Отговори
# 345
Да в 20 седмица не е раждане, но и в 25 не е, щом не отговаря на дадени критерии, пък на кой му пука, че се е родило живо..

# 346
Разбира се, че бебе след 4-ти месец ще се роди живо, плодът така или иначе си има сърдечен ритъм. Но е нежизнеспособно, поради екстремна незрялост на органите! Въпросът е, да се полагат ли усилия да оцелее, на всяка цена, въпреки че ще бъде с много увреждания? Предполагам, че 26 седмица и 800 грама е най-ниското тегло, при което вече шансовете за отглеждане на здраво бебе се повишават статистически и затова са приели такава граница.

# 347
И как ще се води родено и е било живо, ако почине на втория ден?

# 348
  • Ямбол
И как ще се води родено и е било живо, ако почине на втория ден?
Няма да се води родено. Ще се води аборт, ако е било под параметрите в наредбата.

# 349
Лиляна, ясно ми е това. Въпросът ми беше риторичен към това, трябваше да уточня:

Разбира се, че бебе след 4-ти месец ще се роди живо, плодът така или иначе си има сърдечен ритъм.

# 350
  • Ямбол
Лиляна, ясно ми е това. Въпросът ми беше риторичен към това, трябваше да уточня:

Разбира се, че бебе след 4-ти месец ще се роди живо, плодът така или иначе си има сърдечен ритъм.
Въпросът ти беше "как ще се води"? В часовете, в които то е живо, се води живо, след това вече се записва различно. Ако някъде се води история или се описват подробности, то за тези часове, ще се говори като за живо дете.

# 351
Лиляна, не чети избирателно! Въпросът ми беше как ще се води родено, при положение, че не отговаря на критериите за възраст, тегло и определени часове живот! 

# 352
Как ще се води не е ясно.
След 72ч. ще се разбере.

Само, че ако е в болница с Неонатология, ще му окажат помощ и грижи. В разумни граници, не в 20 седмица, обаче!
Сигурна съм. Peace
За пътеките - има начин.

# 353
Само, че ако е в болница с Неонатология, ще му окажат помощ и грижи. В разумни граници, не в 20 седмица, обаче!
Сигурна съм. Peace
За пътеките - има начин.

Аз не знам за какво ги пишат въобще тия наредби, при положение, че ти гарантираш лично за всичките десетки болници и стотици лекари. Чиста загуба на време. И защо са ѝ на здравната каса въобще тия контрольори и одитори, като за всяко заобикаляне на правилата си има начин.

# 354
да, първо трябва да е живял три дни и чак тогава го пишат раждане. ако не е - сори!
За пръв път чувам, че при всяко преждевременно раждане (дето докато не се роди бебето не знаеш  дали е раждане) има неонатолог. То няма толкова неонатолози в българия сигурно.

Радвай се, че не ти се е наложило да знаеш. Confused

Ами как да ти кажа. Април месец родих в Майчин дом в 30 г.с, като бях приета предната вечер за задържане с почти изтекли околоплодни води. На сутринта решиха, че ще го вадят и започнаха денят с моето секцио. Имаше си запис на тонове, бебето с беше ок, въпреки това в родилна зала нямаше неонатолог. Дойде малко след като извадих бебето. Така че определено никой не седи да чака на място, въпреки че се знаеше, че ще има секцио и ще се вади недоносено бебе.

# 355
.... Въпросът ми беше как ще се води родено, при положение, че не отговаря на критериите за възраст, тегло и определени часове живот!  

Няма да се води родено, а абортен плод, според наредбата.

Независимо,че сърцето му може да бие няколко часа, то не може да поеме дъх, защото няма с какво - дробовете не функционират. Честно казано не мога дори малко да си представя мъките и агонията на едно такова мъниче, което очевидно няма шанс за живот, нищо че сърчицето му бие - бебето в този етап извън утробата е нежизнеспособно, така или иначе. Дилемата е и медицинска, и морална: да оцелее увредено или...да го оставят да си отиде спокойно.

Използвах думата "родено", защото след 4-ти месец изхвърлянето на плода преминава почти като раждане, а не е точно кюретиране както при обикновен аборт.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2014, 20:27 от viva_nova

# 356
Bellisima82, моят случай беше аналогичен - обаче неонатолог чакаше в залата и веднага поеха бебето.

Но аз бях намерила познати и се бях свързала с две лекарки от Неонатологията, бях и говорила още преди секциото с едната от тях за шансовете на бебето и т.н. Може и връзките да имаха значение, не знам. Аз понеже нямам чак такава безрезервна вяра в системата, се опитвам да влияя.

В същия ден в друга голяма АГ болница в София моя позната роди преждевременно по един безобразен начин (нямащ общо с никакви стандарти и дори чисто човешко поведение) и детето е с увреждания.

# 357
Е, аз нямах идея какво се случва, а и нямаше как да реагирам в 02.00 часа, след като от Щерев нме изтитаха да си търся болница, в която да раждам. До 48 -ия час дори не знаех какво се случва с детето. Чак след като намерихме връзки разбрах какво е състоянието му, защото преди това ми беше отговорено " Какво искаш да знаеш ? Не виждаш ли, че ако му извадя тръбите ще умре" ...

# 358
  • Ямбол
Тези примери какво общо имат с темата?

# 359
Тези примери какво общо имат с темата?

После ще ти обясним.

Общи условия

Активация на акаунт