"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 314
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
 церсей според мен наистина е най-голямата к.....а във Вестерос просто дълог време е стояла затворена в кулата и сега си избива комплексите.
обаче Марджери прави всичок възможно да я застигне по ку....лък., само дето не е толоква психопатична като Ц.
за джон съм сигурен, че ще умре - и това ще бъде наказанието му за нарушената клетва - просто по-късон ще го съживят. Джон не е просто централен персонаж той е "леда", а "огъня" е денерис само тези двама души ще останат живи до края според мен.
Аз пък мисля че точон за Бран, Джайм вече изкупи вината си - той бутна с ръка Бран, Бран стана сакат и после Джайм осакатя със същата ръка - тук изкуплението си личи ясно. Има вина - има изкупление. В смисъл че проблемът Бран -Джайм не съществува повече.
А за  джайм пак питам - като е бил толкоз съвестен защо не е убил Ерис по-рано, като е гледал как гори хораат в огньовете и как измъчав жена ли (любовницата си) или когато Ерис е искал да убие  Регар, а се е сетил когато последният решил да убие Тивин.  Значи съвестта не е основният фактор на Джайм. пък и все пак Тивин е един бунтовник по това време.
За бран не знам защо всичик приемат, че той стана много велик, аз мисля че в момента това е един от най-слабите герои и е пасивен наблюдател на случващото се. активните персонажи според мен засега са - Джон (ако е жив) Станис,мелисандра,виктарион, Тирион, Баристан, Давос и Аря. другите персонажи не са активни при тях нищо не се случва и спокойно могат да умрат без да се промени нещо ( изключение на Денерис който е суперпасивна но има дракони и може да промени нещо - а дано)

# 376
  • Русе
А може направо да е станал лорд и да не е ставал рицар. Защо? Thinking

Питам от интерес. Всеки рицар - без изключение, при полагането на клетвите си се заклева във вярност, служба и защита на краля. Лордовете и другите владетели - също. Което ще рече, че всички такива, тръгнали на война срещу Ерис, на практика са постъпили по същия начин като Джайм. Да, не са стигнали до физическия акт на убийството, но ако Ерис беше от смелите крале и водеше войските си на бойното поле, то всички тези хора щяха да го убият, ако битката ги сблъска.

Помня, че Станис говори с някого за трудния избор, който е трябвало да вземе - между собствения си брат и законния крал. Принципният Станис, който е железен в клетвите си. Затова ми е любопитно дали към него момент действително е нарушил клетва като рицар (тъй като все още не е бил владетел), или просто говори принципно за общоприетата норма на вярност, която всеки поданик дължи на своя крал.

# 377
 МНОГО резонен въпрос.  Ето че даже хора като Станис и нед Старк които са хора на честта, избират собствената си кръв през закона и формално погледнато са в закононарушение (нед със спасяването на Джон - племенник на Регар, Станис, със помощтта си за робърт). Но пък всъщност нарушава ли закона Нед, като се има предвид  че властта на Робърт е нелегимна? единствената законна власт е на Трагариените, каквото и да твърид СТанис и точно заради това мисля че ще убият станис и накрая ще останат Джон и Денерис - замо законните крале ще останат живи. В това число допускам че един от двамата - Виктарион или Тирион ще е е третият дракон.

# 378
 това поставя въпроса що е то легитиман власт - такава наложена по силата на правото или такава наложена с правото на силата? и аз ви оставям по късно пака ще се включа.

# 379
  • Русе
А за  джайм пак питам - като е бил толкоз съвестен защо не е убил Ерис по-рано, като е гледал как гори хораат в огньовете и как измъчав жена ли (любовницата си) или когато Ерис е искал да убие  Регар, а се е сетил когато последният решил да убие Тивин.  Значи съвестта не е основният фактор на Джайм. пък и все пак Тивин е един бунтовник по това време.

Към него момент все още не е бил наясно със същността на Ерис. При изгарянето на Старките и убийството на техните спътници е оценил жестокостта на краля, но неин обект са хора, разглеждани като бунтовници срещу същия този крал. Към него момент - изолирани, не е имало други бунтовници. Брандън е окрещял половината замък как ще убие принца-престолонаследник...

Джайм всъщност е единственият, който понечва да защити кралицата от съпруга й. Спрян е от другите бели плащове, на които ти толкова държиш.

Кога Ерис е искал да убива Регар?

Джайм не убива Ерис, защото му дава командата да убие Тивин, а защото дава командата да убият половин милион невинни души. Просто двете команди са дадени по едно и също време. Никога няма да разберем как щяха да се стекат нещата, ако ставаше дума просто за Тивин. Но с оглед на главите на Джайм и собствените му размисли става ясно, че причината за постъпката му е желанието на Ерис да изгори всички и всичко. Баща му никога не е фигурирал в мислите му за него ден.

Бляскавият Баристан, който е единственият друг жив от седемте на Ерис, е общо-взето в същата лодка. Не е убил физически краля, на когото е заклел живота си, само после полага същата клетва пред неговия убиец (де юре) и 20 години служи с неговия убиец (де факто).

Денерис е права. Всички рицари са лъжци и предатели Laughing. Но пък всички рицари са хора. А човекът никога не е праволинейно и едностранно добър и бял, същността му е изтъкана от множество пластове светлосенки. Точно тяхното улавяне и въплътяване е майсторството на Мартин и го отличава в жанр, в който добрите са все красиви, смели и галантни светци, а злите – тъпи и грозни ръбати муцуни, чиято единствена причина да са лоши е просто за спорта и за да могат да гинат от ръката на добрите с по 1000 индивида на удар.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2014, 12:25 от Koronis

# 380
Не се боя от вас — извика той, когато те тръгнаха от двете му страни. Не знаеше към кого по-напред да извърне лице. — Ще се бия с вас един по един или наведнъж. Но кой ще излезе на дуел с пачаврата? Ще се ядоса, ако я пренебрегнете.

— Заклех се да го опазя жив — каза тя на сянката на Регар. — Дадох свята клетва.

— Всички сме се заклели — каза сир Артур Дейн. Много тъжно. Сенките слязоха от призрачните си коне и извадиха дългите си мечове. Не се чу нито звук.

— Той щеше да подпали града — каза Джайм. — За да остави на Робърт само пепелища.

— Той беше твоят крал — каза Дари.

— Ти се закле да го пазиш жив — каза Уент.

— И децата също — каза принц Лувин.

Принц Регар гореше с хладна светлина, ту бяла, ту червена, ту тъмна.

— Оставих жена си и децата си в ръцете ти.

— Не помислих, че ще им посегне. — Мечът на Джайм вече не пламтеше толкова ярко. — Аз бях с краля…

— Убиваше краля — каза сир Артур.

— Прерязваше гърлото му — каза принц Лувин.

— Краля, заради когото се закле да умреш — каза Белия бик. Пламъците, които пробягваха по меча, вече загасваха и Джайм си спомни какво бе казала Церсей. „Не.“ Ужас го стисна за гърлото. А после мечът му помръкна и само този на Бриен пламтеше, а призраците закрачиха срещу него.

— Не — извика Джайм. — Неееееееееееееее!

# 381
Вашият Удавен бог е демон — каза след това черният жрец Мокоро. — Не е нищо повече от роб на Другия, тъмния бог, чието име не трябва да се изрича.

— Внимавай, жрецо — предупреди го Виктарион. — На този кораб има набожни мъже, които ще ти откъснат езика за такива богохулства. Червеният ти бог ще си получи дължимото, заклевам се. Думата ми е желязо. Попитай когото щеш от хората ми.  -

и на другите места ще срещенете че УДавения бог е роб на Другия мисля че Клейтън съгс изрлъмжава нещо от тоя сорт на Аша, че се кланят на един от слугите на Другия. А и  мелисандра май загтна нещо такова по-рано на среща с Давос или пък беше с Джон.

# 382
  • Русе
Посоченият цитат показва, че Джайм изпитва угризения за стореното, вместо да е онова безчувствено ко*еле с куха бляскава усмивка, за което го смятат почти всички от останалите герои. Всъщност моментът с убийството на Ерис е тоталният крах (и едновременно с това абсолютният връх) на всичко, за което е мечтал някога и към което се е стремял - да бъде велик, славен и доблестен рицар. Падението му започва, когато Церсей го ограбва от влизането в Кралската гвардия и първа тотално и завинаги опетнява честта му. Оттам започва спираловидния му път надолу сред сенките, като едва при загубата на ръката си за пръв път реално усеща колко далеч е потънал.

# 383
  • Варна
Това което цитираш показва, че въпреки постъпката  си, Джайм продължава да сънува кошмари и това което е направил очевидно го мъчи и до ден днешен. Въпреки постъпките му Джайм също е човек на честта и след трансформацията му целта му е да си я възвърне и малко или много да поизчисти името си. Затова и на мен ми е толкова интересен, какво точно ще се случи с него.
За Бран - на мен лично не ми е толкова интересен като персонаж, но определено искам да разбера цялата история около Бунта на Робърт (да видим дали теориите са верни) и точно това ще е неговата роля. Не се наемам да коментирам дали горстике чеда и Брендън Ривърс подкрепят Другите, наистина не знам.

# 384
 денерис не е права  - има рицари като Дънкан Високия,Станис, нед Старк и Барстан или Атър дейн,у просто тя е изгнаница и се среща с най-лошите от тях които са като  Хрътката или Брон  мартел.
Друг е въпрост че времето на великите рицари изтича и идват мошениците и страхливиците, които получват титла без да са я засулжили
а по темата за  Ерик - помняма че лианя я уотвлича Регар (уж) двамаат и по-голеим братя отиват да искат обяснение от Ерис, той се разгневява и ги изгаря и чак ТОГАВА избухва бунтът.

# 385
 не  съм съгласен. Докато  Бриен на разбуди съвесттат на Джайм той си спеше като младенец, чукаше сестра си и кич не му дремеше - фактът че дори не се сети за Бран после го доказа. Бриен бе тази която пробуди катарзиса в него и именно заради това той се влюби в нея. стария Джайм бе  едон нарцистично копеле без капак съвест. на неговата съвест лежат Елия и двете и деца -ако Тивин бе умрял никога нямаше да умрат Елия и децата й - вес хора които Джайм трябав да охранява. Освен това Джайм си позволява да седи на трона.
Да не говорим че който е сядал на троан винаги е умирал.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2014, 13:12 от Джон Сняг

# 386
  • Варна
Всъщност ти си прав за себе си, няма какво да те убеждаваме, различни хора сме, с различни интереси и различно харесваме в тази поредица. Подкрепям Koronis, че в този епос няма го типичното за фентъзи жанра красивия, добрия, честен главен герой, срещу лошия, грозен, злодей. Самите герои са близки до реалността, това ми харесва и в Джайм. Докато малко или много има клишето в Джон. Добрият, красив герой, който в един момент заради произхода си може да се окаже претендент за трона № 1 + че може да се окаже и главния герой срещу Другите заради пророчеството. Силно се надявам да няма типичен близък до хепи енда край в който Джон и Дани побеждават другите и сядат на трона

# 387
Джони говорихме ти го много пъти

- използвай редакция
- прецизирай си изказа, тук какво искаш да кажеш и за кого говориш за Аря ли, за Денерис ли?
денерис не е права  - има рицари като Дънкан Високия,Станис, нед Старк и Барстан или Атър дейн,у просто тя е изгнаница и се среща с най-лошите от тях които са като  Хрътката или Брон  мартел.

и трето опитай се да коментираш без епитети и да запазваш добрия тон, защото и на мен като останалите ми харесват някои твои идеи, перефразирам в прав текст - спри да клеветиш Серсей, че още 2-3 пъти и, за разлика от Хексе която културно ти обяснява колко си в грешка, ще го приема доста лично и ще стане неприятно в темата.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2014, 13:38 от Бумър

# 388
  • Варна
И малко offtopic , някакъв пич изказва любопитна теорийка, колкото и невероятно да звучи Simple Smile :
"Okay so I was just reading a bunch of these when this one struck me. Jaime is AA reborn. He escapes Lady Stoneheart(and possibly Brienne) and obtains OathKeeper. He then continues his duties as Lord Commander and regains more of his swordsmanship skills until eventually Cersei, who in theory will have power again now that Kevan is dead, is about to do something else that is completely awful. Jaime realizes that while he was in love with her she needs to die so he stabs her with OathKeeper fulfilling the prophecy that Cersei will be killed by her younger brother(They are twins but Cersei was born first making Jaime younger, her thinking Tyrion will kill her is a red herring.) Him stabbing her will not only be sacrificing someone he loved, but also complete his story arc of becoming a new person after losing his hand. With this sacrifice OathKeeper becomes Lightbringer (Azor Ahai sarificed his wife to make the original Lightbringer and while Jaime doesn't have a wife Cersei is the closest thing he has). He would then be sent to the Wall for his murder where he could be in a position to fight the Other's." http://www.reddit.com/r/gameofthrones/comments/ysb2l/topic_of_th … oil_hat_theories/

# 389
 тук си прав именно това че поредица не е клише е толкова хубаво. От всичко което съм чел може би Джо Акромбъри се доближава най-много до Мартин. Просто тръпнех от кеф, като четях за Санд Глокта, как се качва по стълбите. туп-туп-туп.  никой не е доближил дотолкова Мартин като реализъм.
 Да явно имаме различно светоусещане, но това не е лошо
 окей ще спра да клеветя. Оттук ще работя само с цитати. но не можеш да ме убедиш за Церсей която е омъжена жена, при това  кралица и кралица-майка  и трябва да е пример за подражание на цял Вестерос, че не е спала с твърде много мъже.
1. Джайм  (докато Робърт беше жив)
2. лансел  (докато Джайм го нямаше)
3.  кеван коментира че ще изпрати ДВАМАТА брата черно котле на Вала, защото си признали за блудство с кралица
4. Тирион изброява пред Джайм още няколко човека - силно се съмнявам, че иска да нарани брата, когото обича.
5. предлага се на Нед, въпреки че и той и тя са женени
.6. има идея да се омъжи за Ренли., въпреки че и той и тя са женени
7. готова е да се предложи на Стани ако работата опре дотам - чети битката при Черна вода.

Спирам да коментирам Церсей. както виждаш не съм употребил тук никакъв епитет за нея, а само съм изброил факти - много те моля - обори ме, ако ти се занимава. Кое точно не е вярно?

П.С. мислех че е ясно - по горе имаше реплика на Коронис - Дене рис е права. Всички рицари са лъжци и предатели . Но пък всички рицари са хора - и аз обясних защо не е е права Денерис.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2014, 13:57 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт