КАНАДскА - училищно-есенна - тема 57

• 62 275
  • 711
  •   1
Отговори
# 210
Ценното при лимеца е , че не е генно модифициран , не се поддава. Съответно белтъка му не дразни червата , води се почти без глутеново брашното. Голям процент е протеина , много малък е добива и от там високата цена.
 Аз вземам спелт също , и той е от древните жита , също не се модифицира , по малко му е протеина от на лимеца . Пак е почти без глутеново брашното . Води се безглутен , но всъщност е съвсем малко глутена , не е без. Спелта се ползва масово в Германия.
Специфична е темата за древните жита , едва ли на всеки ще е интересно ,може на лични .
Нямаме алергии , но внимавам с боклуците в храната , химия и бели брашна са ми неприятни.

# 211
.........................................

Иначе пазарът в БГ вече я залят с лимец + брашно от него. Много модерно стана. Simple Smile

Имаше статия как смесват лимеца в БГ с друго (забравих какво) и затова е залят пазара. Не се добива толкова , колкото се продава . Измама .

# 212
  • Vaudreuil Canada
И като казах каране, най-новата ми придобивка е оригинален номера за колата от Охайо, на който вместо цифри и букви пише на бг НОМЕР 1 (подарък от татко). Закачила съм го отпред на вана и все се чудя как ли го четат квебекарите  Crazy

Радвай се, че е на бг, иначе може да не го приемат много на сериозно ... сина ми отказва да носи една тениска, на която пише #1  Mr. Green

# 213
  • Canada
Този тип транспорт има своите предимства.
Най-любимото от които ми е колко много време за четене на книги ми дава. Grinning

Вери, Дани, благодаря ви!
Много жалко, че не мога да купя лимец от магазин, искам просто да пробвам и ако се приеме добре, тогава да поръчвам.

От друга страна имам за четене книга на д-р Дейвис и не знам след нея какво ще мисля по въпроса. Simple Smile

Ценното при лимеца е, че не е генно модифициран, не се поддава. 
Точно тази информация ме подтикна да го търся.

Аз купих от кварталния магазин половин кг спелт да пробвам, при него има ли нещо особено при ползването? Не питам на лични, защото мисля, че може да е интересно и на други.

# 214
лимец=spelt

# 215
Спелт и лимец е различно
Има и камут

November Rain,
не съм ползвала брашната и правила разни печива, така че не мога да помогна и кажа.
Все зърна съм купувала.

# 216
Вери, обясни моля те, какво тогава е спелта, защото аз също знам , че лимеца е  спелта. А по принцип спелта си копувам на много добра цена от Фут Бейсик, защото от Булк Барн е много по-скъпо.

Някой преди известно време питаше за амонячна сода- и нея  също си я купувам  от Фут Бейсик.

# 217
# 218
  • Под кленовите дървета
Вери, гледам имам опит с такива семена. Мъжът ми се върна с консерви нахут от Супер С и сега не знам, какво да ги правя Thinking Суровия съм го правила на веган киш, ма тоя от консерва за какво ми е...

Между другото ще правя проучване за колежа на тема Нови технологии в храните и смятам да включа и ГМО - процес и вреди върху човешкото здраве. Ако имате идеи за заглавия на френски, английски и български, книга, която ви е направила впечатление, която ви е повлияла силно, моля да ми пуснете ЛС. Така или иначе ще ходя и го Гранд Библиотек, но винаги е по-полезно да чуеш мнението на хората.

Аз да си кажа..в шок съм от новините от вчера от Бг Sad Още повече, че синът на собственика, който е загинал се оказа мъжът на съученичка, преди няма и месец сключиха брак, тя също е от собственичките на предприятията и ми е едно такова...чоглаво, чоглаво, гадно, като знам, че всичко е било предотвратимо.

# 219
  • Canada

Aко не е на пюре, аз правя една салата с пиперки, целина, магданоз, сол, балсамик оцет, зехтин. Понякога прибавям и др. зеленчуци според наличните, но това май са ми основните.

Ако е на пюре, пак го овкусявам със сол, лимон, зехтин, може и чесън.

# 220
Жасмин Вени,
нахутът има широко приложение. Няма рецепта, в която да не го искат предварително сварен; предполагам и за веган киша е било така.

Ползвала съм варен нахут (от консерва също може, стига да го прецедиш) в най-различни салати и ястия.
И да не забравяме известния хумус, който е набрал доста популярност последните години.

Ето какво съм писала тук-там през годините:

2 кутии от 540мл нахут като изцеждам водата (може би след като се отцеди водата да остават 400-450гр нахут; не съм проверявала)
1/2 ч.ч. сусам, който го смилам предварително в кафемелачката и ако не го правя с тахан. Ако е с тахан, слагам 1/4 ч.ч.
2-3 скилидки чесън (може и по-малко, ние ядем чесън и люто)
сол на вкус
сокът на 1-2 лимона
3-4 с.л. зехтин
с кимион не ми допадна и не слагам; може да се добави червен пипер или чили;
Когато пасирам, добавям и вода. Може би стига до 1ч.ч.Да бъде по преценка колко ще трябва, за да не затормозява блендер или пасатор.
Когато правя с покълнал нахут, количеството ми е 1 1/2 ч.ч. от него. Всичко останало е същото. Също така добавям преди да пасирам много магданоз или кориандър, но по-малко от него, защото е със силен аромат. И двете подправки са пресни обикновено.

