"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 251
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
не разбрах какво според теб е вулгарното? - не съм използвал нито една обидна дума в цитата в който си дал и въобще се въздържам да използвам обидни думи, въпреки че някои хора ми влизат в много остър тон - заплашват ме и пр..
А че Кралят на нощта ще е отдавна умрял не знам, откъде си толкова сигурен,  може да има нов Крал на нощта
да, аз също не искам да споря по точката за денерис.
не мисля че Мартин е Даниел Стийл, но има три-четири женски персонажа, които основно на секс го докарват.
Всъщност При Мартин има ужасно много секс и еротика, дори повече отколкото при Нора Робъртс , Даниел Стийл, Джуд Деверо и Катрин Каултър взети заедно. първата по-важна сцена е как Джайм и Ц. правят секс в кулата.
оставям ви, засега се изчерпах откъм питания.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2014, 13:32 от Джон Сняг

# 481
  • София
Майко мила, 100 мнения а не съм влизал само едно денонощие  Shocked

И така и няма хипотези за Бенджен.  newsm78
освен една на Джон сняг, че щял да бъде Краля на нощта, ама на мен не ми се вярва нещо...

# 482
  • Варна
Ако девойка пристане нея могат да я бият, удрят, ругаят -няма кой да я защити - тя вече няма майка и баща нито някой ще се ожени повече за нея. Една жена  в средновековието (а и по-късно) има стойност доколкото има зестра.
чети "Видрица"

Забравяш, че ако този на когото пристане ако има "силни ръце и остра стомана", може да я опази от посегателства.
Сега не мога да се сетя, но имаше един френски дук, който "отвлича" кралицата - вдовица и се жени за нея. И никой не може да му каже нищо. Самият дук е бил много богат и могъщ, с кралицата са били любовници, но са нямали право да се оженят или афишират връзката си. Човекът обаче е имал план, инсценирали са отвличане и цялото кралство е било длъжно да се примири с това. /После ще проверя имената/

Ренли в Лорас, Санса в Джоф, Серсей в Регар, Джайм в Серсей, Роб в Джейни, кой се е измъкнал невредим, че не де сещам?
Рослин в Едмур, засега не е съсипана тази линия.

# 483
  • Варна
Намерих ги - става въпрос за Анна Киевска и граф Ралф Валоа.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%AF%D1% … D0%B2%D0%BD%D0%B0

П.П. Бенджен, предполагам че е отвлечен за да използват кръвта му на Старк или ще се превърне в следващия Крал на нощта. А може и просто да е мъртъв.

# 484
Това с "отвличането" ме накара да наостря уши. Това май сме го чували някъде.  Laughing

Шегата настрана, сетих се за клановете от Долината които си тръгнаха въоръжени от Чертога. Надявам се да ги видим отново, най-вече да осуетят някоя от машинациите на Петир. Надявам се да опознаем Долината подробно в следващата книга.
Толкова пъти ни се повтори, че Орлово гнездо е непревземаемо, няма начин да не се появи някой дракон с ездач на гърба си.

# 485
  • Варна
Това с "отвличането" ме накара да наостря уши. Това май сме го чували някъде.  Laughing

Шегата настрана, сетих се за клановете от Долината които си тръгнаха въоръжени от Чертога. Надявам се да ги видим отново, най-вече да осуетят някоя от машинациите на Петир. Надявам се да опознаем Долината подробно в следващата книга.
Толкова пъти ни се повтори, че Орлово гнездо е непревземаемо, няма начин да не се появи някой дракон с ездач на гърба си.

Дези, в Орлово гнездо няма никой и няма да има до края на зимата. така че ще си остане непревземаемо. освен Дани да си направи база там и да каца с драконите, когато иска да е сама.

Мда отвличането е интересно, графът е имал жена, която е изгонил за да отвлече Анна. Ама жалко никой не е вдигнал бунт, само църквата е вдигала малко гири, но реално нищо не е направила.

# 486
  • Варна
Долината ще е ключово място за събитията в следващата книга. На Север всичко е под снега, там ще са изолирани, а в КЧ също ще са в ступор след убийствата на Варис.
Лунните кланове и ББЗ вилнеят в Долината и РЗ, обстановката е непредсказуема.
И все се чудя защо Старшия брат събира рубините от бронята на Регар и какво смята да прави с тях? Thinking

Последна редакция: пт, 12 сеп 2014, 15:17 от Хексе

# 487
"Забравяш, че ако този на когото пристане ако има "силни ръце и остра стомана", може да я опази от посегателства." - не, не забравям. Така е.
Но пък жена без зестра в такъв дом просто няма бъдеще, ако съпругът и умре Свекърът, свекървата и братята на жениха ще й стъжнят живота. Не знам чела ли си романа на Караславов "снаха"? същото е и с благородниците, че даже по-зле - там браковете са политически и се женят за съпругите основно заради имотите им и за да се сдобият с наследник. Ако жената си изграе правилно картите получава известни привилегии след брака.

сетих се, че Игрит каза на Джон че Кралят на Нощта сто на сто е Старк и само Старк. Увеличава се подозрението ми, че това е Бенджен
къде е това с рубините?

# 488
  • Варна
"Забравяш, че ако този на когото пристане ако има "силни ръце и остра стомана", може да я опази от посегателства." - не, не забравям. Така е.
Но пък жена без зестра в такъв дом просто няма бъдеще, ако съпругът и умре Свекърът, свекървата и братята на жениха ще й стъжнят живота. Не знам чела ли си романа на Караславов "снаха"? същото е и с благородниците, че даже по-зле - там браковете са политически и се женят за съпругите основно заради имотите им и за да се сдобият с наследник. Ако жената си изграе правилно картите получава известни привилегии след брака.

сетих се, че Игрит каза на Джон че Кралят на Нощта сто на сто е Старк и само Старк. Увеличава се подозрението ми, че това е Бенджен

Не бих сравнявала патриархалното общество в България с васално-феодалните отношения в Европа. Naughty
Една съпруга би могла дълго време да бъде регент на мъртвия си съпруг, а после да управлява чрез сина си.

# 489
  • Варна

Цитат
Там, където реката се среща със залива, се борят течения и приливи и много странни и удивителни неща се изхвърлят към нас, а водата ги отмива по бреговете ни. Плавеят е най-малкото. Намирали сме сребърни чаши и железни котлета, чували с вълна и топове коприна, ръждясали шлемове и бляскави мечове… и рубини, мдамм.
Това заинтригува сир Хюл.
— Рубините на Регар?
— Може би. Знае ли човек? Битката беше на много левги оттук, но реката е неуморна и търпелива. Шест сме намерили. Всички чакаме за седмия.

# 490
13тия командир, краля на ноща е бил брат на краля на севера, нормално е да е Старк.
Освен ако е умрял и другите държат новия отново да е Старк, тогава е Бенджен Simple Smile

Колкото до рубините, вярата просто иска да си ги върне, някаква реликва са за тях.

# 491
 приемам забележката за патриархалното общество. Но пък забележи - понеже обикновено сравняваме с Англия - какво прави Хенри 8   - Катерина не му ражда син (при шест деца) и - я разкарва.  Ан Болейн - голяма любов, голямо чудо- една дъщеря - прас по шията. не е ли така? Имаше и още няколко любовници най-известната от която е Джейн Сиймор, ако не греша.
В тези общества както казах всичко се свежда до две неща - имотът и синът. Ако не доставиш и двете на съпруга си, все едно си никоя или...?

Да, принципно си права, че една жена може да управлява чрез сина си или съпруга си (любовника си) но обикновено такива жени са се проваляли - класически пример във Вестерос - Церсей с Джофри и Робърт.  Все в един момент децата порастват и не искат повече опека. редки са случаите като Нефертити, която омъжила сина си за племенницата си. и го държала до последно под влиянието си.
дори Изабела и Мортимър които слагат на трона сина на Изабела (забравих му името) не отчитат факта че той макар и 9 -годишно хлапе иска да е самостоятелен играч и само след година издава заповед да умъртвят Мортимър и да изолират майка му. повечето случаи са именно такива.

# 492
  • Варна
Колкото до рубините, вярата просто иска да си ги върне, някаква реликва са за тях.

Не виждам каква реликва може да са за Вярата (какво общо има?).А аз си мислех, че може по-скоро да са реликва за таргариенските лоялисти.

# 493
  • Варна
приемам забележката за патриархалното общество. Но пък забележи - понеже обикновено сравняваме с Англия - какво прави Хенри 8   - Катерина не му ражда син (при шест деца) и - я разкарва.  Ан Болейн - голяма любов, голямо чудо- една дъщеря - прас по шията. не е ли така? Имаше и още няколко любовници най-известната от която е Джейн Сиймор, ако не греша.
В тези общества както казах всичко се свежда до две неща - имотът и синът. Ако не доставиш и двете на съпруга си, все едно си никоя или...?

Да, принципно си права, че една жена може да управлява чрез сина си или съпруга си (любовника си) но обикновено такива жени са се проваляли - класически пример във Вестерос - Церсей с Джофри и Робърт.  Все в един момент децата порастват и не искат повече опека. редки са случаите като Нефертити, която омъжила сина си за племенницата си. и го държала до последно под влиянието си.
дори Изабела и Мортимър които слагат на трона сина на Изабела (забравих му името) не отчитат факта че той макар и 9 -годишно хлапе иска да е самостоятелен играч и само след година издава заповед да умъртвят Мортимър и да изолират майка му. повечето случаи са именно такива.

И в двете посоки има доста примери.
 Исках да кажа, че в патриархалното общество жената е съпруга на мъжа си, а при васално-феодалното тя е по-често дъщерята на баща си. То това е и смисъла на династическите бракове.

П.П. Ирония на съдбата,дъщерята  на същия този Хенри 8 от Ан Болейн  управлява самостоятелно Англия. Не се е женила никога. А нейната сестра Мери 1 позната като Кървавата Мери, също не е за пренебрегване.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2014, 16:14 от Хексе

# 494

Не виждам каква реликва може да са за Вярата (какво общо има?).А аз си мислех, че може по-скоро да са реликва за таргариенските лоялисти.

Може и така да е, но нали са 7 и нали доста неща ги има по 7 пъти заради религията Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт