"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 263
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
Нали ти е ясно, че Песента не е любовна поредица?  Whistling

Няма романтика, който случайно се влюби си плаща достатъчно скъпо, да не изброявам  Laughing

# 466
Как 3 кораба, нали със 100 тръгна. Пък и драконите едва ли ще имат нужда от караби когато пораснат достатъчно.

# 467
 то пък чак толкоз влюбвания досега не видях да има. изключвам Джайм (в Церсей и в Бриен), Бриен ( в Джайм),  Санса (в Джофри), Денерис (В Дрого и бе привлечена от Дарио). що се отнася двойката лияна-Регар и Нед-Ашара, които не сме ги видели тях пък въобще не мисля да ги коментирам. Повечето бракове са на политическа основа. (Церсей -робърт, санса -тирион, Роб- малката Фрей, Марджери - Ренли, Марджери -Джфри, Марджери - Томен, годежът на Ариян и Визерис, Кейтлин и Нед, регар и Елия, има и още много. Дори в "Рицарят на седемете кралства" се сключва политически брак)

# 468
Пак съм съгласна с Хексе.  Grinning

Винаги съм била смаяна от начина по който много читатели възприемат първата брачна нощ на Денерис. "Не" означава отказ. Денерис накрая се предаде, защото беше сама и нямаше начин да го надвие физически. Това е секс под натиск, как да не наричам Дрого звяр. Няма да и дърпа ръцете, да я кара да я погледне. Сега да му ръкопляскаме, че не я е наранил ли?
Джон Сняг, не виждаш ли, че  в цитата който си дал се случва нещо нередно? Никой не дължи секс на никого.

Нищо чудно, че Дани  после искаше да умре в Дотракското море, но тогава се "обади" яйцето с Дрогон, сънищата дойдоха и тя се съвзе. Толкова за "нежностите" на Дрого. Тя после разви Стокхолм синдром, не вярвам наистина да е била влюбена в него. Отвратителна беше съдбата и.

Виктарион е дотатъчно елементарен за да убие жена си, която най-вероятно е била изнасилена от Юрон. Вместо да убие Юрон, Виктарион е убил нея, защото е по-лесно. Голям мъжкар, няма що.  Sick
Пак докато публикувам сте сменили темата.

# 469
 той Вик тръгна със сто кораба, ама бурята му ги попиля.
то и Джон прати 11 кораба с диваци ама един няма да стиген до целта си - 6 изпторошени, и 5 продоха диваците в робство.
Въобще морето се оказа опасна стихия
корабите наЕгон също не пристигнаха всички.

# 470
Дези  Peace
Не +1, a +1001

Джони, понякога просто губя ума и дума, наистина ли не си наясно, или си твърде неопитен за да разбереш какво пише чичо?
Влюбването в поредицата обикновено е еднопосочно и влюбеният го отнася.
Ренли в Лорас, Санса в Джоф, Серсей в Регар, Джайм в Серсей, Роб в Джейни, кой се е измъкнал невредим, че не де сещам?

# 471
 дезидерата виждам че си писала,
според мен си чела малко средновековие, и още по-малко исторически любовни романи - извинявай за откровението.
Първо имаш странно определение за "секс под натиск".
в средновековието жената е ВЕЩ.  (няма не - няма да) тя принадлежи първо на баща си  - после на мъжа си - единственото което той не може да прави  с нея е да я убие,  (говорим за западни общества 12-15 век - на изток има  включително и такива традиции, и то дори и днес) Дрого е благороден, че въобще се съобразява с нея като можеше да я подхване направо. Денерис няма право на мнение - това е сре - дно-ве-ко-вие !!!

Виктарион е викинг. (9 век) викингите са вярвали, че като умре вожда трябва да го погребат с жена му - ако не е умряла я убиват. Слагам ги на едно ниво с египетските фараони. И все пак и едните и другите са оказали сериозно влияние върху културата на Европа, а пък за Рамзес си говорим и днес. не смятам че Виктарион е елементарен, той действа според разбиранията за чест според онова време.  повярвай ако Робърт Баратеон знаеше че церсей му изневерява и той щеше да я убие.  Ако Лияна му бе попадан пред очите с бебето Джон - и нея щеше да убие, колкото и да я е обичал. В онова време изневярата се наказва така - със смърт.
Сещам се и за български фолклор от 18 век  селянина пита старейшините "елен ми пасе нивата която засадих - нивата ли да изгоря или елена да убия, а те отговарят - друг елен ще дойде щом не можеш да я опазиш, по-добре изгори нивата" и той подпалва с борина жена си, не жели да убие любовника" Има много български песни на тази тема. и обикновено прелюбодейката е лошата, а героят който я наказва със смърт (най-често изгаряне) - добрият. чети песни за Дойчин войвода.
в случая Виктарион повече не може да бъде мъж, ако жена му остане жива, никой няма да го почита, той е един слабак,  презрян от всички.
уверявам че те  ако Денерис нямаше дракони и й изневери наХиздар и той щеше да я убие, в тези общества е така.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2014, 11:31 от Джон Сняг

