Кърмя изцяло на поискване, но от самото начало дохранвам с АМ, тъй като нямам достатъчно кърма. Бебка ( вече на 43 дни) е лакома, засука добре още в родилното, суче активно в началото, след това забавя темпото, но все още на няколко дръпвания се чува преглъщане. Държа по колкото е необходимо на гърда - или докато усетя, че е вече празна; след това предлагам втората - изсуква и нея. В момента, когато задрямва и пуска зърното се предполага, че се е нахранила, но не - разбужда се и продължава да иска да суче. Това обикновено продължава по 2-3 часа ( случвало се е и повече), два пъти на ден - преди обед и късния следобед. Стигаме до състояние в, което след 2-3 часа на гърдата тя е озверяла от глад, защото гърдите ми са вече празни и пускат само по малки количества кърма, които не я засищат и тя започва да реве от глад и да отказва да суче. Тогава се принуждавам да и дам АМ и обикновено си изпива пълна доза. Първият месец успявах да и давам минимално количество АМ, но вече е по - голяма и гладът е голям. За месец е качила 650гр, основно на кърма, но всички други показатели са ок - пълни редовно памперсите след всяко хранене, с добър тонус и общо състояние. Забелязвам, че с увеличаване на дозата АМ прави понякога прави по - големи паузи между храненията и кърмата ми още повече намалява - затворихме един порочен кръг, от който не можем да излезем, защото аз на този етап не мога да и предложа достатъчно кърма, за да се засити. Сита и доволна изглежда само на нощното хранене, когато е направила 5 - часов интервал и гърдите ми са препълнени. Но след това започва да се буди на час, а гърдите ми се пълнят бавно и отново изпадаме в същото изнервено състояние и глад. На този етап дохранвам 2 до 3 пъти на денонощие, в повечето случаи с пълна доза АМ. За увеличаване на кърмата пия лактогонен чай, стремя се да се храня правилно и разнообразно, наблягам на суровите ядки и овесените ядки, цедя се ако спи повече часове, за да не се получават твърде големи интервали, но количеството изцедена кърма е много малко - около 20-30мл от двете гърди, но това не ме притеснява, защото усещам, че има още, но не мога да изцедя повече. Ако имате някакви идеи как да изляза от този затворен кръг, бих била мн благодарна на съвет. Следващата ми стъпка ще бъде прием на медикамент за увеличаване на кърмата, защото вече ми се изчерпаха възможностите. Благодаря предварително!
Здравей Aia_vet,
Чудесно е, че си така мотивирана да си кърмиш бебето и то да получава само кърма. Тук е важно да отбележа, че каквото и да е количеството кърма, то е много ценно за твоето момиченце и колкото по-дълго получава кърма, толкова по-добре за нея. Разбирам, че се налага да дохранваш. Понякога дохранването може да спаси кърменето, ако се прави правилно и с мисъл за кърменето. Също така, в ситуация на дохранване с АМ е добре да помним, че кърмата дава, това което АМ не може да даде.
Притесняваш, че бебето се събужда често, когато е само на кърма и това те навежда на мисълта, че кърмата не й е достатъчна. За повечето кърмени бебета е естествено да се нуждаят от кърма, по-често, от колкото ако са хранени с АМ. Кърмата за разлика от АМ се усвоява бързо, лесно и пълноценно, като отнема не повече от 30 до 90 минути. Правилно си забелязала, че след прием на АМ, бебето спи по-дълго. Това е така, защото АМ, като краве продукт се храносмила по-бавно и трудно и повечето бебета спят, за да могат да съсредоточат силите си предимно в храносмилане.
Чудесно е, че търсиш допълнителна информация за кърменето и обръщаш внимание на това, бебето ти да изсуче добре първата гърда преди да й предложиш втората.
Понякога бебетата преминават през периоди на усилен растеж – тогава може да изглеждат като ненаситни – искат да сучат много често, майките споделят, че бебетата са почти и само на гърда и това може да продължи от няколко дни до седмица. Това са естествени периоди при кърмените бебета – по този начин бебето показва на майката, че вече е преминало в следващ етап на развитие и ще се нуждае от повече кърма и за това именно иска да суче често. Ако майката предлага винаги, когато бебето поиска то и количеството кърма обичайно се регулира според нуждите на бебето, след което кърменето преминава в обичайния си ритъм. 
Повече за това, какво естествено се случва с повечето кърмени бебета, както и някои идеи за увеличаване на кърмата може да обърнеш внимание на поста ми към Сърчице www.bg-mamma.com/index.php?topic=794126.msg28904824#msg28904824 , както и статиите към него.
Лактогонните храни и напитки може да имат ефект. За повечето майки, това което дава най-добър резултат е честото кърмене и честото изцеждане на гърдите след кърмене – т.е. добра и ефективна стимулация на гърдите. Колкото повече и по-често те се изпразват, толкова повече кърма ще произвеждат, а именно празната гърда прави мляко.
Тези статии също може да са ти интересни:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4485
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=859
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=20138
Ако искаш обърни внимание на тези линкове, а след това можем допълнително да ги обсъдим.
Надявам се информацията да ти е полезна.
. Страшно полезна информация!
. Иначе от три дни приемам лецитин и определено съм по-добре.

Всъщност какво мислите за кърменето на обществено място?! Не ми стиска, може би ще трябва да се пречупя?!
, но пък ние все някога ще се наспим знам ли...

А поне 30г. работи, как не се научи.
Само нощем тишината ми го позволява. Допреди седмица средно по 120-140 глътки на ядене - това за яденето към 4-5 сутринта и следващото след 2-3 часа. Но в един момент, 2 вечери подред гълташе по 180-200 пъти, не ме питайте после докато се уригне и заспи, колко верме минаваше - явно тежко й ставаше. Но от 2 нощи насам, едва гълта по 100 пъти, побутвам по бузката, крачето, навсякъде, където работи за събуждане, но не, сънят й е бетон, не иска повече. Не се буди по на често. Та, като се абстрахирате от начина ми на добиване на информация, това нормално ли е? Някакъв изход от нощното хранене ли, период ли?