Дискриминация на кърмеща майка

• 6 984
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте, мами!

Бих искала да ви запозная с нещо скандално, което ми се случи. Преди десетина дни, докато си кърмех дискретно на пейка в Парадайс център, при мен се приближи човек от охраната, който ми каза, че "не било приятно" да кърмя там и да съм се преместела в стаичката за майки с деца. Отговорих му, че тази стая е за повиване, че вътре мирише на вкиснато и че детето ми не се чувства комфортно там. Заявих, че след 5 мин. ставам, само да приспя бебето. После директно се насочих към информацията и пуснах жалба. Извикаха и шефа на охраната на мола и се установи, че съм била напъдена от ВИП охраната на магазин ЗАРА и че те били нещо отделно. Все пак рече, че имало хора,  които били се оплаквали от кърмещи на обществени места (макар по-късно да отрече да е имало подобна жалба), не че имало забрана, но не било желателно и т.н... Седмица по-късно отидох да проверя какво става с жалбата ми и ми бе обещан отговор още за същия ден, но така и не го получих. 
Не виждам нищо осъдително и срамно да кърмя детето си на открито, нещо повече, смятам, че е възмутително да бъдем притеснявани и аз, и бебето ми по този начин. Стаичките във въпросния търговски център за клаустрофобични, задушни и понякога стават пренаселени. Освен това, никъде не е указано, че тъкмо там трябва да се кърми. Никой не може и да ме задължи! Никога не съм се стеснявала да кърмя бебето си където и да било, никой не ме е гледал с укор. Камо ли пък да ме прекъсва така!
Тук въпросът обаче е дълбок. За това, че е по-приемливо обществено детето да се храни с шише. Ние, майките и бебетата, сме разглеждани като "консуматори", които трябва само да харчат. И да потребяват задължително адаптирано мляко. Ако не задължително, то поне на публични места. Иначе може тайно, скришно да "се кърмят" вкъщи. Че може и някой да се подразни. А как не ги дразнят мацките по бельо по витрините? Или разголените мадами на всяка крачка? На мен пък могат да дебелите, клощавите или пък миризливите клиенти на мола. Да тръгна да подавам оплаквания срещу тях ли?
Моята случка си е чиста проява на репресия, дискриминация, нарушаване на човешките ми права. Лошото е, че някои майки биха се потиснали, стресирали и дори разкаяли от "престъпното" си деяние. Не и аз обаче. Смятам да не оставям нещата така и да продължавам да настоявам поне за извинение. Обмислям обаче и назидателна акция. Какво ще кажете да си спретем едно масово кърмене във въпросния търговски център, окупирайки де що можем пейки? Wink

# 1
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Мисля че охраната е бил в правото си да те насочи към стаята за майки с деца.

# 2
И каква е целта на масовото кърмене?
Иначе и аз кърмя, навън също когато се налага, съвсем дискретно. Виждала съм обаче и майки с извадени цици, хич не им пука, даже и се радват когато хората се ... да не кажа гнусят, но не им е приятно.

# 3
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
За нас мъжете не съм много сигурен. Wink

# 4
Съжалявам за преживяното. Напълно те подкрепям във възмущението ти. Наскоро гледах по ТВ подобна история за магазин за бельо в САЩ и помня, че имаше масов бойкот на марката, докато не се получи официално извинение от компанията. Разбира се, това у нас няма как да се случи Confused

# 5
  • Плевен
Аз в Плевен също имах такива случки.Гонили са ме 3 пъти от Макси Трейд Център(нещо като мол),и от МОЛ-а също.Пускахме публикация в местния вестник Посредник със снимки.Нищо не можахме да направим.И аз се чуствах дискриминирана,но сега детето порастна и аз с гордост разправям в градинките че още се кърмим.Всеки гледа като пребозало теле,но на мен не ми пука ама грам.Сега си отмъщавам-като ме гонеха зимата да кърмя на вън на снега и ме пращаха в къщи като прокажена,сега е дошло моето време.На детските площадки баби се захласват колко здрав и як бил,с какво съм го хранила.Аз отговарям че детето е все още кърмено и затова е здраво.засрамиха се и си взеха толумбестите внучета и избягаха.нека им,аз едно време бягах,сега е техен ред  #2gunfire.Хич да не ти пука,кърми си и не им обръщай внимание.Мен охраната също дойде да ме изгони,щал да извика полиция представете си ако не съм си тръгнела на момента-март мсесец,сняг и силен вятър,а момченцето ми беше на 3 месеца  #2gunfire. Може да звучи грубо на другите майки,но която не го е преживяла не може да ме разбере защо сега парадирам с кърменето.Значи дебелогъзи целулитки може да се разхождат с минижупи и да си показват на показ гърдите увиснали до корема,Азис да си показва члена без извинение по тв предавания,Камелия да се появява на концерт пред цяла България по цици с лепенки на зърната.98 % бебетата да се наливат с изкуствени млека навсякъде(че даже заемат и нашите пейки-по-скришните по парковете) а аз да не ми дават да си накърмя 3 месечното бебенце като реве от глад и аз като прокажена ще стоя в къщи и няма да излизам на разходки.Сега аз се смея като ми се оплакват по градинките че кърмата им спряла съвсем сама а и нямали пари да купуват скъпите АМ.

# 6
  • Sofia
Аз в Плевен също имах такива случки.Гонили са ме 3 пъти от Макси Трейд Център(нещо като мол),и от МОЛ-а също.Пускахме публикация в местния вестник Посредник със снимки.Нищо не можахме да направим.И аз се чуствах дискриминирана,но сега детето порастна и аз с гордост разправям в градинките че още се кърмим.Всеки гледа като пребозало теле,но на мен не ми пука ама грам.Сега си отмъщавам-като ме гонеха зимата да кърмя на вън на снега и ме пращаха в къщи като прокажена,сега е дошло моето време.На детските площадки баби се захласват колко здрав и як бил,с какво съм го хранила.Аз отговарям че детето е все още кърмено и затова е здраво.засрамиха се и си взеха толумбестите внучета и избягаха.нека им,аз едно време бягах,сега е техен ред  #2gunfire.Хич да не ти пука,кърми си и не им обръщай внимание.Мен охраната също дойде да ме изгони,щал да извика полиция представете си ако не съм си тръгнела на момента-март мсесец,сняг и силен вятър,а момченцето ми беше на 3 месеца  #2gunfire. Може да звучи грубо на другите майки,но която не го е преживяла не може да ме разбере защо сега парадирам с кърменето.Значи дебелогъзи целулитки може да се разхождат с минижупи и да си показват на показ гърдите увиснали до корема,Азис да си показва члена без извинение по тв предавания,Камелия да се появява на концерт пред цяла България по цици с лепенки на зърната.98 % бебетата да се наливат с изкуствени млека навсякъде(че даже заемат и нашите пейки-по-скришните по парковете) а аз да не ми дават да си накърмя 3 месечното бебенце като реве от глад и аз като прокажена ще стоя в къщи и няма да излизам на разходки.Сега аз се смея като ми се оплакват по градинките че кърмата им спряла съвсем сама а и нямали пари да купуват скъпите АМ.

Peace
Между другото мен са ме гледали кофти в мол, докато хранех бебето с шише. Явно да се храни бебе е много гнуслива работа. Жената да си стои вкъщи, та фльорците да се напазаруват. Иначе, ако му давах зрънчо е къде къде по-приемливо и миловидно.
Аз като една неуспяла кърмачка, на която това е леко фикс идея ходя да заничам по хорските пазви, докато се кърми бебето, търся си липсващата ми емоция Laughing

# 7
  • София
A в какво се състои масовостта при кърменето на едно бебе от една майка?

lucero del dia, съжалявам, че ти се е наложило да преживееш това, за мен сигурно щеше да е голям шок! С интерес очаквам отговор на жалбата ти.
 Иначе ако си на територията на магазина, те са си в правото да преценяват какво да допускат да се случва в магазина. В отговор ние можем да бойкотираме (с изненада открих, че имам техни дрехи). Но за да разбереш дали е решение от горе или самоволна преценка на персонала, едно оплакване до управителите на магазина ще е полезно. А ако и от МОЛа защитават тази политика, МОЛове в София с лопата да ринеш, спокойно един бойкот масов може и на тях да им се удари. (Ще се замислят после дали да подценяват "кърмаческата мафия"  Mr. Green

tani80s, и аз това се питам, тия центрове нямат ли си дрескод някакъв, та ако целулитените минижупи не покажат нещо изотдолу, то ще видя поне една цепка на задника, изскачаща от ниската талия и преливащите прелести.

Последна редакция: сб, 23 авг 2014, 17:43 от skrech

# 8
емокей, аз пък съм в правото си да не харесвам това пространство. Освен това, тя е назована  "стая за повиване", т.е. това е бебешката тоалетна. Ти храниш ли се на мястото, където ходиш по нужда? Случвало ни се е да се натъкнем там и на други бебета, а има само един стол.

коко-коло, целта на масовото кърмене би била така да привлечем внимание на обществото, да го фокусираме върху проблема и да призовем за повече толерантност. Евентуално, да се вдигне медиен шум. Коментарът ти обаче ме навежда на мисълта, че много хора биха го изтълкували като самоцелен, показен, акт, като своеобразен "кърмачески прайд". Аз не се пъча, че кърмя, а смятам, че това трябва да се възприема като нещо биологично, естествено. Не мисля, че преча на когото и да било. Не съм склонна и да виня нежелаещите да кърмят майки - всеки има право на избор.

тани 80с,  съчувствам ти за тормоза! чак пък с полиция да те заплашват... трябвало е да ги съдиш! следващия път иди със свидетели!

# 9
A в какво се състои масовостта при кърменето на едно бебе от една майка?

lucero del dia, съжалявам, че ти се е наложило да преживееш това, за мен сигурно щеше да е голям шок! С интерес очаквам отговор на жалбата ти.
 Иначе ако си на територията на магазина, те са си в правото да преценяват какво да допускат да се случва в магазина. В отговор ние можем да бойкотираме (с изненада открих, че имам техни дрехи). Но за да разбереш дали е решение от горе или самоволна преценка на персонала, едно оплакване до управителите на магазина ще е полезно. А ако и от МОЛа защитават тази политика, МОЛове в София с лопата да ринеш, спокойно един бойкот масов може и на тях да им се удари. (Ще се замислят после дали да подценяват "кърмаческата мафия"  Mr. Green

tani80s, и аз това се питам, тия центрове нямат ли си дрескод някакъв, та ако целулитените минижупи не покажат нещо изотдолу, то ще видя поне една цепка на задника, изскачаща от ниската талия и преливащите прелести.

# 10
скреч, благодаря ти за подкрепата! Аз имах неблагоразумието да седна тъкмо пред този магазин в коридора на мола. Там ме свари воят на бебето, тюх:) Може би не съм гледала достатъчно благоговейно витрината на туЗАРския магазин, а може би не са разпознали у мен потенциален клиент (и аз, впрочем, имам техни дрехи). Аз нямам намерение да се разправям с тях, да си се разправя управата на Парадайс. Ще ходя пак да се разправям, не търпя да се гаврят с мен. Щели още на същия ден да пратят отговор...да бе.

# 11
Мен ми е супер странно как никой не се възмущава от майки, които кадят с цигарите си буквално в количките на бебетата, но ако кърмиш, това е скандално...
Аз ако бях на теб, пращам оплакване до централата на Зара, с копие до тукашния им офис. Все в нет-а ще има контакти някакви. А тези от мола, пиши във ФБ, че не подкрепят кърменето и им таг-ни официалната страница, че да се види от всичките им фенове. Щом им е такава политиката, нека се знае и кърмещите мами да не ходят  Naughty

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 19:45 от Radeva-87

# 12
Политиката на ZARA със сигурност не е насочена срещу кърмачките, ами на тъпаните от МОЛ-а - охрана и техните началства.
Ма не са само те. Много ми е трудно да си обясня с какво ги гнуси кърмено бебе newsm78 И какво ги бърка ако си размахвам силиконките по пейки, кафенета и магазини, а не в чалготеката, натокана в класни тоалети с изрязани деколтета. Да ми посочат кой закон нарушавам и да викнат полиция да ме прибере.
Идея е да пратиш копие до централата на веригата.
Много по-странно ми е обаче като почнат жени да се възмущават как си храним децата по улиците. Щото на последните обикновено не им е слезло млякото или им гнусно да се кърми над 2 месеца, че кърмата не стигала и не съдържала достатъчно полезности.

# 13
Кедра,

Права си, но тук основният проблем е нетолерантността и нарушаването на чов. права, в каквито и да било форми. Поздрави!

# 14
Точно! Аз също не се тревожа от нечие мнение, изградено от ограниченост и безпросветност. Но не бих/не съм допускала някой да ограничава правата ми на майка да кърмя детето си когато и където поискам.
Надявам се да има резултат (предполагам поне едно извинително писмо).

Общи условия

Активация на акаунт