# 472
Той пък Хиздар все едно не се опита, въпреки драконите.

По последни данни железния флот е 61 кораба.
Иначе, средновековие е във Вестерос, при дотраките е по назад даже. При уредените бракове сигурно 99% първия секс не е желан от едната страна Simple Smile

# 473
 още нещо - в много случаи през средновековието  и ранния Ренесанс жената се откупува (тази практика остава в България чак до средата на миналия век), а ако младоженецът няма пари се краде, при което родителите са отричат от нея. това показва че тя е вещ, която има определена стойност и се ПРОДАВА. нейнаат кражба я превръща във вещ без стойност, която няма пазарна цена. Ако девойка пристане нея могат да я бият, удрят, ругаят -няма кой да я защити - тя вече няма майка и баща нито някой ще се ожени повече за нея. Една жена  в средновековието (а и по-късно) има стойност доколкото има зестра.
чети "Видрица"

добре тогава нека да са 61 кораба. важното е че флотата навик рязко намаля. от друга страна той има нужното количество кораби за да превози Дани, драконите и хората й.
дотраките са всъщност до - траки, слагам ги на нивото на хуните. или алано-сарматите. Протипипът на Хал Дрого вероятно е Атила, който умрял от ръката на любима жена. (средата на 3 век)

# 474
 още по-зле в античното робовладелско общество жената няма съвсем никакви права, да не говорим пък за източните общества. жената де факто ти е пълна секс-робиня и може никога да не я направиш истинска съпруга ако поискаш. Дори да стане такава (както с Денерис) това не носи кой знае какви привилегии, освен това тя трябва да върти домакинство, да се грижи за деца, няма право да се показва много-много навън извън къщата, ако съпруга реши може да наложи забрана да говори въобще с негови познати в негово отсъствие, на някои известни мъже от този период въобще не се знаят имената на жените им и дори дали са били женени а само имената на синовете им. Основната роля на жената до към 17 век е една - да ти роди син и да ти го отледа. раждането на момиче се е смятало за срам, а бездетна жена за наказание от Бога.

# 475
дезидерата виждам че си писала,
според мен си чела малко средновековие, и още по-малко исторически любовни романи - извинявай за откровението.
Първо имаш странно определение за "секс под натиск".
в средновековието жената е ВЕЩ...................

Нямам странно определение за секс под натиск. Провери всеки речник. Peace
http://dictionary.reference.com/browse/rape

Знам много добре какво се е случвало в средновековието, но това, че нещо се случвало регулярно, не го прави нито правилно, нито нормално. Ефекта върку психиката на Денерис беше налице- чети внимателно. Искаше да умре, толкова харесваше секса с Дрого. Без думи.

Погледни Свободния народ. Игрит каза на Джон, че мъж може да притежава или нож, или жена, но никога  и двете. Страшно нещо е сломената психика. И ЛК Мормонт каза на Джон относно дъщерите на Крастър, че лесно могат да вземат желязната брадва докато Крастър спи и да и дадат името "Отговорена молитва." Wink

Да погледнем робството- без съмнение това са престъпления срещу човечеството. И през ум няма да ми мине, че е нормално, само защото в недалечното минало е съществувало.
По същия начин престъления срещу жените са били извършвани от както свят светува, но ще ги наричаме с истинското им име, а не да ги възприемаме като нещо нормално. Злото е зло. На зло куче-зъл прът, или "Изпълнена молитва." newsm66

# 476
 думички като нормално или ненормално са относителни понятия. За баба ти вероятно не би било нормално да ходиш с къса пола и жартиери, а за теб би било нормално. Всяко нещо е нормално за времето си. И за мен не е нормално че е имало робство, но за римляните си е било нормално. това се опитвам да ти обясня. От друга старан ако видя някой гей аз мога да го сметна за ненормален, пък той да си мисли, че е нормален. Въпрос на гледна точка и съвременни разбирания
Чета внимателно - факт е, че накрая  Д. толкова обичаше мъжа си, че накрая правеше и невъзможното да го възкреси, беше готова дори да пожертва детето си заради него (както и стана). Излиза е не е бил чак такъв звяр с нея.
Свободния народ са изключителен случай - там нямат лордове, нито крале,, и не са свикнали никой да коленичи, логично е, че и жените не правят изключение.Въпреки това и там дъщерите се крадат, а Игрит признава пред Джон , че силен мъж, може да се наложи над жена и тя ще го  почита защото е силен.
По- репликата на игрит за за ножа и жената мога много да споря -  в цял вестерос има обратните прецеденти - а и не само там Дарио има Бурните врани и едновременно с това сърцето на Денерис. Джайм за дълго имаше Церсей докато бе командир на белите плащове. пак казвам СН си е свободния народ и няма прецедент.
А жените на Крастър бяха негови дъщери и не биха убили баща си - отцеубийството е голям грях.

