БАРСЕЛОНА - тема 5

• 92 992
  • 716
  •   1
Отговори
# 600
  • Хасково

В самата Барселона се движихме с Т10 - изразходвахме 3 за 4 дни престой, но наистина много обикаляхме. На човек ли този брой билети?
Даже ни останаха 2 билета и накрая ги подарих на едно момиче в автобуса.
Малко за забележителностите:
1. Саградата - страхотна - билетите ги бяхме купили онлайн - много ме впечатли и от вън и вътре - не очаквах, но наистина има атмосферата на храм. Много грозни обаче тези кранове и скелета - загрозяват и не стават хубави снимки. - Само в катедралата ли ходихте или и в кулите? Колко време ви отне посещението?

12 Бари Готик и Катедралата - къде се намира катедралата? - това ли имаш предвид ]https://www.google.bg/maps/place/%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80 … 112475e15883[url][/url] и око имаш инфо от колко до колко е безплатно? за малко да ги забравя - много хубаво и автентично. Атмосферата е уникална. Само не ми хареса, че миришеше - явно нещо имат проблем с канализация ли - знам ли!?

Май това е основното. А, забравих - градския транспорт ми се видя много уреден, добре организиран и комфортен. Улиците и площадите много поддържани, трафика нормален, задръствания не видях. Абе май само ги хваля тези испанци! Mr. Green

Храната няма да коментирам - облизах си пръстите. Паеля ядох, но не бих повторила. Всичко друго беше върха, добре че много вървяхме, иначе щях да се върна 10 кг по-тежка! Simple Smile

Май краткия ми отчет стана мноооооооого дълъг! Joy

Ще пусна и снимки, ако ви е интересно, като намеря време да ги обработя!

Последна редакция: пн, 06 апр 2015, 21:49 от NadiaNGX

# 601
Супер, супер си.
Ще заменим селото със стадиона. За нас той е на първо място, ще се опитаме и билети за мач да вземем.
Нашето пътуване е планувано много далеч във времето, но като видях посетените места не се сдържах да те поразпитам. Със сигурност ще имам още въпроси занапред.

# 602
Забравих да си задам основния въпрос, към всички по принцип, но понеже ти сега идваш от там, та:
Ако можеш да избираш без да се съобразяваш с финанси или други причини кой квартал/ улица/ място смяташ, че е най- подходящо за отсядане? Като местоположение питам.
Така че да е максимално близо до повечето интересни места и да се налага минимално ползване на транспорт.

# 603
Барселона е прекрасна. И все пак според мен най-хубавото време да се посети е в края на юни или в края на септември. Съчетава се разходката и почивката на плажа. Неслучайно за мен е най-приятно да отседнете в близост до плажа Барселонета. Нищо не може да замени вечерните и романтични разходки по крайбрежната в началото на лятото.

# 604
Gerka - e, сега ще ме засрамиш! Embarassed

За местоположението - за мен всяко място, което е до спирка на метро, но не като нашето на 4 преки, а непосредствено - макс на 50 -100 метра е идеално - ще стигате навсякъде за нула време. Ако питаш като атмосфера - аз бих предпочела площад Испания - на нас много ни хареса там. В темата много хвалят и квартала около Саградата, но за него нямам впечатления.

За транспорта - така или иначе повечето хора пътуват с Т10 - той дава право да смениш неограничен брой превозни средства за 1 час и 15 минути, като те таксува само 1 билетче  - така, че на практика няма значение дали ще пътувате само 2-3 спирка с една линия на метрото или ще сменитете 2-3 транспорта - цената ще е еднаква.

NadiaNGX - имам предвид 3 картончета Т10 общо за двамата или по картонче и половина на човек.
В Саградата не сме се качвали на кулите -  доста стояхме - над час, може и два да са били със снимки и обиколки около нея. Катедралата е точно това, което си показала. На сайта им пише, че е безплатно до 12.45 - ето го сайта :http://www.catedralbcn.org/index.php?option=com_content&view=article&id=43&Itemid=99&lang=en

# 605
ssiillvvyy , Благодаря ти много.
Хайде да те оставим да починеш няколко дни и после ,ако се сетиш нещо с радост ще го прочета.

# 606
   Здравейте. Букнах почивка за юни месец в Санта Сузана, Коста Брава с кацане и отлитане от Барселона. Точно пред хотела ни има влак, които е до Барселона, та се надявам поне един два дни да отидем до там. Ако от мен зависи ще е повече,но мъж ми хич не обича да обикаля, та не вярвам да се навие на повече. С малко дете сме също, та започвам да чета назад за да направя план какво да видим.
   За сега гледах тези автобуси хоп он-хоп офф, с дете май са един от най-удачните варианти, ще проучвам и тях. В едно от ревютата за хотела в трип адвайзър един човек беше споменал, че си е купил комбиниран билет за влака и бус на забележителностите в Бареселона за 27 евро, ровя в гугъла, но не мога да намеря. Някои ако ги е ползвал може ли да помогне. Благодаря и весело изкарване на всички заминаващи  Simple Smile

# 607
  • Луната
Мили дами и господа (да не пропусна Mr. Green), пишещи и споделящи в темата за Барселона!
Отдавна се каня да събера цялата информация за Барселона и при откриване на следваща тема да бъде сложена на първа страница.
Това е, което съм събрала от темите и от моите записки когато ходих, но има и пропуски, които с ваша помощ се надявам да попълним с информация и линкове до откриване на следващата 6-та тема за Бареслона. Разчитам естествено и на вашето съдействие Simple Smile.
Липсва повече инфо за ресторанти (тук разчитам на Реджина да се включи както и asia_asia (с линкове към местата) Mr. Green), места с Фламенко, места за развлечение (сега се сетих, че не съм включила Айс бар например  Embarassed). Има пропуски и за забележителностите.
Проверете и дадените линкове дали работят и дали отговарят на съответното място и пишете в темата. Дайте още идеи какво да бъде включено. Може би и Порт Авентура (тук ще разчитам на Роже) и/или Крайбрежието?  Други разкази? Включила съм няколко само от последните 2 теми като по-актуални.

Ето какво съм направила досега:

Добре дошли в новата тема за Барселона!

Старите теми:
Барселона тема 5
, Барселона тема 4 , Барселона тема 3 , Барселона тема 2 , Барселона тема 1  

Прогноза за времето:
eltiempo.es
accuweather
tiempo

Директни полети от София до Барселона летище Ел Прат:
Wizz Air
България ер
vueling само през лятото

Летище Ел Прат

Транспорт от/до летище Ел Прат до Барселона:
Аеробус до Площад Каталуня. Цена: 5,90 €, Return 10,20€
Автобус 46 до площад Испания. Цена: на билет от градски транспорт или с Т10
Влак от Т2  до Еstacio Sants или Paseig de Gracia. Цена: на билет от градски транспорт или с Т10

Трансфери от/до летище
Трансфер
Споделен трансфер
Таксита
taxibarcelona
Скрит текст:
Компании за таксита:
Barnataxi
Тел: +34 933 581 111
Fonotaxi
Тел: +34 933 001 100
Ràdio Taxi
Тел: +34 933 033 033

Повече подробности за транспорт от/до летище ТУК

Транспорт Барселона

Билет Т10
Скрит текст:
На летището може да се закупи от касите на входа за влака на Т2 или от автоматите намиращи се пак там. Използва се за влака и автобус №46 от летището. Летището е в 1-ва зона. Важи 75 мин. Може да се използва за повече от един пътуващ.

Tyntyrymyntyry за Т10
Т10 позволява 10 пътувания на повече от 1 човек. T10 се може да се купи от машините на всяка метро станция. На машините е обозначено какви монети или банкноти може да използвате.
При влизане в метрото Т10 се пъха в близкия отвор на машината. Когато излезе през другия отвор, картата се изважда. Тогава въртящите се прегради се освобождават или където има плъзгащи се врати, те се отварят.
Процедурата трябва да се повтори за всеки човек, който преминава със същата карта. На гърба на картата се отбелязва колко пътувания остават. Това се вижда и на светещ дисплей при поставяне на картата в машината.
При последното пътуване с картата, не я изхвърляйте преди напълно да излезете от метро станцията. Може да ви проверят на самите стълби.
С Т10 в рамките на 1 час и 15 минути може да се сменят различни метро линии (без да се излиза от метрото), автобуси или трамваи като картата минава без да се таксува 2 пъти.
2, 3, 4, 5 дневни карти за транспорт – метро, автобуси, трамваи и влак
3, 4 и 5 дневна Barcelona Card за транспорт и забележителности
3, 4 и 5 дневна Barcelona Card за транспорт и забележителности с 10% намаление

Най-посещаваните забележителности и атракции в Барселона:
Sagrada Familia
Parc Guell
Casa Batlló
La Pedrera /Casa Milà/
Palau Güell
Catalan National Art Museum (MNAC)
Museum of the History of Catalonia in Barcelona
Морския музей
Посещение на стадион и музей на ФК Барселона
Picasso museum
Аквариум
Зоологическа градина
Тибидабо
Раб. време Magic Fountain

Полезни линкове:
Карта на метро 2015
Карта на автобусите
Карта на зоните
Официален сайт на Барселона
Официален туристически сайт на Барселона
Сайт с полезна информация за Барселона
Още един полезен сайт за Барселона с препратки към музеи, атракции и др.
Информация за Барселона
Сайт с информация за Барселона
За Барселона
Испанските железници - Renfe
Автобус от Барселона до Мадрид, Валенсия и др.
Място за багаж до Площад Каталуня

Билети футболен мач
Билети за футболен мач ФК Барселона

Туристически автобуси Hop-On, Hop-Off
Barcelona Hop-On, Hop-Off Tours 1
Barcelona Hop-On, Hop-Off Tours 2

Идеи за разглеждане на забележителностите за 1, 3 и 5 дена
1-day Barcelona City Guide
3-day Barcelona City Guide
5-day Barcelona City Guide

Примерни маршрути Барселона
Маршрути Барселона

Фуникуляр - кабинков лифт, който се движи по релса
Скрит текст:
maiche: В Барселона са три - Funicular de Vallvidriera, Funicular de Montjuïc, Funicular del Tibidabo. За първите два се плаща с обикновен билет за транспорт ( Т-10).

Телеферико Барселона
Скрит текст:
Преминава над пристанището. Гледката към Барселона е невероятна.

Разказват за своите пътувания:

Mrs.Turner / Samberg
Скрит текст:
Ето ме и мен с кратък разказ :

Пристигнахме на 04.04. вечерта с Уиз еър. Спахме в "Hostal Radio", в Ел Равал, много сме доволни. Беше на много комуникативно място и самия квартал е с прекрасна атмосфера. Пълен е с емигранти, но нас това не ни притесняваше.

