: дано все повече млади семейства ги последват... Simple Smile
Оригинално е, на фона на всички еднакви (много) сватби, на които присъствам през последните години  Whistling
Хвала таквиз люде! Да са живи и здрави и много щастливи  Hug  Heart Eyes   bouquet

# 44
Нещо май им позавидяхме, струва ми се.
Хората толкова приятели имат (вярно, че едва ли всички са им толкова близки приятели), че ние можем само да им завиждаме.
Човекът резбова (дърво, предполагам) - демек, занаят си има, при това рядък и красив. Сиреч, изкуство. Показва самоличност и твърдо мнение, заявява себе си, върши нещо и вдига сватба, която кара хиляди хора да се замислят (в една или друга посока).
В това време ние седим (да не казвам денонощно) пред компютрите и пишем, обсъждаме и критикуваме  ooooh!. А, и най-важното: разбирачи сме.

Аз, специално, с голям мерак бих уважила едно такова събитие. Не просто бих присъствала, а бих се вълнувала предварително, че ще бъда там. Наравно с младоженците бих се вълнувала.
Харесва ми идеята, харесват ми и носиите им. И изобщо...направо си мисля и друго: дано все повече млади семейства ги последват... Simple Smile
Оригинално е, на фона на всички еднакви (много) сватби, на които присъствам през последните години  Whistling
Хвала таквиз люде! Да са живи и здрави и много щастливи  Hug  Heart Eyes   bouquet

newsm10    202uu

Общи условия

Активация на акаунт