Нашите кухни - тема 54

• 99 255
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
  • Отвъд алеята зад шкафа
Има ли опция да не се слага водобранна лайсна при гръб плочки и плот от технически камък?

Последна редакция: чт, 31 юли 2014, 13:09 от gadamer

# 181
И аз съм с плот масив от четири месеца - дъбов, байцван и омаслен с Осмо, не е икейски, дърводелец ни го прави. Абсолютен разкош, много е красив, но си е капризен - ако някога пак правя кухня, не бих си го причинила повторно. Постоянно го бърша да не остане случайно някъде капчица - стават бели петна. От забравен мокър съд - също стават кръгчета. Имам и черно кръгче като на Ljuboznatelna - от керамична чаша остана. За щастие почти нищо не мия на ръка, но като се наложи все внимавам как го поставям на сушилника, че да не капе отнякъде. Бе, досадна работа Whistling

Не съм го омаслявала след майсторите, но щом така се махат белите петна, ще го мина тези дни - някаква предварителна обработка трябва ли му или само го позачиствам и мажа с осмо-то?

Ние нямаме водобранни лайсни, само силикон - бял, като естествено продължение на фугите на плочките. Добре е залепнал, стои си на място, нищо не пропуска - поне засега. Нямам представа в кой момент са го слагали. Много приятно и изчистено стана, аз изобщо не харесвам лайсни.

# 182
  • София
gadamer  и аз го мислих много но приятел мебелист каза че няма начин да се избегне, ще питам същия за сегашния ни проблем

# 183
ах, защо така с този дървен плот  Cry тъкмо бях решила че ще слагам масив...........

# 184
ах, защо така с този дървен плот  Cry тъкмо бях решила че ще слагам масив...........

Simple Smile Какво очакваше?
Дървото си е живо същество.
И на мен адски ми харесва - на картинка ...

# 185
  • Отвъд алеята зад шкафа
На мен ми казаха майсторите, че може да не се слага лайсна, със силикон да се направи, но ме притеснява да не вземе да се развали силикона в един момент, да почернее и т.н.

Понеже ми дадоха няколко мостри на технически камък, реших да ги тествам в домашни условия - рязане и удари с нож, 24 часа престой с петна от вино, кафе и олио - резултат: никакви следи. А не е като да не се постарах с кълцането. Много съм доволна. В момента съм с обикновен плот и със сигурност няма да издържи на целенасочено кълцане.

За острова съм казвала, че ще бъде с плот масив, няма да се мокри, но определено смятам да го ползвам за слагане на продукти, рязане, приготвяне на закуска и т.н. Ясно, че ще има следи, че ще трябва да се омаслява от време на време, но за мен лично красототата на естественото дърво е, че носи на употреба, дори наранено пак си е дърво, част от чара му.

# 186
  • София
ще станело със силикон, няма проблем

# 187
Любознателна, твоето мнение е много ценно за мен-харесвам ,нещата които казваш и правиш. Напълно се доверявам на опита ти с дървения плот .От това се опасявах и аз.Ще измисля по- практично решение. Мойте кухни се ползват интензивно и ми служат вярно, а не трябва аз да им слугувам постоянно. Продължавам да търся фирма за чамови кухни с добри отзиви от Вас, момичета

# 188
  • ГОре на черешата...
А защо точно чам Rolling Eyes? Много меко дърво е, наранява се от най-малкото. Имаме шкаф и скрин, а и подът ни е чамово дюшеме и знам за какво става въпрос.
За омаслен плот подкрепям Любознателна - подовете са ми омаслени и пак внимавам ужасно много, а за плот на интензивно използвана кухня не ми се мисли. То красиво, красиво, ама ако ще трепериш капка да не капне - мерси Crossing Arms.

# 189
  • София

нищо му няма на масива.
Единствено имаш задължението от време на време да го мажеш с масло през 6 месеца (и то това пак зависи в какви условия живееш).
Мисля, че ти щеше да взимаш от ИКЕА - нали се сещаш, че нямаше да са толкова купувани ако е трудно да се работи на него и трябва да му баеш постоянно. Използвай маслото на ИКЕА освен това. Някой писа за лош опит с икейски плот омаслен с осмо, не помня къде. В пакета на плота си има упътване как да се омасли за пръв път - един път хубаво, след 15 минути обираш, чакаш 24 часа, повтаряш отново процедурата и си готова. 

