СЕДМОКЛАСНИЦИ пред прага на гимназията-тема 53

• 52 430
  • 730
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Аз пак като мама на блейка да добавя, че зареждаме само за месец, защото не знам в кой момент ще си изгуби картата  Laughing

Ако картата е изгубена, в бюрата за карти правят нова карта за същия период, като взимат само 2 лева за пластмасата. Хубаво е децата да си носят касовата бележка, защото понякога апаратчетата на контрольорите не работят както трябва и изкарват картата невалидна, при положение че всичко й е наред. Тогава единственият начин да се оправиш с тях без да влизаш в конфликт (нещо, което бих искала да спестя на детето си) е да им покажеш касовата бележка.

# 661
  • гр. София
Да споделя с Вас за семеен пакет на карта за градския транспорт - ако родителят ползва карта за цялата градска мрежа - 50 лв., може да купи в пакет и карта за детето също за цялата градска мрежа на цена 10 лв. Общо пакетът струва 60 лв. - т.е. 50 лв. за родителската карта и 10 лв. за ученическата. Изискването е двете карти да се зареждат заедно. На нас също са ни казвали от бюрата за зареждане, че трябва да пазим касовата бележка от последното зареждане, защото понякога контрольорите отчитат, че картата е невалидна и трябва да представите касовата бележка, за да ги убедите в противното! Simple Smile

# 662
  • София
Тази родителска карта поименна ли е (в смисъл, с снимка)? Чудех и се и аз, ама понякога аз съм с транспорт, понякога мъжа ми, менкаме си колата  Laughing

# 663
Моля за малко помощ относно издаването на паспорти за 14 год.  Трябва ли при подаване на заявлението за издаване на паспорт да присъстват и двамата родители или може само с единият? Колко струва цялата процедура?

# 664
  • гр. София
Бърди, семейната карта е поименна и със снимка! Simple Smile
Sternenstaub, за издаване на първа лична карта за дете на 14 години не се заплаща такса! Необходимо е само единият родител да присъства при подаването на заявлението. 

# 665
  • София
Sternenstaub, за издаване на първа лична карта за дете на 14 години не се заплаща такса! Необходимо е само единият родител да присъства при подаването на заявлението. 

В допълнение - за ЛК е достатъчен един родител, но за паспорт искат и двамата да присъстват при подаването на заявлениео, нищо че детето е навършило 14 год. - информацията ми е съвсем прясна, изрично попитах вчера в паспортната служба като вземах готовата ЛК на дъщеря ми.

# 666

В допълнение - за ЛК е достатъчен един родител, но за паспорт искат и двамата да присъстват при подаването на заявлениео, нищо че детето е навършило 14 год. - информацията ми е съвсем прясна, изрично попитах вчера в паспортната служба като вземах готовата ЛК на дъщеря ми.

Така е. Преди два месеца вадихме и лична карта, и паспорт. Таксата за паспорт  беше 40 лв.
Може да разгледаш тук.
http://www.odmvr-sofia.mvr.bg/Administrativni_uslugi/BDS/default.htm

http://plovdiv.mvr.bg/service/taxes.pdf

# 667
  • Пловдив
За паспорт - и двамата родители или пълномощно от единия и то, ако примерно е в чужбина.
За пътуване в чужбина без родител/и - нотариално заверена декларация от родителя, който не пътува, ако детето пътува само - декларация от двамата родители. При подпис при нотариус задължително се представя акт за раждане. На границата се представят оригинал + копие, иначе ще ви вземат оригинала.  Peace

# 668
Благодаря ви момичета за отговорите, ние след около седмица се готвим да вадим тази ЛК, та да се подготвя малко с информация преди да са ни върнали от гишето.

Иначе как са дечицата? Прочетоха ли задължителната литература? Нас нещо много ни мързи, но тези дни се заехме по-сериозно с прочита на книгите.

Поздрави на всички и весело прекарване на остатъка от ваканцията.

# 669
Моя нищо не е чел, събират му се точно 2 месец на морето-по лагери и не само.. Ще се прибере една седмица преди старта-тогава ако успее нещо, иначе като ги изучават ще чете..

# 670
Нищо не чете , спи до обяд , тренировки , излизане с приятели , сън и отново ....... още малко свобода им остана на децата  Simple Smile

# 671
  • София
Моите се разделиха на две места. Едната е от 4-5 дни на вилата на приятелка и едва там е започнала с прочитането на литературата. Вечер гледали дежурно филм, после си говорели, а с книжка се приспивали. Опитах се да изнудя другата да почне да чете, като й дадох за пример сестра й, която, макар и късно, поне се е захванала със задължителната литература. Обеща ми да ме изненада и тя. И,  да, направи го, била решила  днес два първи модула по математика от сборник на "Веди" за преговор. Не ми стана ясно обаче  кога ще ме изненада със старт в четенето и дали въобще ще има подобна изненада. Mr. Green

# 672
  • Варна
Моят се мъчи от една седмица с "Крадецът на праскови", стигнал бил до петдесет и някоя страница ooooh!, при положение, че книгата е по-малко от сто страници. С тази скорост на четене може и да успее до 15-ти да отметне едно произведение Grinning.
Иначе режима е железен - спане до обяд, игра на  LoL, излизане след обяд с приятели, прибиране, вечеря за не повече от 10мин. пак играта на LoL, спане и така цяла ваканцията.

# 673
 Joy Крадецът на праскови  Mr. Green Само!!

# 674
Моят се мъчи от една седмица с "Крадецът на праскови", стигнал бил до петдесет и някоя страница ooooh!, при положение, че книгата е по-малко от сто страници. С тази скорост на четене може и да успее до 15-ти да отметне едно произведение Grinning.
Иначе режима е железен - спане до обяд, игра на  LoL, излизане след обяд с приятели, прибиране, вечеря за не повече от 10мин. пак играта на LoL, спане и така цяла ваканцията.
Този "крадец" го прочетох аз миналата година на един дъх за около два часа (открехнаха ме майките на тогавашните седмо/осмокласници)  Simple Smile Не смея да го дам на сина изобщо... Той се мъчи втора седмица с "Преди да се родя..", май прочете половината Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт