7-те рилски езера

• 20 443
  • 105
  •   1
Отговори
# 45
Ето карта на част от Рила: http://www.iskartour.com/en/interactive-maps/rila-west-map
Ако имаш свободно време може да продължиш след сълзата в посока раздела и от ляво ще видиш урдините езера и урдина долина, но нямам спомен колко време е до тях.

# 46
Урдините езера са на средно 2ч. от Сълзата и е безумие за еднодневна екскурзия да се прави такъв преход!

# 47
Нямах предвид да ходи до самите езера, а да се видят отгоре (от раздела или преди него), но ако са 2 часа наистина е безумие.

# 48
  • където и да е,само да не съм сама
На 11.08. се качихме на езерата с лифта 4-ма възрастни и 7 деца/ най-малките на 2 и 3 г./.
качихме се всички до Сълзата. за красотата там горе няма да говоря, защото думите , с които това може да се опише не стигат.
Навръщане, след Бъбрека от ясното синьо небе изведнъж заваля такъв дъжд примесен с град, че направо подгизнахме.
Като стигнахме до лифта беше спрян, заради светкавиците и чак след 40мин. го пуснаха. това само засили силата на преживяването ни.
Джиповете ги имаше, но ходят само до 17-ти стълб, въпреки че казват, че са до вратата на хижата.
За възрастен лифта е 18лв. в 2-те посоки, а за дете 5-12г. - 12лв. работи до 19,30ч.
Въпреки желанието ни да хапнем в хижата, го отложихме това за догодина, защото със сигурност ще повторим.
Очите на децата така искряха от вълнение, че само като ги видеше човек се зареждаше. всички им се радваха

# 49
Здравейте, мерси за отговорите Simple Smile
За сега май остават само езерата. Ще вземем еднопосочен билет, пък ако не остане време ще вземем лифта на връщане.

# 50
И аз отивам с компания този уикенд. Ще спим в Ресилово, приготвили сме се за софра в събота, а в неделя рано-рано, през Сапарева баня и Паничище за езерата! Даже имаме детенце на 6г. в групата.

# 51
Колко е прехода вместо лифт, че половината жени и половината деца ги е страх - като километри и като време???

# 52
tati2raseria - има два маршрута от х. Пионерска до езерата - единия е директен, а другия /който на мен ми е любим/ е през х. Скакавица - и двата са за около 2часа. Началото на двата маршрута е на различни места и има маркировка.

# 53
На 11.08. се качихме на езерата с лифта 4-ма възрастни и 7 деца/ най-малките на 2 и 3 г./.
качихме се всички до Сълзата. за красотата там горе няма да говоря, защото думите , с които това може да се опише не стигат.
Навръщане, след Бъбрека от ясното синьо небе изведнъж заваля такъв дъжд примесен с град, че направо подгизнахме.
Като стигнахме до лифта беше спрян, заради светкавиците и чак след 40мин. го пуснаха. това само засили силата на преживяването ни.
Джиповете ги имаше, но ходят само до 17-ти стълб, въпреки че казват, че са до вратата на хижата.
За възрастен лифта е 18лв. в 2-те посоки, а за дете 5-12г. - 12лв. работи до 19,30ч.
Въпреки желанието ни да хапнем в хижата, го отложихме това за догодина, защото със сигурност ще повторим.
Очите на децата така искряха от вълнение, че само като ги видеше човек се зареждаше. всички им се радваха

И ние се качвахме тогава - Аз с мъжът ми и неговият 12 годишен брат. Точно стигнахме и хапнахме на Бъбрека, и започна да ръми.   Simple Smile От там надолу градушката беше жестока, примесена с проливен дъжд. Намокрихме се доволно, но пък си беше незабравимо изживяване - забавлявахме се през цялото време. Слязохме пеша до Паничище, не чакахме лифта. За следващият път плануваме преход през Скакавица и езерата към хижа Вазов и Рилския манастир, смятам, че ще е прекрасно. Simple Smile

# 54
Mrs. Johnson колко ви отне пътя надолу? Има ли обозначения?

# 55
Зелени преслап - Скаквица - езерата и обратно се взима за един ден, но е мнооого ходене, ако се качите до сълзата може да се съберат 10 часа. от х. Скакавица има пряк път през водопада но е за хора с опит. Най-пряко е през бившата писта на скакавица, но последния път едвам я минахме и леко се загубихме. Има пътека от ляво на пистата но никога не съм я минавала и не знам в какво състояние. Пътя до скакавица е много живописен, но после до езерата е труден.

# 56
От х Скакавица до езерата съм минавала по 3 пътеки - от дясно по "овчарската" пътека, през водопада и по стандартната, в ляво от пистата, която има малък стръмен участък докато се излезе от гората до билото. Ако не сте опитни планинари и правите еднодневни екскурзии без водач е редно да се качите с лифта. В последните години с осигуряването на масов достъп до планината вандалите се увеличиха, а ентусиастите, които поддържат маркировката намаляха... Планината не е безопасно място, а и времето е променливо...
пп През пистата скъсявате разстояние, но не и време, защото е много стръмно. Пътеката започва от пистата и се отклонява в ляво през гората, като прави плавни серпентини и е леко за качване.

# 57
На горе със сигурност ще вземем лифт. Въпроса ни е за надолу ?

# 58
benite времето средно е същото и за на долу, като имате в предвид, че ще сте изморени също. От както е построен лифта не съм се качвала на езерата и не мога да кажа нищо за маркировката в момента, но преди години маркировката се поддържаше.

# 59
benite, Пътят надолу от хижата Рилски Езера до началото на лифта ни отне около час, при все, че беше мокро и валеше. Първоначално се върви точно под лифта, леко стръмна пътека, после започва черен път за превозни средства, продължавате по него до долу.
От лифта до Паничище отнема около час пътят, 50 минути ако сечеш през две кратки пътеки в гората. Тръгваш по асфалтирания път, по едно време в ляво ти идва една постройка - Хижа Гюндера. Завихме в ляво пред хижата,покрай паркинга, и вдясно се пада пътеката. Тя е кратка, около 5 минути ходене. После отново се излиза на пътя, следващата пътека идва чак при пистата, от дясната и страна - започва при една импровизирана чешма и завършва при църквата на Паничище . Laughing
Тук няма нищо стръмно и трудно. Пътеките са утъпкани и се различават добре.
Слизали сме от Паничище по еко пътеката до Сапарева Баня, това вече е друга приказка...  Joy

Последна редакция: пт, 15 авг 2014, 17:30 от Mrs. Johnson

Общи условия

Активация на акаунт