"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 199
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
По принципите на примогенитурата, която е основния начин на наследяване във Вестерос..
Кеван казва, че Церсей може да живее на Скалата, не че ще е лейди на Скалата.

Положението при Станис е по-особено понеже по мъжка линия също няма наследници с изключение на Едрик Буря, който е копеле. Но претенцията му би могла да съществува ако следващия крал на Седемте кралства го узакони.

П.П. Джендри също е вариант, но поради ниското му потекло едва ли някой ще си направи труда.

# 631
  • HH
Хексе, благодаря. Аз днес не мога да напиша един смислен коментар.

ПП В първия момент се изненадах, като видях непознат аватар в темата  Shocked

# 632
  • Варна
Хексе, благодаря. Аз днес не мога да напиша един смислен коментар.

ПП В първия момент се изненадах, като видях непознат аватар в темата  Shocked

Ахахах, смених си го заради ВИП брадър. После пак може да си върна Хрътката. Grinning

# 633
Даже на ЖО не е така. Там дъртия Бейлон, каза че Аша е по-мъж от Теон. А не, че е преди него.

"— Вранско око е кракен. По-големият брат е преди по-малкия. — Аша се наведе към него. — Но аз съм дете от крал Бейлон, тъй че съм преди двама ви." - Пир за врани.

In the rest of the Seven Kingdoms, a man's eldest son is his heir, followed by his second son, then his third son, and so on. In theory, the youngest son is followed in the line of succession by the eldest daughter, after whom come her sisters in birth order.

Източник: http://awoiaf.westeros.org/index.php/Customs#Inheritance

# 634
Като станисофил, да се включа с малко адвокатстване. Simple Smile

Станис е достоен, няма спор. Но добър пълководец не е гаранция за добър крал. Никой не го харесва във Вестерос. Носи им нова вяра което също няма да се приеме добре.
+ Това от дете е обучаван за лорд или поне рицар. Ако стане крал ще го завъртят в едни интриги хора като Варис и Кутрето и ще стане марионетка най-малкото ако не си загуби главата.
Станис е отлично запознат с отрицателното влияние на Кутрето и Варис и дава да се разбере, че седне ли на трона, с интригите им е свършено. Неслучайно двамата се скъсаха да разубеждават Нед, когато той се обяви за него. Така че, точно по този показател е смешно да бъде уязвяван. Иначе, то всеки може да бъде премахнат от Кутрето и Варис, когато им скимне явно, но със Станис май ще им е най-трудно. Опитен управник е, нарочил ги е, не е наивник като Нед, а си има и Мелисандра да го пази от атентати.

Станис чак велик пълководец не бих го нарекла. Една разединена армия (на Ренли) след като Ренли беше убит с магия и една загуба при Черна вода, при това съкрушителна загуба.
Обсадата при Бурен край, разбиването на Железния флот при Бунта на Бейлон, разгромът над страхотно превишаващата го армия на Манс Райдър. Обзалагам се, че ще бие и Болтън, после може и да умре, но преди това ще ги бие. Черна вода му е единственият провал, но и там беше на косъм, като беше спрян от Ланистър и Тирел (може би двете най-големи сили във Вестерос), дошли му съвсем ненадейно. Обективно погледнато, ще си остане в историята като велик пълководец.
Цитат
Вярата на седемте е много силна в КЧ, Долината И Речните земи, ако Станис като крал наложи вярата към Р'хлор, една гражданска война не му мърда, още повече, че вярата започна да се въоръжава.
Той не я е наложил над настоящите си подчинени (има си цяла една групичка "хора на краля", верни на Седемте), няма никаква логика да го прави, ако седне на трона, не е идиот. Самият той не си пада по никакви богове и очевидно ще остави хората да вярват в каквото си щат, както процедира и в момента.

Джон – хайде бъди по-обективен. Станис е толкова безкористен, че престъпва принципите си за справедливост и равнопоставеност, за да вземе на служба всякакви клетво- и други престъпници, чрез които да постигне целите си. Това е точно обратното на значението на тази дума. Да, недоволен е от това и сам го признава. Но го прави. И благородният Нед беше намислил да подкупи градската стража на столицата срещу Церсей, и на него не му харесваше, но го направи. И на Робърт не му харесваше да държи на служба всякаква паплач, но го направи. Защото целите на всичките го изискваха. Личните им цели, не вижданията за „общото благо“.
Което доказва, че Станис далеч не е чак такъв праволинеен ръб и може да бъде и добър и гъвкав политик, ако се наложи. Наивни са очакванията, че би тръгнал на саморазправа с де що народ са му били противници. Та той направи своя ръка Алистър Флорент, който преди това беше с Ренли.
Цитат
Робърт е признал Едрик Буря много отдавна. Станис изпитва към момчето всичко друго, но не и обич. Всъщност толкова го мрази, че го е натирил да го гледа Ренли. И после цъфна да го иска, когато му трябваше за собствените цели. Хората на Ренли обичаха момчето. И умряха за него, убити от Станис.
Просто Едрик му напомня за позора, нанесен му от Робърт на сватбата му. Не че го мрази. Съвсем не изглеждаше да му е безразличен, да не говорим да го мрази, когато се чудеше да го дава ли на Мелисандра. Да напомня и, че той взе момчето преди Черна вода и в онзи момент не е знаел какво ще иска Мелисандра по-нататък от него. А че го е натирил на Ренли - ами откъде накъде ще е длъжен да гледа копелето на тъпия си брат, заченато опозорявайки го?
Цитат
А самият Ренли никога не е искал да коли племенниците си, това изобщо откъде го измисли?
Да не мислиш, че щеше да ги пощади, ако беше взел трона?

# 635
 що бе много е готин аватара ти. Това Катрин-Зита Джоунс ли е?
иначе Аз си спомням как Аша обсъжда с вуйчо си закона и той и казва, че наистина някога е имало закон първото дете да унаследява при железните, без разлика от пол, но с този закон е свършено, жена вече не може да бъде кралица, просто Бейлон е бил сляп да види този факт.

# 636
  • HH
Даже на ЖО не е така. Там дъртия Бейлон, каза че Аша е по-мъж от Теон. А не, че е преди него.

"— Вранско око е кракен. По-големият брат е преди по-малкия. — Аша се наведе към него. — Но аз съм дете от крал Бейлон, тъй че съм преди двама ви." - Пир за врани.

In the rest of the Seven Kingdoms, a man's eldest son is his heir, followed by his second son, then his third son, and so on. In theory, the youngest son is followed in the line of succession by the eldest daughter, after whom come her sisters in birth order.

Ами аз не съм твърдяла обратното. Това имах в предвид, че въпреки всичко Теон е преди сестра си. А Хексе ме поправи за Шайрин, че тя е преди чичо си Ренли, но не преди евентуалния си по-малък брат.

# 637

Ами аз не съм твърдяла обратното. Това имах в предвид, че въпреки всичко Теон е преди сестра си. А Хексе ме поправи за Шайрин, че тя е преди чичо си Ренли, но не преди евентуалния си по-малък брат.

Аз не го написах само заради това твърдение, а заради неща по-назад.  Peace

# 638
 понеже не искам да пиша километрични постове, ще кажа, че съм съгласен с всичко написано за Станис по-горе, с изключение за мнението за Алистър Флорент. Все пак той беше лоби на кралицата и назначаването му не бе случайно.

# 639
"Вуйчо й въздъхна.

— Няма да ти е приятно да го чуеш, Аша, но няма да бъдеш избрана. Никоя жена не е управлявала железнородените. Гуинис наистина е със седем години по-голяма от мен, но когато баща ни умря Десетте кули станаха мои. Същото ще е с теб. Ти си дъщеря на Бейлон, не негов син. И имаш трима чичовци"

"Дълго плуване ще е, в студени води, и то заради корона, която не можеш да задържиш. Баща ти имаше повече кураж, отколкото разум. Старият закон е служил добре на островите, докато сме били малко кралство между многото, но Завоеванието на Егон сложи край на това. Бейлон отказа да види онова, което беше съвсем видимо пред очите му. Старият закон умря с Черния Харън и синовете му.

— Знам. — Аша беше обичала баща си, но не се заблуждаваше. В някои отношения Бейлон наистина беше сляп"

# 640
 някой ще ми каже откъде ли как да си сложа аватар? Влизам в ника си и после...?

# 641
"Вуйчо й въздъхна.

— Няма да ти е приятно да го чуеш, Аша, но няма да бъдеш избрана. Никоя жена не е управлявала железнородените. Гуинис наистина е със седем години по-голяма от мен, но когато баща ни умря Десетте кули станаха мои. Същото ще е с теб. Ти си дъщеря на Бейлон, не негов син. И имаш трима чичовци"

"Дълго плуване ще е, в студени води, и то заради корона, която не можеш да задържиш. Баща ти имаше повече кураж, отколкото разум. Старият закон е служил добре на островите, докато сме били малко кралство между многото, но Завоеванието на Егон сложи край на това. Бейлон отказа да види онова, което беше съвсем видимо пред очите му. Старият закон умря с Черния Харън и синовете му.

— Знам. — Аша беше обичала баща си, но не се заблуждаваше. В някои отношения Бейлон наистина беше сляп"

На Железните острови е по-различно от останалата част на Вестерос. Дадох пример с Аша, защото по закона във Вестерос тя е първа. Друг е въпросът, че железнородените няма да тръгнат след жена.

# 642
  • Русе
Относно наследяването: първо мъжете, после жените. Децата са преди братята, които от своя страна са преди сестрите. В момента владетелката на Скалата е Церсей, макар че Тирион може да оспорва (и смята да го направи), тъй като е преди нея, но е отцеубиец и изгнаник. Теон е преди по-голямата от него Аша, а всичките им чичовци са зад тях.

По принцип в такава обстановка се очаква жената да наследи титлата, а мъжът ѝ да управлява през нея. Разбира се, има изключения от това правило, които играят хитра и тънка игра и така изкласяват нагоре.

За по-ясен пример на унаследяване: Тивин > Джайм (отпада заради клетвите си) > Тирион (отпада заради греховете си) > Церсей > * > Кеван > синовете на Кеван > и т.н. Ако Кеван имаше само дъщери, то тези дъщери пак щяха да са по-напред в линията от синовете на по-малките братя на Кеван, тъй като получават титлата от баща си. Ако Тивин имаше само една дъщеря, то тя щеше да е по-напред от Кеван и останалите. Ако Тивин има сестра (той и има), независимо от възрастта й, тя и нейните деца са последни на опашката, след всички наследници и от женски пол на нейните братя.

*Децата на Церсей автоматично отпадат заради кралския си статус. Кралете не са лордове, те са господари на всичко. Затова и Робърт повече не може да бъде лорда на Бурен край и е принуден да отстъпи титлата на брат си - по право на Станис, но го прескача (под влиянието на Церсей) и я предава на Ренли. Станис получава другата лордска титла, която му се полага по право, но е унизен, тъй като трябва да получи и двете. Наследникът на Станис е дъщеря му, след нея идваше Ренли. Наследникът на Ренли автоматично беше Станис като негов единствен брат, докато на Ренли не му се родяха деца.
**Церсей от своя страна запазва правата си над Скалата, тъй като тя е омъжена (привнесена) в кралската линия, но сама няма кралска кръв (случаят е аналогичен и при мъжки еквивалент). Тя е Церсей Ланистър от дома Баратеон. Примерно ако Робърт се беше оженил за Денерис, щеше да е Робърт Баратеон, лорд на Бурен край и крал-консорт на кралица Денерис Таргариен, първата с това име. Синът им, Денеробъртис Таргариен, щеше да е принца наследник на кралството, но без да наследява от баща си Бурен край. Той щеше да отиде при наследника от кръвта на Робърт преди брака.

Главната патардия е следното - жената наследява, но не управлява. Което означава, че цялото наследство на дадения род преминава под разпореждането на член на друг род. Което е... неприемливо, поради което всеки иска да има мъжки наследник. Още повече се приема, че децата от този брак са продължение на рода на баща си, т.е. женският наследник се вижда като край на рода (което до голяма степен все още съществува и в нашето съвремие). Поради на места тесните връзки на населението с техните лордове се предприемат мерки, за да може простолюдието да вижда и продължението на своя господарски род и да не въстава. С тази цел Кеван интегрира герба на Дари в този на сина си, но иначе родът Дари вече не съществува, земята им се управлява от дома Ланистър от Дари. Речен пад вече не е под властта на Тъли, вече е собственост на дома Фрей от Речен пад. При някои по-екстремни случаи мъжкият правоприемник се отказва от името и символите си и приема тези на жената именно с цел дребните благородници, рицарите и простолюдието на приемащия го род да виждат в него легитимен свой господар, а не един вид узурпатор.

За тези, които мислят, че жените са изцяло лишени от наследствени права (Хексе, примогинетурата има различни смесени варианти), спомнете си Дънк и втория разказ за него, в който ъ-ъ-ъ някоя си Уебър беше наследница на баща си, замък, титла и всичко, и трескаво си търсеше съпруг, същевременно отчаяно поддържайки имидж на корава и жестока жена, защото иначе бързо щеше да се появи някой като Рамзи, който насила да се ожени за нея, да я забремени и да й вземе всичко. Май трябваше направо това да дам за пример, вместо да пиша всичко това отгоре...

Стана дълго, но се надявам да се е получило разбираемо и да не е отегчително.

vvv9 - да, Ренли нямаше никакво намерение да убива Джофри. Идеята му беше с Нед да го вземат под своя „опека“ и да вкарат Церсей в някой тъмен килер, където да не се пречка. Към него момент планът му беше да назначи Нед за лорд-протектор, де факто действащ крал. След цялата патардия с Нед избяга и по някое време Тирелите са го надъхали сам да се обяви за крал. Естествено, това предполага елиминиране на децата на Робърт. Като под елиминиране разбирам детрониране, изобщо не считам, че е възнамерявал да ги убива - както поначало не смяташе да убива и Станис. Най-вероятно изобщо не е имал планове, но считам, че е щял да остави Джофри да си живее в Скалата. Не за друго, просто Ренли не беше човек, който да се занимава, да планира, да премахва бъдещите си пречки... което си пролича съвсем ясно от последния му разговор със Станис. При по-късното разкритие за истинската същност на хлапетата вече най-вероятно би казал нещо от сорта на „убийте ги или ги изгонете, не ме вълнува, чували ли сте за Кагос, най-добрият шивач в Браавос, истински майстор...“

# 643
  • Русе
Железородните са просто по-чист пример на останалата част на Вестерос и защо предимство се дава на мъжките наследници - защото жената се възприема за слаба в подобно брутално общество, където силата и способността за бой е от голямо значение. Като се възприема за слаба, враговете й почват да се роят, съюзниците й окапват или в най-добрия случай изчакват да видят какво ще се случи. Аша е преди всички други по закон (без Теон), но железните няма да я последват именно защото е жена. Слаба. Негодна за бой, за война, за плячкосване, за защита, за сблъсък с другите мъже-водачи, срещу които ще загуби бързо и брутално. Никой няма да следва губещата страна и да си загуби живота залудо, че и да му се подиграват, че го е командвала някаква си жена. Онези, които застават зад нея, имат по-различно мнение. Но те са малко, участвали са в битки с нея, виждали са качествата й с очите си. Останалите не са. А тя не може да тръгне да се доказва наяве пред всеки прост войник. Животът ѝ няма да е достатъчно дълъг.

Теон се сблъска със същия проблем, нищо, че е мъж и законен наследник. Възприемат го за слаб (пък ако разберат, че вече е и кастриран... Laughing). Никой не върви след слабия. Не и в дивашкото общество, което е на Железните острови. В континентален Вестерос е с идея по-цивилизовано, там вече жените наследници „просто“ ги омъжват и заплождат насила да раждат момчета, освен ако нямат качества, благодарение на които да успеят да избегнат тази съдба.

# 644
понеже не искам да пиша километрични постове, ще кажа, че съм съгласен с всичко написано за Станис по-горе, с изключение за мнението за Алистър Флорент. Все пак той беше лоби на кралицата и назначаването му не бе случайно.
Близък до кралицата е другият Флорент - Аксел. Назначаването му по-скоро се дължи на това, че Алистър беше глава на рода, а Флорент са може би най-значимият дом, който е на страната на Станис.

Кралете не са лордове, те са господари на всичко. Затова и Робърт повече не може да бъде лорда на Бурен край и е принуден да отстъпи титлата на брат си - по право на Станис, но го прескача (под влиянието на Церсей) и я предава на Ренли.
Има един коментар на Мартин по повод отношенията между братята Баратеон, където казва, че всъщност Робърт не е бил длъжен да дава Бурен край и Драконов камък на Ренли и Станис, а е можел да ги запази за децата си.
Церсей беше споменала, че Робърт е пренебрегнал Станис за Бурен край като наказание, задето е изпуснал Визерис и Денерис, но не помня самата тя да го е подтикнала към това.
Цитат
След цялата патардия с Нед избяга и по някое време Тирелите са го надъхали сам да се обяви за крал. Естествено, това предполага елиминиране на децата на Робърт. Като под елиминиране разбирам детрониране, изобщо не считам, че е възнамерявал да ги убива - както поначало не смяташе да убива и Станис.
Не смяташе да убива Станис, ако той прегъне коляно. Но ако я нямаше сянката и Ренли го беше надвил, едва ли щеше да го помилва. Не вярвам и да беше простил на децата, все едно копелета или не. Даже, ако не биха били копелета, по-вероятно щяха да си отидат. Ренли го раздаваше любезен и веселяк, но нямаше скруполи в това отношение, според мен. Освен това, твърде много слушкаше приятелчетата си от Предела, които не биха по посъветвали за милост.

Общи условия

Активация на акаунт