Немски език или Руски език?

• 20 620
  • 86
  •   1
Отговори
# 60
Все пак най- добрата литература за Шах- Мат е на руски.От обща култура поне, не трябва да се излагаме пред децата си. Да оставим, че и " Ну, погоди"е на руски.

# 61
  • София
От руския, който владея от дете, съм имала безкрайно много ползи - и до сега включително. Немски никога не ми е потрябвал (не го владея, но и не съм попадала на нищо на немски, което да не мога да намеря дублирано на английски). Ако имах възможност - аз лично - да уча още езици биха били - вероятно в такава подредба - китайски, испански и турски. Това са езиците, на които съм срещала неща, които ме интересуват - при това в доста различни области - без преводи на английски или руски.

# 62
Аз лично от руски полза не съм видяла досега.
Ползата от немския лично за мен - изучаването на холандски е детска игра за човек, който има добър речников запас на немски. Мисля, че същото важи и за други северни езици.

И руски, и немски ми харесват, така че личните предпочитания нямат значение.

Тъй като сме в Европейския съюз, където руският не е официален език, мисля, че децата ни имат много повече полза да изучават друг европейски език, след английския. Университетите в Германия и Франция са достъпни и дават добро образование.

# 63
  • София

Нм, да - от друга страна, в ЕС и с български ще се оправят, щото нали е официален език, пък където официалният език е един и различен от бългрския, няма да мине номера... И пак излиза, че повече смисъл има да се учи руски и/или китайски  Mr. Green

# 64
Нм, да - от друга страна, в ЕС и с български ще се оправят, щото нали е официален език, пък където официалният език е един и различен от бългрския, няма да мине номера... И пак излиза, че повече смисъл има да се учи руски и/или китайски  Mr. Green

С тази разлика, че български не се говори другаде, освен в България и че Германия е най-голямата икономика в Европа.
Естествено ако някой иска да ходи при братушките, ще трябва да учи руски, но като гледам, потокът е главно към Западна Европа.

# 65
За тези, които живеят близо до морето, може и да има повече възможности за изява на руски. Ако мислим за университет обаче, със сигурност Русия е последното място, където бих изпратила детето си да учи (и живее). Значи - първо 1-2 "университетски" езика, пък после ако желае - и руски.

# 66
  • София
Хе-хе.
Освен, ако под "университетски" имаш предвид някоя философийка или нещо подобно и то на ниво полувисше... по мое време нямаше понятие "бакалавър", тези неща не минаваха и за "семестриално завършил" и... ами, сещаш се - разните там хуманитарни профили едва ли би било добре да се изучават в рузия, но пък в разните тук новобългарски, източно-западни и др. подобни по-евтино ще излезе, не е нужно чак в Германия да се ходи за това. Wink
Пък ако става дума за истинско образование, на истинско ниво и с истинска специалност... не знам доколко имат шанс нашите завършващи в конкуренция за прием в МГУ с руснаците - навярно по-скоро не, но пък там децата учат... от самото начало... и не профилират за сладкари от 5ти клас. Решават ги тези неща след средното образование.

# 67
  • Русе
    Опитът ми след една учебна година изучаване на руски като втори чужд език в пети клас.Учат го сериозно и взеха много материал. Мислех, че ще му е лесно, защото има усет към езиците и сам искаше да го учи. Нищо подобно. Труден му е. На мен ми е по скоро естествен, защото много съм го слушала от дете.  Падежите и спрежението на глаголите ги има и в немския, обаче в руския за разлика от немския има огромен процент отклонения от правилата и всичко се заучава. Не съжалявам, че ще се занимава с езика още две години, защото си давам сметка, че няма друг шанс да научи този език. От осми клас, най-вероятно ще започне с немски, но пък мисля, че школата с руската граматика ще му е много полезна.
   Не знам какво е качеството на висше образование в момента в Русия. Според мен доста специалисти изтекоха. Освен това не съм сигурна, че е евтино.

# 68
    От осми клас, най-вероятно ще започне с немски, но пък мисля, че школата с руската граматика ще му е много полезна.
Аз учих немски след руски и едва тогава разбрах смисъла от падежите, честно!
По мое време трябваше да се учат наизуст окончанията, без достатъчно практически упражнения, и някак си не ми стана ясно. Не помня толкова изключения, има трето склонение  newsm78

Последна редакция: чт, 11 юни 2015, 08:04 от fatoumata

# 69
  • София - Рим и обратно
Търся курс по руски за дъщеря ми, която ще е в първи клас. Проявява интерес към езика, запомнила е невероятно количество думи само от филмчета, които сама си пуска. Обаче почти никъде няма актуални курсове по този език. Замислям се и за учител, който да идва по веднъж в седмицата, да речем.. Ако някой може да препоръча?

# 70
Търся курс по руски за дъщеря ми, която ще е в първи клас. Проявява интерес към езика, запомнила е невероятно количество думи само от филмчета, които сама си пуска. Обаче почти никъде няма актуални курсове по този език. Замислям се и за учител, който да идва по веднъж в седмицата, да речем.. Ако някой може да препоръча?

По същата причина започнах да търся за малкия син и аз и намерих частни учители. Спряхме се на една жена и от 15.06 почвам да го водя. За София не знам. Трябва да има обяви.
Виж и в подфорума:
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=395
Можеш да пуснеш и тема с ясно заглавие.
Гледам, че има такава, но авторката е помолила да я търсят на ЛС.
Опитай и ти.
Моят син също го хареса от градината. Там учеше английски и руски и руският много му хареса. Две години ме врънка и аз едва сега склоних. Дано му бъдат ползотворни уроците, надявам се. Имаме и роднини в Русия. Планираме да поотидем и на екскурзия.  Grinning

# 71
  • София - Рим и обратно
Прави ми впечатление, че днешните 5-6-7 годишни много се захласват по руския. На една от площадките в квартала има едно детенце, което говори изключително добре с русначета - деца на родители от близкото посолство. Майка му разказа, че сам си се запалил по езика - гледал филмчета, предавания, песнички, питал я за тая и оная дума и взел, че проговорил  Shocked. Втори клас е, тя също му търси курс.
МЕрси, Джуди, ще питам  bouquet

# 72
  • Русе
  И моето дете беше така. Около 9-10 годишен пожела да му купя речник и книжка с руски думички. Имаше игра на компютъра на руски за човешкото тяло, където се пишеше на руски. За съжаление преинсталирахме компютъра и не я откривам за да я споделя.Но граматиката и словореда на рускиго затрудняват сега.

# 73
Прави ми впечатление, че днешните 5-6-7 годишни много се захласват по руския. На една от площадките в квартала има едно детенце, което говори изключително добре с русначета - деца на родители от близкото посолство. Майка му разказа, че сам си се запалил по езика - гледал филмчета, предавания, песнички, питал я за тая и оная дума и взел, че проговорил  Shocked. Втори клас е, тя също му търси курс.
МЕрси, Джуди, ще питам  bouquet

Защото е приятен като звучене за децата- мек е. А звученето има огромно значение. И защото те нямат емоционалната субективна и изкривена натовареност на възрастния българин, затова.
Едно познато наше момиченце шест години вече учи руски на частно. С голям кеф. Те ни дадоха и телефоните на учителите.

# 74
Защото е приятен като звучене за децата- мек е. А звученето има огромно значение. И защото те нямат емоционалната субективна и изкривена натовареност на възрастния българин, затова.
Според мен по-скоро се намесва прагматизмът. Аз лично не съм чула някой да твърди, че руският му звучи зле. Хубав си е езикът.

Общи условия

Активация на акаунт