А съобразявате ли се със съседите ви?

• 26 180
  • 212
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Аз мисля, че е редно да се съобразяваме, но в допустимите граници.
Ремонти за мен НЕ Е ок да се правят между 14 и 16ч, преди 9 сутринта, рано в събота и неделя...
Преди време имахме големи скандали в блока, защото нечии майстори идваха в 8 точно. И за хора като мен, които не всеки ден са от рано на работа, а други пък стават по-късно, това беше кошмар.
От тогава се разбрахме, когато някой ремонтира или прави нещо по-шумно - бележка долу на таблото и така си знаем. Най-малкото ако нечии майстори се "изложат" знаем на кой да се караме.

Но има и извращения, които не понасям. Макар да съм млад човек и у нас също понякога да има гости и купони, след 22ч (с изключение на Нова Година) намаляваме музиката и ако сме на терасата влизаме вътре.
Един комшия, ерген, не го правеше, по никое време се събираха и трещяха и сме се карали.
Сега на негово място е една, която прави много, много шумен секс. Слава богу, напоследък в по-нормално време =)

Друг пък съсед ми правеше забележка за това, че у нас било шумно и се чувало у тях - става дума за часовете между 18.30 - 20ч. Пускали сме понякога силна музика, идвали са приятели, или пък гледаме филм - нашия хол опира до техния хол (представете си какви са ни стените). 100 пъти се обяснявахме, аз им казвах, че искам да разпусна, да си пусна някое друго парче по-силно (но така, че да не ми се пръснат тъпанчетата, нали), да си пусна филм, както ми е кеф... Е, разбрахме се с някоя-друга приказка, а и той се убеди, че това, че "шумим" 1-2 пъти седмично не е чак болка за умиране.

# 76
Аз не мога да разбера какво означава да се съобразяваш, когато живееш в апартамент. Стените са тънки, подовете също, каквото и да правиш не можеш да предпазиш всички и не ти е работа да ходиш на пръсти. Всички си пречим взаимно и няма как да се съобразявам с това кой какво мисли и какво го дразни. Ако някой толкова иска да се изолира от света и да не чува съседи, да си намери къща.

Пазя кучето да не лае прекалено упорито. Ако се изпусне по пътя ще му почистя, както и ако цапам с ремонт. Музика и шум след 10 - случва се, но не системно. Не бих направила проблем на никого за това и го приемам също и за свое право. За мен това са ми задълженията и дотук ми е склонността да мисля за останалите.

Ремонти се случват на всеки - удобно време за тях никога и за никого няма да има. Като ми протече тоалетната, я отремонтирахме на същия ден, оправихме и щетите при съседите отдолу, но не мога да пратя целия вход на спа-почивка, ако реша да бутна някоя стена. Не бих го очаквала и от тях.
Както и няма да давам обяснения за нормални ежедневни шумове. Не ми е приятен кристално чистия звук от сексуалния живот на комшиите отгоре - дори да се опитам не мога да ги надвикам, струва ми се, и нямам обяснение как не им се е разпаднало леглото още. Не ми беше приятно и, когато кучето ми не смееше да излезе на разходка, заради крясъците на децата отдолу, които го ужасяваха до смърт... НО това са нормални неща от живота с други хора. Малко взаимна толерантност и търпимост трябва.

# 77
Аз се съобразявам, слушам музика само на слушалки, тъй като не обичам да е слаба. Когато каня хора, винаги предупреждавам. На терасата вечер не си позволявам да говоря на висок тон, все пак е лято и всички сме на отворени прозорци, врати на тераси и пр. И дори когато се скарам с ММ, говоря тихо, тъй като не желая да става достояние за хората, с които деля един етаж.  Peace

# 78
  • Пловдив
Ние сме шумни, съседите са шумни и си живеем в мир, хармония и шум Mr. Green У нас с моите три активни звяра, отгоре са два тийнейджъра. Шумим си. Никой на никого не пречи.

# 79
  • Gotham City
Ние се съобразяваме, панелите ни са тънки и всичко се чува, прахосмукачка дори не пускаме от 14:00 до 16:00, но за сметка на това, съседите ни са толкова шумни, че в нас се тресе, дори и да не правят ремонт.
Вратите си ги затварят със засилка, от 14:00 до 17:00 часа пикльото отгоре така дъни музика, че от басовете тук всичко ми вибрира, явно в 17:00 се прибират родителите му от работа и той рязко става кротко ангелче.
Нощно време така силно говорят, че мъжа ми като е на работа през нощта ги чувам все едно са в другата стая, всичко знам за тях, какви проблеми имат помежду си, в работата и т.н.
Една вечер към 23:30 решиха да пробиват нещо с бормашина, после с чук....
От съседния блок, който е всъщност Г-образно свързан с нашия, всеки божи ден някой прави купон, като се почне от 00:00 и до сутринта, стари сръбски кръчмарски песни дънят до сутринта, в най-големите жеги се налага да спим на затворен прозорец, за да тушираме поне малко звука. Освен музиката излизат и на терасата, крещят, пеят, викат...
Има и две тийнейджърки, които всяка вечер ги прибират с различни коли (станала съм като бабите клюкарки  Mr. Green ) и преди да ги приберат седят на масичката пред блока (има градинка и масичка с пейки) отварят се вратите на колата, пуска се силна музика (това е след 00:00) хахо хихи до никое време.....

Иначе в предишния апартамент, където живеех с майчето ми, аз бях шумната като бях на около 12-13-14, мама отиваше за уикенда на село, аз правя купон в нас, тези под нас ме заплашваха с убийство с не знам си какво, бяха единствените оплакващи се. Хора, на възраст около 50, мъжа бесен викнал полицаи, и пред тях ми казва "Ще те заколям, като си тръгнат тия униформенти ще се кача и ще те заколям, пачавроооо" което за мен е недопустимо, ако се бяха качили и казали "Намалете музиката" нямаше да има проблем....
След време, аз пораснах, купоните отдавна бяха спряли, нанесе се в апартамента сина им, жената и децата, е тия деца така тичаха и крещяха, че целия вход беше бесен, защото това беше постоянно! То хубаво, деца са, ама защо нямаше никакъв контрол? На топка се играеше, падали са ми чашите от масата от вибрациите!
Правиха ремонт въпросните, сменяли си траби в банята, и в нашия под имаше дупка при трабите, щяха да пратят майстротие да я запълнят и оправят  Whistling 8-ма година ги чакаме.....Сега е запълнено само с пяна. Майка ми няма финансова възможност да я запълни. Накрая имаха и наглостта да се качват да се оплакват да сме се къпели по-рядко (!!!!!!!!) и някак по-настрани, че им влизало вода в банята от тази дупка!!!! И от тогава се къпем с ръчен душ там. Аз ако бяха, щях по три пъти на ден да се къпя НЕ с ръчния, но майка ми, добродушка и търпи......

И последно, ние бяхме там на 4-ти етаж, съседите на 5-ти, когато си слагаха изолацията и нали скелето до нашия прозорец, е потресох се една сутрин се будя, моето легло е до прозореца точно, лято, спя по бикини и една нощничка, която е доста прозрачна, жега, та събуждам се аз и кво да видя, седнали двама, дядковци и ме зяпат, е майка му стара, това ми преля чашата. Обадих се на майка ми и казах, явно се е разправяла после, но резултат нямаше, просто започнах да спя в хола... И по-облечена да бях, не е приятно да се събудиш и да видиш, двама 60-тина годишни да те зяпат как спиш...
Брех, че се разписах, имах нужда да ми олекне  Laughing

Последна редакция: нд, 31 авг 2014, 11:05 от Awesome user name

# 80
  • Winterfell
В нашата кооперация шума си е нещо нормално. Не можеш да го спреш. По цял ден и цяла нощ. Просто сградата се намира в ИЦ и повечето апартаменти са или празни или офиси. Цял месец се бутаха стени на 2-рия етаж,без съображения за час. Под нашата тераса пък има нещо като сервиз за брони на коли и шума от шлайф вече не се забелязва. Поне петела в двора им рано сутрин компенсира  Laughing  А вечер гърми дискотеката, а има и ресторант в който се правят сватби ,така че и да се съберем на терасата не можем да вдигнем повече шум от пияниците по улицата  и въпросните заведения. Като се нанесохме, направих една голяма сапунка на терасата с голямо количество вода. Нямах представа,че сифона на едната ни тераса не е свързан с тръбата и водата започна да тече в задния двор. Една съседка се качи да ми каже,че и плиска по климатика и вече мия терасата само с парцал. Така че,да-съобразявам се ако някой съсед има проблем

# 81
Музика и шум след 10 - случва се, но не системно. Не бих направила проблем на никого за това и го приемам също и за свое право. За мен това са ми задълженията и дотук ми е склонността да мисля за останалите.

Нали знаеш, че силна музика и въобще небитов шум след 10 вечерта са забранени? Ако да, защо считаш за свое право да нарушаваш закона?

Аз пък винаги в 10.10, ако някой не си е прекратил купона и да го е вкарал в разумни граници на шума, звъня на полицията, дори да не ми пречат точно тази вечер. И не от злоба или желание да им спирам хатъра, а защото ако веднъж проявя толерантност, оттам нататък се очаква от мен да я проявявам винаги, дори когато ми пречи. Имах такъв случай преди - казах, че няма проблем от моя страна и да си шумят до 1-2 една конкретна вечер. Е, после стана почти ежедневие и ми се казваше, че нали съм се съгласила.  Laughing След глобата престанаха и сега съм внимателна да не им оставям впечатление, че съм ОК с шум.

# 82
Това е личното ми усещане за нещата. След като мога да слушам пияни бесни футболни фенове или туристи под прозореца си и това не нарушава закона, според тези, които трябва да го пазят, значи мога да слушам няколко пъти в годината силно музика в апартамента си. Ако на някой от съседите му пречи - да заповяда, да си каже, ще се извиня и ще намаля.
Това да прескочиш човешкия разговор и да викнеш директно полиция може да е основателно, ако са те напсували и изгонили предния път, но във всички други случаи е .. не знам как да го определя, грубо и грозно най-меко казано.

# 83
О, не си е проличало от мнението ми - не си правя труда да ходя и да разговарям с едни конкретни "рецидивисти" отляво, които са имали достатъчно случаи да се осведомят за мнението ми.

Иначе си права, че удостоверяването на нарушение, което е било единично - примерно пешеходец, пеещ с цяло гърло в 3 сутринта - е много трудно и съответно рядко влече санкция, защото няма как да го изловиш и докажеш, че е в нарушение. Но това не прави действията им не незаконни - за мен е важна разлика, защото невъзможността да се справиш с един проблем не е основание да толерираш друг.

# 84
Опитвам се да кажа, че на нашата улица в идеален център с убийствени данъци сме свикнали да се абстрахираме от много неща. Дали това, което правя е редно и законно - със сигурност не. Дали съседите ми нарушават други права и норми - със сигурност да. Живеем в кооперация и каквото и да правим всички взаимно си пречим.

# 85
15,00 часът е, а резачките пеят ли, пеят. Как пък не разбраха тия хора, че може да си поръчаш и нацепени дърва  Confused

# 86
  • SF
Зад нашия блок има къщи. В двора на едната има работилница - или е дъскорезница, или там режат метал, защото шумът е от онзи дългия и стържещия, отвратителен!
Изглежда в жегите му е горещо и той започва биченето в 8.00 по хлад. Яко е!
Отделно има 4 кучета, които гледа там на двора и те, милите, лаят нон-стоп. Предполагам, че не са прехранени.
На кого звъните, какво казвате в такива случаи и има ли ответна реакция?
Не страдам само аз - целия квартал се дъни от резачките.

# 87
Блокът ми е сравнително нов, само с един вход и всички съседи се познаваме. Тъй като повечето сме в една възрастова група и с малки деца, имаме сходен режим и се съобразяваме едни с други (някои повече, други по-малко).
Тези, които не се съобразяват са едни наематели над нас, освен че правят шумен секс и купони, има безброй други неща, с които смущават реда в блока. Добронамерено няколко пъти ги помолихме и имаше временен ефект, след което се оплаках на хазяина им. Пак временно затишие. При поредната изцепка виках полиция, скоро не е имало джан-джун, но се боя да не е пак временно.
Иначе аз съм възпитана да се съобразявам, супер съсед съм  bowuuНе пера на нощна тарифа, за да не пречи центрофугата, не тропам, не тръшкам врати, кучето ми не лае, спазвам часовете за почивка, не тупам черги, не пея и не пускам високо музика.

# 88
На кого звъните, какво казвате в такива случаи и има ли ответна реакция?

Звъня на 112, казвам си фамилията и обяснявам проблема. Оттам ме свързват с патрулка, на които отново обяснявам проблема и казвам откъде идва шума. Хубаво е да сте максимално конкретни и да можете да упътите патрулната кола. Случвало ми се е веднъж да откажат да приемат сигнал, защото не можеха да кажа от къде точно идва шума, т.е. да кажа, че идва от блок Х, но без да конкретизирам етаж и апартамент. Във всички останали случаи са идвали на място и сами са търсили източника на шума, винаги и след идването им шумът е преставал. В няколко случая след като си тръгнаха отново се започна с купона/раздумката, но ги извиках отново и не се повтори. Прави ми впечатление, че и операторите на 112, и полицаите бяха любезни с мен.

Викала съм полиция за чичковци, правещи си запои в градинката, за сватба, празнувана пред блока и хора в 12 часа през нощта, купони, ремонти - винаги са се отзовавали. Непонятни са ми призивите за толерантност към неспазващите правилата - едва ли човек, вдигащ целия блок на главата си, мисли, че на останалите им е много приятно.

# 89
Ние сме в 18-етажен блок. Дъщеря ми е на 14 - често слуша силна музика, блъска врати и т.н. Преди 3 месеца решихме да направим ремонт. Часовете за ремонта бяха от 10 до 18. Бабички на 70 години постоянно звънят на вратите, но ние разбира се не им отворихме. Предупредили ни с полиция. Joy Каква полиция бе аз се намирам в собствения си дом. Laughing  Иначе другите съседи също шумят. Шумът е част от живота и няма как да го избегнем. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт