Отговори
# 75
josi не се притеснявай, АМ не е чак пък толкова фатално. В крайна сметка е направено за случаи като твоя. Не се обвинявай, едно е да имаш кърма и съзнателно да даваш АМ, друго е когато се налага наистина. За бебчо в крайна сметка най-важно е да има здрава и щастлива мама.  Peace
Към ЛЛЛ
Здравейте, ние се кърмим от първия ден след секциото. Не съм давала АМ, не се цедя(нямам помпа), гърдите ми са меки, но размера нарастна, не съм ги усещала твърди, болезнени и тежки. В началото зърната ми леко се разраниха, но ги мазах с Лансинох и слагах отгоре сребърните капачки за зърна. Много съм доволна от тях, като ги сваля, зърната ми са перфектно оформени и меки, разраняванията ми минаха за 3 дни. Препоъчвам ги на всички. За сега се кърмим поне 2 пъти между 00-06 часа и минимум по 6 пъти през останалото време, като интервала е различен, общо взето почне ли да изплезва езиче и давам гърда. Давам и двете гърди на едно хранене, средно около 40мин. за двете, а през нощта се засища само с едната. Последните два дена, в горещините почти през цялото време беше на гърда и не спеше, предполагам за да не се обезводни, сега когато е хладно редуваме сън и хапване. Педиатърката ми каза да и давам само кърма, без вода, но каза да се цедя след кърмене, но на мен ми се струва излишно. Вие как мислите? Опитах да кърмя в легнало положение, но бюста ми е доста голям и се разлива, като зърното отива под нивото на устичката, не знам защо я препоръчват тази поза за големи гърди  newsm78 Най-удобно ми е в кръстосана люлка, люлка, като придържам гърдата със съответната или противоположната ръка, а главичката е по-скоро към китката отколкото към лакътя, не ползвам възглавница, защото бебето ми идва високо.
Конкретен въпрос нямам към вас, по-скоро бих искала да чуя ако имате някакви препоръки и корекции, които мога да направя, за да вървят нещата по-добре. Забравих да кажа, че лявата ми гърда пускаше по-малко кърма от по-малко каналчета, докато другата направо пръскаше струя, но аз продължих да я слагам на "ленивата" гърда и сега и тя пуска струя. Акаме поне по три пъти на ден и поне толкова пишкаме. Акото в началото беше зелено, предполагам от антибиотика, но сега вече е цвят горчица и е доста обилно.
Та така, какво е вашето мнение, как се справяме?

# 76
Да ви питам мами, вие как приспивате бебоците? Аз имам проблем с това, ако не заспи докато я кърмя, след това не мога да я приспя. Не иска да спи в креватчето си, а само да се гушка с мен или тати, та спи в нашето легло, но ми се иска да си спи в нейното. Като заспива леко отваря очички, като да се увери, че съм до нея и ако не ме види надува гайда, изобщо като риба прилепало е Simple Smile вярно, че рачетата са по "needy", но тя направо не се отлепя от мен. Помагайте, искам си леглото, ако сега я науча така, после как ще правим секс  newsm78 Жал ми е да я оставя да плаче сама в креватчето, само през сутрин към 6 след кърмене успявам да я сложа да спи в кошарата.

# 77
здравейте мами  Simple Smile
родих момиченце на 11.07, името и е Катрин ! 51см , 2.900 кг
да ми е жива и здрава !
съжалявам за закъснението с новината! успех на всички мами !

# 78
  • София
Пайче, благодаря ти, знам, че много бебета са изгледани на АМ, то и без това на мен кърмата така и не ми стигаше да я храня, та давах АМ, даже почти то си беше основното, просто ме е яд, че 2-3 дни нямах и капчица, а в момента, в който изпих лекарствата и потече. Както и да е.
Нашата принцеска и тя спи между нас, не иска да спи сама и това е. Понякога баба и я взема да спи при нея, че да можем ние да дремнем малко, че с тия колики е кошмар в повечето нощи. Решихме, че засега ще е така, за да е спокойна бебка, а като порастне малко и стане на няколко месеца ще я оставяме в леглото да си спи. Само да минат коликите.

# 79
Пайче, и нашето като помирише леглото си и рееев Simple Smile Но не се предаваме. Там си му е мястото. Имаме няколко варианта за приспиване:
- Ръка на коремчето му, другата на гръбчето му или на главичката му. Обича като го галим по главичката.
- Пускаме въртящата и пееща играчка над леглото. Понякога го усопкоява.
- Пускаме му : http://www.youtube.com/watch?v=DyNpW6-PXMM  - наистина му действа успокояващо!
- Леко го люлеем с креватчето му, но гледам да е рядко, за да не свиква.
- Понякога прибягваме до бибата, но пак гледам да е рядко, да не свиква. Макар че той много не й се кефи.
- И когато нищо не го успокоява го изкъпваме на мивката и после докато си поседи с хавлийката, докато го намажа и т.н. и  му се доспива и спи като къпано бебе Simple Smile

stefanovaiva  - Честита ти радост !! Бъдете здрави!

# 80
  • Там някъде
Мами, кога следва да се заведат бебчетата на ортопед? Ако някоя мама може да даде добри отзиви за ортопед в София ще съм супер благодарна  Praynig А този преглед поема ли се от здравната каса, т.е. да си искам ли направление или си се заплаща?
За спането - Ивайло си спи в кошарата и по принцип заспива сам (само имаме заигравка с биберона - той плюе, аз или ММ подаваме  Mr. Green) обаче има дни, в които просто иска да бъде гушкан. Не заспива ако не е в мен или ММ и това е!

# 81
Честито на всички нови мами. Да са ви честити, здрави и лъчезарни рожбите Hug

Жоси, толкова ти съчувствам. Защо чак есента ще правиш операция, ако е толкова притеснително положението. Не е ли по-добре по-скоро newsm78.
А разказа за раждането го чакам с нетърпение и без съкращения.  Party

Пайче и ние сме малко така със спането. Успяваме да я сложим в леглото й, но след часове дундуркане - скимтене, гърчене, плач... може би са колики newsm78 Даваме капки еспумизан. През деня е ОК положението, но вечер... Crazy

За разходките - два дена я оставих за по двадесетина минутки на терасата и мисля, че я имунизирах добре със софийски въздух. На деветия ден вече бяхме навън - ходихме в Борисовата градина. На следващия ден пътувахме до вилата при леля ми и там оставихме голямата щерка с баба й за две седмици. Мен вече ужасно ми липсва и утре ще ходим пак да си я видя и ако й е омръзнало да си я вземем с нас в София. Макар че там е по-хубаво - чист въздух, пеперуди, буболечки, кал и пръчки, треволяци, лейки с вода, тичане боса по поляната... ееехххх и аз израснах там с моите баба и дядо...

Та в общи линии едва дочаках да мине някой и друг ден и вече сме навън. Вчера бях при колегите си да ги почерпя, пак с нея Grinning

nilro, нашата дъщеря е на шест и преди година й взехме книжка за стоте туристически обекта. В Пловдив ходихме пак преди няколко месеца и й беше много интересно по музеите. То покрай нея и ние тръгнахме по музеи иначе природните забележителности се оказа, че сме ги минавали, но музеите - не. Сега с нея обикаляме, чета й, разказвам й, обяснявам й, кое, как е било, колко важно е било, че и понаучавам доста неща и аз, а на нея определено й е интересно и после преразказваме.

# 82
  • Нови искър
DiyanaChar Много благодаря, но  ние вече ги минахме Sad от 3 годишна я разхождаме по забележителности с Леля си пък обикаляха музеите трябва ми инфо за нещо закрито подобно на аква парка или от сорта в района .

# 83
Днес съм на преглед. Стискайте палци да кажат , че е тръгнало или да се съгласят да ме оставят за предизвикване. Но май твърде много се надявам  Laughing никакви симптоми нямам.
Много сте смели, бе хора... аз пък искам да съм вечно бременна  Crazy с всеки изминал ден психясвам все повече и преживявам раждането стотици пъти според това, което съм чела, без да знам как ще е при мен. Вечер ме е страх да не почнат контракции по никое време, когато всички спят, и да се чудя какво да правя. Ще ми се просто "да ми мине", без да се налага да ходя да се напъвам и да търпя болки (между другото напъването ме плаши повече от болките, първият път не се справих и се наложи да ми натискат корема). Просто съм в ужас. Sad

# 84
josi как така ще се мъчиш чак до есента?
Елфита честита принцеса  newsm67
Ние също имаме този проблем с леглото, но знаете ли как го решихме - сложих върху матрака на леглото матрачето от количката то е мекичко и като я сложим на него си спинка душичката ми  Heart Eyes, но задължително преди това трябва да е приспана на ръце!
Сега чакам да ми пристигне слинга да видим в него ще спи ли, че не мога да свърша нищо докато заспи ooooh!

# 85
Здравейте мамчета,

Днес бяхме на консултация - пораснали сме - качили сме цяло кило - 3,600 кг сме сега и сме пораснали с 3,5 см - 51,5 см.Казаха ни че другия път ще ни бият 6 валентната ваксина, която била много тежка и може и да вдигне температура. Така че имайте го едно на ум - казаха ни че ваксините ще са 2-ри, 4-ти и 6-ти месец .

Еххх колко бебчета !! Честити ви бебчета мами ! Да са ви живи и здрави !!

Мама Сънчо : Доволни ли сте от Алексиев? И ние ще ходим там! И да те питам - платен ли е прегледът или да искам направление?

Мами, помагайте ! Моето зверче от известно време не му е много редовен стомаха. Не знам от капките ли от какво..макар че в момента сме само на капки с копър и анасон и сме си на кърма + Биогая, която би трябвало да му регулира стомахчето, ама нъц.Днес му е 3ти ден без да е акал. Дайте съвет какво да правя? Пробвах масажчетата и не става номерът. Също така пробвах да ям по-разхлабващи храни и пак не се получава.Само да уточня, че яде достатъчно, защото наддава доста прилично и си пишка доста.

Да доволна съм от Алексиев - и да прегледа е платен -40 лв - поне в Манастирски Ливади ама аз там ходя - знам че работи и в някоя от държавните болници, но нямам идея преглежда ли там .

За запека - пробвай освен с масаж и с гимнастика - на моя син му помага и до сега - хващаш крачетата правиш ги на жабче след това ги събираш свити в коленцата и максимално към коремчето и така повтаряш десетина пъти.

Другото е термометър в дупето

Мами, кога следва да се заведат бебчетата на ортопед? Ако някоя мама може да даде добри отзиви за ортопед в София ще съм супер благодарна  Praynig А този преглед поема ли се от здравната каса, т.е. да си искам ли направление или си се заплаща?

За да се направи профилактика за луксацията и дисплазията  се ходи м/у 2-6 седмица, като от моя ортопед знам че е най-добре да е навършило детето месец. Ако ходите на ортопед  които работи със здравната каса може да си поискате направление по педиатъра, но не всички ортопеди работят по здравна каса.

[/quote]

# 86
Най-накрая и аз имам време да пиша. Вече нещата влизат в релси при нас, и съм спокойна. От неделя сме си в къщи. Първите 2 нощи беше шоу, кърмата ми още не беше слезнала и явно беше недостатъчна, та се наложи да правя АМ. Сега нещата са по-добре.Дори като малката яде от едната ми гърда другата тече. При първото ми дете беше така, бях като млекоцентрала.

Нека първо да ви покажа моето момиче

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4393322089234&l=f0b3bad907
и една от изписването с баткото
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4393323249263&l=5fc554982d

Раждането мина сравнително лесно. По-лесно от миналия път.
Една седмица преди 17.07 отидох на тонове, които се оказаха лоши. Лекаря при които родих искаше да направим спешно секцио(спешно по-скоро защото  се оказа, че заминава за морето  Confused). Аз обаче тврдо отказах и всеки ден ходех по 2 пъти на тонове. Следващите дни тоновете си бяха добри и реших да изчакам. Поразходих се няколко дни по магазините и в сряда (16.07) вече имах 4 см разкритие. Обаче пък тоновете пак бяха една заспала работа. На 17 сутринта отидох пак и се оказаха 6см. Пуснаха ми система в 8:30 сутринта и в 11 изплака малката. Този път усетих всичко, напъвах както трябва и даже не се наложи да ме цепят. Минах само с 1 малък вътрешен шев.

Още не сме излизали на разходка, но и времето при нас не го позволява много много.

Днес ще си прибера и баткото. Беше на село при баба си. Иначе много добре приема бебето. От много време му говорим за бебето, как ще го гледаме, къпем, играем. Дори на изписването ходеше из неонатологията и си търсеше бебето. Спечели всички акушерки.

Някой казваше , че има проблем с приспиването на бебето в кошарата. Аз с баткото правех така: докато го кърмех беше завит с лека пеленка, и по този начин не се стряска като го оставиш в студената кошара.

Ставам, че някой огладня.
Ще ви следя и пиша  Party

# 87
AIDIN благодаря за отговора.

Минаха се 5 дена, откакто писах. Храненето си е все така (хаотично по мое мнение). Но педиатърката вчера каза да продължавам в същият дух. На 15-я ден бяхме на преглед. Лилия се роди 2.800, според кантара в болницата. Изписаха я горе-долу 2.600. На 15-я ден педиатърката я измери показа 2.700 и каза, че е наддала твърде малко. Да дохранваме. Седмица след това (вчера) бяхме пак да види как се движи - качила е 445гр. Та в тази връзка каза да правя с яденето каквото правя и да не променям нищо за сега, че наддава много добре.

Интервала м/у храненията го засичам на 3 часа, като започвам от началото на храненето, а не края. Набелязала съм си часовете 5, 8, 11 , 14, 17 , 20, 23. Като след това я оставям да спи. Нощем обикновено прави пауза от 5 часа сън. Понякога повече, понякога по-малко. С папмперсите нямаме проблем - около 7-8 на ден, като минимум 4 са обилно пълни. Няма такова нещо като големина на монета от левче. Бая левчета са във всеки наакан памперс.  Laughing   

За дохранването с АМ. Около 100мл на ден се събират да дохраня. Понякога това е изцяло едното ядене. Друг път е разпределено, ако няма нищо вече в гърдите и нямам вече и изцедена кърма за додаване.

Как процедирам към този момент с кърменето. Предлагам и двете гърди. Някъде четох не да се дава едната, докато се изпразни. А докато суче активно, после да смеян с другата. И така няколко смени да направя. Пробвам този вариант. Пробвам и по-дълго да я държа на едната, за да я изпразни и после давам другата. Задължително след кърмене проверявам има ли нещо като се изцеждам. Понякога има, понякога не. М/у нейните хранения гледам да се изцеждам доплълнително,за да имам кърма, когато видя, че е още гладна. Това го преценявам като маха нервно с ръчички, бута си ги в устата, реве. В гърдите няма нищо вече и давам с шише. А какви точно са нейните навици - на всеки 3 часа аз задължително я будя или ако до преди малко е яла правя в шише, за да си хане повечко и да изкара до следващото ядене. Ако се събуди по-рано веднага давам, не чакам да стане точното време. Цялото сучене отнема вече по-дълго. От час до час и половина. Като яде активно, поспива понякога само 5 мин и пак търси, друг път 10, случвало се и половин час да поспи и да се събуди. Давам пример - тази нощ се събуди в 04:50. В 8 я вдигнах и сложих на гърда, после на другата и така въртях до 10:40, когато окончателно заспа. В 11 както си спеше и дадох 30мл с шише,за да се позасити и изкара до 14 часа.

Други течности освен чай с копър не давам. А от него е в ограничени количества, колкото да си изплакне устата след ядене. Биберона залъгалка много рядко като го предлагам го иска. И то за малко. Като цяло е спокойно бебе. Реве яко, само като е гладна. Рядко като е пълен папмперса или има колики.

Не знам, предполагам е вярно че колкото успее да изсуче бебето не може да се изцеди с помпата. Но аз увеличение на кърмата поне спрямо изцеждането с помпа не виждам.Все така си е - около 20мл от лявата и около 50 от дясната.

Бях питала за идеи как да я откажа от силиконовото зърно. Онзи ден,когато беше много гладна успях да я накарам да засуче без него. Но имам голям проблем с правилното засукване. От шишето и от силиконовото зърно се мъча устните й да са като на шаранче,но не се получава. Долната се подвива навътре. Не захапва и особено голяма част от ареолата. Та когато успях да я залъжа да захапе зърното - същата работа. Бая време я мъчих отново и отново. Уж захапе правилно и като вземе да дърпа долната и устничка се подвие навътре. И си усещах болка, предполагам от това. Накрая зърното ми изглеждаше (някъде бях срещнала описание) като ново червило. Повече не съм опитвала, карам си със силиконовите зърна и се мъча да я накарам правилно да се научи да захапва. Нямам особен успех за сега

# 88
За спането - Ивайло си спи в кошарата и по принцип заспива сам (само имаме заигравка с биберона - той плюе, аз или ММ подаваме  Mr. Green) обаче има дни, в които просто иска да бъде гушкан. Не заспива ако не е в мен или ММ и това е!

Като навърши един месец, получаваш направление за ортопед от педито. Ние вчера бяхме - в МЦ "Детско здраве", на ул. Ами Буе 27. Заплаща се само ехографското изследване - 20 лева иначе в Токуда то е 30 лв. МЦ ми е препоръчан от моята педиатърка, която е много добра.

# 89
  • Телиш/Плевен
stork-girl ВЕСТИТЕЛСКА НОВИНА stork-girl
Zlatoto_90 е родила днес в 9:48 ч.
Елеонора (3880 гр, 53 см) Heart Eyes
Наложило се е спешно секцио,
но всичко е наред с тях.
Честита рожба на щастливата майка
и бързо възстановяване и изписване! Hug

baloni mamma baloni

Общи условия

Активация на акаунт