1 ден - Саграда Фамилия, бяхме с онлайн билети, чакахме около десетина минути докато влезем. Препоръчвам да я видите и от вътре, прекрасна е. Качихме се и на Кулата на рождество, но да предупредя, че не е за хора със слаби нерви. На мен ми се разтрепераха краката и едва изчаках да слезем ... Следваща спирка Casa Batllo - невероятна, и отвън и отвътре. Целия булевард е пълна красота.След нея видяхме и Casa Milla, но само отвън, за съжаление е опакована. Продължихме към парка на Цитеделата, който много ни впечатли. Разходихме се, гребахме с лодка, починахме си. След него продължихме към Готическия квартал и посетихме Историческия музей, не е нищо особено. Като цяло не съм впечатлена от нито един музей, особено пък за цените, които искат... Ота там през квартала до Ла Рамбла и Букерията, който ни стана задължителен почти всеки ден. Толкова много плодове не съм яла никога  Laughing Прибрахме за малко в хостела и веднага отидохме на Магическите фонтани - прекрасни, просто невероятни.

2 ден - Музея на Каталунското изкуство, пак не съм впечатлена. След това пеша, покрай Олимпийското село и стадиона. Този ден беше и маратона на Барселона и беше забавно. През парка стигнахме до Ботаническата градина след нея към замъка Монжук.Гледката отгоре е прекрасна. За слизане използвахме лифта, защото се бяхме изморили наистина много от изкачването. Слязохме до плажа, където полежахме около час и нещо. Плажа беше пълен, хората по баснки, доти имаше и къпещи се във водата.Вечерта отидохме до Колоната на Колумб и пристанището. Бяхме с Барселона кард и имахме включена разходка с корабче- чиста загуба на време, разходката беше само по товарната част на пристанището  Crazy

3 ден - Манастира Монсерат, с влакче от площад Еспаня и после с Аерито, голямо разочарование, поне за нас. Самото място е много красиво, изключително много ни напомня на Метеора, но около самия манастир е пълно с хотели и магазини. Обядвахме там и се върнахме в града, като поехме към парка Гюел. Разходихме се в безплатната част, тъй като имаше билети за след два часа. Прекрасно място  Heart Eyes

4 ден - Испанското село , много ни хареса и на двамата, прекрасна атмосфера имаше. От там до Природонаучния музей, пак много беден, след него отидохме на плаж, времето беше прекрасно и пак към Парк Гюел, вече за платената част  Laughing

5 ден - Аквариума - не съм очарована изобщо, и този в Лондон , и този в Истанбул, дори и този в Берлин са много по-хубави. След него зоопарка, той вече е много хубав, видяхме представление с делфини - препоръчвам. Помотахме се и отидохме да си приберем куфарите от площад Катлуня и бегом към летището  Sunglasses

Слагам и линк към снимки, на който му е интересно  Hug
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10202249071601359.1073 … &l=8e74aafa69

Bizzy
Скрит текст:
Здравейте.
И ние се завърнахме събота вечер от Барселона. Първото, което ще кажа е че никога не съм искала за живея другаде, извън България, обаче в Барселона наистина ми се прииска да се преместя там. Обиколила съм доста европейски градове и никой не ме е привличал така, както Барселона. Изключително разнообразен, шарен, чист и спокоен град. Въпреки, че бяхме само за 5 дни там, имам чувството, че никога не може да ти омръзне този град. През деня има сума ти паркове и градинки за релакс, а вечер нощния живот кипи с пълна пара.
Преди пътуването. Няколко бяха нещата, които ме интересуваха преди пътуването- хотел, самолетни билети, транспорт там и времето. Относно хотела бих казала, че ако си търсите нещо по-евтинко около 65-70 евро на вечер за двама, то предимно ще намерите хостели с обща баня. Ние искахме отделна баня и в букинг попаднахме на хотелче пак на тази цена, но с отделна баня. Хотелът се казва Транзит и се намира до една от основните гари Санс Естацио. Да ви кажа в по-малка стая никога не съм била. В първия момент е стряскащо, но после се свиква. И стените са супер тънки-чуваш дори дишането на съседите Simple Smile))) Това е единствения недостатък на хотела. Иначе, след като свикнеш с размерите си е удобно. Локацията е супер тъй като до нас имаше две метро станции и си стигахме до всяка една точка много бързо и удобно. Цената ни излезе по около 70 евро  на вечер. От гара Санс Естатико тръгва и Ренфе влака към и от летището, което е супер удобно. За него си важи картата Т10 /ние само нея ползвахме.
Относно самолетните билети- в крайна сметка ние взехме от България еър на не особено изгодна цена, но просто се бяхме притеснили, че ще свършат билетите. Те не само, че не свършиха, но и седмица две преди пътуването поевтиняха. При Уиз еър е същото. Когато решихме да ходим гледахме уис еър и билетите бяха ок, но на другия ден ги вдигнаха и после на няколко пъти пак ги вдигнаха. Само да кажа, че след това пак ги свалят. Аз се чудех дали веднъж като ги вдигнат после пак може да свалят и се оказа, че ги свалят. Често има и дни с 20% намаления. Моят съвет е да не бързате с билетите, а да дебнете момент, кога то ще са евтини, дори това да е дни преди пътуването ви.
Относно времето- ние бяхме от 15ти до 19ти април и през деня си е жегичка. Всички туристи бяха по напълно лятно облекло-джапанки и потници. Ние бяхме по-дебело облечени, защото не очаквахме, че ще е толкова топло. Въпреки, че по сенките си подухва и според мен не става з алятно. Особено е парк Гюел много напича. От тук насетне според мен ще си е за летни дрехи през деня и леко яке за вечерите-вечер си става хладно. Това обаче си е до лично усещане. Аз вечер бях с боди, дълъг ръкав и кожено яке и ми беше хладно, а около нас масово туристи по джапанки и потници...
Относно транспорта. Много се чудехме дали да взимаме Барселона кард. В крайна сметка не взехме и не съжалявам. Ние не ходим по музеи, а намаленията са основно за там. Другите намаления са по 1-3 евро, което не е кой знае какво. За 4 дни Барселона кард щеше да ни излезе 95 евро, а ние ползвахме 4 карти Т10, които излизат 42 евро, така че си е по-добре. Някои хора се справят и с по-малко карти Т10. Т10 е за 10 пътувания, струва 10,50 евро, може да се ползва от повече хора, като просто брои пътуванията. Екстра е-много удобна, лесно се купува от машинките.
Самото пътуване. Първо горещо ви препоръчвам да си свалите на тела приложението на Трип Адвайзър за Барселона. После си го ползвате без интернет. Много полезно. Вкарваш дестинация и то ти казва на къде да ходиш през цялото време. Или пък другото за което ги ползвахме много е за заведенията-заставаш преед някое заведение, вкарваш името и гледаш оценка, мнения цени....така всички заведения, в които хапвахме бяха екстра.
Вечерта като пристигнахме отидахме на улица Рамбла естествено-гизмето Simple Smile)))Много народ, много приятно. Пълно е със заведения, като естествено са доста туристически. Все пак хапнахме на едно прозиволно, което не беше зле. Основното, което предлагат навсякъде са тапасите-филийки с нещо, картофки със сосчета и разни такива. Ходихме и до плажа-много е приятно по крайбрежието.На другия ден бяхме в парк Гюел и Саградата. И за двете бяхме си взели онлайн билети, което е удобно. Парка е много красив. Има и къща музей на Гауди, която спокойно можете да пропуснете-няма нищо интересно в нея. Препоръчвам да си вземете предварително сандвичи и бирички, защото в парка има много чудесни места за сядане като на пикник. Има и много разпънати чаршафи с всякакви дрънкулки и магнити. Препоръчвам ви да си купите от там всички нужни магниити и сувенири, тъй като всичко е по 1 евро и има голям избор. В града по магазините всички тези неща са от 3 евро нагоре.
Саградата естествено е много впечатляваща. Изненада ни огромната опашка за онлайн билетите, но се оказа че върви хипер бързо и влязахме за 10 мин. Ако примерно сте от 15ч. отидете към 15 без 15, за да минете опашката. Вземете си гайдове задължително, тъй като инфото е много интересно. Качихме се и на кулата Рождество, но като цяло може да се пропусне, тъй като от там само гледката си заслужава, а гледки към града тепърва ще имате от 100 места. Така че можете да пропуснете качването.
Вечерта имаше мач Барселона и Реал Мадрид и търсехме заведение, в което да се гледа мача. Намерихме едно с много добра оценка в Трип Адваизер Еl Сallejon-много приятен бар ресторант, страхотни тапаси и много добро мохито. Там, както и на всички други вечери, вечерята за двама ни излизаше по около 50-60 евро, като включва салата, няколко тапаси и една порция с някакво месо, по две три бити и по 2 сангрии.
На следващия ден се отправихме към Тибидабо-девет дена път с камили, а реално там седяхме 30 мин Simple Smile)) Въпреки това го препоръчвам да се отиде. Първо се отива с метро, после се хваща едно синьо влакче-според мен то спокойно може да се пропусне-струва към 8 евро в двете посоки, бавно е, чака се и няма много смисъл. Има си бус до там, за който си важат Т10. Като стигнете до горе с това влакче чакате за още едно-теснолинейно старо влакче, което ви качва до самият връх. Един съвет-вътре при гишетата има машини, от които можете да си купите билет, без да чакате на огромната опашка. ние ги видяхме, чак като влязохме. Реално не се чака толкова много на опашката-около 20 мин, но може да си ги спестите. Влакчето нагоре е приятно. Горе има голяма църква-много красива и увеселителен парк. Отново ви се разкрива чудна гледка към целия град. След като изгубихме половин ден от влакче на влакче , слязохме към casa batllo- много красива и интересна информация. Този Гауди не е бил човек направо. После отидохме към музея Пикасо-пълна загуба на време поне за нас-само безсмислени глупави картини. По-интересна беше залата с временната експозиция на модерно изкуство - странни и доста безсмислени драсканици, но малко по-интересно от предходната зала. Ние лично го минахме на бегом-не е за нас, но на много хора естествено им  харесва. В други музеи не стъпахме-то и без това нямахме грам време. Поне около музея на Пикасо има интересни улички и е приятно. Вечерта пак намерихме много хубаво заведение-страхотна сангрия. Отново проверихме заведението в Трип Адвайзер и не ни излъга. Сервитьорката и главната готвачка знаеха по някоя и друга дума на бг и много ни се радваха.
На другият ден бяхме на стадионът-много як. Аз дето не гледам футбол исках да си седя там на стадиона и да не мръдна.
След това отидохме до Монджук-н аотиване с автобус. Горе освен гледката няма кой знае какво-приятно е за разходка, но ако не си супер уморен като нас. Пак препоръчвам да си вземете бирички и сандвичи, защото горе няма много. Ние така и не си взехме, а трябваше. На връщане искахме да слезем с лифт. Основния лист от самият замък и връх е един-сив. Тъй като бях чела тук, че другия червения е по-хубав решихме да търсим него. Голяма грешка. Оказа се че е на майната си доста по-надолу от върха. Сума ти време вървяхме безсмислено докато го намерим. Видяхме го но никак не ни впечатли-беше към морето и като гледка не се виждаше нищо по-различно, от това което виждаш през цялото време. А и накрая те сваля супер далеч и ако примерно като нас си искал да ходиш към Испанското село, няма никакъв смисъл да го ползваш. Ние не се качихме и тръгнахме пеша надолу, тъй като автобуса остана далеч. Доста уморително ходене, но пък разгледахме някакви тихи не туристически улички. Накрая отидохме в Испанското село-приятно местенце с къщи в различна архитектура, но според мен по приятно би било да се моташ и малки затънтени улички, от колкото да дадеш 11 евро да влезеш тук. Магазинчетата на занаятите са интересни, но да ви кажа честно продаваха същите неща, като в другите туристически магазинчета.
Вечерта отидохме на Вълшебните фонтани-тъй като слязохме към 18ч от испанското село решихме да си запазим хубави места и да седнем с по биричка да чакаме. Обявено беше, че април месец има представления от 19.00, 19.30 и така нататък. При което в 19ч имаше вече маса хора, но нищо не почваше. То си беше и светло де. Викаме айде да изчакаме още малко. Оказа се че ще почне чак в 21ч, така че отидохме до хотела да с еоблечем-хотелът ни беше точно на 10 мин пеш от там. Фонтаните са страхотни-препоръчвам да се посетят. Вечерта пак бяхме на Рамбла, като от нея се забива из страничните улички и там има много заведения. Намерихме едно семейно и хапнахме домашна паеля. Не е по наш вкус, но поне си беше автентична. На другия ден преди полета отидохме и в зоопарка-спокойно може да се пропусне-ако сте ходили в зоопарка на Рим и на Виена, то този тук няма с какво да ви впечатли. Добре че двама мечока с бяхме разиграли, че ги гледахме половин час-много забавни.
След това естествено отидохме и в Букерията да пием сокчета-няколко едно след друго-много са яки.
Доста дълъг стана поста, но нещо не ме бива в писането по форуми и не мога да синтезирам. С удоволствие ще отговоря на въпроси ако имате.
Като цяло задължително трябва да се посетят- Саградата, Рамбла, Каса Батло, Парк Гюел, крайбрежната, уличките около Рамбла, стадионът. Може да се пропусне- музей Пикасо, Испанското село и зоопарка. Естествено това е въпрос на вкус. Според мен по-често трябва да се сяда по площадите с по биричка и да се усеща духа на града.

nyoni
Скрит текст:
За първи път сме цяла седмица само в един град и може би малко много ни дойде. Свикнали сме да обикаляме повече с кола /лична или под наем/. Не мога да сравня Барселона с никой от другите градове в които съм била и не искам. Всеки си има своя дух и очарование, но Барселона определено е град, който трябва да се посети! Радвам се , че имах тази възможност!

Тук във форума е дадена достатъчно информация и за да не повтарям само ще допълня личен опит и впечатления и неща, които не са споменавани:
-   Барселона кард  ни я провериха в Паметника на Колумб, Националната  Художествена галерия и КозмоКайша
-   В Локера /където се оставя багажа/ до пл.Каталуня има малки листовки с много по-добри отстъпки от Барселона Кард. За Зоото например е 25%, има и за Тибидабо, Побле Еспаньол и т.н., но ги видяхме чак последния ден. И на други места има, но тези ми се видяха най-изгодни.
-   Транспорта е страхотно уреден, но е добре да имате качено приложение на телефона, защото излизат всички промени и ако ви се наложи може бързо да се преориентирате. На нас ни се случи L5 да е спрян за около 1-2 часа, точно в момент, когато ни трябваше бързо да се предвижим и  благодарение на приложението загубихме само 3-5 минути.
-   В Побле Еспаньол има страхотна галерия с много богата колекция от произведения. Има Пикасо, Ривера, Дали, Миро .... много ми хареса, повече от фондацията на Миро.
-   Докато бяхме в Побле Еспанол не беше много хубаво времето, но въпреки това е интересно. Повечето дюкянчета бяха отворени и видяхме доста неща – ковачницата, кожарите, бижутерии, стъкларници – много „идейни“ произведения, уникални и ръчно изработени. Хареса ни. Жалко, че не позволяват да се снима.
-   КозмоКаиша е уникално място! За всички възрасти! Де да имаше такова място в БГ. Всички деца щяха да обичат физиката, химията, историята! Grinning
-   Ла Педрера беше така опакована, че ни се отщя да влизаме.
-   За Парк Гюел – отидохме в 13 часа в четвъртък и ни казаха че имат часове чак за 17 часа, та си взехме билети за другия ден и променихме програмата.
-   На Тибидабо беше много мъгливо когато отидохме. Парка ми се стори много детски и  го пропуснахме. Не ми се даваха толкова пари само за музея на Роботиката. Иначе катедралата е много красива /въпреки, че от мъглата видяхме само долната част/
-   В MNAC бяха затворени за „модернизация“ две от най-хубавите експозиции, но въпреки това близо 2 часа отидоха в разглеждане.
-   Музея на Пикасо е много добре подреден.
-   Съветът ми са Саградата и особенно за качващите се на кулите е да се вглеждате в детайлите – неветоятно е! Това важи май за всички неща на Гауди. Дори за цяла Барселона  Laughing
-   Разстоянията са много по-малки отколкото излизат на Гугъл Мапса. Предвижването е много бързо и лесно.
-   Зологическата градина и Аквариума – само ако сте с деца! Не че са лоши /за БГ стандарта са дори върховни/, но ако сте били в някои от по-големите такива в Европа, тези ще ви се сторят малки и бедни. Бяхме в Зоопарка, точно когато са представленията с делфините и морските лъвове, но не влезнахме – опашките бяха като за Саградата!  ooooh!
-   Болницата, която е зад Букерията я посетихме извън работното й време / около 15 часа/ и вътре се бяха настанили рояци пласьори. Имаше и туристи – беше странно. Той целия квартал  си е гето, но пак е интересно да се види . По този повод- в Ел Равал на много места миришеше на трева.
-   В музея на шоколада е забавно и билета с Барселона Кард е шоколадче – 20 гр. 75% какао.  Музея на мамута е малък, но интересен.
-   Не успяхме да отидем на Монтсерат. Времето не беше подходящо. Последните дни сутрин преръмяваше и имаше мъгли, а слънцето се появяваше чак към 15 часа – не ми се рискуваше.
-   Палау де ла Музика и Букерията са страхотни.  Хард Рок кафето също е задължително за ценителите! Ние само два пъти успяхме да му се насладим. Twisted Evil
-   В заключение ще кажа, че няма нещо, което да не си заслужава да се види. За любителите на изкуството е рай – навсякъде е пълно с галерии. Минете по всяка уличка, влезте във всяка катедрала, разгледайте всеки музей или дюкянче – навсякъде е пълно с глезотии за стомаха, окото и душата. Само бих казала, че спрямо редица други европейски градове – Барслона е доста скъп град.

Амели` Пулен
Скрит текст:
Hola Grinning!
Беше приказно. Барселона е удивителен, огромен и пъстър град! За забележителностите, напълно задължително е запазване и купуване по интернет на билети за Саграда, Парк Гюел, Каза Батийо, и Ла Педрера- опашките са неимоверни.
Денят на пристигане /около 22часа в квартирата/ ходихме до Магическия фонтан. Уникално място, но което се връщахме почти всяка вечер. До края на септември има 6 представления, от 21,30 часа, на половин час /т.е.следващото е в 22/ до 23,30часа. Всяко представление е с различна музика. Съветвам ви да не ходите събота и неделя, защото има повече хора от останалите дни. Другото е, че за музиката от 22,30 натам вече няма чак толкова хора.
Първият ден-сутринта в Саграда, като обиколката беше от 9. Удивително място. В 11 часа кулата Nativity с асансьора, преход от едната кула до другата, след което слизане по стълбите надолу. В горната й част, наистина омекват краката на човек. В долната, в която преди е нямало парапет, вече има. Заслужава си. Да вметна, че който иска да влезе в Криптата, където е гробът на Гауди, в нея се влиза от отделен вход, отвън на Саграда, като тя работи до 10,30сутринта. За следобед не съм проверявала.
След Саграда, пеша да Парк Гюел/грешка, трябваше да вземем метрото, разстоянието е огромно/. Там запазихме обиколка за около 15 часа за вътре, и се разхождахме в свободната част на парка, но не сме влизали в къщата на Гауди.
Самото посещение в платената зона е около половин час, не повече, тя е доста алка и пренаселена от туристи. Доколкото прословутата пейка е на слънце не може да се седи повече.
Вечерта- Фламенко в Pdlau Dalmases - изключително приятно местенце в Бари Готик, което остави незабравим спомен и у двамата.
Сега нямам повече време, обещавам, в случаю, че ви е интересно, да пиша още.

gold__
Скрит текст:
Пътувахме с България еър – мога да кажа добра дума за кетъринга и обслужването, но не това е на дневен ред сега. Кацнахме на Ел Прат в 17.30 и в 17.50 вече бяхме пред аеробуса. С предварително купени онлайн билети от официалния им сайт- не че не можеше да ги купим на място ( http://www.aerobusbcn.com/). Автобусите от терминал 2, съдето кацат и Wizz и Бг еър са през 10 минути, но имах чувството, че тръгваха по бързичко. Слизаме на последната спирка, където беше хостела ни – пл. Каталуня. Избрахме го, основно заради местоположението му, включената закуска и добрите отзиви в трип адвайз. Оказа се, че по времето на нашето пътуване има изложение на новостите в мобилните комуникации и цените на хотелите бяха УАУ! ( http://www.st-christophers.co.uk/hotels). Стаята беше малка, но чиста, с баня и тераска, Wi-Fi, нямаше  само ТВ в стаята, но имаше в общите части - но не за да гледаме телевизия бяхме отишли в Барса.
Хвърлихме багажа и атакувахме метрото – купихме заветната Т10 от автомата в метрото и след 1 спирка бяхме на Педрера, от там – Батиьо и къщите до нея, от там по via Laetana до двореца на музиката на Каталана и покрай Катедралата на Св Еулалия по Рамбла обратно към хотела. Още в 19 часа мръкна и къщите изглеждаха страхотно на осветление. По малките улички около катедралата беше абсолютно спокойно, приятно и отвсякъде ни канеха на Тапас и паеля с менюта с фиксирани цени.
Официален сайт на раб време на фонтаните: http://guia.barcelona.cat/detall/_96318091405.html
На следващия ден – закуската си беше мн. добре като за хостел, направихме си сандвичи за да не ни застигне някой глад по трасето и хукнахме към Саграда – имаше си опашки, но имахме предварително купени билети – качихме се на кулата Рождество, поснимахме и към спирката independència-Mallorca на авт. 92, (ние взехме първо метрото от Саграда до Encants за 1 спирка, за да пестим сили за самите забележителности, но може и пеш до спирката) който ни стовари след 25 мин точно пред входа на парк Гюел.  
Следваща спирка – музея Космокаиша  (http://www.barcelonaturisme.com/CosmoCaixa---Science-Museum/_vf- … vKNoNnZY-BteS_eCY) оказа се, че разстоянието между парка и музея не е нито много, нито малко и няма удобна връзка на транспорта, така че срещу 8 ЕУР ни достави едно жълто –черно такси.
Самия музей ни хареса – 4ЕУР билет за възрастен, детето – безплатно, имаше 3D шоу в планетарума – по 4 ЕУР на човек – ние гледахме 30 мин  филмче за мобилните технологии – много интересно и в удобните кресла си починахме добре .Хапнахме в заведението  на музея  полека лека – по надолнището до спирката на метрото Av. Tibidabo. (Почти километър е, но е много приятен квартал и ходенето не се усеща ) По същия маршрут минава и синия трамвай, но ние не се възползвахме от него. Хванахме си метрото по пл. Каталуния за да починем 1 час в хотела.
Тук е момента да отбележа, че с Т10 картата трябва да се внимава – явно не е много качествен печата на баркода и не винаги автомата за метрото го чете – на една спирка няколко пъти ‚чекирахме‘ докато ни отвори, че нямаше никакъв персонал в момента, а не пропусна да ни вземе парички. В автобусите не сме имали този проблем. (Автобуси – качване от предната врата, слизане от другите, автомата за чекиране е точно след като подминете шофьора, повечето хора си показваха картите и билетите като минаваха покрай него)
Стана време за вечерната ни разходка и с метрото до пл. Испания, а от там с автобус 13, 23 или 150 – (за 2 спирки, ама си е нагорнище и си струва да ползваш автобуса, а и без това билета му си влиза в 1,15 часовото таксуване от качването на метрото) до Побле Еспаньол. =
Бях взела билети за фламенко шоу Tablao de Carmen (http://www.atrapalo.com/entradas/tablao-de-carmen-espectaculo-menu-tapas_e20745/)  от този сайт http://www.atrapalo.com/entradas/tablao-de-carmen-espectaculo-co … 7086/#c_ubicacion за 26 E при редовна цена за меню ‚тапас‘ 52 E и безплатен вход за селцето час преди шоуто. Нашите билети бяха за ранното представление след 18,15 се влиза за вечерята, в 19 започна шоуто – беше страхотно. Към 20,30 тръгнахме надолу към пл. Испания и покрай фонтаните – към хотела.
Ден 3 – Камп Ноу.
Работно време http://www.fcbarcelona.com/camp-nou/camp-nou-experience/detail/card/opening-times Ползвахме автобус 50 от спирка Universitat до Arizala-Les Corts, - точно пред стадиона. Вземайте си от брошурите, които дават намаления – като се качвахме в Аеробуса взехме брошурка, която дава 5 % намаление за билета за стадиона – показахме я и дори не ни поискаха билетите – направо ни сметнаха намалението. Отново с авт 50 се върнахме в района на пл. Каталуня и се насочихме към Барселонета – разгледахме голямата риба и тръгнахме по крайбрежната улица за да потърсим място за традиционен обяд. Намерихме препоръчания ресторант Can Majo, но ни казаха, че нямат меню на деня. Предложиха ни паеля – по 16 Е на порция с изискване за минимум 2 порции,, отказахме и тръгнахме да търсим другите препоръчани в темата ресторанти (Puda can Manel), но видяхме преди него този: http://www.reydelagamba.com/ - меню на деня за 14 ЕУР със страхотна салата с морски дарове, огромни паели, десерти и напитка, много добро обслужване – имаше и др, възможни ястия, но ние избрахме тези, за които пиша и бяха много вкусни. Всъщност цялата уличка е с ресторантчета и можете да си избирате цени и менюта. Автобус 39 спира на 30 м до ресторантчето и с него хоп до парка на Цитаделата – мноого красив фонтан, чудесно място да пиеш едно кафе и по Carrer de la Princesa – уличка пълна със сувенирни магазинчета – доста по-евтини и с възможност за пазарене, с много магазинчета с атрактивни намаления се придвижихме до Бари Готик, отново Букерия, Палау Гюел, Рамбла…..хотел.
4 ден. За този ден бяхме оставили пазаруването и ако нещо сме пропуснали – Покрай пл. Каталуня магазините бяха много претъпкани, така че решихме да пробваме търговския център до Торе Агбар - Centro Comercial Glòries Av. Diagonal, 208 – големи, просторни, много добре заредени магазини без блъсканица и бутаница, до спирка Gloriet на метрото. (http://www.lesglories.com/W/do/centre/tiendas)
От там – морския музей – ( http://www.mmb.cat/index.php?idm=2) около час разглеждахме как са строили корабите и Санта Еулалия вход 5 ЕУР) и отново към пл. Каталуня по Рамбла. Хапнахме в това изискано ресторантче - http://www.atnrestaurant.cat/  13 Е меню на деня – не така обилни порции, но доста по-изискани и много вкусни – и е точно с/у Декатлон на plaza villa de Madrid. Обратно в хостела за да вземем куфара си и на Аеробуса за летището!
Доста пътеводители изчетох подготвяйки пътуването си, и за мен лично картата към пътеводителя на Софт прес беше най-полезна – достатъчно едра за да се чете лесно, шарена – за да се ориентираш по-добре. Самия пътеводител е от 2007 г и инфото му не е актуално, така, че него го зарязах в БГ, както и онзи с 40-те места – и той е старо издание. Взех със себе си „Пеша из Барселона“ – макар от разказа ми да е ясно, че не сме много-много по ‚пеша-то“. Защото е по-нов. На Нешънъл Джеографик също е хубав Пътеводителя, но е голям формат и тежък, а и с малки карти вътре.
Аз основно ползвах Google мапс за да очертая маршрутите и да избера как да се придвижваме из Барса и съветите на пишещите в темата, за които сърдечно Благодаря! Дано моят разказ помогне и на други пътешественици!

ssiillvvyy
Скрит текст:
Да напиша своя кратък отчет:
Барселона ни хареса много - времето беше изключително топло и приятно(на фона на днешния сняг още повече Mr. Green). В момента там е за по тънка блуза с едно леко якенце за сенките и вечер. Лицето ми изгоря ужасно - като скандинавците на нашето море бях! Joy
За 4 дни - обиколихме всичко по план - дори мога да кажа, че ни беше спокойно и имаше време и за почивка. Барселона ми се видя много спокойна и чиста. Това с чистотата на мен ми е малко професионално изкривяване и си поразгледах добре как и кога чистят, каква им е системата за разделно събиране и т.н. определено мога да кажа, че организацията е перфектна. За спокойствието - тук всички ме бяха наплашили колко много се краде - аз не видях съмнителни типове, нито някакви инциденти- може просто да сме имали късмет.
Кацнахме с късния полет на Уиз - след което автобус 46 до площад Испания - не сме търсили Ренфето да купуваме Т10- платихме си единични билети по 2.15 евро на човек. От там пеша до хотела -хотела ни беше Виладомат за 60 евро двойната стая на вечер - имаше промоция - впечатленията са ми смесени - добър хотел е от страна на обслужване и чистота, цената също не беше лоша. Малко е шумно, защото е на голяма улица - нас това не ни е притеснявало - отдалечен е от метрото на 4-5 преки, което хем е близо, хем си е и далече - нито да хващаш допълнително автобус, нито да вървиш. Ние ги вървяхме де, но вечер малко далечко ни идваше с уморените ни крака! Mr. Green
В самата Барселона се движихме с Т10 - изразходвахме 3 за 4 дни престой, но наистина много обикаляхме. Даже ни останаха 2 билета и накрая ги подарих на едно момиче в автобуса.
Малко за забележителностите:
1. Саградата - страхотна - билетите ги бяхме купили онлайн - много ме впечатли и от вън и вътре - не очаквах, но наистина има атмосферата на храм. Много грозни обаче тези кранове и скелета - загрозяват и не стават хубави снимки.
2. Площам Испания - моя фаворит -уникално място като атмосфера - няколко пъти ходихме. Гледахме и шоуто на фонтаните - красиво, особено по време на песента на Фреди и Монсерат, на другата музика някак няма синхрон между музика и фонтани, но пак си беше хубаво.
2. Къщите на Гауди на Пасаж де Грация - само от вън - не ни се редеше на опашки, иначе цялата улица има страхотна архитектура. Намирам я за далеч по приятна от Рамблата.
3. Рамблата - ми не ми хареса - страшен джангър - не обичаме да се бутаме сред толкова хора. Хубавото са й заведенията - ядохме в някои, сергийките и разбира се пазара Букерия.
4. Букерита - там чревоугодник като мен може да си прекара с дни - непременно трябва да се види - даже мисля, че ще хареса на всички. Сокчетата и плодовите салати са задължителни.
5. Триумфалната арка и парк Цитадела -ей, много красиво - завидях им за този парк, то езерце, то палми, едно ярко слънце, едно синьо небе, задължителните сапунени балони - прииска ми се да съм дете отново.
6. Парк Гуел - билети отново онлайн. Изпуснахме си часа - просто объркахме автобуса и го хванахме в обратната посока. Тъкмо се бяхме отчаяли и аз се тръшнах на един от служителите - обясних му нашите неволи и човека се съжали над нас и помоли колегите си да влезем - каза, че сме му приятели. По принцип може да се влиза до 30 минути след часа, а ние бяхме 45 след това, но за нас направиха изключение. Красиво и там, много приятно място и пълно с папагалчета. Не съм обаче от най-големите феновете на Гауди - по принцип оценявам, че е нещо различно и нестандартно и ми беше интересно да разгледам, но не мога да кажа че това точно е моя стил. Ако трябва да отида пак в парк в Барселона определено ще е Цитаделата.
7. Тибидабо - супер, все едно си в облаците. За гледките към града да не говорим.
8. Монтджуик - отново супер впечатлена - влязохме и разгледахме крепостта - там гледките са още по-хубави - има и над пристанището.
9. Испанското село - е няма такава бутафория - това е единственото нещо, което не харесах и според мен не си заслужава. Ми много ми е грозна изкуствена растителност по къщи и някакви къщи, които изглеждат като набързо скалъпени декори за филм - изобщо няма нищо общо с нашия Етър. За занаятите - какво да говорим!? Само едно стъкларство е наистина преставено като хората - всичко друго китайски боклуци.
10 Пристанището, плажа и рибарския квартал - ходихме 2 пъти много ни хареса - ох, искам пак! Mr. Green
11. Моловете - Корте Ингилес - много хубав магазин - имаше страхотни неща, особено чанти. Ходихме и в Арена и Мола до морето, но за мен това си е загуба на време - нищо интересно.
12 Бари Готик и Катедралата - за малко да ги забравя - много хубаво и автентично. Атмосферата е уникална. Само не ми хареса, че миришеше - явно нещо имат проблем с канализация ли - знам ли!?

