Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Избор на пола на бебето - статия в "Труд"

 • 3 550
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 205
Статия в "Труд", 15.10.2004г.


Бебе с пол по поръчка ще прави доц. Щерев

Бебе с пол по поръчка започват да правят лекарите в клиниката за инвитро оплождане на Доц. Атанас Щерев в София.
Екипите му вече успешно прилагат (при експериментални условия) нов генетичен метод. С негова помощ се изследват сперматозоидите и ембрионите преди да бъдат имплантирани в жената. Става дума за флуоресцентно оцветяване на човешките хромозоми.
Благодарение на това оцветяване може да се разбере какъв ще бъде полът на детето. От клиниката съобщиха вчера, че три години са продължили опитите по този метод. Те са правени заедно със специалистите от Цитогенетична лаборатория към "Майчин дом" в София, ръководена от доц. Драга Тончева.
Вече полът на бебето ще може да се селекционира.
Това означава, че ще може да бъде осъществен баланс в семейството и най-важното - да се избегнат полово свързани и предавани от поколение на поколение генетични заболявания. Едно от тях е хемофилията - кръвта не се съсирва и болният цял живот е обречен на кръвопреливане. Това означава заплаха от хепатит, дори от СПИН.
Генетиците са категорични, че когато бебето е момче, вероятността да му бъде предадено по наследство това заболяване е 100%. Ако плодът е от женски пол, той се ражда напълно здрав.
Новият генетичен метод в клиниката на доц. Щерев ще намери приложение и при проблеми със забременяването по вина на мъжа, който е с отклонения в т. нар. фертилна способност (в способността да произвежда сперматозоиди). Много често сперматозоидите му са с нормална подвижност и могат да оплождат. Но се получава негоден ембрион заради увреждания в т. нар. генетичен товар на бащата. Благодарение на новия метод ще може да се установява това увреждане и ембрионът няма да се имплантира в жената. Това ще й спести и много неприятности, свързани с неизбежния спонтанен аборт заради увредения ембрион.
Не бива да се забравя, че все още споменатият метод се прилага само на експериментално ниво, напомниха вчера от клиниката за репродуктивно здраве. Причината е, че нашите закони все още не допускат определянето на пола по изкуствен път. Но освен желанието ни да имаме син или дъщеря, или и двете, методът има още много перспективи.
Чрез него може да се прави прецизен подбор на здрави сперматозоиди и ембриони с цел по-високата успеваемост на емтода за зачеване инвитро. А при двойките с доказана генетична болест - успешно лечение преди забременяването и имплантацията на ембриона.


Интервю с Таня Милачич, ембриолог в Клиниката за репродуктивно здраве:
- Сигурно много семейни двойки ще потърсят помощта ви, за да си родят бебе с избран от тях пол, г-жо Милачич?
- Знаете, че по закон това у нас не е разрешено. Но пък екипът на болницата ни е щастлив, че ще прилагаме новия метод за генетично изследване. Защото той ще помогне още преди инвитро оплождането да уточним генетичните заболявания и да ги лекуваме.
- Все пак подобно изследване за пола на ембриона ще струва пари. Колко?
- Изследването е скъпо. Вероятно ще струва почти колкото едно инвитро оплождане. Приблизително 2000-3000 лева.
- Малцина българи ще могат да си го позволят...
- Безспорно. Но излиза много по-евтино, отколкото да се правят по няколко неуспешни опита за бебе от епруветка. Известно ви е, че нашата държава не поема разходите по инвитро оплождането.
- А кои държави плащат за него?
- Примерно в Белгия държавата заплаща за 6 опита на една жена да забременее, във Франция се поемат разходите по 3 инвитро опита, в Гърция също за 3 опита.
- Всъщност новият генетичен метод, който ще се прилага в клиниката за репродуктивно здраве, уникално научно постижение ли е?
- Не, той се прилага в САЩ, Италия, Франция и Белгия. Но в България - за първи път.
[/b][/u]

# 1
 • Мнения: 1 498
Това се казва скрийнинг на ембриони и според мен е неетичен. Но много благодаря за статията Юлче!!! Той доц. Щерев май всичко е готов да направи за да се нагуши и да си прави реклама!Що не вземе да ги докарва и по цвят- със сини очи и руса коса? Като арийчета? Той ли ще определя на кого ще даде живот и на кого не?

# 2
 • Мнения: 3 634
Цитат на: Теодора
Това се казва скрийнинг на ембриони и според мен е неетичен. Но много благодаря за статията Юлче!!! Той доц. Щерев май всичко е готов да направи за да се нагуши и да си прави реклама!Що не вземе да ги докарва и по цвят- със сини очи и руса коса? Като арийчета? Той ли ще определя на кого ще даде живот и на кого не?


Споделям и подкрепям мнението ти, Теди!!!   202uu   202uu   202uu

# 3
 • Мнения: 3 376
Генетичните изследвания на ембриона наистина звучат чудесно, но все пак ни доближават до човечеството, описано от филма "Гатака". Нали там не се допускаха на ключови позиции хора, които не са с идеални гени, без никакви вродени дефекти или болести. А такива хора се създаваха единствено в лабораторни условия, ин витро.

Все пак за хора, страдащи от сериозни наследствени заболявания като хемофилията, подобни изследвания сигурно са като лъч надежда! Гледах по Дискавъри, че на един италиански остров поне 30% от населението носело в гените си бета таласемията, която е с летален изход. За тези хора наистина подобен метод на изследване би бил спасителен.

# 4
 • Мнения: 3 205
Аз не мога да коментирам статия, поместена в който и да е български вестник, тъй като по мое мнение нещата се приначават и украсяват страшно много от журналистите, които в много случаи си нямат понятие за какво става въпрос (риторичен въпрос - кой вестник в Бг не е жълта преса?). Просто препечатвам статията, тъй като при всички случаи е неоспорим факт, че явно Клиниката на Щерев има възможност да прави подобни изследвания. А интервюто го препечатах, тъй като се споменава конкретна цена от служител в същата Клиника.
Само мога да коментирам относно хемофилията - ако майката е носител на увреден хромозом, детето дъщеря с вероятност 50%също ще носи този ген и ще го предаде един ден на децата си. Така че това, което е описано в статията, за мен не е решение на никакъв проблем и е абсолютна глупост. Хемофилията се пренася от жените. Вярно е само едно - тъй като при съчетание на 2 увредени Х хромозома изходът е летален - т.е. зародишът умира, единствено жената би могла да се предпази от евентуален спонтанен аборт. Но пак повтарям - жените са преносители на хемофилията (Х хромозом), а не мъжете.
А колкото до ситуация, подобна на филма ГАТАКА или на тази в романа на Оруел "The Brave New World" (не знам как е точното заглавие на български, извинявайте) - за мен това е немислимо и ужасно.

# 5
 • Мнения: 8 769
Цитат на: юл4е

А колкото до ситуация, подобна на филма ГАТАКА или на тази в романа на Оруел "The Brave New World" (не знам как е точното заглавие на български, извинявайте) - за мен това е немислимо и ужасно.

Четейки статията и аз се замислих за този филм.....

# 6
 • Мнения: 4 068
Цитат на: Мама от Финландия
Цитат на: Теодора
Това се казва скрийнинг на ембриони и според мен е неетичен. Но много благодаря за статията Юлче!!! Той доц. Щерев май всичко е готов да направи за да се нагуши и да си прави реклама!Що не вземе да ги докарва и по цвят- със сини очи и руса коса? Като арийчета? Той ли ще определя на кого ще даде живот и на кого не?


Споделям и подкрепям мнението ти, Теди!!!   202uu   202uu   202uuИ аз така.

# 7
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Не трябва да става практика за всички, да си поръчваме деца със сини очи и руси коси само например, но за много хора ще е единствения начин да имат здраво дете без много спонтанни аборти и разочарования. В статията малко са забъркали хемофилията с други генетични болести наистина, такива които се носят от бащата. И аз не съм сигурна че ако произведеш момиче - носител решаваш кой знае колко проблема, след време и тя ще се чуди какво да прави. Не знам как някой, който носи хемофилия или друга кръвна аномалия въобще се решава да прави поколение  Embarassed, това не е просто да внимаваш да не се порежеш, а ежедневно мъчение, от вътрешно кървене ставите се деформират и уголемяват, лигавиците на вътрешните органи се удебеляват, загрубяват и стават на язви. Grizabella това за таласемията е ужасно, не го знаех, това е друга аномалия, за която даже не смея да пиша. Затова съм с две ръце за всеки метод който може да ги избегне, и на никой повече да не се случват !

# 8
 • Мнения: 4 399
Това ми звуЧи ужасно. Вярно Че отдавна е възможно, но аз не мога да го приема от етиЧна гледна тоЧка. Едно е да се прави скрининг за наследствени заболявания, друго е да се селекционира пола. А тия от италинския остров да вземат да се кръстосат с тия от съседния остров и наследствените заболявания силно ще намалеят. По принцип тези болести са много по-Чести при затворени популации, където един дефектен ген много по-лесно може да се комбинира с друг дефектен. Същото важи и за малцинствата в БГ.

А що се отнася до хемофилията, идеята е не жените да се предпазят от аборт, а Че само мъжете боледуват. Затова ако в семейство в което има риск от хемофилия децата са момиЧета на практика няма риск заболяването да се прояви. В слуЧай Че са момЧета, има статистиЧески риск 50%. Ако някой се интересува в по-големи детайли от хемофилията, да ми пише на ЛС. Работила съм с това заболяване и имам информация, но не е нужно да отегЧавам тези който не се интересуват.

# 9
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Като в статията и аз забърках малко хемофилията с други наследствени заболявания. Спонтанните аборти не са характерни за хемофилията, а за други тежки наследствени увреждания на ембриона.
Извинявам се ако съм отегчила някого. Не се занимавам с хемофилия и др. само ги уча по патология. По-компетентни винаги има.

# 10
 • Мнения: 4 399
Цитат на: eli_c
Не знам как някой, който носи хемофилия или друга кръвна аномалия въобще се решава да прави поколение  Embarassed, това не е просто да внимаваш да не се порежеш, а ежедневно мъчение, от вътрешно кървене ставите се деформират и уголемяват, лигавиците на вътрешните органи се удебеляват, загрубяват и стават на язви. Grizabella това за таласемията е ужасно, не го знаех, това е друга аномалия, за която даже не смея да пиша. Затова съм с две ръце за всеки метод който може да ги избегне, и на никой повече да не се случват !


Ами не винаги жените знаят Че са носители. Има и спонтанни мутации. Имахме пациент на който дядо му е бил клиниЧно здрав, майка му съответно не е знаела Че е носителка и така се е предал генът в поколението, Че детето беше болно. Само Че скрининг по пол не помага в тия слуЧаи, защото трябва профилактиЧно да избием всиЧки мъжки ембриони Shocked . А и има много наследствени заболявания за които семействата науЧават едва когато се проявят в децата им.

# 11
 • Мнения: 4 399
Цитат на: eli_c
Извинявам се ако съм отегчила някого. Не се занимавам с хемофилия и др. само ги уча по патология. По-компетентни винаги има.


Ама аз изобщо нямах пред вид Че си отегЧила някой, защото ти си си пратила постинга докато аз съм писала, така Че докато съм писала не съм и подозирала за твоя постинг Grinning И нямах пред вид твоето мнение за абортите и хемофилията, а едно малко по-нагоре, ама ме домързя да го цитирам...  Wink

# 12
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Спонтанни мутации винаги ще има, както и наследствени заблоявания за които родителите не са знаели. Но има и много, които позволяват скрининг, било на сперматозоидите, било чрез хромозомно оцветяване, било по пол, което е най-малката част от експеримента както разбирам, но най-раздута в статията, даже е заглавие, по обясними причини, комерсиално е.
Но е факт и че има родители с хемофилия които биха избрали женски ембрион. Дали е етично или не не коментирам, но влака си има пътници.

Общи условия

Активация на акаунт