Отговори
# 375
....Отреагирах на забележката ти, че не говорим по същество. ...
Такава забележка не съм отправяла.
Видно е, че в един нормален разговор, някои не разбират какво говори другия, какво остава да се занимават с наредби.

Нима ?
Хепи мама, за това говорим, при все че всички сме били доста над посочените в наредбата седмици е имало различна реакция на лекарите  Peace
И това няма нищо общо с наредбата.

Тези примери какво общо имат с темата?

# 376
  • Ямбол
Някъде да съм написала, че не говорите по същество?
Първия път питах какво общо имат с темата вашите раждания, защото имах друг въпрос и този ми беше важен, но другата се направи на важна и не ми отговори.
После ви казах, че разликите в реакциите на лекарите не се дължат на наредбата и това го казах с думите, че няма общо с наредбата, т.е. даже и да бяхте под нормата, пак е възможно да има различни реакции на лекарите.
И в двата случая не съм отправяла забележка, че не говорите по същество.

# 377
Лиляна, според мен темата не всява страх и не стресира бременните. Поне аз не се изплаших. Тези неща според мен трябва да се обсъждат, защото никой не е застрахован. Не може да си заравяме главата в пясъка и да се надяваме, че на нас няма да се случи.

П.П. До тук май никой не даде довод защо трябва да се вдигнат границите?

Определено съм съгласна с теб. Като бременна честно ви казвам хич си нямах и на представа колко много преждевременно родени деца има. Когато тръгна раждане в 28 г.с., не знаех какво да мисля и има ли шанс изобщо бебето ми да оцелее, но благодарение на това, че бях в болница с много добра неонатология, нещата се развиха добре, имаше неонатолог в родилна зала и детето беше интубирано веднага. За мен спора в тази тема започна да става безсмислен, нещата са ясни - в болници, където има неонатология, специалисти, техника и скъпоструващи лекарства на разположение, бебетата с екстремно ниско тегло имат добри шансове за оцеляване  с минимум увреждания. Там неонатолозите се борят за живота на всяко дете, дават шанс наистина на всяко дете след 24г.с. примерно, не съм чувала за по-малко, последно като ходих имаха дете, родено 650г, сигурна съм, че въпреки тоя безумен стандарт, те ще реанимират и родени преди 26г.с. и обсъжданите 800г.
В малките болници без неонатология тези неща няма как да се случат, каквито и стандарти да има, как да спасят малко бебе като нямат елементарни технически възможности? Ако се случи преждевременно раждане в такава болница, бебето се транспортира в болница с неонатология, а в общия случай времето, в което мозъка е останал без кислород е фатално.
Мисълта ми е, че не тази наредба определя кое бебе ще се спаси и кое не, а какво ще се случи с телцето му в случай на смърт преди 72 часа, много е болезнена тая тема, за мен родителите трябва да имат право да се сбогуват с чаканата си рожба.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2014, 08:13 от *Mariana*

# 378
  • София
да, първо трябва да е живял три дни и чак тогава го пишат раждане. ако не е - сори!
За пръв път чувам, че при всяко преждевременно раждане (дето докато не се роди бебето не знаеш  дали е раждане) има неонатолог. То няма толкова неонатолози в българия сигурно.

Радвай се, че не ти се е наложило да знаеш. Confused

Ами как да ти кажа. Април месец родих в Майчин дом в 30 г.с, като бях приета предната вечер за задържане с почти изтекли околоплодни води. На сутринта решиха, че ще го вадят и започнаха денят с моето секцио. Имаше си запис на тонове, бебето с беше ок, въпреки това в родилна зала нямаше неонатолог. Дойде малко след като извадих бебето. Така че определено никой не седи да чака на място, въпреки че се знаеше, че ще има секцио и ще се вади недоносено бебе.

Ох, сега чак видях, че съм допуснала грешка. Явно вече изкуквам здраво! На преждевременно, ако има, разбира се, че ще има неонатолог, а аз съм имала предвид нормално раждане. Постът ми горе е беезсмислен заради тази грешка. Извинявам се!

# 379
Мариана, за различните болници е така. За съжаление, каквото и да си говорим, положението в малките болници е много зле. Не всички лекари ръководят действията си спрямо разни наредби, но има и такива, които ще се възползват от дадените им възможности. Ако при стария вариант се роди бебе 500гр и го сложат във фризера, така утре и с бебе 700гр ще направят. Защото еди кой си доктор е преценил, че няма шанс да оцелее и няма смисъл да го транспортират до болница с Неонатология.

# 380
  • Ямбол
Откъде разбра, че бебето във фризера е било 500 гр?

# 381
Откъде разбра, че бебето във фризера е било 500 гр?

Тя не говори за конкретно бебе, нито за конкретен фризер. Ако ще висиш тук без да имаш идея за какво се говори, поне се опитвай да следиш разговора.

# 382
Jp, не разбра ли, че на нея няма смисъл да се дават пояснения. Тя просто се чуди с какво да се заяжда и всяко нещо трябва да се обяснява като на дете в детска градина.

# 383
проблемите при раждането на недоносени деца не идват от медицинските стандарти, най-малко пък от тази наредба.
тези проблеми са в липсата на техника, на специалисти, на финансиране.
това, което шокира хората са абсурдите, с които се сблъскват в действителност, когато се стигне до преждевременно раждане. а сред тези абсурди са губенето на ценно време в изчакване на специалист/ линейка, поставяне на бебетата в остарели кувьози или транспортни кувьози, които са разхерметизирани и облепени с тиксо от персонала, липса на скъпоструващи лекарства, които трябва да се поставят незабавно, претовареност на специалистите, като един лекар се грижи за 20-30 деца в отделението (физически невъзможно е да обърне подобаващо внимание на всяко детенце)......
срещу тези проблеми според мен трябва да са насочени усилията на държавата и обществото. иначе каквито и красиви думички да са изписани в една наредба, ако няма никакви условия за прилагането ѝ, то няма особен смисъл да се губи време в обсъждането ѝ.

# 384
Точно така е, sylviana. Peace

# 385
Аз не разбирам логиката да се противопоставят едни проблеми на други. Дайде да отменим всички стандарти и наредби, дефиниращи медицинската помощ у нас, докато не си купим достатъчно апаратура?

Как това ще помогне?

И как едни разумни и добре написани стандарти ще попречат да има апаратура и специалисти?

За абсолютно всеки проблем може да се твърди, че има по-важен от него. И какво? Да не го решаваме ли?

# 386
А как наредбата ще ти осигури специалист и апаратура във всяка болница?

Като няма, ще извикат, документално, за да чисти пред одиторите.
Само, че реална полза няма да има.

# 387
А как наредбата ще ти осигури специалист и апаратура във всяка болница?

Това ли е целта на тази наредба, че да питаш как ще го направи?

Тя трябва да е съобразена с възможностите, разбира се. Което значи, да има наличие на статистика най-малко доколко системата ни се справя с най-малките бебета. Не знам дали такава има? Примерно - какъв процент оцеляват в диапазона 24-26 г.с. Ако са твърде малко или никакви - ок, не можем да се справим явно. Но ако са половината? Каква е логиката да се мести границата? Явно наличната апаратура и специалисти се справят.

А за приоритетите по отношение на проблемите - за мен най-важна е превенцията на преждевременните раждания. Тя е и по-евтина и по-рядко изисква скъпи медикаменти или апаратура - а спестява толкова проблеми и разходи. Например, има смисъл рисковите бременности да се следят по друга схема, а не на всички да се полагат по два ехографски прегледа и мерене на корема.

Но не мисля да настоявам, че докато не се подобри ефикасността на превенцията, нишо друго няма смисъл да се прави.

ПС Между другото, аз имам поне две познати, майки на преждевременно родени деца с увреждания, при които и апаратура е имало, и специалисти. Просто не са реагирали адекватно на ситуацията. Едното дете, примерно, е било оставено без наблюдение над 8 часа и когато са видели, че има дихателна недостатъчност, това вече е било синьо и едва живо. За което на майката са ѝ крещели защо е родила толкоз рано и си е убила детето.

# 388
jp, работила съм в здравеопазването и мога да те уверя, че медицинските стандарти не се спазват на 100% и това няма как да се хване при нито един одит, освен ако одиторът не виси на главата на хирурга, докато той оперира. документите във връзка със стандарта се оформят преди и след това, ако нещо не излиза по стандарт, просто се записва нужната информация в документите, макар и да не отговаря на истината.
не се спазват не от злонамереност, а защото лекарите реагират на място, според конкретното състояние на пациента. няма как един алгоритъм, дефиниран според статистиката и общия случай, да се приложи на 100% в конкретния случай.
лекарите имат нужда от добри условия за работа и това е най-належащият проблем в момента. считам за хабене на излишна енергия и време да се оплюва наредба, за която няма условия да се прилага. т.е. за да стигнем до наредбата, първо трябва да бъдат създадени условия за прилагането ѝ. иначе все едно да започнеш да строиш къща от покрива.

# 389
jp, работила съм в здравеопазването и мога да те уверя, че медицинските стандарти не се спазват на 100%...

Ами дай да подемем кампания да се премахнат всички медицински стандарти тогава? Служат ли за нещо въобще?

Както казах - докато не решим всички други проблеми на здравеопазването, премахваме всички задължения, правилници, наредби и стандарти. Какъв е смисълът някой да ги мисли, публикува, обжалва и контролира?

Общи условия

Активация на акаунт