Сватба като във филма "Време разделно"

• 15 104
  • 158
  •   1
Отговори
# 75
  • Куциндрел
Мамасита спомена, че е време за жътва. Остави компютъра, телевизията и другите глезотии, слагай носията, вземай сърпа и при жътварите.
Дори да не жънеш със сърпа на нивата, сватбите са така построени между православния календар, че да уважават някои други, по-невидими ритми на живота. Явно е имало за какво да са тия забрани и табута.
На първо място - трябва да се свърши работата, за да има какво да се яде след това. Няма как да се юрне цялото село по сватби, а реколтата да стои необрана.

# 76
А аз да питам, като е традиционна сватба- булката честна ли беше, пукна ли пушка, да пием ли виртуално блага ракия?

# 77
А аз да питам, като е традиционна сватба- булката честна ли беше, пукна ли пушка, да пием ли виртуално блага ракия?

заядливка Laughing

# 78
Изпростявате вече.
Като се правят възстановки на средновековни битки, да не мислите че участниците не се къпят по една седмица преди това, и преди битката ръфат полусурово месо и се заливат с вкиснало вино?!?

Естествено, че няма как една възстановка да бъде абсолютно идентична с оригиналните събития, важен е духът на традицията, усещането, съпричастността... На снимките от сватбата има лица, които сияят.
По начин, по който циничните критикарки тук с претенции за оригиналност едва ли ще бъдат озарени някога.

# 79
Сватбата е личен празник и въпрос на избор как ще я проведеш.Ако ти харесва и с водолазен костюм може да бъдеш облечен.Показно или не това е избор на тези хора.Какво има да се чуди човек толкова.

# 80
  • София
Сватбата е личен празник и въпрос на избор как ще я проведеш.Ако ти харесва и с водолазен костюм може да бъдеш облечен.Показно или не това е избор на тези хора.Какво има да се чуди човек толкова.
Ами като няма какво да се чудим, защо беше пусната темата. Само за възхвала ли? Ако е така, трябваше да се уточни още в първия пост. А и след като сватбата е направена за сеир на зрителите, следва да търпи и критики, наред с хвалебствията.

# 81
Спокойно, няма да правят традиционната сватба задължителна. Няма опасност да участвате в нещо такова насила.

Радвам се, че все още има хора, които ценят традициите и ги пазят живи.

# 82

Така е. Всеки прави избор.

В този случай личният празник е вплетен в организирано събитие със спонсори и издаване на сертификат за рекорд. Това пак си е избор всъщност.

# 83
  • с трима мъже :)
Еееее
ама как грозно се разговаряме тук Sad

Няма как нещата да са както едно време. Не може всичко да е 1:1. Ясно е.
То, ако е за въпрос, едно време и шаячни гащи са носили българите, ама сега - смееш ли Simple Smile
Материите са нови, меки, памучни, удобни.
Тук нашите хора са били с носии, но все пак - само за ден. Няма как след това да останат с народната носия. Аз виждам тази сватба като едно весело събиране на много хора и съм сигурна, че всички са носили радост и веселост в сърцата си.
А иначе, относно "темата" на сватбата. Ами да, то има и други сватби.
Една моя колежка ми е показвала снимки от тяхната сватба - само рокери, с моторите, на палатки, в планината, на мнооооого красиво място. Як купон. Преди това са отишли всички в общината и църквата, имало е бракосъчетание, и оттам - в планината. Ама много ми харесаха снимките й. А тя ...колкото и да не ви се вярва сега - с бяла, дълга рокля, с було, с грим (а тя принципно не се гримира никак) и изобщо...различна. Самата тя - различна и самата сватба - различна. Разказа ми с голямо въодушевление за сватбата си и си личи, че са си изкарали невероятно хората  Peace

Веднъж, като минавах покрай Кракра, видях излизането от бракосъчетанието .... всички облечени като рицари, като принцеси, като придворни дами....въпрос на лудост и купон.

Не знам какво не ми е наред на мене, ама съм готова да се включа в такива мероприятия с удоволствие. ВСЕКИ ДЕН съм на работа, отговорна за с-во и деца, нормални дрехи, нормална визия...едно и също.
ЕДно такова "бягство" много ме зарежда Simple Smile

Ама пак аз да кажа: българската сватба най-присърце ми идва.

Журналистите са направили сравнението с Манол и Елица в желанието си да направят комплимент на младоженците с два силни и красиви характера ... така си го обяснявам. Пък и не ни остана много-много с коя сватба да го сравним (защо изобщо сравняваме, де?). Аз такава БГ сватба съм виждала май-май само в тоя филм (и някой друг пак стар филм, може би)  newsm78

# 84
  • sf
Аз останах с впечатлението,че не журналистите са си измислили сравнението.
Младоженците си го казаха, както и носиите им са копия на тези от филма  Thinking

# 85
Такова съскане и плюене във всяка тема само в този форум може да се види  Sick

Да са живи и здрави младоженците, и все така да имат поводи за хубави спомени.

# 86
ами другия път като се пуска такава тема, напишете, че е само книга за похвали  Peace

лично аз никога не бих 'закодирала' сватбата си точно пък като тази сватба от време разделно.... Stop, но изборите са си лични, както стана ясно може и по водолазен костюм, може като рицари, кой, както иска, но не е нормално да се очаква от всички да припадат от умиление. хората сме толкова различни.

# 87
Такова съскане и плюене във всяка тема само в този форум може да се види  Sick

Жестоко се лъжеш. Тук просто е по-видимо.

Много ми хареса идеята за сватбата. Предполагам изпълнението е било доста трудно, организацията - впечетляваща. Да са живи и здрави младите и поздрави на всички участници в събитието. Наздраве!

Скрит текст:
Вълк, там ли беше?

# 88
ами другия път като се пуска такава тема, напишете, че е само книга за похвали  Peace
А, това че не харесваш нещо, или самият ти не би го направил автоматично значи, че трябва да го оплюеш ли ?

# 89
  • Куциндрел
Къде го видяхте това оплюване? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт