Добре дошли в родени, АВГУСТовски бебета 2014!

• 38 835
  • 756
  •   1
Отговори
# 435
  • София
ижинка, гледах аз в продавалник тази и още някаква bright star. Искам да са двете еднакви, та ще търся повече. Притеснява ме да не скърцат тези, които са 2ра употреба. Я кажи, тази издава ли някакъв шум при люлеенето?
Чува се звук от механичното движение на люлката напред-назад - ритмичен звук от рода на тик-так, малко като от стенен часовник. Вече месец почти я ползваме - не се е разскърцала още (за щастие) - изглежда стабилна и здрава.

Я препоръчайте кърпички. Ползвала съм за сега белите на Памперс и на Пуфис.
...
Другата  ми чуденка е дали да пробвам да му спра Еспумизана, че той няма много силни колики - следобед едно половин часово реване и вече някакви напъваници и нервничене сутрин,  а аз давам на всяко хранене и не знам дали има разлика с тях. Да не би пък много да го тъпча излишно с капки....не знам могат ли да навредят пък  newsm78какво мислите.
...
Кърички ползвах какви ли не за този един месец и в крайна сметка най-доволна съм от зелените Baby Fresh на Памперс - те имат и едни оранжеви Naturally Clean - почти нямат миризма и тази, която имат не ми е приятна. Преди два дни взех и Pure and fresh сините на Нивеа - добре почистват и миришат приятно.
Astined, а бебо има ли запек от Еспуизана? На мен медицинско лице ми препоръча да не го давам, защото запичал Thinking

# 436
Според мен също има връзка бремеността със състоянието но бебчо освен коликите разбира се-то сигуррно има и случаи когато по цял ден имат колики но и спокойствието на майката докато е бременна е важно.За съжеление не винаги се получава-не по наша вина разбира се
Аз си поставих за цел да съм пълно перде и малката ми е спокойна-е като изключим че през деня почти не спи , за сметка на това вечер спи-но то и аз не лягах през деня , и вечер заспивах към 12 и си поспивах до 9 сега ако щете ми вярвайте и тя е така Grinning Grinning Grinning

# 437
От доста време вкъщи ползвамв мокрите кърпички на Лидл, сега и за бебо пак тях взимам - доволна съм.
krasss_ Честито и на теб!
Очаквам да се похвалят още няколко мами поне.

Monikqe Коко се роди 4500, но свали до 4100 и се чудя от кое тегло да броя наддаванетто за първия месец. Иначе го изписаха 4340, ама това му беше 10-тия ден, та не върви и от това да смятам. Сутринта го мерих и излезе 5кг. - вече се обърках много, ама май добре наддава. Чудех се ако е вярно, че бебетата удвояват рожденото си теггло на 6 м. и го утрояват на година, аз да очаквам ли той да стане съответно 9кг. и 13.5кг.?

Astined ДМ има в бизнеспарка, не че ти е близо, ама е в Младост.

kremolin Аз вярвам, че има значение периода на бременността, но ми е малко рано да определя какъв е бебо. Поне месец и половина - два трябва да минат за да го преценя. За момента още гледам на него като на новоредено и съм в очакване да почне да се разкрива какъв е Simple Smile
Исках и още да пиша, но сменяме позата / младежа похапва в момента/ и с другата ръка няма да ми е удобно. После пак.Simple Smile

# 438
  • София, св. Троица
Въпрос към ЛЛЛ:

Занимавам се с глупости нощем, докато кърмя - за да не заспя седнала и да не изтърва бебето, а и за да имам представа дали се е нахранила или просто е задремала, броя глътки.  bowuu Само нощем тишината ми го позволява. Допреди седмица средно по 120-140 глътки на ядене - това за яденето към 4-5 сутринта и следващото след 2-3 часа. Но в един момент, 2 вечери подред гълташе по 180-200 пъти, не ме питайте после докато се уригне и заспи, колко верме минаваше - явно тежко й ставаше. Но от 2 нощи насам, едва гълта по 100 пъти, побутвам по бузката, крачето, навсякъде, където работи за събуждане, но не, сънят й е бетон, не иска повече. Не се буди по на често. Та, като се абстрахирате от начина ми на добиване на информация, това нормално ли е? Някакъв изход от нощното хранене ли, период ли?

П.П. Не възнамервам да цедя нощем. Ако ще, да се буди по на често, но аз едва спя по 6-7 часа на денонощия, остава и да губя часове в цедене по тъмно.

Здравей Coming 2 life,
Ако бебето ти се чувства добре, расте и наддава, ти се чувстваш добре и гърдите са ти спокойни, не би следвало да ма причина да се изцеждаш нощем.  Hug Peace

Понякога бебетата (след 6-тата седмица) могат да откажат да сучат нощем, след това може пак да искат да сучат нощем. В първите месеци, те се развиват много бързо и е естествено с това да се променят и хранителните им навици.  Peace

По отношение на метода ти на добиване на информация - трудно може да се предположи, какво количество е една бебешка глътка. Понякога бебето прави големи глътки, а друг път глътките може да са малки. Понякога се чуват ясно, а друг път не. Всички майки искаме да сме спокойни, че бебетата ни приемат достатъчно количество кърма и за това някои майки наистина прибягват до броене на глътки. Този метод, обаче не е особено ефективен и достоверен. Кърмените бебета обичайно се хранят както възрастните – понякога може да са наистина гладни и да сучат дълго и много ефективно да изсучат едната или и двете гърди, друг път може да искат само да си утолят жаждата или пък да потърсят утеха и просто малко да посучат, така като ние понякога просто пием чай или кафе, взимаме си бонбон, а след това обядваме.

Много майки са открили, че ако следват потребностите на бебето и предлагат кърмене, тогава, когато то пожелае(след първите 6 седмици, когато кърменето се е установило и бебето наддава добре) и толкова дълго, колкото му е необходимо, за да се нахрани, обикновено е по-лесно, от следенето на милилитри и точен график, съответно. Може би ще си по-спокойна относно количеството кърма, като следиш броя на напишканите и наакани пелени – щом нещо излиза, значи преди това е влязло, а именно едно изключително кърмено бебе през първите 6 седмици обикновено има около 5-6 напишкани пелени(ориентир са 1-2 супени лъжици вода в пелената) и от около 3-4 наакани пелени( след 6-тата седмица някои бебета разреждат изхожданята си)

Би могла да опиташ да се кърмите легнали на легло. Така и ти ще си подремваш докато си храниш бебето. Има само няколко правила за безопасен сън с бебето:
-  да не се употребяват упойващи медикаменти
-   да не се употребява алкохол
-   родителя, който спи с детето да не пуши
-   матрака да е твърд и да няма големи пухени възглавници или завивки, които да затрупат бебето
-   когато бебето суче да е обърнато към теб, а когато спи да е по гръб
-   да се спи на легло, не на диван, стол или друго
В тази връзка, съвсем на скоро излезе най-новата книга посветена на безопасния сън с бебето Sweet Sleep: Overnight and Naptime Strategies for the Breastfeeding Family By  La Leche League International

bouquet

# 439
Здравейте,
Бихте ли ми казали как почиствате пъпчето след като падне пъпния остатък?

# 440
ymemansi, гледа се най-ниското измерено тегло и деня, в който е било то и от него смяташ колко е качил. Може да вземеш и теглото от изписването, но разбира се смяташ от съответния ден  Peace

Момичета, хвърляйте и по едно око и на отговорите на ЛЛЛ, примерно по въпроса с акането те пишат почти във всеки техен пост, че след 6тата седмица може да се разредят изхожданията  Wink

# 441
Здравейте мамита.

Да се похваля и аз .... на 07.09 в 2.30 се роди малката ни Никол - 2950 кг. , 49 см . нормално раждане без никакви упойки , за което и аз не мога  да повярвам. Вси4ко мина леко и сравнително бързо . Сега сме  си вкъщи и се гледкаме Simple Smile само дето карменето е тежи4ко докато свикнем , имах рагади , адски болки и буци.....дано нещата се уталожат .