# 477
 значи нека се уточним  по времето по което се развива действието във Вестерос най-големият грях е отцеубийството ( типичен случай Тирион - убил е баща си и майка си.)
на второ място иде родоубийството, и почти веднага до него стоят прелюбодеянието на съпругата (особено ако е родила дете  от друг мъж - мили боже), и детеубийството (церсей).
Обърни плащовете (които са клетвопрестъпници) също не са много почитани, но сегиз-тогиз спасяват кожата.

тук е мястото да кажа че Ц. ми е поначало малко симпатична въпреки всичката си лошотия. Според мен тя е трагична фигура.
1. ражда й се брат  - урод
2. Умира майка й.
3. баща й я затваря под похлупак.
4. Регар в когото е влюбена отразява баща й за ръката й.
5. робърт убива Регар в когото е влюбена
6. на сватбеното си ложе, Робърт се напива произнася името на друга жена (лияна), която на всичкото отгоре е съперничка за сърцето на Регар
7. Съпругът и е просто....нямам думи.
8 Убиха сина й.
9. Погнаха я на процес
10 любовника й се отрече от нея
как да не я съжалиш? тя всъщност не е изначално зла, просто  влиянието на Тивин  и Робърт и се отразило зле.  Можеше да бъде да речем като марджери - по лукава, по усмихната, по-....знам ли, аз я съжалявам живота й можеше да е по-друг.

# 478
според мен има четири възможности за краля на нощтта
1.  Станис
2. Джон (особено ако го възкресят)
3.Роб Старк
4. Бенджен
и точно затова мисля, че Краля на нощтта ще е централна фигура. той ще разкрие как се командват Другите, а героят му най-вероятно ще бъде човек когото сме свикнали да виждаме в положителна светлина. Ще е много cool!

не знам защо всички решиха че рогът на Зимата е на север - само защото така твърдят Легендите!  половината легенди са измислица. нищо не пречи да е изнесен оттам отдавна, факт е че в целия Север не го намериха. рогът на зимата носи смърт на този който го надуе и рогът който призовава дракони - също. Освен това Вероятно рогът е изнесен за да попадне в "правилните" ръце.

Относно мокоро -факт е, че той вижда Денерис във видение (кървавата й сватба) но не я разпознава, толкова са му  възможностите значи, а се предполага да е ВЪРХОВЕН жрец. Ако това е върховен жрец не  искам да си представям какви са им чираците. А  мелисандра пък досега не сме я видяли да прави нищо друго освен грешни тълкувания, ако тя е най-добрата Другите ще превземат вестерос...

ами според мен е очевидно защо именно те ще останат живи, а за теб може и да не е ,- Джон и Денерис са Таргариени и могат да яздят дракони.  Като добавим факта че те двамата са две от трит глави на АА (Джон е ледът, а денерис огънят), няма как да умрат нали? освен това при таргариените е естествено брат и сестра да се чукат. поради тази причини допускам че ще остане още един човек - третият тарагариен и това ще е или Тирион или Виктар.

на дани проблемитеи с раждането в последната глава се решиха не видяхте ли появата на бялото течение
.
 ooooh! ooooh! ooooh! Това плюс вулгарния ти език и нивото на правопис ми дават ясен знак за посоката ти на размисли.
А краля на нощта не е нито един от изброените от теб. Другите са задействани много преди, който и да е от тези 4- мата да е умрял или изчезнал. Много вероятно е да е някой Старк или Болтън, но ще е някой отдавна "умрял".

Някъде прочетох и предположението ти как Бриен се самоубива, защото Джейми умира. Сериозно?! Бъркаш Даниел Стийл с  Мартин. Много любовно ги виждаш нещата.

# 479
Да ми обясняваш? Благодаря, имам си глава на раменете.Stop

Денерис щеше да бъде убита от от следващия кал заедно с бебето си, това Джора и го каза. В неин интерес беше Дрого да живее. Пак споменавам Стокхолм синдром.

Вече се изказах и нямам никакво намерение да навлизам в спорове.

Общи условия

Активация на акаунт