Наскоро правих и друга вариация на хумус с варен нахут.
Сложих 1бр авокадо и намалих малко количеството на сусама (ползвах 4с.л. цял сусам като предварително го минах през кафемелачаката). Сложих също така 1/2 глава лук и 1-2 люти малки чушчици (не шипаката, която е в България; по-малки на размер).
Аз по принцип не обичам комбинацията тахан и авокадо, но тук в хумуса добре се вързаха нещата. А и самият сусам беше малко.
Сега като се замисля аз даже не слагам и зехтин последно време. Считам, че мазничкото си идва добре от сусама/тахана.

разни манджички- зелении (къдраво зеле/кейл; спанак; а може и друго+нахут; патладжан + нахут; там където има ориз или друго бобово, може нахут да сложи ( има разни индийски ястия с нахут; аз импровизирам; примерно: лук,чесън, патладжан, нахут; и добавям после в сурово състояние домати, чушки, магданоз, копър)
в салата - домат, лук, нахут, авокадо, къри или черен пипер, сол; или в зелена салата

Въобще има много идеи за нахут, където можеш да внедриш и отцедената консерва.
Ако ще го добавяш в някакво топло ястие, достатъчно е да го сложиш към края на готвенето, колкото да се стопли и да поеме аромата на другите съставки.

Иначе аз правя така, ако ще варя суров нахут:

накиснах за 24 часа общо; смених веднъж водата като в първата бях сложила 2 с.л. сода (количестовото на нахута беше добро); във водата за варене също сложих 1ч.л. сода; в началото се отдели много пяна, която махах; също така люспите горе-долу на половината нахут се отделиха; свари се бързо- около 45 мин, огънят беше слаб, може би защото повечко време го киснах (в рецептата пише, че ще ни трябва 1-1.5 часа).
Ползването на содата е за да елиминира газообразуващия ефект при консумация на нахут. Ако някой е с много чувствителен стомах, може да се сложи и дафинов лист при варенето.

Понякога го оставям и леко да покълне, нищо че ще го варя след това.

# 221
  • Под кленовите дървета
Мерси за идеите Simple Smile Мисля да опитам със салати, ама не кремообразни, че не обичам. Комбинацията авокадо+нахут+още нещо, но не мога да измисля сега какво и лимон, разбира се, много лимон, ще дойде интересна.

Другата с пиперки (печени, нали?), нахут, магданоз и може би малко домат, без средната част, ще стане интересна.

Абе манджа с грозде, ще експериментирам Simple Smile

Вери, добре казваш за газообразуващ ефект, че аз напоследък, заради бременноста ли, заради кое, ама Blush

П.С. Брех, за първи път от както сме тук чувам някой да се кара с друг човек навън. и след 2 минути спряха. Ама честно, за първи път, тук все аз повишавах тон Laughing

# 222
Вени аз правя киноа кюфтенца и слагам нахут колкото от една консерва.
Варя една чаша киноа (чакам да изстине).
Едно яйце/ киноа/ нахут/ лук (задушен предварително а често задушен с чушка морковче и целинка) и подправки като за кюфтета от кайма. Слагам но не е задължително и една чаша хранителна мая. Ако се налага добавям брашно (ръж спелта бакуиид..). Оформям кюфтенца и в намазнена тавичка пека до готовност (не повече от 25 мин в моята фурна на 400Ф)

# 223
Аз за лимеца  Simple Smile,  съвсем различен е вкуса му от на спелта . Със спелт правя хляб , брауни , всичко , което правиш с нормално брашно . Особенното е , че изискава повечко вода в рецептата и не му е нужно време да втасва , изглежда понеже не се изгражда глутенов скелет (няма глутен) , не му е нужно време. Аромата и вкуса на хляба от спелт са доста различни от пълнозърнестия , не купувай голямо количество брашно , може да не ви хареса.
Аз май и преди писах , първо смесвах равни количества бяло брашно и спелт , и детето неусетно привикна . Сега само спелт слагам.  
Една примерна рецепта е тази -
http://healthline.bg/blog/%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1-%D0%BE%D1%82- … 0%BC%D0%B0%D1%8F/
Малко обща информация -
http://www.spelta.biz/what_is_spelt.php

Аз предпочитам лимец (ейнкорн) , но е много трудно да се намери (поне при мен , в Албърта . Оказа се , че се произвежда доста в Саскечуан)  , изисква някаква специфична  технология за мелене на брашното и става скъпо. На зърно се намира.
В Planet Organic ( незнам дали имате такава верига , но сигурно имате аналогични  ) има макарони ,лазаня и други пасти от спелт и от лимец.

# 224
Комбинацията авокадо+нахут+още нещо, но не мога да измисля сега какво и лимон, разбира се, много лимон, ще дойде интересна.

Другата с пиперки (печени, нали?), нахут, магданоз и може би малко домат, без средната част, ще стане интересна.
На първото можеш да пробваш с броколи или карфиол.
За второто - по-горе съм писала за сурови, но може и печени, разбира се. Всяко си има собствен вкус и допълва по различен начин.

Общи условия

Активация на акаунт