Пипер или чушка?

• 73 645
  • 1 234
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Син домат всъщност  Laughing

# 16
Да , сори, още спя  Tired

# 17
  • София
 Joy Любимият ми спор с варненци. Вие си имате различни думи за доста неща - ширм, трицона, суркам и т.н.  Mr. Green Лошо няма, само да не се опитвате да ме убеждавате, че това е правилната дума, разбираш ли.  Peace

# 18
  • Пловдив
Мхм Да.
Първо аз не знаех какво е трицона. После разбрах. Ама съм забравила и в едно плажно заведение казвам "Картофи и пържена цаца", а наслеща ми  Shocked "Ъъъ, а какво е цаца?" еххх поне на плажа идват хора, които са от други градове, а не рядко и други страни.
 Laughing Laughing Laughing

# 19
Работя в кухня във Варна, и ми е много странно как всички казват на чушката- пипер, и не мога да им обясня че е ЧУШКА а не ПИПЕР.

Щом не ти пречи на изпълнението на служебните задължения, какво значение има, чушка ли е, пиперка ли е?

# 20
Чушки, люти чушки или ако са мноого люти - пиперки, чорбаджийски чушки и т.н., а пипер казваме на подправките - червен пипер, черен пипер. И на мен ми е странно някой като каже пълнени пиперки с яйца и сирене, не толкова че са пиперки, колкото че при нас се използва думата пиперка за лютата чушчица, тип Шипка и като е малка, колко пък да е напълнена Simple Smile Свикнах, че в различните краища различно наименование и не обръщам внимание.

# 21
Ало, Варна и региона, това уредче тук как го наричате?  Flutter

# 22
  • Пловдив
Това конкретно е троен пиперопек, а като му се махне тройника става синьодоматопек  Laughing Laughing Laughing
Не съм от региона на Варна  Laughing годеника ми е от там ще го питам довечера  Laughing

# 23
  • София
Чушкопек си му викат.  Whistling

# 24
Чушкопек си му викат.  Whistling

Е защото слагат само "малки чушки (люти и не люти) в него сигурно.  Mr. Green

# 25
Чушки, казвам аз. Чушлета са лютите, малките.
А пипер ми е някакси - по-общо наименование.
Пак са си чушки, но официално. Stuck Out Tongue

# 26
Това за чубрицата съм го срещала, но в Стара Загора (аз съм от Чирпан) си е чубрица - чубрицата, от която с еправ ишарената сол.

а ние в Стара Загора си правим шарена сол основно от сминдух. Царевица, тиквено семе и чубрица са само добавки.

Пипер ми е червения пипер за готвене; черния и бял пипер като подправки. Но ми е интересно чушкопека как е по Варненски и се записвам  Laughing

# 27
а наслеща ми  Shocked "Ъъъ, а какво е цаца?" еххх поне на плажа идват хора, които са от други градове, а не рядко и други страни.
 Laughing Laughing Laughing

Кой знае от кое разградско село е била сервитьорката, която те обслужва. Все пак не забравяйте, че и тук има студенти от различни градове. Всеки си носи "терминологията" с него  Laughing

И аз съм имала скандален разговор със старозагорец за една скамейка, която после се оказа пейка.

Във Варна обаче и не подозират, че думата домати има и единствено число, което е думата ДОМАТ. Домат е дума, която е в мъжки род. Имаме следното словосъчетение ЕДИН ДОМАТ. Във Варна обаче всички казват EДНО ДОМАТИ, ТУЙ ДОМАТИ Е ЗЕЛЕНО и т.н.

Жалко, че не си попадала на варненци, а само си чувала за съществуването им.  Peace

# 28
Добре деее, ама кажи за чушкопека, наредили сме се на опашка тук Simple Smile

# 29

Общи условия

Активация на акаунт