НВ-ВМХ, част 81

• 35 022
  • 755
  •   1
Отговори
# 15
  • София
С две думи цитират се изследвания, които опровергават връзката между излагането на слънце и рака на кожата и други такива, които доказват, че рискът от меланома е по-голям при хората, които използват слънцезащитни продукти.
Ами то е ясно, че слънцето поради синтеза на вит. Д има противоракови свойства. Слънцето, освен всичко друго, унижощава патогени (нали УВ лъчи се използват за дезинфекция). Ние поемаме слънчевите лъчи, без тях не можем да живеем.
От друга страна, слънцето предизвиква изгаряния и алергии и може да причини, при прекаляване, и злокачествени образувания. Така че както всяко нещо - с мярка, човек да си слуша организма. Озоновият слой е много изтънял, мисля че по това време на годината изобщо няма озон над България. През зимата има, някъде през април вече не, така четох веднъж в сайта синоптик.бг.
Не съм съгласна, че слънцето причинява алергии. Поне не и директно, но това е дълга тема. Но да, факт е, че това беше масовата пропаганда десетки години наред.

Озоновият слой от 2006-та няма няма никакви промени. И въпреки че се твърди, че са необходими около 35 години за пълното му възстановяване, все пак процесът е тръгнал в правилната посока.
А колкото до изтъняването му над България - не мисля, че има такова нещо. Ето едно пълно изследване, което показва, че при нас положението от години е стабилно. Имаме си слой.
http://www.geophys.bas.bg/total_ozone/Total_ozone.pdf

А и доколкото знам озонови дупки има единствено над полюсите.

Шоки, благодаря!  Grinning

# 16
Благодаря за темата.  bouquet

И аз го четох това за слънцезащитните. По отношение на мазането- според мен винаги има някаква част от кожата, която остава ненамазана с крем... че той кой успява да се намаже целият от - до?

# 17
Ох, да ви кажа как ме е яд..уж се заканих да престана да наливам акъл, ама като става дума за най-близките ти хора..Имам две приятелки, и двете са  едната 88 кила, другата 92-3,...не са високи дами.
Не чуват, какво им казваш, мързи ги да си мръднат дупетата..ядът все неща дето уж били позволени...ама и те не били яли по много, ами само  по малко ...ама това малко се оказва ,че не е малко. Едната с болки в коляното, ама яла соя днес.... На другата и  казвам малко да се размърда,   тя  била доволна от това, което правела..едни разходки  за по 15  минутки около  къщата и, но се и затичвала  от време на време, де, не всеки ден......и после, ами не ставало това сваляне с килата, ето...виж , остарявам, не е както преди  и т,н.. то,че не е както преди всички го знаем, ама  защо малко поне не се постараят! -  имат си здравословни проблеми най вече заради високото тегло. Наитина спирам вече с проповядването. Не, че аз съм идеалната, но се старая,, и сега ме е яд за тези  жени....Помрънках си.  Laughing 

# 18
Дано е прекрасен денят ви и в новата тема да има само хубави новини

Pinkito и аз познавам няколко жени, като описаните от теб, които все не ядат много, само по малко хапвали и т.н. оправдания, а виждаш ли качвали от въздуха, от годините (не било като едно време, а как ли е било тогава  newsm78), движението се ограничава до - цял ден тичам по задачи и така си карат. Опитах се да им говоря, но честно казано отказах се. Щом така са решили за себе си да живеят не мисля, че може да им се повлияе с говорене.
Според мен човек трябва сам да узрее за промяната, за да може да постигне такава - и за духа и за тялото също. Аз, когато осъзнах съвсем съзнателно, че не мога да продължавам така, че не ме удовлетворява такъв живот, сложих коренна промяна в навиците си, за което и за момент не съм съжалила. Както писах някъде по-рано, от любов към сладките изкушения си докарах излишни килограми и здравословни проблеми, които в момента ги няма (и килограмите и здравословните проблеми  Laughing) и вследствие на режима на хранене и спорт се чувствам към днешна дата повече от добре (пу-пу  Grinning).