Май това е основното. А, забравих - градския транспорт ми се видя много уреден, добре организиран и комфортен. Улиците и площадите много поддържани, трафика нормален, задръствания не видях. Абе май само ги хваля тези испанци! Mr. Green

Още полезни неща избрани от темите:

азиа_asia препоръчва няколко заведения
Скрит текст:
И аз тия дни бях в Барселона по работа и с една колежка открихме тези заведения без да са префърцунени но с вкусна храна и не са туристическа клопка,ако ви е оiт полза:
Quimet&Quimet тип wine bar с тапас най вече със сирена и миди и отлични вина,горе долу 10 евро на човек една порция и вино,до късно е отворено
намира се на Carrar del Poeta Cabanyes 25,във квартала Poble Sec.

Can Culleretes най-стария ресторант в града с много традиционни ястия ,много риби и морски дарове.Около 30 евро на човек.Намира се Carrer d'en Quintana 5
А този го посетих предния път и определено си заслужава заради специалитета Pulpo a la Gallega (октопод по галисиански),непретенцоозно местенце е но ми хареса атмосферата,намира се на Carrer de la Merce,16.Казва се Bar celta pulperia и цената е около 20 евро.
Поне за мен едно място за да го видя трябва да се разгледам добре но за да го разбера трябва да седна на маса.
Който реши да види и нощния живот в Барселона Oveja Negra e голям пъб на две крачки от плаза Каталуня.Сангрията и бирата са отлични и на ниски цени.

До Тибидабо
Скрит текст:
От пл. Каталуня до пл.Кенеди се стига с влак L7. От пл.Кенеди до фуникуляра се стига по два начина: със синьото трамвайче и с автобус 196. И двата вида транспорт тръгват от пл.Кенеди, където е и последната спирка на влак L7. Ето линк към автобусния маршрут: http://www.tmb.cat/en/linia-de-bus/-/bus/196, който на изкачване(защото там е едно малко Сан Франциско) върви по маршрута на трамвайчето, но на връщане обикаля доста. И трамвайчето, и автобуса, стигат само до фуникуляра. От там към Тибидабо пътя е само с железницата.
Вижте и времето, в което пътува трамвайчето: http://www.barcelonabusturistic.cat/en/tramviablau
https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=bg&authuser=0&mi … SVyw.kTngFiofWCB8

LedaBCN за Безплатни музеи в първата събота и неделя от месеца:
Скрит текст:
По принцип за първата събота и неделя на всеки месец, ето безплатните музеи, които могат да се посетят:
Всяка първа събота на месеца:
Museo de Historia de la Ciudad. www.museuhistoria.bcn.cat
Museo Marítimo. www.museumaritimbarcelona.org (след 15h.)

Всяка първа неделя от месеца:
CosmoCaixa www.cosmocaixa.com
Jardín Botánico de Barcelona. www.jardibotanic.bcn.cat
Museo Barbier-Mueller de arte precolombino. www.amicsmuseuprecolombi.org
Museo de Ciencias Naturales de la Ciutadella www.bcn.cat/museuciencies
Museo de la Cerámica. www.museuceramica.bcn.cat
Museo de la Música. www.museumusica.bcn.cat
Museo de las Artes Decorativas. www.museuartsdecoratives.bcn.cat
Museo del Textil y la indumentaria. www.museutextil.bcn.cat
Museo Etnológico. www.museuetnologic.bcn.cat
Museo Frederic Marés. www.museumares.bcn.cat
Museo- Monasterio de Pedralbes www.museuhistoria.bcn.cat
Museu d’Història de Catalunya. www.mhcat.net
Museu Nacional d’ART de Catalunya (MNAC) www.mnac.es
Centro de Interpretación del Parc Güell www.museuhistoria.bcn.cat

А има музеи, които всяка неделя след 15 ч имат вход свободен. Това са музеите от следния линк http://www.bcn.cat/museus/diumengestarda/es/ Натиснете Ver Museos вдясно и ще излезе списъка.

LedaBCN за Крайбрежните градчета:
Скрит текст:
Ето една карта на влаковете Cercanias Renfe , т.е. в областта на Барселона. http://www.redtransporte.com/img/transporte/barcelona/cercanias- … rcanias-renfe.jpgНа нея си представи, че морето е в долния край. От там виж линиите, които са по протежение на "морето". Мога да препоръчам селцата Sitges (не малък град с много красиви улички и плажна алея), Garaff ( много малък плаж, но много симпатичен с един неевтин ресторант на плажа, там също се намира музеят-винарна построена от Гауди, много интересна сграда https://www.google.es/search?q=garraf+gaudi&espv=2&es_sm … =1218&bih=591 с ресторант към нея), Castelldefells ( малко по-голямо е от Гараф, има хубава плажна алея и барове и ресторантчета по нея) Tези са отляво на Барселона. В другата посока отдясно препоръчвам Badalona (квартал на Барселона, но по-скоро приличащ на отделно градче с център и плаж), El Masnou ( малко красиво пристанище за яхти, за кратки разходки),Sant Pol de Mar  и Santa Susana(и двете са малки крайморски селца) Общо взето в тези малки населени места единственото, което е интересно да видите е плажът и заведенията по него. Ако искате по- пълна разходка е добре да отидете до Sitges.
На малко по-далечни разстояния са градчетата Salou и Lloret de Mar, които са подобни по големина на Sitges.
Има и едно място, на което не съм била, но много ми го хвалят- казва се Peñiscola https://www.google.es/search?q=garraf+gaudi&espv=2&es_sm … cola&tbm=isch
Намира се на 2,5 ч с влак от Барселона. Няма директен влак. Има до близкото селце Benicarló. Oт там със сигурност ще има автобуси. На 12 км е Peñiscola. Този вариант ще е най- добър, ако имате време и кола под наем. Просто исках да го спомена, защото със сигурност ще е много интересно място.
В обобщение, моята класация е:
(Peñiscola)
Sitges
Salou
Lloret de Mar
Garaff
Badalona
El Masnou
Castelldefells
Santa Susana
Sant Pau de Mar

Заведения
Can Majo Restaurant

Пожелавам ви незабравими мигове в Барселона и се надявам да ги споделите в темата!  bouquet

# 608
Благодаря за подредената информация!:)
 В сряда заминавам за първи път и в главата ми е каша от имена и маршрути...С така подредената тема ще е много по - лесно да се ориентираш в непозната(засега) Барселона.
Само един въпрос - до колко работи метрото и автобуса до площад Испания, номер 46...Сега полетът на Wizz пристига в 22:20, докато се излезе ще стане 23 и нещо...Аеробусите знам , че са до 1 през нощта, но за автобусите не можах да намеря...Предполагам, че има табелки къде са автобусните и аеробусните спирки...

# 609
  • Луната
Благодаря за подредената информация!:)
 В сряда заминавам за първи път и в главата ми е каша от имена и маршрути...С така подредената тема ще е много по - лесно да се ориентираш в непозната(засега) Барселона.
Само един въпрос - до колко работи метрото и автобуса до площад Испания, номер 46...Сега полетът на Wizz пристига в 22:20, докато се излезе ще стане 23 и нещо...Аеробусите знам , че са до 1 през нощта, но за автобусите не можах да намеря...Предполагам, че има табелки къде са автобусните и аеробусните спирки...

Автобусните спирки се виждат като се излезне от терминала, а и има табели към тях.

Раб. време метро
Понеделник до Четвъртък    05:00 - 00:00
Неделя и почивни дни    05:00 - 00:00
Петък    05:00 - 02:00
Събота и дни преди 01 Януари, 24 Юни, 15 Авгус and 24 Септември   - Без прекъсване
24 Декември    05:00 - 23:00

Раб. време автобус 46
Цитат
   4:50 - 5:20 - 5:45 - 6:10
    From 6:30 to 7:30 every 20 min.
    From 7:30 to 8:47 every 15 - 17 min.
    From 8:47 to 19:47 every 12 - 14 min.
    From 19:47 to 21:54 every 15 - 17 min.
    From 21:54 to 23:25 every 18 - 19 min.
    23:50

Бях чела и за нощен автобус също, но трябва да потърся информация Simple Smile

# 610
  • Русе

Барселона е известна като втория по големина град в Испания след Мадрид. Но Барселона е и столицата на Каталуния, която има собствени традиции, кухня и език, който е много различен от останалата част на  Испания. Каталунците се гордеят с богатото си наследство и успешно  го поддържат. Това смесване на култури прави  Барселона наистина очарователно място за посещение.

Климат Барселона има средиземноморски климат, с мека, влажна зима и топло, сухо лято.

Как да стигнем?
     Летище Барселона-Ел Прат (BCN) се намира на 12 км от центъра на Барселона. Вторo е по големина в Испания  след Барахас в Мадрид и от 20-те най-натоварените в света. То е и основното летище на Каталония. Има два терминала. Новият терминал 1 е открит на 16 юни 2009г. Терминал 2 е разделен на три секции, известни като Терминал 2А, 2В и 2С. Терминал 2В е най-старият като се използва от редица авиокомпании, от които  Wizz Air, Blue Air, Bulgaria Air.

Скрит текст:

Директни полети:

Транспорт от летището:

• Такси Тарифи   Online Taxi Calculator Barcelona  World Taxi Meter's Barcelona

Такситата са черно-жълти на цвят. Има минимална сума от 20€, ако вземете такси от летището. Приблизителна цена на пътуване до центъра е около 30€.
    • Разписание на влака Маршрут
      Удобен и евтин начин за придвижване от летището до центъра е с влак. Местните влакове се управляват от национална железопътна компания RENFE, наричат се Rodalies. Линията се нарича Aeroport -Maçanet-Massanes. Влаковете тръгват от 5.42 до 23.38, на всеки 30мин. Спирките в Барселона са Sants (19мин), Passeig de Gràcia (26мин), El Clot-Aragó(32мин). До жп гарата се стига от Терминал T2B. Ако пристигнете на Терминал 1, трябва да вземете безплатен шатъл до Терминал 2. От Пристигащи следвайте RENFE знаците. Ще преминете през покрит надлез, който пресича главния път и паркинга. Той води право към гарата. Когато се отправяте към влаковете, в дясно ще намерите вендинг автоматите за билети. Препоръчваме ви да си купите карта Т-10 за Zona 1(9.95€). Картата се купува от машини с лого ATM(Autoritat del Transport Metropolità), а не на RENFE.
    • Маршрут автобус 46,  Маршрут и Разписание автобус N17, Маршрут и Разписание автобус N16
      По-бавен, но евтин начин за придвижване до центъра е с автобус. Дневният автобус 46 Aeroport -Pl. Espanya тръгва от Терминал 1 от 4.50 до 23.50, на всеки 15-20мин. Спира и на Терминал 2А, 2B, 2C, като последна спирка е Pl. Espanya. Нощният автобус N17 и N16 тръгват съответно от Т1 и Т2 до Pl.Catalunya, на всеки 20мин. Единичният билет, който може да се купи от шофьора, струва 2.15€. Важи само за еднократно пътуване. Препоръчително е да се използва карта Т-10, която се купува от жп-гарата на летището.
    • Разписание на Aerobus - А1 и А2
      Aerobus е директен автобус от летище Барселона (линии А1 от Терминал 1 и А2 от Терминал 2) до Pl.Catalunya, на всеки 5-10 минути. Единичният билет струва 5.90€, а двупосочният - 10.20€. Купува се от сайта, от шофьора или вендинг автомати на летището.