Желая весели и послушни бебета  Hug

# 442
  • Пловдив/София
Скрит текст:
Малко въпроси към ЛЛЛ, че ме е страх да не разваля нещата с кърменето..

И преди съм писала, но да напомня, че бебо е на 3 седмици и половина и от самото начало е почти изцяло на коластра и после на кърма (само първите 2 нощи му даваха АМ в болницата). Обаче напоследък започна много да реве вечер и да иска да суче още и още. Давах му по няколко пъти, например вчера е сукал 3 пъти по 40 мин в итнервала от 7 до 10 вечерта. И пак рев и смучене на юмруците. При което реших, че не му стига кърмата и 2-3 вечери му давам добавка АМ, изпива към 30-40 милилитра и малко след това заспива (пак с друсане и гушнат). Може и да са колики, а не глад, но е факт, че АМ го успокоява (понякога и на гърда заспива, но после се буди). Четох обаче, че това е порочна практика и може да доведе до по-малко кърма и ми се иска да има друг начин. Кажете обаче какъв, след като редувах двете гърди на едно хранене, той порева, дадох пак първата, пак ревам дадох втората..в общи линии правех, каквото съм чела, но според мен просто вечер имам по-малко кърма, а той е по-гладничък. Другото, което ме притеснява е наддаването. Откакто ни изписаха на 21.08 е наддал около 400 грама- за 2.5 седмици. Общо за месеца като гледам ще му се съберат максимум 600 грама. Това не е ли адски малко, чета за другите бебоци, че наддават по килограм и отгоре? А моят е много лаком, не е до дете, според мен е до количество кърма. Той винаги е готов да суче, да хапне АМ„ дори вода когато съм пробвала. Иначе по принцип не му давам нищо (сокове или чай), само глътки вода за плакнене след кърмене и то рядко. В началото се кърмехме на режим (в болницата и първите дни у нас), сега сме по-скоро на поискване, освен ако не сме навън- тогава може да се случи да го оставя да пореве гладен 20-30 мин, докато се приберем. И последен въпрос- нормално ли е, че едната ми гърда сълзи, т.е. пуска капки мляко и ми мокри дрехите на всеки 2-3 часа, ако не съм го сложила? А другата нито капка. Същевременно тази, която пуска, ме боли при засукване около минутка всеки път, а другата почти не. В такъв случай мога ли всеки път да започвам със сълзящата гърда, защото ми е кофти ако е на другата тази да капе и да губим от ценната течност (а с цеденето нещо не сме добре, последните пъти много малко изцедих и ми беше неприятно, предпочитам бебе-помпичката). Много мерси за всичко, дано въпросите ми са били ясни!
ПП Забравих да кажа, че всяко хранене ни е поне 30 минути, понякога и до час (нощните по 30 и понякога заспива на първа гърда и не го будя, дневните по 40-50 мин и му давам и двете гърди). Не го ограничавам, освен понякога след 30та мин да сменя гърдата, дори да не е готов да пусне. Правилно ли е или да му давам по-кратко да суче (и по-често евентуално?)

Здравей Пипи2013,
Чудесно е, че се стараеш да откликнеш на потребностите на бебето си и се стараеш да кърмиш на поискване. Peace Притесняваш се, че бебето ти плаче вечер и иска да суче по-често от очакваното. Притесняваш се и че и кърмата вечер може да не му стига. Дали не преминава през криза на растежа? Това е период от време, през който бебето изглежда сякаш е ненаситно и иска да суче много по-често от обичайното. По този начин, то показва на майката, че е преминало в друг етап на развитие и може да му трябва повече кърма. С честото сукане, то се стреми да стимулира гърдите на майката, така че те да отговорят на нарасналите му потребности. Ето защо в такава ситуация е важно майката да предлага кърмене, винаги щом бебето покаже такава потребност. Обичайно за няколко дни или седмица, количеството на кърмата се регулира и след това кърменето се връща в по-предвидим ритъм.
Би ли споделила, малко повече за това каква организация на кърмене имате? Колко кърмения имате за денонощие?Колко пъти се случва дохранването за денонощие и по колко милилитра? Как разбираш, че бебето ти суче ефективно? Какво се случва по време на едно кърмене? Споделяш, че кърменето продължава по около 30-40 минути, макар и да не е необичайно за много бебета, все пак е добре да се обърне внимание на това дали бебето суче добре и ефективно през това време. Компресията на гърда, обикновено помага. Как се получава тя при вас? Дали бебето употребява залъгалка?

По отношение на наддаването, тази статия може би ще интересна за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19325

Няма данни даването на вода, т. нар. изплакване на устата на бебето да предотвратява появата на млечница, както и обратното – не даването да предизвиква гъбична инфекция. Много майки не са давали вода под каквато и да е форма на новородените си бебета(какъвто всъщност е и съвета на СЗО относно изключителното кърмене) и не са имали проблем, за разлика, от други, които пък стриктно са давали. От друга страна давайки дори и малки количества вода, може да се намали общия прием на млякото за денонощие. Дори при 5 мл вода, ако има 8 или 10 хранения това са около 40-50 мл по-малко прието мляко.

Естествено е за много майки, в първите седмици след раждането, а понякога месеци, от гърдите спонтанно да потича кърма. Това може да се случва  и докато бебето суче  се дължи на действието на хормоните, особено ако в този момент бебето паче. Когато една кърмеща майка чуе плачещо бебе, всяка клетка на нейното тяло знае, че има гладно бебе и то трябва да бъде нахранено. Добра идея може да е гърдите да се редуват. Ако всеки път започваш кърменето от една и съща гърда, това би могло да доведе до там, че едната гърда(тази от която бебето започва първо да суче) е по-стимулирана и по-производителна от другата. Повечето майки предпочитат двете им гърди да са горе-долу еднакво производителни.

Виждам, че си от София и за това ще си позволя да те поканя, както и другите момичета от София, на някои от следващите събития на Ла Лече Лига. На място би могла да зададеш и още въпроси, както и да обсъдиш с консултантите ни по кърмене начина, по който бебето суче. Всички събития на Ла Лече Лига са безплатни и всички бебета са добре дошли.

Следващите 2 събития в София са:
24 септември, сряда, 11.00 "Play Park" - мястото за забавление на цялото семейство! Bulgaria Mall, Бул. България 69, етаж 3
Ла Лече Лига среща, тема: "Подготовка за кърмене, първи дни с новото бебе"

25 септември, четвъртък, 11:00 ч., Мандала – център за цялостна трансформация, бул. Кн. Мария Луиза 58, ет. 5 (сградата с Карфур) - достъпно за детски колички
Ла Лече Лига среща , тема: „Захранване на бебето и хранене на семейството“

За повече информация можете да следите страницата ни във ФБ https://www.facebook.com/lllsf/timeline

bouquet

Здравейте и мерси за отговора, сега бързам да пиша и по новите въпроси (уви написах много дълго и загубих текста, сега накратко).
Би ли споделила, малко повече за това каква организация на кърмене имате? Колко кърмения имате за денонощие?Колко пъти се случва дохранването за денонощие и по колко милилитра? Как разбираш, че бебето ти суче ефективно? Какво се случва по време на едно кърмене? Споделяш, че кърменето продължава по около 30-40 минути, макар и да не е необичайно за много бебета, все пак е добре да се обърне внимание на това дали бебето суче добре и ефективно през това време. Компресията на гърда, обикновено помага. Как се получава тя при вас? Дали бебето употребява залъгалка?
На денонощие са около 8 кърмения, случва се и по 9-10, ако е много нервен и предложа гърда. Дохранване- опитвам минимално, понякога се мъча да минат няколко дена без нито едно, уж д ами се регулира сама кърмата, но уви не се получава и не искам да го мъча гладен и въвеждам (причините да мисля, че не му стига- наддаването и пробните кърмения, когато изкарвам 50-60, рядко 70 мл и когато плаче и дава признаци на глад). Та в такива дни по 1 или 2 дохранвания на ден около 40-50 мл.
Ефективно сукане- гледам да захапе ареолата, да не ме боли (освен в началото малко) и виждам как кожата на гърдата се движи към ареолата (трудно ми е да обясня). И следя за преглъщане. Тук има проблем- само в началото или средата има редовно гълтане и то не повече от 1-2  минути. После започва на 5-6 до 10 сукания по 1 гълтане и накрая ги разрежда до 20тина (тогава понякога го прекъсвам и давам другата гърда). Освен това след 20та минута затваря очи и го бутам, за да не заспи, заяото знам, че нищо не е изял още. Суче си и със затворени очи, но не така активно.
Компресия- опитвам, но не знам дали действа, може би виждам 1-2 преглъщания максимум.
Залъгалка- да, знам, че не бива, но понякога само това го успокоява (например в кола, когато не мога да го гушна), и вкъщи, ако дълго реве и друго не помага. Преди си смучеше пръстите и според педиатъра по-добре било биберон, по-лесно се отучвало- не знам дали е вярно.

Това, което ме притеснява, е че другите бебета след 1 месец разреждат или спират нощното хранене например, а той все така си огладнява на 2 часа. И понеже кърмата ми не се увеличава особено, ще помогне само по-често кърмене, но няма накъде по=често от това- от края на едно до начало на следващо остава час и нещо, ако намалин интервала, съвсем няма да има време да го преобуя, разходя, да хапна, да не говорим за спане. А уж за повече кърма трябва сън и хранане, а няма как да станме с толкова дълго и често кърмене и става порочен кръг...

Ще се радвам да ми кажете ако според вас АМ може да помогне, как да го давам, за да не попречи на регулацията на кърмата и да мога поне още няколко месеца да кърмя. Например след кърмене ли се дава и по колко и на всяко хранене по малко, или например само 2 пъти на ден по повечко? Или да се мъчим само на кърма с по-често сукане за компенсация ?
А последно- с памперсите сме мн добре, на всяко хранане пълни по голяма нужда, последните дни може би на всяко второ, но пак поне 5 наакани на ден и толкова напишкани.
Наддаването- роден е 3200, спадна до 3000, сега на 1 месец е 3700- 500 ли е наддал или 700- как се гледа?

# 443
Еми значи за 20 дни е качил 900 гр. - доволно ми е струва.

Sisskata да ти е жива и здрава Никол!

tn_3881 Аз продължавам със спирта, че още не е заздравял. Даже утре мисля да взема лепенка и да си го изкъпя в кофата като човек - много дълго виси на чешмата само вече.

За шоколада - споменхте го вече 2 пъти поне.Аз от както съм си у дома с бебо / че и в болницата още май/ всеки ден омитам поне по 1. Цяла бременност не погледнах нищо сладко и не съм яла никакъв шоколад, а сега само на това налитам.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2014, 18:35 от ymemansi

# 444
И аз хапвам шоколад, сутрин пия късо кафе след кърмене.
Бебо продължава да е със сополи, помпичката лесно се ползва, но не е лечение. Днес не сме излизали никъде, ще полудея така. Ако го извеждам сополив дали мога да го разболея повече? Иначе се кърмим на 1 час още, снощи пак не сме спали, изтощена съм на макс.
Иска ми се да правя упражнения и да ходя на фитнес, но  ми е рано.Нося си дрехите за бременни. Свалила съм у дома само 3 кг без диети,
Ще ходя тези дни до ДМ да видя промоциите. Акт за раждане копие нямам, имам само снимка на телефона.Ще свърши ли работа?
Не мога да науча бебо на биберон. Не мога да махна нощното ядене. Никак не се справям напоследък...
Само моето бебе ли мрази да го къпят???

# 445
Аз съм още будна и да ме пита човек какво правя пред компа, като имам кухненска работа да върша...

Ana-Sofia Снимката на телефона ще ти свърши работа!

И моето бебе не обича да се къпе, и кака му беше така... някой просто не са по тази част, поне в началото. После нещата се променят. За биби е рано още май. Бутай редовно и все някога ще я приеме. И аз пробвам понякога /безуспешно/, но и не съм много сериозна, че за сега сме ОК и така. Но за в бъдеще ще гледам да я въведа.

Нощното хранене и преди бях писала,ч е не смятам да махам изобщо. Когато той реши сам ще се откаже. Трябва ми сериозна лактация за да изхранвам голямото си момче, така че предпочитам за сега да си яде на 3 часа най-много, че иначе пък да ставам да цедя нощем ми се вижда още по-ужасно.

Каката тръгва утре на ДГ. Много се вълнувам /  и с яслата миналата година бях така/. Приготвила съм й багажа и все мисля, да не забравя нещо. Направих си аларма да не се успя.  Ох, няма цветя за госпожите.
Хайде мъжлето се събуди, отиваме да се храним .
Лека на всички.

# 446
  • Пловдив/София
Все забравям да ви питам за стриите- как са при вас?

Аз с килограмите съм добре, но стриите по корема са ужасни. И под и над пъпа имам и като се е свила кожата много си личат. Но все още са червени и май могат да се махнат. Знаете ли ефектвини методи? Ползвах Мустела и Еукерин олио, но май няма ефект Sad

Имам и на гърдите, но там не смея много да мажа, нали кърмя. А и гърдите ми още са опънати и стриите не личат много, може би като се намалят ще стане грозно и там Sad

Уж се мазах цяла бременност, ама никакъв ефект...много ми е криво как ми се развали тялото, а иначе съм слаба и се движех много, ама това не можах да го избегна...

# 447
  • Варна
Чоколина, Филип ме разби! Де го тоз сняг при вас това лято?

Не ми приказвай, въображението му работи невероятно... и все ги дрънка едни... Mr. Green Преди време ми иска нещо и аз му казвам "Кажи вълшебната думичка!", той мълчи, питам го "Знаеш ли коя е вълшебната думичка?", той - "Да.", аз - "Коя е?", на което отговори - "Крокодил" Joy.

Много нагласена тази игра, вече взех да се ядосвам - има един тон новорегистрирани профили, чиито харесвания набъбват постоянно (последният, писал след мен, за няколко часа натрупа над 80 гласа), докладвах ги в темата за въпроси към модераторите, никаква реакция... Явно наградите трябва да отидат при "свои хора". Confused Хубаво си бяха само на принципа на томболите останалите игри...  Tired  

Sisskata, честита Никол! Да ви е жива и здрава!

Шоколад ям, но гледам да е преди обяд, при това се ограничавам в количествата, и без това трябва да свалям килограми. Кафе не пия, купих си ръжи и леблебия, та пия него... като бабите... Mr. Green

elliee
, няма как да не те харесва твоето бебе, успокой се! Hug Не съм сигурна, че за обич може да се говори на този ранен етап (от тяхна страна), но химически ти й миришеш на себе си, на млякото, което му даваш, затова за нея в момента съществуваш само ти и никой друг. Peace

# 448
Честит първи учебен ден!

...за наградите с харесвания - имам приятелка може да натрупа над 2000 гласа за по-малко от час от реални приятели, затова не се засягам и не ги вземам насериозно Simple Smile И аз участвах с малката точно в този конкурс, но ми е ясно, че няма да "спечелим". Разчитам на случайността и на истински томболи - там имам късмет Simple Smile

Снощи малкия реши да спи и да яде на час. Спях и кърмех, сега той спи като къпан Simple Smile Аз съм като парцал, а чакам гости.

Как ви е косата след раждането? Моята започна да се чупи и цъфти. Ходих на фризьор и имам ужасна нова прическа Laughing Не ме разбират какво искам. Май трябва сама да опитам някой път Simple Smile.

Бебо започна по-рядко да пълни памперсите и по-често да пишка. На мокро не седи. Мъж!
Не успяваме да заголим пишлето. И двамата с ММ ни е страх да го бутаме там ooooh!

Хубав ден от мен!

# 449
Е ударих му един рев сутринта по повод първия учебен ден.  Ох как ще е за напред е знам, децата порастват и поводи за сълзи все повече ще има, къде ще му излезе края? Мамината си беше много спокойна и весела докато не остана сама. На излизане от градината като я чух как реве ми се скъса сърцето. Оставих я преди половин час и вече ужасно ми липсва.

Общи условия

Активация на акаунт