СЕДМОКЛАСНИЦИ пред прага на гимназията-тема 53

• 52 439
  • 730
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря на всички, които се включиха. Избистри ми се картинката.  Grinning   bouquet

# 646
  • София
Аз пак като мама на блейка да добавя, че зареждаме само за месец, защото не знам в кой момент ще си изгуби картата  Laughing

# 647
  • София - Рим и обратно
Ти пък, нямало  как да не е ученичка, те на 14 някои второ дете раждат  Laughing
E, те тия надали са се залетели да си купуват карти за ГТ Laughing.
А по повод блейките, замислила съм се сериозно да й направя ламинирано копие на личната карта, с което да се движи блеейки, а оригинала да държа вкъщи на сигурно място. Отсега изтръпвам колко ли пъти ще трябва да я преиздаваме иначе Crossing Arms. В крайна сметка, едва ли ще я арестуват ако ходи с копие, а пък ще си я има като документ.

# 648
почна да ми се изяснява Simple Smile а верно ли е, че тази електронната карта трябва всеки път да се чекира в трамваите и тролеите (в автобусите - не), иначе глоба?
хич не ми бяха ясни нещата, а и наскоро установих, че за моя син да пътува гратис е нещо като спорт, въпреки че редовно му оставям пари за билети, когато каже, че ще ходи някъде....и така случайно забелязах, че ми представя все един и същ намачкан билет; като го разпитах, разбрах, че си имал стройна система да разпознава контрольори - ако някой блуждаел и бил със слушалки - не е контрольор; ако е с къси гащи - пак не е; ако носи торба - също; ако обаче е със шлифер на 30 градуса - ACHTUNG контрола! Laughing не му е проблем, ако го свалят, щото е свикнал да крачи пеша на дълги разстояния, обаче ако трябва да бърза за училище в 7 сутринта не му виждам системата да проработи, особено това със шлифера през ноември не е никакъв маркер  Mr. Green

# 649
  • София - Рим и обратно
Всичките пубери май пътуват гратис. Моята ми обяви, че колко много пари МИ била СПЕСТИЛА, ехееее..... ooooh!. При положение, че винаги й оставям пари и съм й обяснила кои пътуват гратис и че правилата се спазват от всички и т.н.

# 650
  • София
Той и синът ми сега през лятото не мисля, че се занимава с билети  Laughing Но той основно пътува с метрото (Младост до Съветска и обратно  Laughing), а там няма гратисчии. Но за автобуси - тцЪ.

# 651
Antea,

синът ти е пич.

Малко инфо.
Билетите са 4 основни вида:
- за перфориране (еднократен - 1 лв и талони - по 5 или 10, май излизат по 0,80 лв/бройката). Важат за наземен транспорт - качваш се и дупчиш. Стават и за многократна употреба (това е отделна тема).
- в тролеите и трамваите има апарати за билети. Пускаш левче и излиза билет на принтерна хартия с дата и час. Не знам колко време важи.
- комбиниран - за наземен транспорт и метро (по-дълъг е, с числа отстрани). Важи 1 час. Означава се начало на пътуване и т.н.
- билет за метро - купува се в метрото - от каса или апарат. ВАЖНО! важи 1 час. Веднъж исках да купя и за връщане и ме предупредиха, че след 1 час е невалиден, но ако връщането е в рамките на 1 час - мога да ползвам същия. (не съм пробвала дали е така).

Абонаментни карти:
- електронна - "чекира се" за влизане в метро, за трамваи и тролеи (в автобусите няма апарати). На теория има глоба, на практика не - чекирането валидира застраховката за пътуване.
- хартиени - показват се при поискване.

Има и електронни карти тип "талони", които се зареждат с определен брой билети. Те задължително се чекират (равно е на дупченето на хартиените билетчета). Естествено не важат за автобуси.

Имах леко дефектна електронна карта - апаратчетата на контрольорите НЕ я разпознаваха (иначе си работеше). Поне 10-на контрольори си направиха устата за глоба. Спокойно им предлагах да пишат акт и да се видим в съда. Не приеха идеята ми. След време като ме запомниха, само ме поздравяваха, без да ме проверяват. Mr. Green

# 652
Той и синът ми сега през лятото не мисля, че се занимава с билети  Laughing Но той основно пътува с метрото (Младост до Съветска и обратно  Laughing), а там няма гратисчии. Но за автобуси - тцЪ.

И в метрото има гратисчии. Заради хартиените карти единият турникет се върти свободно. Около него стои човек, който гледа картите. Всеки показва нещо и минава. (особено в час пик, не могат да огледат всяка карта). Виждала съм да хващат гратисчии и в метрото.

# 653
  • Варна
И моя спомена веднъж как не си е взел билет. И му разказах как преди години съм потънала в земята от срам от една гласовита контрольорка,която ме овика пред вси пътуващите и накрая ме свали от автобуса, та мисля няма да повтори, много се впечатли!  Mr. Green

# 654
  • София
Дънди, все пак в поста си говорех за времето, когато голямата ми дъщеря беше 8 клас. Това все пак са  цели 4 години и тогава точно от тетрадка преписаха ваксините. Peace  Но сега малките ми казаха, че когато са взимали от личната лекарка удостоверение, че са ваксинирани (заради детските), всичко е станало за броени минути  с разпечатана на момента бланка. Но  това няма особено значение, важен си остава фактът, че е достатъчна здравно-профилактичната карта. Peace

Колкото до картата за ГТ - така е, както е описала Биборана. И със стар бележник зареждат, но само за 1 месец, през който се предполага, че е ще готов и новият. После може да се зарежда и за по-дълги периоди.

# 655
  • София
Заявление за карта на дъщеря ми миналата година пуснах от тук - http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/e-bus-pass
При попълването писах и от къде ще си я получим - след няколко дни само ходихме да й я вземем. Бележник ми казаха, че може да носи и следващия месец при зареждането, защото беше преди 15 септември и носехме само старата ученическа карта. След това месец по месец сама си следеше и си я зареждаше сама. 

# 656
супер, мерси за линка! Simple Smile

# 657
Внимавайте с елекртонните карти!
Ако картата е изтекла или е за определена линия а е засечена на друга и бъде чекната от контрола - автоматично се блокира. Разблокирането става само на едно място - централата на "Мария Луиза" след дълго чакане на голяма опашка и заплащане на глоба (20 лв.).
Вече 2 пъти моята ме е вкарвала в този филм. Затова сега слагам ремайндер кога е последния ден на картата и изрично казвам да не се ползва след тази дата, преди да бъде презаверена.

# 658
  • София
За здравно-профилактичната карта-взехме от личната, обаче ни й се преписваха ваксините и съм снимала страницата от мед.картон от бебе.Надявам се този вариант да става.Карта има от мин.година, трябва да заредим за метро и автобус.Някой знае ли колко е това за 1 месец? Мерси!

# 659
Savina, Карта за един месец за всички линии(включва и метро) е 20 лв. Може да се зарежда няколко дни преди да изтече предишния период или няколко след като е свършил, просто се казва от коя дата искаме да се активира. Примерно миналата година съм зареждала с интервал  от няколко дни между датата на плащане и датата от която е активна-ако тези дни знам че няма да пътува младежа..от 15 ти ще е лудница, аз мисля 3-4 дни по рано да го засиля..
В пункта където зареждаме са ми казвали, че бележката за плащането е добре да се носи-не гарантирам че е задължително. Аз лично си слагам ремайндър на телефона 2-3 дни преди изтичане на срока, че моя какъвто е захласнат-ако разчитам на него да ме подсеща, все ще е при свършен факт..
За картоните-при записването взех здравно профилактична карта + подпечатано копие на страничката с ваксините от детския картон. Въпросния такъв е попълван за последно при изписването от детска градина, тъй като не ми е искан в училище. Не виждам и за какво би им трябвал в гимназията предвид твърде старото инфо..

Последна редакция: вт, 26 авг 2014, 17:58 от Johnny Bibin

Общи условия

Активация на акаунт