Квартали на Барселона

Скрит текст:

Ciutat Vella (Стария Град)
    Районът Ciutat Vella се счита за сърцето на Барселона. Тук можете да се разходите по известната La Rambla. Готическия квартал или Barri Gotic със своята средновековна атмосфера е също част от този район. Китайският квартал на Барселона Barri Xines (официално име Raval) е разположен западно от Ла Рамбла и е предпочитан от новодошлите имигранти избрали Барселона и Испания за своя нова родина. Заедно с една от най-известните булеварди в света Лас Рамблас със статуята на Христофор Колумб сочеща морския хоризонт, някои други забележителности в този район на Барселона включват Двореца на музиката (Palau de la Musica), Музея Пикасо, операта на Барселона – Gran Teatro del Liceu, двореца на правителството на Каталония – Palau de la Generalitat.

Eixample
    Кварталът Ейшампле е най-населеният квартал на Барселона, но е и една от най-желаните туристически дестинации, както заради чудесните хотели, така и заради забележителностите и многобройните магазини. Разхождайки се по правите булеварди на Ейшампле, можете да се насладите на архитектурните творби в стила на каталонския модернизъм. Тук ще откриете църквата на Гауди Ла Саграда Фамилия и неговият шедьовър Каса Мила (Casa Mila), наричана още Ла Педрера (La Pedrera).

Sants-Montjuic
    От планината Монжуик се разкрива невероятна гледка към цяла Барселона. В този район е разположен спортният комплекс на Летните Олимпийски Игри през 1992 г., на които домакин бе Барселона. В тази част на Барселона няма да откриете хотели или ресторанти, но за сметка на това можете да разгледате Каталонския Музей на Изкуството и музея в чест на испанския художник Жоан Миро- Fundacio Joan Miro.

Les Corts
    Лес Кортс става част от Барселона през 1897г. Този район е задължителна спирка за феновете на футбола. Тук те могат да посетят Камп Ноу, който  е стадионът дом на световно известния ФК Барселона и музея на клуба. В Лес Кортс е и парка Сервантес, приютил 245 вида рози на които посетителите могат да се наслаждават почти целогодишно.

Sarria-Sant Gervasi
    Панорамата от Тибидабо, другата планина на Барселона, обхващаща града и целия залив е очарователна особено по залез слънце. До върха на планината Тибидабо можете да стигнете с кола, трамвай или пеша. Там ви очакват барове, ресторанти и луна-парк.

Gracia
    Барриос Алтос (Barrios Altos) или „Високите Квартали” на Барселона са дом на един от символите на града, а именно прекрасният парк на Гауди, Гюел.

Horta & Guinardo
    Орта-Гинардо е един от най-тихите райони на Барселона. Интерес за посетителите на тази част на Барселона представлява Паркът Лабиринт (Parc del Laberint). Сътворен през 1792 г. от италианеца Доменико Багути, паркът е езеро от спокойствие в големия метрополис.

Nou Barris
    Населението на квартала Ноу Баррис в Барселона е предимно съставено от имигранти дошли да търсят работа от други части на Испания. Passeig Valldaura и Via Julia са основните търговски улици.

Sant Andreu
    Сант Андреу е един от индустриалните и търговски райони на Барселона. Интерес преставляват църквата Сант Андреу дел Паломар и мостът Бак де Рода.

Източник

Настаняване

http://www.booking.com/index.bg.html
    http://www.apartmentsbcn.com/en/barcelona-apartments
    http://www.only-apartments.com/
    https://www.airbnb.com/

Транспорт

Карта на градския транспорт
    Транспортната система на Барселона се управлява от няколко фирми повечето, от които са част от ATM - Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona . Барселона и близките градове са разделени на 6 зони. Барселона е Зона 1.

• Карта на метрото  Линии на метрото
      Метрото е лесен и удобен начин за придвижване в града. Управлява се от две компании Transports Metroplolitans de Barcelona (TMB)- линии 1,2,3,4,5 и 9,10,11 и Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) -  линии 6, 7 и 8.  Също така част от системата на метрото е Montjuïc Funicular, който свързва метро станция Paral•lel с Montjuïc Park.
    •  Списък на линии, маршрути и разписания на Каталунската железопътна мрежа (FGC)
      Ferrocarrils de la Generaltat de Catalunya (FGC) е компания, която обслужва 9 жп линии и 3 метро линии. Влаковете са подобни на метрото, но малко по-удобни и имат две основни начални станции на Pl.Catalunya и Pl.Espanya.
    • Карта на влаковете
      В Барселона локалните влакове се управляват от испанската национална железопътна компания RENFE и са известни като Rodalies. Железопътните гари и линии са обозначени с голяма буква . Железопътната мрежа е разделена на шест зони с  център главната гара на Барселона - Sants-Estació.
    • Линии и разписание на трамваите
      Трамвайна система на Барселона се състои от шест линии, разделени в две мрежи -. Trambaix и Trambesòs. Trambaix съдържа линии Т1, Т2 и Т3 и свързва Plaça Francesc Macià с градове на юг от Барселона.  Trambesòs се състои от три линии Т4, Т5, Т6, които се свързват квартал Sant Martí в Барселона с  Badalona и Sant Adrià de Besòs.
      Барселона има и друг трамвай -   tramvia Blau (синия трамвай). Това е ретро трамвай на повече от 100г. само с 1 вагон, чийто маршрут е между Plaça John F.Kennedy( FGC станция Avinguda Tibidabo line L7) и Plaça Doctor Andreu. От Plaça Doctor Andreu тръгва  фуникулярът до Тибидабо. Разписание  Маршрут Цената на единичния билет струва 4.50€. Купува се от шофьора.
    • В Барселона има три фуникуляра (кабинков лифт, който се движи по релса).

• Montjuïc funicular - може би най-известният фуникуляр в града, който свързва  метростанция Parallel с известния хълм Монтжуик и неговите забележителности. Горната станция  е в непосредствена близост до долната станция на кабинковия лифт Монжуик. Открит е през 1928 г. във връзка с  Международната изложба през 1929. Реконструкция се извършва в началото на 90-те, е била свързана с друго значимо събитие в историята на града -  Олимпийските игри през 1992 г. За 2 минути фуникуляра преодолява 758 м, издигащ се на височина от 76 метра.  В същото време  е в състояние да превозват 400 пътници. Цената е същата като метро билетите.
      • Vallvidrera funicular -  намира в едноименния  район на Барселона и се свързва жп станция Peu de Funicular с началото хълма Тибидабо. Фуникулярът е открит през 1906 г. и модернизиран през 1998 година. Тръгва през  6 минути в делнични дни, почивни и празнични дни - по-рядко. Дължина на пътя - 729м, височина - 165м. Капацитет само 50 души. Оператор -  FGC. Цените са същите като метро билети. Разписание
      • Tibidabo funicular - най-старата железница в Барселона, открита през 29 октомври 1901. Освен това, тя все още е от най-дългите - 1152метра.  Свързва върха на хълма Тибидабо с Plaça del Doctor Andreu, която е последната спирка на синия трамвай. Билетът се продава само двупосочен и струва 7.70€. Има намаление, ако го закупите заедно с билет за увеселителния парк. Работи, когато е отворен парка.
    • Карта на автобусните линии Карта на нощните автобусни линии
      В Барселона има повече от 200 автобусни линии, повечето от които се управляват от TMB. Има три вида линии: редовни линии; квартални линии, които обикалят малки площи в един квартал, предимно това са микробуси; бързи линии, които пресичат града в прави линии (колкото е възможно) с по-малко спирания за бърза връзка между различните части на града. Хоризонтални линии отбелязани с буквата Н  и вертикални линии - с буквата V и една диагонална линия с буквата D (линия D20).
      • Дневните автобуси са червено-бели на цвят и тръгват от около 5.00 до 23.00ч.
      • Нощните автобуси, се наричат NitBus и са жълто-бели на цвят. Броят им е 17, отбелязват се голяма буква N. Работят всеки ден от около 22.15 до 5.20 часа сутринта. Маршрутите им обхващат целия град, но всички от тях спират на площад Каталуния, без линия N0.
      • Tomb Bus - шопинг автобус, който ви носи директно до всички интересни търговски места. Той тръгва на всеки седем минути от Pl. Catalunya и върви нагоре по Av. Diagonal към Pl. Pius II . Климатизиран автобус с много удобни фотьойли, музика и списания. Единичният билет струва 1.45€, дневния - 5.95€. Разписание
      • Port Bus - шатъл Т3 между терминалите на пристанището и Plaza de Colón. Маршрут Единичен билет  - 2.50€, двупосочен - 3.50€. Купува се от шофьора.
      • Tibibus - шатъл Т2А между Pl. Catalunya и увеселителния парк Тибидабо. Движи се само, когато е отворен парка като началният час е 10.15, а последния - един час след затваряне на парка, на всеки 20 минути. Цената на единичния билет е 2.95€. Купува се от шофьора.
      • Barcelona Bus Turístic - отворен двуетажен автобус, който има 44 спирки по три линии - червена, синя и зелена - които обхващат целия град. Можете да слизате  и качвате толкова пъти, колкото искате  и сменяте линиите. Билетът е валиден за всички три маршрута. Включва брошура с отстъпки за 180€ при посещение на различни забележителности. Билетът се купува на място в автобуса или от сайта с 10% отстъпка.
    • В Барселона има два кабинкови лифта.
      • Transbordador Aeri del Port - port cable car Изграждането на  кабинковия лифт започва през 1929 г. за Световното изложение, но се забавя и отваря на 11 ноември 1931. Кабините имат капацитет 19 души и се издигат на височина между 70м и 90м над пристанището.Маршрутът е от Tower of San Sebastián близо до Барселонета до хълма Монджуик близо до хотел Мирамар. Цена- 11€ еднопосочен билет, 16.50€ двупосочен. Разписание
      • Telefèric de Montjuïc - Montjuic cable car Линията на кабинковия лифт има дължина 752м и се изкачва на височина  84м за 8 минути. Кабините са с капацитет 8 души. Долната станция на кабинковия лифт е Parc de Montjuïc, до която се стига с автобус 55 и 150  или с Montjuïc Funicular. Горната станция е Montjuïc Castle - стара военна крепост, построена на върха на хълма Монжуик, която датира от 1640. Има и средна станция Mirador, при която кабинките се завъртат на 90 градуса. Билети с 10% отстъпка може да купите от тук.
    • Билети и Тарифи
      По-голямата част от транспортните услуги на Барселона участват в обединена тарифна система. Според тази политика, един билет важи за метро, автобуси, трамваи и регионални FGC и RENFE влакове. Ако пътуването продължава под 1 час и 15 минути в една зона, се заплаща само за едно пътуване. Може да използвате четири различни вида транспорт и да направите три промени, без да се налага да плащате отново, в рамките на този период. За всяка следваща зона времето се увеличава с 15 минути. При всяка промяна билетът трябва да се валидира. Картите,  които могат да се използват от повече от един човек като Т-10, също трябва да се валидират при всеки пътник, също и при всяка смяна на транспортното средство. Ако  напуснете метрото и пак се върнете, пътуването вече се заплаща. Ако слезете от автобуса и после се качите на същата линията, ще трябва да заплатите отново.

Деца от 0 до 3 години пътуват безплатно.

• Единичният билет струва 2.15€ . Ако се купи от автобус, важи само за него. Ако се купи от метро станция, важи за автобус, метро или Монджуик фунилуляр. Валиден само за едно пътуване.
      • Т-Dia - индивидуална карта за неограничен брой пътувания на всички видове транспорт. Важи за един ден от първата валидация до 3.59ч на следващия ден. Цена 1 зона - 7.60 €.
      • Т-10 - карта за повече от един човек, за 10 пътувания за всички видове транспорт. Цена 1 зона - 9.95 €.
      • T-50/30 - индивидуална карта за 50 пътувания в рамките на 30 дни от първата валидация. Цена 1 зона - 42.50€.
      • Т-70/30 - карта за повече от един човек, за 70 пътувания в рамките на 30 дни от първата валидация. Цена 1 зона - 59.50€.
      • Hola BCN 2,3,4,5- индивидуална карта за неограничен брой пътувания на всички видове транспорт, съответно за 2,3,4 и 5 дена.
      • Barcelona Card - туристическа карта, предлагаща безплатен обществен транспорт,безплатен достъп до 23 различни атракции, намаления за музеи, магазини, заведения и др,  пътеводител на 6 езика и карта на Барселона. Валидна за 3, 4 или 5 календарни дни като цената започва от 45€. Може да я закупите от тук с 10% намаление.
    • Съхранение на багаж (Locker) - Barcelona airport Т1 и Т2В, жп гара Sants, автогара Barcelona Nord, Locker Barcelona на ул. Carrer Estruc, 36 ( на няколко минути от Plaça Catalunya).  

Фестивали и събития в Барселона

Барселона има много натоварен социален календар, включваш официални празници, фестивали, спортни събития, музикални концерти, научни конференции. Докато планирате посещение в Барселона е добре да се провери дали то не съвпада с важно събитие. Цените на хотелите и апартаментите се увеличават двойно поради повишеното търсене.

• Каталонски и национални празници
      Скрит текст:
      1 януари (Нова година)
      06 януари (Празник на Богоявление)
      март / април (Разпети петък и Велики понеделник)
      1 май (Ден на труда)
      май / юни (понеделник след Петдесетница)
      24 юни (Честване празника на Св. Йоан)
      15 август (Успение Богородично)
      11 септември (Национален ден на Каталуния)
      24-ти септември (Празник на Дева Мария на Милосърдието)
      12 октомври (Национален празник на Испания)
      01 ноември (Ден на Вси Светии )
      06 декември (Ден на Конституцията)
      08 декември (Празник на непорочното зачатие)
      25 Декември (Коледа)
      26-ти декември (Празник на Св. Стефан)
      Източник
    • Фестивали и събития
      Скрит текст:
      Януари
      Денят на Тримата Крале (Día de los Reyes) - 5 януари
      Из страната се провеждат паради в навечерието на Богоявление, когато обикновено вече са раздадени коледните подаръци. В Барселона "Тримата Крале" пристигат на кораб на пристанището вечерта, за да раздадат лакомства на всички развълнувани деца, които ги очакват с нетърпение.                            

Февруари
      Карнавалът
      Можете да се наслаждавате на ярките костюми на групи деца или продавачи по сергиите на местните пазари, които правят състезание по между си за най-интересен костюм. Само тук може да си купите риба от дама напълно преобразена на Луи VI. Друго интригуващ карнавал се провежда вградчето Ситжес в близост до Барселона. Там гей общността със своите костюми допринася много за колорита на празника. Много от жителите на Барсeлона взимат влака и за съвсем кратко време се пренасят да празнуват с тях. Карнавалът е точно преди Великите пости.                    

Март/Април                          
      Святата Седмица (Semana Santa)                            
      В Каталония има някои традиции за Великден, които не може да намерите в останалата част на страната. Традиционният специалитет "мона" е смесица между шоколад и сладкиш, които местните хора си раздават по същия начин, по който ние раздаваме козунак и великденски яйца. На Цветница се освещават върбови клонки в Саграда Фамилия, а след това се правят и другите великденски обичаи, които са изключително интересни.  Извън града, в село Вергес до Жирона, се провежда т.нар. "танц на смъртта" (Dansa de la Mort) – мъже облечени като скелети танцуват различни танци.  В село Еспаргуера, на 40 км от Барселона се намира една от най-известните сцени на представления, показващи страданията на Иисус. Обичаите започват една седмица преди Великден.                    

La Diada de St. Jordi   - 23 април                          
      Сан Жорди е патронът на Каталония, а празникът му съвпада с деня на смъртта на автора на "Дон Кихот" – Мигел де Сервантес, както и с този на - Уилям Шекспир.  На този ден мъжете подаряват по една роза на най-важните жени в техния живот (майки, приятелки, сестри и т.н.), а в замяна жените им подаряват книга. Днес, в знак на равенството на половете, много мъже подаряват на жените си също книга. Това е един от най-цветните дни в Каталония, защото по улиците излизат хиляди продавачи на рози, книжарниците изнасят сергии на вън, а атмосферата из града е изключително ведра и приятна.                

Май                  
      Денят на Май / Денят на Труда - 1 май        
      На 1 май по улиза Carrer de l'Hospital се продават най-различни билки и натурални лечебни средства, както и всякакви други здравословни стоки. Празникът е особено почитан в търговското съсловие.                    

Корпус Кристи (Corpus Christi)                      
      Основен религиозен празник в испанския календар, честван особено силно в град Ситжес. Улиците се покриват с цветя и селището придобива приказен облик. Празникът може да се падне през май или през юни.                        

Юни            
      Verbena de Sant Juan  - 23 юни                          
      Празниците на този ден държат будни чак до сутринта дори бабите и дядовците. Семействата подготвят фойерверки една седмица предварително по площадите, а дори и по балконите. По плажовете се палят факли, а небето сияе от светлината им. Традицията е по изгрев всеки да се потопи за първи път в морето, защото тогава официално започва лятото.            

Sónar
      Този музикален и мултимедиен фестивал си е спечелил слава като един от най-добрите в света. Хиляди хора от Европа и другите краища на света идват да слушат диджеите и концертите им на живо и да посетят другите свързани с фестивала събития. През деня мероприятията се състоят в Музея за съвременно изкуство, а през нощта се местят в огромните панаирни сгради. Ако искате билети за фестивала, се задействайте от рано. Фестивалът се провежда от началото до средата на юни.              Повече информация: www.sonar.es                                        

Юли                      
      El Grec                      
      Международно признати имена във всички жанрове на музиката идват в града за да изнесат представления на различни места на открито.Провежда се в началото на юли.                  

Август                
      Festa Major de Gràcia
      Очарователната едноседмична фиеста се състои в подобния на малко селце квартал Gràcia. През цялата година жителите на квартала работят за изграждането на украса с определена тематика, като например морския живот, слънчевата система, или дори кукли на местни политици, която да виси по улиците. През деня се разполагат дълги маси за общи обяди и игри, а през нощта малките улички се пълнят с хиляди хора за откритите концерти, балове и всякакви други веселби. Провежда се в началото или средата на август.                                            

Септември              
      La Diada de Catalunya - 11 септември                  
      Това е най-значимия политически и исторически празник в Каталония. Въпреки че това е дата на честване на автономията на региона, всъщност денят бележи обсадата на града от испански и френски войски през 1914 г. по време на войната за испанското наследство. Навсякъде из Барселона има демонстрации, призоваващи към по-голяма независимост на региона. По гробовете на различни политици от миналото се полагат венци, а от всички балкони се издига „сениерата” – знамето на Каталония. Не е типично туристическо събитие, но ще е интересно, за всеки, който иска да разбере каталонския национализъм.                      

La Mercè (Дамата на Милостта) - 24 септември                      
      Това празненство почита патронът на града. Легендата разказва, че тя отървала Барселона от нашествие от скакалци и жителите на града й се отблагодаряват по подходящ начин. По площадите има бецплатни концерти на традиционна и съвременна музика, като най известните са на площад Plaça de Catalunya и площад Plaça Sant Jaume. По улиците се разнасят и фолклорни фигури като „гиганти” и „глупаци”. Хората излизат, за да играят "сардана" – традиционен каталонски танц. Вечерта като финал на празненствата са фойерверките и парадът с факли. Това е един от най-добрите моменти да сте в Барселона, като децата ще гледат с особена радост.                

Октомври                      
      Dia de la Hispanitat - 12 октомври          
      Национален ден на Испания, който отбелязва откриването на Новия свят от Колумб. Приема се противоречиво в Каталония, поради чувството за независимост на региона. Единствените прояви, които може да видите са точно демонстрации, призоваващи към независимост. На места има и незначителни празненства на групи хора от други части на страната.                          

Ноември              
      Денят на Вси Светии - 1 ноември                
      Празникът се почита много от хората. Хората носят цветя на гробовете на близките си. На предната вечер по баровете на града се организират купони.                      

Декември                  
      Коледа (Nadal)                              
      В средата на декември се разполагат сергии на около катедралата Fira d' Santa Lucia и се образува огромен открит пазар по улиците около главната катедрала. Хиляди хора идват да си купят сувенири, коледна украса, елхи, както и фигури, свързани с Рождество Христово, които са широко разпространени тук. В църквата Betlem на булевард La Rambla има изложба на такива фигури, а пред кметството на площад Plaça Sant Jaume има фигура на Рождество с реален размер. Провежда се от средата на декември до края на коледните празници.  
      Източник
    Забележителности
    • Sagrada Familia - Въпреки че не е довършена изцяло Саграда Фамилия е една от световно най-известните религиозни постройки. Тя е сред най-популярните атракции на Испания и всяка година привлича хиляди посетители, за да я зърнат. Сградата е започната първоначално от Франциско де Паула Вилар, но по-късно Антонио Гауди продължава, за да завърши през 1884 подземната крипна на храма. Последните 15 години от живота си Гауди прекарва единствено отдаден на строежа на катедралата и умира в близост до нея, оставяйки най-уникалния си шедьовър незавършен. Докато още бил жив Гауди довършил фасадата the Nativity Façade, която представлява източната страна на сградата. Другата завършена фасада е Passion façade (фасадата на страстта), която е проектирана от каталунския скулптор Josep Subirachs. Неговите идеи са различават от тези на Гауди и са в силен контраст на Nativity façade, която всява респект с изобилната си украса. The Passion façade се отличава с празни пространства, олицетворяващи голямата болка от разпъването на Христос. Посетителите също са важни за довършването на строежа, тъй като туристите са единствения източник на средства и дарения за финансирането на проекта.
    • Magic Fountain show - Уникалното и светлинно шоу на Фонтаните на Монтжуик задължително трябва да се види. Входът е безплатен. Фонтаните направени по проект на Карлас Буйгас по случай Световното Изложение в Барселона през 1929 г. работят с лятно работно време (от април до октомври) четвъртък, петък, събота и неделя в 21:00ч., 21:30ч., 22:00ч., 22:30ч., 23:00ч и зимно работно време (от ноември до март) петък и събота в 19:00ч., 19:30ч., 20:00ч., 20:30ч.
      Фонтанът има  голям репертоар от музикални програми: три спектакъла с музика от филми, 6 с класическа музика, един със сарсуела, един с ремикс от XX и XXI век, друг с 80-те и 90-те години, един на тематика Барселона, Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.
    • Park Guell - Паркът Гюел е построен в началото на ХХ век граф Еусеби Гюел наема Гауди да построи жилищен комплекс от 60 къщи, заобиколени от пищен парк. Избраното място е пуст скалист хълм, известен като Голата планина. Проектът за жилищен комплес се проваля – никой не иска да закупи първите завършени къщи. Гюел предлага една от тях на Гауди и той се пренася в нея, а днес тя е превърната в музей на големия творец. Фантастичният парк бива откупен от общината и се превръща в една от най-големите атракции на града. В парка Гюел проличава ярката дарба на Гауди за оформяне на градини. Получила се е една фантазия от нива, преходи, мостове, фонтани, скулптури. Това е мястото, където усещането за реалност окончателно изчезва.
      Препоръчително е билетите да се купят предварително. Те се резервират за определени часове. Например, ако имате купен билет за 9ч., трябва да влезете до 9.30ч. Цена онлайн за възрастен 7€, за деца от 7до12г - 4.90€.
      Паркът има три входа  - Passatge de Sant Josep de la Muntanya от метро станция Vallcarca (линия L3) има 15мин. вървене пеш, взема се ескалатора от Baixada de la Glòria ; Carrer d’Olot - централния вход; Carretera del Carmel - до този вход е спирка Park Güell на линии 24 и 92.  
    • Модернистичните сгради - Casa Mila - Каса Мила е сграда, проектирана и построена от Антони Гауди. Често заради сивата й каменна фасада сградата е наричана „Ла Педрера”, което в превод означава „каменоломната”; Casa Batlló - Каса Батийо е също дело на великия архитект Гауди. Със своята уникална архитектура без нито един прав ъгъл и с фасадата си на морски дракон, тя е призната през 2005 г. от ЮНЕСКО за Световно културно наследство; Дворецът Гюел – Гауди го проектира по желание на Гюел, който смята, че е крайно време да се сдобие със своя резиденция насред самия град. Casa Vicens - проектирана от Антонио Гауди за семейна резиденция на индустриалец Manuel Vicenç. Това е първата важна творба на Гауди. Той така развихря въображението си, че създава малък дворец, който напомня за източна приказка.  Говори се, че богаташът Висенс почти се разорил, за да реализира фантазиите на архитекта. В момента, къщата е обявена за продажба.
    • Монтжуик е хълм в югозападната част на Барселона  между площад Испания и пристанището, на височина от 213 метра над морското равнище. На каталунски означава "еврейска планина". Две важни събития - Международно изложение през 1929г и Олимпийските игри през 1992г са превърнали Монтжуик  в един от най-привлекателните райони на Барселона. Тук се намира Националният дворец, в който се помещава Националния музей на каталунското изкуство (Museu Nacional d'Art de Catalunya- MNAC). Над двореца е разположен Олимпийският пръстен - комплекс от спортни съоръжения. Пръстенът включва Олимпийския стадион, Двореца на спорта Сант Жорди и Олимпийския басейн Бернат Пикорнел.  Насред комплекса се издига ефектната телекомуникационна кула на архитекта Сантяго Калатрава - Torre de Calatrava. На върха на хълма се намира крепостта Монтжуик(Castell de Montjuïc). В Испанското село(Poble Espanyol) могат да се видят всички райони на Испания в миниатюра. На 49 хил.кв.м. са разположени 117 къщи и сгради, представящи всички испански провинции. Комплексът е оформен като истинско село с улици, площади, църкви и алеи. Тук може да видите как се създават истински произведения на изкуството, изработени от керамика, ковано желязо, стъкло и дърво. Mies Van Der Rohe's Barcelona Pavilion.   - създаден през 1929 г. за международното изложение  от немския архитект Лудвиг Мис ван дер Рое. Павилионът е емблематична сграда на модернистичната архитектура, направен от стъкло, стомана и четири различни видове мрамор. Fundació Joan Miró - в музея е изложена богата колекция от творби на известния каталунски художник и скулптор Хуан Миро. Jardí Botànic de Barcelona  - Ботаническата градина обхваща повече от 14 хектара и е един от най-големите паркове в Барселона. Можете да видите типична растителност на шест различни зони със средиземноморски климат и на Канарските острови. Цена възрастен 3.50€. Свободен достъп всяка неделя след 15ч и всяка първа неделя от месеца.
      Как да стигнем до Монтжуик: пеша от Plaça Espanya до Museu Nacional d'Art de Catalunya; кабинков лифт от Барселонета; с Montjuïc funicular; с автобус 150 от Plaça Espanya или автобус 55.
    • Tibidabo - Планината Тибидабо е най-високото място  (512 m) на Барселона с невероятна гледка към града и морето. Тя получава името си от легендата, която казва, че тук Христос е бил изкушаван от дявола с думите "Аз ще ти дам ...", на латински "tibi dabo ...". На върха се намира Tibidabo Amusement Park Работно време. Строен през 1899г, той е най-старият увеселителен парк в страната и един от първите в Европа. Започва да работи през 1901 г. което съвпадна с откриването на въжената и трамвайната линия. В непосредствена близост до увеселителния парк се намира Temple Expiatori del Sagrat Cor( Church of the Sacred Heart of Jesus). Първоначално като малък параклис, строителството на Храма на Светото сърце е започнало през 1902г. и завършено 60 години по-късно през 1961г. Забавянето се дължи във връзка с проект за изграждането на обсерватория. Достъпът е свободен. До горната част на храма се стига първо с асансьор като се заплаща такса 2.50€ и след това по малки вити стълби. Гледката отгоре е прекрасна с изглед към Барселона, а при ясно време и планината Монсерат. На 5 минути пеша от църквата се намира Torre de Collserola - комуникационна кула, проектирана от Норман Фостър и построена през 1991г по повод Олимпийските игри. Десетият етаж е отворен за посетители, до който се стига с панорамен асансьор. Цена за възрастен 5.60€, на дете(4-14) - 3.30€. В долната част на Тибидабо се намира научният музей на Барселона известен като CosmoCaixa. Той е един от най-интересните и информативни места в каталунската столица. Музеят дава възможност да се запознаете с  научни теории и процеси по интерактивен начин,  да се опознаят екзотични екосистеми и техните обитатели. Най-популярните музейни експонати са Геоложката стена, Амазонската гора и Планетариума. Достъпът за деца до 16г е безплатен, възрастни - 4.00€, всяка първа неделя е безплатен за всички.
      Как да стигнем до Тибидабо: Първи начин с Tibibus; Втори начин - с FGC(L7) до Avinguda de Tibidabo(последна спирка), от там се прехвърляте на автобус 196 или Tramvia Blau до Plaça del Doctor Andreu(последна спирка), след това вземате Funicular del Tibidabo до увеселителния парк. Билет Tibidabo Classic струва 11€, който включва посочените транспортни средства. ; Трети начин струва само 1€ с карта Т-10, но е по-дълъг - с FGC(S1 или S2) до станция Peu del Funicular, вземате Funicular de Vallvidrera до станция Vallvidrera superior и се прехвърляте на автобус 111.
    • Готическият квартал (Barri Gotic) е истинска гордост на Барселона. Това е най-старата част, където се е основало древно римско селище Barcino и  мястото, където е започнала историята на града. Тук може да си направите една приятна разходка из тесните калдъръмени улички, да се насладите на уникалната атмосфера на средновековния град. В центъра на квартала се намира Cathedral of Santa Eulàlia - катедралата на Барселона е призната за един от най-красивите готически храмове в Европа. Построена между 13-ти и 15-ти век, въпреки че главната фасада и всички видими готически елементи, се добавят в края на 19 и началото на 20 век. Катедралата е посветена на Света Еулалия, покровител на Барселона. Може да вземете асансьор и да се качите на покрива на катедралата, където ще се разкрие страхотна гледка към околността. Административният център на Барселона се намира на Plaça de Sant Jaume. Тук са разположени сградата на кметството на Барселона, както и сградата на Каталунския парламент. Plaça Reial (Reial на каталунски, означава кралски) -  един от най-известните площади в Барселона близо до Ла Рамбла с много кафенета и ресторанти и високи палми . На центъра на площада може да видите фонтана на Трите грации, а около него две улични лампи, проектирани от младия Антонио Гауди.

# 611
    • Русе
    Woman^In^White, и аз започнах да правя тема, но ти ме изпревари Mr. Green

Темата ми не е още довършена, но ако ти хареса полезна информация, включи я в твоята тема.  Hug

# 612
    • Луната
    Woman^In^White, и аз започнах да правя тема, но ти ме изпревари Mr. Green

Темата ми не е още довършена, но ако ти хареса полезна информация, включи я в твоята тема.  Hug

maiche Hug
    Много добре си се справила. Събрала си много полезна информация Peace
    Ако искаш допълни което ти харесва от моята (която направих много набързо) и ще се получи много добре. Предполагам, че и други ще се включат с предложения Peace

Последна редакция: сб, 11 апр 2015, 16:00 от Woman^In^White

# 613

Благодаря много , до 23:50 ще успеем, (ако не закъснее полета , разбира се), ако не  - с аеробуса , той е до 1 след полунощ...

А с тази обобщена информация и от двете ви - колко по - лесно ще е ориентирането и ще се избегне задаването на едни и същи въпроси на всяка страница...
    Браво!

# 614
    maiche  и Woman^In^White  страхотни сте  Hug  Тъкмо се записах в тази тема и си казах, ех, че няма първа страничка, да спести едни и същи въпроси неперкъснато и много четене назад и вие направихте много повече, даже отколкото съм си мечтала  Hug Благодаря ви, весели празници и много пътувания ви пожелавам! А аз вадя листа и химикалката и почвам да пиша и правя план  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт