Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчинство при осиновяване

 • 100 584
 • 261
 •   1
Отговори
# 225
 • Мнения: 250
Да не посещава детска градина  и да не е записано в детска градина са съвсем различни неща. Интересно ми е жената питала ли е в НОИ за нейния казус и какво са й отговорили. Реално дори и детето да е записано на детска градина, достатъчно е само да не я посещава, за да се получава майчинство. Когато излезе промяната в закона и всички получиха тази една година, аз даже за себе си питах дали мога да си ползвам разликата, която имах до 365 дни, въпреки, че бяха минали три години от осиновяването. В НОИ точно така ми отговориха, че може, но детето със сигурност в детската градина трябва да го водят, че не е присъствало в този период.

# 226
 • Мнения: X
cveti_75, толкова приказки изприказваха от НОИ тогава, че... Добре, че не им вярвах до последно. Не бяха наясно изобщо доста време.
Само да ти кажа, защото и аз бях в групата на "завареното положение".
Когато осиновихме нашият син, той беше на 8 месеца и половина. Получавах за него високоплатеното майчинство (извинявам се за непрофесионалния термин, но аз лично ги бъркам кое как се нарича, а съм останала с впечатление, че и с други е така) до момента, в който навърши 1 година (малко над 3 месеца), защото тогава не беше в сила новото положение. После започнах да получавам 340 за кратко (под месец), а от 01.01.2018г. - 380 лв (малко над 6 месеца). Когато на 01.07.02018. новите условия влязоха в сила, започнаха отново да ми плащат високоплатеното майчинство, НО до изтичане на 365 дни от осиновяването, т.е. около 2 месеца. При това базата за изплащане беше различна от тази на първоначалното майчинство и "новото" беше по-ниско.
Ако бяхме осиновили преди 01.07. 2017г., нямаше да вземем нищо по новите условия. Плащаха "заварено положение", а не "със задна дата".
Да не са луди да платят на всички, които не са получавали 365 дни майчинство целия остатък...

Така че от НОИ ти е отговорил някой доста некомпетентен служител.

Колкото до другото. Различно е детето да е прието и да е записано. След като е записано, има срокове, в които трябва да започне да посещава. След тях или губи мястото си, или се води в групата. Дали реално посещава или стои вкъщи при мама/баба, няма никакво значение. То отсъства по медицински или по семейни причини. Това няма как да води до възстановяване на майчинството.
 

# 227
 • Мнения: 322
..............
Ако бяхме осиновили преди 01.07. 2017г., нямаше да вземем нищо по новите условия. Плащаха "заварено положение", а не "със задна дата".
Да не са луди да платят на всички, които не са получавали 365 дни майчинство целия остатък...
.........................

Имаше възможност да се изплаща, ако се използва и за тези със задна дата, но при определени условия. Всичко подробно беше разписано в допълнителните разпоредби към промените. Понеже касаеше и мен (имах около половин месец оставащи не използвани до 365 дни), съм го обсъждала с адвокат. За да ги ползвам обаче трябваше да си отпиша детето от градина, което не беше опция за мен, да го направя само за 15 дни.
Промяната на закона се случи благодарение на решението на КЗД, заради подадени жалби за дискриминация. Аз подадох първата жалба и бях "подстрекател" на другите 3 жалби, вкл. на жалбата от името на БАОО. Адвоката, за който споменах по-горе е и адвоката, който ни води личните дела и това от БАОО, за това съм и толкова сигурна в написаното за "задната дата".
В момента се борим за промяна и за по-големите деца, заедно с една майка, която е осиновила детето си на 7 г. и подаде жалба в КЗД (единствената жалба за осиновяване на дете над 5 години). Тук комисията отново се произнесе, че има дискриминация, но от Административния съд върнаха делото с предтекста, че нещо си там не било както трябва. Разбира се това е само причина да забавят още нещата.

Ние осиновихме края на 2014 г.

# 228
 • Мнения: X
geni_stil, осиновили сте 2014-та и сте използвали събрано по-малко от 365 дни отпуск, без значение високоплатен или на 340 лв., така ли? Върнали сте се на работа преди изтичане на 365-те дни?
Защото аз си бях у дома. Просто започнах да взимам ниското майчинство след първия РД на детето, а после ми плащаха отново високото от 01.07. до изтичане на 365 дни от осиновяването. И после пак ниското след навършване на една година от осиновяването, до втория РД на детето.
Приемам, че са плащали разлики със задна дата, ако те са били неизползвани въобще, а не са плащали разликата между 380 и високото майчинство? Дали правилно съм разбрала?
Казуси много, ситуации - разни.

Дори и така да е, това е заварено положение, а не настояща ситуация.
Цялата дискусия тръгна от питане дали може да си прекратим майчинството и после да го доизползваме когато ни се прииска. Определено смятам, че това, на този етап, е невъзможно. Вече няма заварено положение и всички осиновявания са свързани с обезщетения по новите правила, а именно: високоплатено майчинство за първите 365 дни след предаване на детето и евентуално 380 лв, до навършване на 2 годинки на детето, ако втората дата е след първата.
Другия "спор" е по отношение записано/присъстващо дете. Както казах, неприсъстващо дете не значи възстановяване на майчинството. Отписано дете е друго. Но пак не може да се очаква да ползваме 8 месеца тази година, а останалите 4 - когато ни е удобно, даже и да отпишем детето. Това не е платен отпуск, който ползваме по усмотрение. Даже и той трудно се ползва точно тогава, когато на нас ни се ще, за жалост.

Надявам се, ще се съгласите с моите доводи.

# 229
 • Мнения: 322
geni_stil, осиновили сте 2014-та и сте използвали събрано по-малко от 365 дни отпуск, без значение високоплатен или на 340 лв., така ли?
Да, точно така. Осиновихме октомври 2014 и имах право на "високо платено" майчинство точно за 10 дни, тъй като след тях детето ни навърши 1 година и започнах да получавам 340 лв. на месец. От един момент нататък ни стана доста трудно финансово, но реорганизирахме месечните си разходи, за да мога максимално дълго да си остана с детето в къщи. Тези финансово трудни месеци ми дадоха мотив да търся начин за промяна на закона.
Септември 2015, което всъщност е месец и половина, а не 15 дни преди да мине 1 година от осиновяването го пуснахме на ясла и се върнах на работа.
След промяната на закона, реално имах възможност да се върна в къщи на високо платено майчинство за този месец и половина, който не бях използвала, но не и да ми изплатят разликата между високото и ниското майчинство за времето, през което съм си била в къщи. Освен това, трябваше да си отпиша детето от градина. 

Съгласна съм с теб по отношение на разсрочване на майчинството, за което питаше жената по-горе, тъй като тя осиновява след промяната и не попада в нито една от графите "заварено положение" или "в положение на доказана дискриминация". В този дух е и отговора ми на въпроса ѝ.

# 230
 • Мнения: X
Е, значи правилно. Плащали са до 365 дни, само ако част от тях не е използвана изобщо, при това ако детето не посещава детско заведение. Ама не да не ходи, а да не е в списъчния състав, което е различно от казаното по-нагоре. При това - само на хора осиновили преди влизане в сила на промените и отговарящи на горните изисквания.
Предполагам, че може да прекрати след осмия месец и примерно след два месеца да се върне отново в майчинство, но пак ще получава само до края на 365-дневния период, а не още четири месеца. Няма как осиновител/ка да получава високоплатено майчинство след изтичане на този период и няма как да взима 380 лв. след втория РД на детето, независимо какви прекъсвания е правила.
Много е важно да стане ясна и връзката между получаването на тези пари и статуса на детето в детско заведение.

# 231
 • Мнения: 6
Здравейте, изчетох темата и не разбрах, каква служба се намира на ул. Кракра 2А /София/, тъй като ще трябва да извадя удост. за раждане спешно?

# 232
 • Аз ще се вмъкна в теб, ще разбъркам в теб, ще разхвърлям душата ти аз, ще се влея във теб, ще кипя във теб, ще взривя покоя ти!
 • Мнения: 2 625
Здравейте, изчетох темата и не разбрах, каква служба се намира на ул. Кракра 2А /София/, тъй като ще трябва да извадя удост. за раждане спешно?
В единият вход на адреса е мястото, където подавате заявление за сключване на граждански брак.
На вторият етаж се носи оригинал на съдебното решение, с който Ви се издава Удостоверението за раждане. Отивате в понеделник и в четвъртък-петък е в ЕСГРАОН, по постоянният Ви адрес.

# 233
 • Мнения: X
Само информативно...
Без да ходя да давам каквото и да било, и двата пъти актовете за раждане на децата бяха издадени на шестия ден от влизане в сила на съдебното решение. При първото дете, това бе третият, а при второто - четвъртият работен ден, ако не броим този, в който си получихме документите и си взехме детето. Всичко става по служебен път. Като гледам, и с носене лично на документите, сроковете не са по-кратки.

# 234
 • Мнения: 326
Нещо не съм много сигурна, че съм наясно със закона за майчинството при осиновяване. Днес на срещата в РДСП ми казаха, че ще получавам 90% от заплатата си само до навършване на 1 годинка на детето и някакво обезщетение за месеците преди това. То сега е на 8м. Докато мине делото, ще стане на 9.
Някой има ли опреснена информация как стоят нещата?
По-напред четох, че тези 90% се полагат за 1 година, считано от деня на осиновяването. А според това, което разбрах днес, или да не съм разбрала правилно...

# 235
 • Мнения: 138
Майчинство 90% от заплатата се взема една година или до навършване на 5години на детето.Във въшия случей ще вземате една пълна година и след това помощ до навършване на 2г. на детето.Тези социални за вземат да влязат в час.

# 236
 • Мнения: 326
Благодаря ти много Галиан. Simple Smile

# 237
 • Мнения: 322
...........
По-напред четох, че тези 90% се полагат за 1 година, считано от деня на осиновяването. А според това, което разбрах днес, или да не съм разбрала правилно...

Правилно сте прочели, а дали сте разбрали правилно обясненията на социалната или тя не е била наясно, е друг въпрос.
Щом сега детето Ви е на 8-9 месеца, то имате право на майчинство 90 % от заплатата Ви за период от 1 година от датата на осиновяване. След като изтече тази година, ако детето Ви все още не е навършило 2 години, докато се случи и сте по майчинство ще получавате минималното майчинство. Всичко това е разписано в Кодекса на труда и и други подзаконови наредби. Бях споделила пост с подробно описание кои са документите, които се попълват, но не се сещам точно в коя тема беше. Може да е в "Шеста тема на чакащите", но не съм напълно сигурна. Може да потърсите, като проследите постовете ми.

# 238
 • Мнения: 151
Здравейте,в момента аз съм в майчинство.Нашето дете беше на самото дело на 9м.и 3 дена.От датата на делото т.е.ние същият ден взехме детето сте в майчинство една година.И тези 90 процента се формират от дохода ви 24 месеца назад.Изчисляват се на ден.Т.е.дори да ви се получи по малко от минималната заплата няма как да не ви я дадат нея.Моята база падна доста защото на сегашната ми работа имах към момента на осиновяването 18 месеца,а предните 6 бях на борсата преди това.365 дена имате от датата на делото или от вземането на детето вкъщи понякога се разминават с 7 дена.След това се подава приложение 7 с разликата до двете годинки на детето и ще взимате 380 лв.Моите работодатели им беше първи случай затова аз също като вас всичко си бях проучила.Успех и много се радвам.Бъдете здрави.

# 239
 • Мнения: 928
И да допълня - ако се върнете на работа преди изтичане на 365-те дни от влизане на решението в сила (например детето в прието на ясла и тръгне), то до края на 365-те дни получавате 50% от сумата месечно, а след това 50% от 380 лв до навършване на 2 годинки на детето.

Общи условия

Активация на акаунт