# 190
  • густо майна Филибето

Не съм го омаслявала след майсторите, но щом така се махат белите петна, ще го мина тези дни - някаква предварителна обработка трябва ли му или само го позачиствам и мажа с осмо-то?

Само го чистиш, мажеш и изчезва.
 Аз мажа с едно масло на Юск, защото масата ми е от там, значително по-евтино от Озмо. Чистя, оставям да изсъхне, и мажа направо с длан, обилно. Това го правя късно вечер. Оставям до сутринта да попие, размазвам каквото не е попило и след известно време забърсвам. С времето се добива опит къде си иска повече масло.
 В Баумакс видях плот от акация, поне така пишеше (според мен е пауловния, защото е много лек) - мнооого е красив! По-тъмен от дъба и с по-голям контраст между отделните парченца Heart Eyes Май беше 200лв , за метър. 260см.

# 191
  • Stuck in a moment
Здравейте отново!
Аз като последен вариант реших да имам и газови котлони. Simple Smile
Имам отново един въпрос - тези от вас, които имат гръб на кухнята от термоплот - след като сте готвили, варили, пържили (най-вече) и гърбът е опръскан, с какво го почиствате?

Сегашната ми кухня е с гръб от плочки и някак не се притеснявам да почиствам с всякакви препарати - абразивни, хлорни, обезмаслители..., после полирам със суха кърпа и няма замазано. Докато с гръб от термоплот ми се струва, че ще трябва да внимавам как и какво.....

Относно лайсните, тъй като видях, че ги обсъждате по-горе - сегашните ми лайсни имат силикон, който е черен вече, ужасно е и ми създава мизерно усещане... Който има средства да си позволи гръб и плот от изцяло от технически камък, това е за мен истината Simple Smile

Та да се върна на моята дилема - гръб от плочки или гръб от термоплот...? newsm78
Има ли сайтове с красиви и интересни плочки за кухни?

# 192
Мили дами харесала съм си евтина микровълнова за вграждане
http://electron.bg/midea-ag925bvk-p-245697.html
Та се нуждая от отзиви. В размерите пише 38+2. При мен  са предвидени 38 см. Тези допълнителни 2 не разбрах за къде са. Иначе ще е позиционирана над фурната в колона. Нужно ли е място за вентилация?

# 193
  • sofia
В Баумакс видях плот от акация, поне така пишеше (според мен е пауловния, защото е много лек) - мнооого е красив! По-тъмен от дъба и с по-голям контраст между отделните парченца Heart Eyes Май беше 200лв , за метър. 260см.
Мъжа ми още споменава за един паркет акация колко бил хубав (нареден в апартамент го видял)....аз не съм срещала в магазините.

l'etrangere, щом ще слагаш газови котлони си сложи плочки или инокс за гръб. Плоскостта ще се стопи - видях го с очите си при една позната. Особено, както слагат големия котлон отзад.
И аз почиствам всичко около печката с обезмаслител - нищо не остава.

# 194
Само го чистиш, мажеш и изчезва.
 Аз мажа с едно масло на Юск, защото масата ми е от там, значително по-евтино от Озмо. Чистя, оставям да изсъхне, и мажа направо с длан, обилно. Това го правя късно вечер. Оставям до сутринта да попие, размазвам каквото не е попило и след известно време забърсвам. С времето се добива опит къде си иска повече масло.
Благодаря, ще се пробвам през почивните дни. Имам само Осмо - дърводелецът с него е мазал и ще ползвам остатъка. Като свърши ще проуча и другите масла.

Аз бях харесала паркет акация - в едно магазинче на Гешов и Борис. Много красиви паркетини и беше евтин плюс това (май разпродаваха), но беше направен да се реди само по права линия, а аз държах на рибена кост, затова се спряхме на друг, дъбов.

Общи условия

Активация на акаунт