За днес съм приготвила:

з. кафе; две варени щастливи яйца + 50 гр. кашкавал;
о. чушки залети със смес от яйца + кис. мляко + извара;
в.  newsm78

# 19
Атари, така е, и аз се отказвам тотално вече , а   винагими се е искало повече хора да знаят за режима, да го ползват, да правят малки промени, които напред във времето се оказва ,че дават страхотен резултат/ здравето имам предвид/.  Аз , като теб бях толкова пристрастена към сладкото... не веднъж съм разказавала случки, които  колкото и да са смешни , си бяха резил, с дивата ми лакомия към сладкото ... Сега дори и не се сещам !  Но и аз съм от хората, които  смятат,че с годините наистина става по бавно свалянето на кг. Не, че не става, но си трябва търоение, а аз не съм от търпеливите и се ядосвам.... Blush   Като се замислия, за никъде не бързам, обаче искам усилията ми да се възнаградят.  На мен все са ми малко  свалените кила, а защо си позволявам пак да кача някое кило ? Ето сега всеки ден тренирам и плувам, храната ми е под контрол, не се дъня.....и въпреки всичко съм качила 1 кг, от както тренирам....Но,като цяло за 3 седмици съм свалила 3 кг,,,,,,и пак съм недоволна...ама га лапах кИфтетата, нИ рИвах....../то ако беше само кифтета, нямаше да кача по време на ваканцията ....но така е лафа. Да отбележа, че и това дето искам да го сваля са последните ми 5-6 кила...аз не искам да ставам кльоща. НИщо не са, ама а де.....Кажете ми, че съм нахална и много искам, че да  мирясам !  Joy

# 20
Шоки мерси за темата

морски гръцки поздрави на всички
гиросът и гръцката салата са все така вкусни

Радост, това е безобразие
ненапразно в някои държави на такива изкукуригали им взимат децата
историята знае случаи и на умрели деца заради веге мераците на създателите им

пропуснала съм за слънцето
вчера ни беше първи ден на плажа
аз се пръсках с едно олио с фактор 20
на слънце бях за малко докато плувах и после докато изсъхна
но за 10 дни обикаляне из улиците в БГ си поизгорях и то повече от на плажа

Пинки аз спрях да говоря
който иска да е кит, негова воля
аз не искам да предизвиквам цунами като вляза в морето

моите излишни кг са също 5-6, но са супер упорити
иначе ЩЖ е в норми спиред изследванията
но на мен ТСХ 2 ми се вижда много

# 21
WASP, много се радвам, че се обади!  Hug Желая ти една фантастична ваканция , аз моята още я сънувам...ох, че хубаво ми беше !   Heart Eyes  И аз нямам здравословни  проблеми уж... /защото човек никога не знае../, Вярно, много упорити тези последните килца, да не говорим, че не изглежда да имам да свалям 5-6 , а все едно 10 !   То може и да са 10, ама аз искам 5-6.... hahaha

# 22
УОСП, приятно изкарване! Hug И аз ще отида малко на море другата седмица, но в България. Wink

Радост, ужасно е това, което си написала за детето вегетарианче ooooh! Аз имам такива познати - самите те вегетарианци и с малки деца. Много се гордеят, че са избрали най-правилния начин на хранене и не дават на децата си толкова вредното месо. ooooh! Не знам как са им зъбите на тези деца. Но от това, което пишеш, си правя извода, че това дете е едва ли не направо веганче. Rolling Eyes Не ми се вярва да хапва много яйца или млечни. А и от моите познати едната я знам, че храни детето си изключително с плодове и зеленчуци... От време на време малко яйце или мляко, но наистина това не са му основни храни - основното са много плодове, зеленчуци и тестено (домашни погачи и сладкиши) плюс не чак толкова много пакетирани сладки неща. На снимките изглежда много здраво дете, много е красиво, буйно, палаво, умно, но пък не е и толкова голямо още (на 3 или 4 е), та може и да не са се проявили още проблемите. И дано да няма сериозни де, ама предполагам, че рано или късно ще избие нещо... ooooh! Сега дамата има и бебе, та и то ще става вегетарианче...

