Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 860
  • 628
  •   1
Отговори
# 30

Хората ядат месо да са яки като бикове, ама бика яде трева. Живи здрави да сте, от форума друго н оечаквам.

Ти биология учила ли си? Поне на елементарно ниво?
Ако беше учила, щеше да знаеш, че храносмилателната система на различните видове не е еднаква, нито метаболитните процеси.
Моля те, недей да вадиш аргументи от забрадката на баба си и се поограмоти малко.

Моя тон бил обиден . Не само имам елементарни познания по биология ами и вероятно съм по образована от тебе .

# 31
  • Ямбол
Яслите и детските градини са социална услуга със строго регламентирани правила особено за храната.
На който не му отърва услугата - не я ползва.

И аз не съм чувала за дете вегетарианец. Мисля, че е престъпно родител да не дава на детето си важен вид храна.

# 32
Сега видях , че става въпрос не за градина, а за ясла.
Там е още по-естествено децата да не обичат месо.Имам приятелка, работеща в ясла, според нея голяма част от децата ядат предимно хляб.

Възрастта е такава, че тепърва децата ще се учат на много храни , ще променят вкусовете си, макар че съдейки по себе си- това, което не обичах в ДГ не обичам и не ям и днес.

Освен това изобщо, ама изобщо не е задължително вкусове на родители и деца да са еднакви.

Имам въпрос към авторката- защо пишеш "дете вегетарианче", а не дете, което не обича месо?Питам не от любопитство, а защото ситуацията е много различна, съответно подходът към детето ще е различен в двата случая.

# 33
  • Ямбол
Мисля, че Светкавица много правилно зададе въпрос - защо е точно дете вегетарианец. Вегетарианството е личен избор, който се прави в една по-осъзната възраст.
Ако детето не яде храна заради майка си и един ден, ако реши да опита, какво ще му отговори, ако то я обвини, че го е лишавала досега?

# 34
Абсурд е да се очаква, че в градината някой винаги ще внимава какво ще изяде детето. Ако човек иска да е 100% сигурен какво яде детето, оставя си го вкъщи с гледачка или си го гледа сам  Peace Иначе като хапне детето някое месце, какво? Персонала ще е виновен ли  Crazy

# 35
  • Куциндрел
На повечето вегетарианци и вегани доста им личи липсата на консумация на месо и животински продукти, особено на последните.

adelinda, викаш маймуни и бикове.... hahaha hahaha hahaha Не знам при теб вродено ли е или е придобито от липсата на месо в храната ти. Rolling Eyes

# 36
Няма дете, което да изяжда всеки ден всичко

Напротив, има. Изяждат и храната на злоядите. Има и деца, които категорично отказват да ядат месо, без това да им е наложено като традиция в семейството. Едното ми дете е вегетарианец от трета група на ДГ. Единственото месо, което поглъща е каймата в супата топчета.

Имам приятелка, работеща в ясла, според нея голяма част от децата ядат предимно хляб.

Яденето на хляб не е израз на нежеланието на детето да поема и друга храна, а на невъзможността му да се храни само.

Аз, като учител, не бих отказала да наблюдавам дали детето-вегетарианец, яде правилната за него храна.

От около половин година съм вегетарианец по здраволсловни причини. По нищо не ми личи, че не консумирам месо, най-вече по кръвните изследвания. Хемоглобинът ми, да речем, е като на мъж.

# 37
  • Куциндрел
Едното ми дете е вегетарианец от трета група на ДГ. Единственото месо, което поглъща е каймата в супата топчета.
И как ще е вегетарианец щом яде някакво месо, макар и смляно.
Сигурно сте в някакъв период.

# 38
Каси, ти си голям човек все пак, а не подрастващ организъм.
И половин година не е нищо. Всъщност, ако човек не консумира месо, но все пак приема достатъчно количество животински храни, той ще успява да набави нужното количество белтък.

Но тук всъщност става въпрос за дете на много малка възраст, така че генерални изводи не могат да се правят. Аз обаче познавам родители, чийто деца на по 7-8 г. не ядат месо, защото техните не им разрешават, а животинските продукти са сведени до някакъв символизъм и се набляга на картофи и тиквички.

Да, всеки да прави, каквото сметне за добре, но това не го превръща автоматично в правилно.

# 39
Едното ми дете е вегетарианец от трета група на ДГ. Единственото месо, което поглъща е каймата в супата топчета.
И как ще е вегетарианец щом яде някакво месо, макар и смляно.
Сигурно сте в някакъв период.

Веднъж в месеца яде въпросната супа, защото я яде само то у дома и съответно, ако поиска, му се готви, ако аз проявя инициатива и направя въпросната супа, си седи без уважение. Период едва ли е, все пак детето е на 10 години. В трета група е било преди пет.

Like_Smoke, аз съм тотален вегетарианец от половин година, преди това ядях само риба и морски дарове. Месо, във формата, под която вие явно го приемате, не съм слагала в устата си с края на втората си бременност. Инак съпругът ми и малкото са отявлени месояди. Без мръвка на масата не се седя. Не е да кажеш, че не готвя всеки ден по нещо с месо. Напротив.

Познавам дете, на което беше наложено вето за консумация на месо, което зад гърба на родителите си ( не коментирам редно ли е или не това) беше захранено от баба си и дядо си с месо в началото на първи клас. Сега ще бъде пети и основното му ядене е месо, месо, месо и пак месо.

Не твърдя, че вегетарианството в ранна възраст е най-правилното в храненето, но предвид това че мога да съблюдавам без особено затруднение, е ли едно дете консумира или не месо в мое присъствие, значи все пак и малко го одобрявам. Мхм.  Thinking И все пак вегетарианството е за предпочитане пред джънкфуудсядството.

# 40
Кас,

Надявам се да хапваш все пак белтъчини  Peace

Това за захранване от бабата - не съм убедена, че е редно зад гърба на родителите.

# 41
  • Ямбол
Значи трябва да се остави решението на детето дали то да яде месо или не, а не да се налага от родителите.

# 42
  • Куциндрел
Касита, познавам дете, което до пубертета не ядеше, сега ела да видиш, както не обичаше това и онова, сега яде та се чудят как да го озаптят.

# 43
Менюто в яслите и градините, не е за вегетарианци, още по-малко за вегани. За да получава детето вегетарианче всичко необходимо като не яде месо, месни и млечни продукти трябва да яде подходящи други заместващи (донякъде) храни. Диетата му е специална, не е като да не яде месо, а яде само картофи и ориз, всичко да е ок. В този смисъл, постната храна в яслите и градините не е пълноценна и би било вредно детето да консумира само нея. Ако настоявате детето ви да остане вегетарианче или веганче, то не го записвате на общинска ясла и градина. Или се примирявате, че ще яде месо и млечни продукти и това ще е за негово добро, защото иначе ще гладува системно или го гледате удома и го храните, доколкото е възможно, пълноценно с растителни храни.

# 44
  • Ямбол
Оф, това вегетарианче растително мляко ли е пило като бебе?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт