На море в Гърция 2014 - IX

• 56 391
  • 760
  •   1
Отговори
# 720
Виктория,много благодаря, че ми отговори   bouquet . С едни дружки имаме планове във връзка с пенсионните ни години, та се замислих дали да не сменим острова.  Много, много красиво е на снимките,които намерих.

Anna bel,
о.Хриси съм го планирала за след 3 седмици, живот и здраве  Heart Eyes
Дано и времето е подходящо и има лодки.

dechy, вие в колко часа взехте корабчето?

http://www.vinetki.eu/gurcia-vinetki-putni-taksi.html
малко полезна информация за плащане по магистралите

# 721
  • Варна
Тафи, защото е цял ферман, с изброени селца, плажове, заведения, няма нищо поетично в него.
Сякаш наистина е по-удачно да пращам дългото инфо на лични, за да не товарим темата  Simple Smile

Хич даже няма да я товариш!!!
Публикувай!!!
Аз даже твоите подобни инфота си ги копирам в отделна папка(е не само твоите де - да не се възгордееш пък сега hahaha

# 722
  • София
http://www.vinetki.eu/gurcia-vinetki-putni-taksi.html
малко полезна информация за плащане по магистралите

В коментарите отдолу пише, че това са старите цени. Иначе наистина е полезна.   bouquet

Таис, и аз се присъединявам към молбата за информацията. А за да не товариш темата, сложи в скрит текст.  Hug

# 723
yandex73,
вероятно по погрешка си цитирал/а моят пост.
Нямам нужда от статии, тази година минах и по двете магистрали, а следващото ми пътуване е със самолет  Laughing

# 724
  • София
phile, аз не знаех, че има и корабчета в по-късен час, затова се бяхме стоварили на пристанището на Иерапетра още преди 10:00ч. Ние пътувахме от Ретимно и бяхме станали в ранни зори. Пътят не е тежък и ни отне по-малко време отколкото очаквахме. А иначе според мен корабчетата не бяха само 2, а повече за деня. Ама ние се бяхме притеснили, че вече е края на сезона (втората половина на септември) и може да няма много лодки.
Вие не бяхте ли резервирали полет до Ханя? Значи ще сте още по-далеч от Иерапетра...

# 725
 phile - по принцип е по-вероятно да има лошо време за Балос. За Хриси няма силни северни ветрове и е по-спокойно. Дано имате късмет с чудесно време и да видите повече места.

# 726
Момичета,
Имам два въпроса за Сарти и Торони (все още хората, чиито са питанията, нямат яснота кое от двете места ще изберат):
1. Има ли комари?
2. За Торони открих инфо, че чешмяната вода е солена? Вярно ли е това? И в Сарти ли е така? Няма да я пият, разбира се, ама да си знаят  Grinning

# 727
  • София
В края на май в Торони имаше страшно много комари. Но не беше започнал сезона. Може би са напръскали след това.

Водата не съм я пробвала. Предполагам, че е солена. Беше такава преди 20-тина години на Касандра и повече опити да пия чешмяна вода в Гърция не съм правила.  Laughing Е, поне не съм чувала да е опасна, а само неприятна на вкус.

# 728
  • България
 Относно водата - на мен и на Закинтос ми беше солена. Не съм я пила, но все пак се налага да си мия зъбите Simple Smile. За Торони нямам такъв спомен, но там бях през 2009г. и вероятно съм забравила как е.

# 729
В Торони е малко по-солена, отколкото на други места, но не е проблем за хигиенни нужди.
Аз не я пия никъде в Гърция де, освен в планините.

А комари има навсякъде, снощи си тръгнах от открито заведение на НДК с 15 плюски Simple Smile свиркайте си, носете си репеленти и си гледайте ваканцията.

# 730
phile още е рано де, ама да ти пожелая много слънчево настроение и готина почивка.  Hug С нетърпение ще чакам снимките ти, които съм сигурна, че и този път ще са толкова пленителни, че ще ме накарат да поискам да съм там  Simple Smile

Иначе аз мога да ви се похваля, че вече стягам багажа. След броени дни пътуваме /надявам се/  Simple Smile

# 731
  • София
Наистина се оказа трудно да си намерим свободни места в събота без резервация. Благодаря на всички за съветите. В крайна сметка намерихме места в бунгалата на тоска бийч (tosca beach), на 5 км от кавала. Много приятно място, с много зеленина, плажът е много хубав и чист, но бързо става дълбоко. Гледката е много красива, днес имаше и делфини. Бунгалата са прилични. Единственото, което не ни харесва са нещата, които се предлагат в ресторанта, та ако имате препоръки за хубави местенца в кавала, неа перамос - приемаме Simple Smile

# 732
  • София
Петре, и аз си пазя полезна инфо от разни хора тук в темата, вкл. и от теб  Wink
Таня,  Hug

Ето фермана за Наксос с малки корекции. Добавих и името на параклиса близо до Хора, успях да го издиря най-накрая. Извинявам се за телеграфичния стил:

Скрит текст:
Първостепенни, пък и лесни за посещение са Портара (Portara, Голямата Врата), която е един от символите на Наксос, както и самата Хора - особено старата част с Кастро, а не само дългата крайбрежна алея. Хора е наистина изключително красива, само за нея могат да отидат 2 дни обикаляне. Посетете и Стария пазар, там още има магазинчета и ателиета където изработват местни красоти като бижута, часовници, шалове, т.н. Понякога в една от залите на Кастро-то има концерти, ние се отказахме в последния момент от един и още ме е яд. Свиреха традиционна гръцка музика, но знам, че има и класическа, и разни местни танцови състави с носии..абе трябва да се проверява, обикновено има плакати разлепени из града.

Друго задължително, поне за мен, е любимото ми селце с мраморни къщи и улици Апирантос (Apeiranthos). Село Коронос (Koronos), захванало се с бели нокти за скалите. Още - старата столица Халки (Halki) с улицата на занаятите, уникално местенце. Меланес (Melanes) също много ни хареса, с традиционни бели къщи, сгушено насред зелена, плодородна долина. Вивлос (Vivlos) с характерните си вятърни мелници и две прекрасни старинни църкви.

Храмът на Деметра близо до село Сангри (Saggri) също си струва да се види, на нас много ни хареса. За още културно-исторически туризъм, посетете и двата Куроса (мраморни статуи на младежи от 6-7 в. пр. Хр.), които са по-близо до Хора. Третият е по-далече, до село Аполонас. Самите Куроси според мен не са чак толкова впечатляващи, но природата около тях е красива и си направихме една чудесна разходка.

Островът е осеян с останки от венецианско време, като особено запазени са кулите-крепости, в които са живеели венециански благороднически фамилии. Силно препоръчвам посещение на кула Белония (Belonia Tower), построена през 15 в., на около 5-6 км от Хора. Магическо място, там времето е спряло. Снимах я сигурно над сто пъти - градината, самата кула-крепост, изгледа към равнината. В двора и има малък старинен параклис посветен на Свети Йоан.

Плажовете: ние се влюбихме в 3 плажа: Агиа Анна, Агиос Прокопиос, и Плака (Agia Anna, Agios Prokopios, Plaka). Те са един след друг, има автобуси, които непрекъснато ги обикалят, през около час/час и половина. Плажовете Микри Вигла и Пиргаки (Mikri Vigla, Pyrgaki) също ни харесаха много, както и основният плаж на Хора, Агиос Георгиос (Agios Georgios), който е страшно плитък.
Изобщо лош плаж не видяхме, но тези ни впечатлиха най-много. Останаха и поне още толкова непосетени, за следващия път. През юни всички плажове на които ходихме бяха страшно спокойни - имаше си хора, но не прекалено и беше рай  Simple Smile

Заведения: на плажа Плака открихме чудесна таверна, Вулас (Voulas). Ползвахме техните шезлонги и чадър, срещу консумация, а на обяд хапвахме вътре. Поне 4-5 пъти сме яли във Вулас и винаги бяхме много доволни.

Пак на Плака, има една страхотна таверна, Ностимиес (Nostimies, което май означава 'деликатеси'), в която всичко е много семпло, но за сметка на това, и храната, и обслужването, и изгледа бяха перфектни. Намира се на втория етаж, долу на първия е някакъв бар, но двете заведения нямат нищо общо. Самата сграда е на ''първа линия'', но малко навътре, човек трябва да внимава за да не я изпусне. Но определено си струва, ходихме там 2 пъти и храната беше раз-кош-на!

Третото място на Плака където хапнахме е Picasso, известен мексикански ресторант (Мат Барет го препоръчва). Искахме да разнообразим, а и да им ползваме чадърите. Останахме много доволни.

Влюбихме се в една таверна в село Коронос, казва се Анагенисис (Anagennisis). Вкусна кухня, прекрасно обслужване!

В Агиа Анна ядохме в Орегано (Oregano), то е малко заведение тип бърза закуска, там им пробвахме сувлакитата. Ходихме и в таверна Фарос (Faros). Добри са.

Близо до плажа Микри Вигла пробвахме таверна Кондос (Kontos). Вкусно беше, но малко по-скъпо от останалите, та съм раздвоена. Иначе изгледът от терасата към морето е прекрасен.

В Хора сядахме няколко пъти в кафене Рандеву (Rendez Vous), там ходят много местни. Страшно ни хареса! Опитайте местния китрон, както и портокалопита - сладкиш с портокалов сироп, мммм, ние се влюбихме в него. Допадна ни, че винаги ми сервираха китрона с голяма купа ядки, а бирата на ММ - със чипс.

В Хора сме яли най-малко. Пробвахме Пикантико (Pikantikо), на крайбрежната алея. Контосувлито беше великолепно и повторихме заведението, но обслужването е малко особено, куца, та не знам дали да ги препоръчам.

В Апирантос обядвахме в една прекрасна таверна, която за съжаление не съм запомнила как се казва. Мога обаче да пратя нейни снимки, ще свършат работа. Намира на главната уличка, така че би трябвало лесно да я познаете. Там пробвах местния специалитет, петел с червен сос.

Пак в Апирантос пихме кафе и хапнахме портокалопита в едно друго заведение, с панорамен изглед към планината. Много ни хареса, особено интериора. И от там мога да пратя снимки, че за мой срам не си записах името.

Изобщо, наксоската кухня е отлична и общо-взето където и да седнете, няма да останете разочаровани.

Пробвайте: местното наксоско кисело мляко и сирена, мед от мащерка, китрон (много е специфичен на вкус, на мен ми хареса, а на мъжа ми не), наксоски картофи, които са известни в цяла Гърция и островът ги изнася с тонове. Картофите са невероятни на вкус - готвят ги по всякакви начини, на нас страхотно ни се усладиха. Островът е известен и със сладката си - аз пробвах 2-3 вида, много ми харесаха. Плюс всякакви местни тестени вкусотии, както и петелът с червен сос. Освен в Апирантос, друго място прославило се с ''петела'' е селцето Меланес.

Ако ходите до Халки, не забравяйте да посетите старата фабрика за китрон от 19 в. (Vallindra Kitron Distillery), тя е и музей и е много приятно да се разгледа. Oт Халки накупувахме китрон и сладка за роднините.

Малкият параклис “Свети Йоан Теолог” издълбан в гранитните скали над Хора, недалеч от метоха “Свети Йоан Златоуст”. Параклисът е едно малко, ослепително бяло бижу, от което се открива зашеметяваща гледка към Хора и морето. Според легендата, параклисът е основан от монаси от манастира “Свети Йоан Теолог” на остров Патмос, които потърсили убежище на това място след корабокрушение.

Накрая: Наксос е голям и има безкрайно много селца, църкви, венециански кули, плажове, и всякакви други съкровища за разглеждане. Въпреки многобройните туристи, островът е някак спокоен и благ, със силно изразен автентичен дух. Определено не е място, което може да се разгадае за 2-3-4 дни  Heart Eyes

# 733
  • София
Таис, благодаря!   bouquet  Копирах. Дано се случи скоро и да използвам информацията.  Wink

# 734
  • София
Таня, дано! И съм сигурна, че ако отидете, Наксос ще заседне здраво в сърцето ти  Simple Smile

Не съм включила всички места, които посетихме, че ще трябва да изпиша още толкова мат'риал.

Препоръчвам да се види Музеят на зехтина и маслината, който ние за съжаление пропуснахме. Отлагахме го във времето, та накрая не стигнахме до него. Намира се в село Енгарес (Eggares), в най-плодородната част на Наксос. Ще се радвам, ако някой поправи нашия пропуск.

http://olivemuseum.com/olive-photos.html#prettyPhoto

Общи условия

Активация на акаунт