Jas и ivelinkaaa, добре дошли!  Simple Smile Желая ви успех! А по отношение на зехтина, в предишни теми съм цитирала статии от много достоверен източник, в които са обобщени проучвания точно за ефекта от високите температури върху зехтин екстра върджин. Оказва се, че термичната обработка не прави зехтина вреден, макар че променя вкусовите му качества. Но спокойно може да се използва такъв зехтин и за готвене. Той е преобладаващо мононенаситена мазнина, а те са стабилни на високи температури. Свинската мас също е в по-голямата си част, 51-52%, мононенаситена мазнина (да, така е), а от останалите проценти към 40% са наситените мастни киселини. Тя също е много подходяща мазнина за готвене, но и зехтинът е подходящ, макар че той е по-скъп, разбира се.

За готвене е много подходящо и кокосовото масло. В България, а и навсякъде, чистото, екстра върджин кокосово масло е скъпичко, но в Метро наскоро имаше промоция на обезмирисено масло (марка Landkost) - преди десетина дни 500 грама се продаваха за 4,20 лв. Това масло е много подходящо за готвене (съдържа преобладаващо наситени мастни киселини). Ако имате възможност, може да се огледате в Метро дали все още го има.

# 23
Cioccolata  маслото нали също е подходящо за готвене? Аз зехтина го използвам само за заливка на салатите, дори и екстра върджин, или наливам малко в готово вече ястие. Използвам свинска мас за пържене.

# 24
Да, маслото също е подходящо, но то май по-бързо започва да пуши - такива са моите наблюдения.

# 25
Добър ден,дами   bouquet Как сте Simple Smile Аз съм все така,много малко по-добре,но какво да се прави Simple Smile
Днес менюто ми ще бъде малко  сирене в гювече и яйца,поне за сега това съм замислила,а и не мога много много да готвя ,защото от топлината ми става много зле Sad
На Вас хубав и усмихнат ден  Hug

# 26
  • Варна
Макар дадено заболяване да има еднакъв механизъм при всички хора, все пак има и много индивидуални особености, но когато лишаваш подрастващ организъм от жизненоважни вещества, рано или късно се появява проблем. Даже колкото по-рано е по-добре според мен, защото може да се предотвратят по-сериозни усложнения. Примерно непълноценните зъбни тъкани говорят за евентуални проблеми с костната система, а по-късно и с проблеми с бъбреци, нервна система и т.н. Всичко в човешкото тяло е свързано, както не веднъж сме заключавали в тази тема. Аз също съм била в много заблуди (и вероятно още съм по някои въпроси), но да ти казват в прав текст как да подобриш здравето си и здравето на децата си и ти да си блееш... ей това ме потресе!

# 27
Радост, те са убедени, че са на прав път с вегетарианството. За тях месото е най-вредната храна (за веганите всички животински храни са вредни), затова искрено вярват, че са направили най-добрия избор за децата си. Всеки родител с някакво чувство за отговорност се стреми да направи най-доброто за детето си и много родители се опитват да се информират първо, четат, допитват се до различни специалисти или източници (книги и т.н.). Тази моя позната вегетарианка с двете деца също чете, но такава литература - вегетарианска. И е дълбоко убедена, че най-доброто за нея и децата й е да не ядат месо. ooooh! Дори сподели веднъж, че когато отидат някъде на гости и дадат на малкия да хапне месо, тя се дразни, защото не й е приятно и не иска той да яде месо. Rolling Eyes Бащата не е вегетарианец и не одобрява, но я е оставил тя да решава. Та искам да кажа, че такива родители са искрено убедени, че са направили правилния избор.

# 28
  • Бургас
Благодаря за полезната тема и всичко, което споделяте в нея   bouquet

# 29
  • София
Понякога се чудя дали и аз не правя същата грешка, но в друга посока  Thinking
Убедена съм, че ВМ-НВХ е единственото правилно хранене, по абсолютно същия начин, по който и вегетарианците са убедени.

Общи условия

Активация на акаунт