Немски език или Руски език?

• 20 615
  • 86
  •   1
Отговори
# 30
  • Русе
   С китайците, с които съм работила винаги контактите и кореспонеденцията са се водили на английски и не е било проблем. По скоро ще ти извадят меню и на български, само и само да продадат. Имам познати, които отидоха да учат там. Един даже остана да живее, но не е на този етап атрактивна дестинация. Япония е същата работа. Трудно се адаптират за живот там европейците, но познавам и такива, които останаха да живеят там, без да са учили от деца езика.

# 31
М,да китайски,определено ,но мандарин или кантонски,моля уточнете.Или някой друг диалект? newsm78

Мандарин,  80% от населението великата държава говори този диалект. Peace

Мда, китайският май е за предпочитане пред руския, предвид нарастващите бизнес отношения с тази част на света. Вече няма нищо руско по магазините, немско рядко, че е скъпо, но виж, китайското е навсякъде около нас.

# 32
М,да мандарин ще да е Peace

# 33
  С китайците, с които съм работила винаги контактите и кореспонеденцията са се водили на английски и не е било проблем. По скоро ще ти извадят меню и на български, само и само да продадат. Имам познати, които отидоха да учат там. Един даже остана да живее, но не е на този етап атрактивна дестинация. Япония е същата работа. Трудно се адаптират за живот там европейците, но познавам и такива, които останаха да живеят там, без да са учили от деца езика.

Споделям горенаписаното.
Не че не може, просто не са популярни дестинации у нас. Аз познавам семейство, което пък емигрира в Япония покрай следването на мъжа там. Естествено че не е учил японски от малък тук.  Simple Smile Изобщо не е задължително.
Принципно границите съществуват обикновено в нечий ум.
Клиенти имат магазинчета "за 1 лев" и пътуват редовно до Китай за стоки и въобще- служебно. Английският им върши прекрасно работа.

Още един плюс се сещам за руския език. Изчерпателна информация и литература по всеки въпрос в огромно количество може да се намери на руски. Като се започне от торенти и филми, и се стигне до техническа информация. За руските хакери няма спирка и преграда.

И това е така. Баща ми като студент се е готвил изцяло по руски учебници- огромна техническа литература имат и сега. Съпругът ми също за технически справки ползва изцяло руски и английски. Даже се е замислил за опреснителни курсове по руски, понеже наистина му трябва, ползва го често, а усеща пропуски и тъмни петна, които му пречат. Аз съм намирала решение на здравословни проблеми на близък точно на руски. На колежка детето замина да учи стоматология също с руски.
Изобщо светът е доста шарен и възможности "дебнат от всякъде".  Simple Smile

Последна редакция: пт, 15 авг 2014, 10:33 от Judy

# 34
  • София
интересно, че досега не е ставалло дума за учене в Китай.  Grinning

# 35
Още преди 1989г . си имаше учене в Китай.Напоследък и в Япония и Южна Корея.
В 18-то СОУ от първи клас преподават източни езици-японски,мандарин,корейски Peace

# 36
А защо ИЛИ, а не И? Simple Smile Какво пък точно пречи на детето, да учи и двата езика? Още повече, че щом задавате въпрос за избор между точно тези два, значи имате някакъв вид симпатия И към двата. До 12 клас, има достатъчно време да научи и двата, кой повече, кой по-малко и в бъдеще да ги доусъвършенства, в зависимост от ситуацията, кой е по-нужния. Така няма да почва от 0 на 20.  Естествено, че може да се приоритизира единия, но все пак, би могло и да се съчетаят Simple Smile

# 37
  • София
а защо да не е или? Вече не помня точно, но ако въпросът е каква езикова гимназия да запише, въпросът си е точно "или". Отделно, освен чуждите езици учениците трябва да си учат и по фундаменталните науки, останалите предмети. Кога ще учат химия и др., ако само с езици се занимават? Накрая просто ще имат едни сертификати и толкова. А си трябва база по останалите предмети за университет.

# 38
  • Русе
 В нашето училище например от първи клас има разделени паралелки - с английски, с немски, с френски или с руски. Та в този смисъл още в първи клас излиза изборът - Или. Доколкото обучението по съответния езикс е наистина на някакво ниво по 4 часа седмично.

# 39
Просто предложих вариант Simple Smile и попитах защо не И? Все пак въпросът е немски или руски език, а не немска езикова гимназия, или руска такава  Peace
Вие го трансформирате на език само в училище. Къде във въпроса на темата, се коментира избор на училище? (то даже се коментира, да се "подмени", единия с другия Simple Smile. Език не се учи само в училище, поне според мен. Разбира се, че един ще е водещ, един ще е избран в училище, но втори може да се учи извън него, или пък втори чужд в езикова гимназия, но пак уточнявам, че не ставаше дума в темата за училище само. Ако авторката пита за училище, това вече е друг въпрос. Simple Smile Тогава бих избрала немски, и руски извън, или както е в нашия случай и немския и руския е в училище. Затова и написах И, защото малката ми дъщеря ги учи и двата. Не коментирам кой колко е научила, просто че учи И двата. Simple Smile Може би аз съм приела по друг начин въпроса Simple Smile Идеята ми беше, че ако са й "симпатични" и важни и двата, може да ги съчетае.

# 40
  • София
Последното ти изречение ме подсети точно за тази особеност, от която доста познати с деца в началното и основно училище се оплакват - започват с един чужд в първи клас, после в пети им тръсват втори, и ужким голяма радост, голямо чудо, и накрая установяват, че децата малко научават, че и не могат да успяват в шести и седми клас с подготовката за кандидатстването. И се принуждават на допълнителни курсове или частни уроци по чуждите езици.  Радвам се, че на нас тази "хубост4 ни я спестиха. Сега в гимназията си учат нов език, стария от основното училище си го писаха втори чужд, и нещата вървят доста добре. Пък трети език - ще видим. Има и гонене на оценки за диплома. Всяко нещо си иска времето, за да се получи добре. Децата трябва да имат време и за учене, и за допълнителни активности и забавления.  Peace

Сега погледнах първия пост - точно за езици в училище говори - дали да не се замени немския с руски, примерно.

# 41
Не, не, не сме сменяли. Просто така се получи, без да съм го търсила. Даже малката хич не е от ученолюбивите деца Simple Smile
Просто в 73-то, си почна немския като я приеха от 8 клас. До тогава не го беше учила. А втория език там беше руски. Нищо специално и обмисляно Simple Smile. И от там ми хрумна и идеята, да предложа на авторката да помисли и върху тази възможност Simple Smile

# 42
  • Русе
  А авторката за каква възраст говори, че май съм пропуснала да разбера.

По принцип и аз мисля да го оставя с английски и руски до 8 клас, в 8 клас ако не продължи в английска, ще има възможност да избере немската паралелка в езиковата гимназия в която учи.От 8 клас езикът си почва от самото начало да се учи Това разбира се е силно хипотетично.  Не се знае е какви желания и стремежи ще го споходят след три години.
  За ученето на език извън училище ми се вижда по-рядко и трудно начинание. Трябва да е много мотивирано детето и отдадено, защото часовете извън училище обикновено са два до три и са крайно недостатъчни .Обикновено за извънкласни занимания се избират предмети от училище - математика,БЕЛ и дори изучавания чужд език, защото се оказва че процесът в училище е по-бавен за по-амбициозните деца или пък по-интензивен, за такива, които имат затруднения.

# 43
Според мен немски. Най-добре и двата.
По мои наблюдения българите говорят малко чужди езици. В Германия не познавам много хора останали само с родния си немски и задължителния английски (за младите говоря). Много от тях знаят и френски, а има и немалко с по 4 езика. Аз навремето като си учих само английски, а вторият език беше ей така, между другото, сега си блъскам главата с учебници и граматики.

# 44
  • София
Казваш, че знаят повече чужди езики. Кои са тези, колко са тези хора и на какво ниво ги знаят? В държави като Белгия щат-нещат научават повече езици. Ако твоите познати са от горните 10 процента по образованост, може и да знаят много езици, но се съмнявам дълбоко обикновеният бачкатор да се напъва толкова. Хубаво е да се знаят езици, но езикът е средството за комуникация, отдолу трябва да има още нещо. Само с езици трудно ще стане инженер, докато един инженер може да научи още един език.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт