Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 904
  • 628
  •   1
Отговори
# 480
Аз най-искрено съчувствам и на Далай Лама - от три годишен е взет човекът в Тибет, пълен вегетарианец от тогава. Кой знае какви болести си е завъдил. Според мен СЗО блеят пред този наболял проблем - насилственото превръщане на малки деца във вегетарианци. А да беше само той, то Индия, то йоги, будисти и разни му там други примитивни хора  Sick Даже се чудя, честно, как е доживял той (Далай ти Лама) до тази възраст?? Че дори и не е разбрал какво пропуска. Я марш някой при него да му предложи пържолата веднага, да не си отиде човекът с отворени очи.

# 481
  • София
как ли? Че той кога се е грижил за прехрана, семейство, деца, родители? Не се и напряга особено цял живот. Да не мислиш, че ако имаше достъп до месо щеше да прости на пържолата! Покрай неговия начин на живот се сетих за нещо, което е установено за доста затворници с дълги присъди в цивилизованите държави - че младеят, по-малко са стресирани от хората навън, и всичко това се дължало на подредения живот с маалко неизвестни и малко тревоги - яденето му ядене, спането му спане, не се тревожи за пари, знае, че не е длъжен да се грижи за никого, на практика няма отговорности. Та, и Далай Лама същата работа. Да го видим, ако трябваше да живее обикновен живот!

# 482
Ей като почнете да давате примери с разни екзотични държави и диви племена. Estlar, била ли си в Индия да видиш с очите си за какво става въпрос? Мой роднина се върна наскоро от там с много много снимки и впечатления от първа ръка. Страшна мизерия, смрад и гадости, и всичко това поради една причина  - БЕДНОСТ. Те затова и повечето хора там не ядат месо, защото нямат възможност да си купят.

.... Та, и Далай Лама същата работа. Да го видим, ако трябваше да живее обикновен живот!

Точно! Ако беше зидар строител, или пък носач хамалин, да полага цял ден тежък физически труд, дали щеше да кара само на тревичка?

# 483
Така, тъй като Далай Лама, който си е клател краката и нищо не е правил цял живот (тук може страници да се изпишат, ама хайде, да приемем, че да управляваш държава, да изколят целия ти народ, да живееш в изгнание и да печелиш Нобелова награда за мир, да обикаляш цял свят да водиш кампания за мирното решаване на проблема и просветлението на хората хич не е натоварващо) не свърши работа като пример и държите на хора, които живеят "обикновен живот" и пренасят тухли четворки, ей ви други примери:
хамалите, носели храната на Далай Лама (да, там вегетарианството е повсеместно)
моя милост, която спортува, работи 10+ часа на ден 6 до 7 дни в седмицата, вярно не физически труд, ама затова споменах спортуването, тренирам танци и правя упражнения всеки ден. Междувременно се върти домакинство и къщата се чисти всеки ден от-до, защото се налага - имам животно и идват хора всякакви. И ако ми кажете, че вие го правите това, няма да ви повярвам, защото съм виждала втрещените погледи на хора, когато им кажа, че след 11 часов работен ден (от 9 до 20) си стягам багажа и ходя да се потя на танците до 23. Вегетарианец от 7 годишна.

П.С А репликата "ако имаше достъп до месо дали щеше да прости на пържолата" дори няма да я коментирам. Вие наясно ли сте като говорите за "екзотичния пример" Далай Лама кой е той и какво прави всъщност и защо е вегетарианец?

П.П.С Както надявам се се вижда, не съм против хората, които ядат месо, това е въпрос на избор, но ми е неприятно, когато вегетарианството се разглежда като недоимъчно и болестотворно хранене.

# 484
  • София
ти сама уточни, че от 3-годишен е взет и отглеждан и възпитаван по определен начин. И аз поназнайвам нещичко за избора на Ламата, та докато стигне до управляване на държава доста вода е изтекла. И определено едно  3-годишно няма как с вегетарианство да стане Лама, ако ще майка му само треволяк да му дава. За Лама се търси дете с определени характеристики, включително как трябвало да бъде прероден Лама.

# 485
Аз разбирам, че месоядните тук са абсолютно убедени, че децата вегетарианци са лишени от нещо безкрайно ценно и незаменимо заради безумието на родителите си, но дали за миг допускате, че това решение не е хрумнало на тези родители някоя сутрин, докато още не са се разсънили напълно, а са се информирали малко повечко, докато за вас темата очевидно не представлява интерес, а само повод за спор и безпочвени обвинения и/или подигравки във форума? Нека наистина не говорим за твърде далечни от нас култури - нито една здравна служба в развитите страни вече не отхвърля възможността децата да си растат здрави и силни с вегетарианско, че и и с веганско хранене. Ето какво пишат  Националната здравна служба на Великобритания: http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/pages/vegetarian … ildren.aspx#close и Националните институти по здравопазване на САЩ: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528709/. Мнението на специалистите е от ясно по-ясно: в самото вегетарианско или веганско хранене на бебетата и децата няма нищо лошо, важното е само да се прилага информирано и внимателно, за да се набавят всички необходими вещества в достатъчни количества. И всички сочат, че ако се прави така, подобен начин на хранене е много полезен дори. Останалото са просто предразсъдъци, породени от навик.

# 486
  • София
Вече сигурно сто пъти писах, че нямам против вегетарианството, а съм против, и направо да го кажа, ми се струват безумни, мотиви от вида за страданието на животните, спасяването на планетата и разни духовни и идеологически причини. А дотук повече срещам именно такива причини, а не обективни. Кажи ми, какво ще стане, ако детето има достъп до месо, пък ако иска да опита? Все пак, не говорим за отрова, нали така? освен ако и ти не смяташ, че месото е отровно и вредно.

# 487
Лишени са от избор.

# 488
Както и да го въртим, до определена възраст родителите определят до какво да имат достъп и избор децата им. На родителите, които живеят в Швейцария, децата нямат избор да опитат живота в България, на родителите, които намират "Кока-Кола" за вредна, децата нямат избор да опитат "Кока-Кола", на родители, които смятат, че е по-правилно и полезно изобщо да не се консумира месо, децата нямат избор да опитват и ядат месо. И докато някой не докаже, че някое от тези решения наистина вреди на здравето на детето, ама наистина, а не защото повечето хора така са свикнали, никой няма право да ги съди, упреква или да настоява да променят решението си, начина си на живот, свободите и ограниченията, които лично са избрали за децата си. За всяко дете има неща, които като малко не може да опита и само да реши, абсолютно същото важи за децата вегетарианци. Мотото непременно "да опита месце" звучи също като по-старите баби и дядовци, които не могат да разберат как така няма да дадете на едномесечното си бебе да опита медеца или да си топне пръстчето в чашата с вино. Поне да опита бе!

# 489
  • София
За месото  досега не знам да е казано някъде, че вреди, особено пък на децата. Не разбирам и защо постоянно се дават за пример боклучавите храни и напитки. За тях е ясно, че са вредни, но пък и никой не е умрял, ако от време навреме изпие по някоя чаша кола или изяде пакетче чипс. И това с месцето на едномесечно не знам защо изобщо се промъкна.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2014, 10:17 от Andariel

# 490
Мотото непременно "да опита месце" звучи също като по-старите баби и дядовци, които не могат да разберат как така няма да дадете на едномесечното си бебе да опита медеца или да си топне пръстчето в чашата с вино. Поне да опита бе!

Заради такива глупости не може да се разберем. Да сравняваш месо с вино.

# 491
Andariel, не съм споменавала за месо на едномесечно бебе, а за мед на едномесечно - доста често срещан съвет сред по-възрастните хора. Просто аргументът "да опита" е крайно несъстоятелен. Да опита, ако има защо и родителите му смятат за необходимо. Иначе може "да опита" и по-гнуснички неща, само и само да не остане неопитало.
Трещерица, културният спор изключва квалификации на чуждите аргументи като "глупости". Не сравнявам месо с вино, сравнявам различни ситуации, в които девизът е "да опита", както поясних в предишния абзац. Разбирам, че отказвате да проумеете, че за определени хора месото е също толкова вредно, колкото за  вас това, което вие смятате за вредно, но е добре човек от време на време да допуска, че неговото мнение не е единствено вярното. Твърдяхте, че СЗО е обявила вегетарианството за психично заболяване - показах ви, че това е измислица. Твърдите, че неяденето на месо е вредно - показвам ви становищата на едни от най-уважаваните съвременни институции в здравеопазването - пак не ви стига. Никой не ви кара да правите вашите деца вегетарианци или вегани, но е крайно време да спрете да оплювате тези, които избират различен от вашия вариант. Пак ще напомня, че темата не беше за и против, а как.

# 492
Именно- храненето е въпрос на избор, но на осъзнат такъв. До седемгодишната си възраст не ядях месо. Не защото не ми харесваше, а защото ми беше трудно да го дъвча. Така и не се научих да го обичам особено това месо и месните продукти. Сега, вече на христова възраст твърдо отказвам да ям месо, защото не ми е вкусно, за животните, честно казано, не съм се замисляла особено много жал ли ми е или не, само за теленцата всъщност. Това моето намирам за избор без залитания.
Подобен на моя избор такъв направи и голямото ми дете. Писала съм в темата при какви обстоятелства хапва нещо месно.
Останалото е налагане на груб родителски избор. И няма сила, която да ме убеди в противното.

# 493
  • София
Да, сори, за меда беше. Така де, схвана ми мисълта - не е просто за опитването, а за това, че говорим за месо, а не за отрова. Месото си е съвсем редовен хранителен продукт. И да не се дава на дете поо идеологически/религиозни причини за мен е неприемливо.

# 494
  • Ямбол
.... И докато някой не докаже, че някое от тези решения наистина вреди на здравето на детето, ама наистина,....
Достатъчно примери имаше тук какво ядат такива деца в ДГ. Хапвали супичката и готово. Това полезно ли е? Основно хранене да е една супичка и като знам колко е супичката там, то си е направо глад. А ако и в супичката има месо? И защо е това, защото майка му не разрешава да яде месо. Аз казах вече, ако аз съм учителят в детската градина, всички деца ще ядат каквото искат и колкото искат. Докато са там, децата са на отговорността на педагозите и съответно майките нямат думата да се бъркат в нашата работа. Като не им харесва, си ги хранят и гледат вкъщи, където, ако няма месо, ще му дадат някаква храна, която да замести месото, а не 5 лъжици супа, както е в ДГ.

Общи условия

Активация на акаунт