Япония

• 75 973
  • 591
  •   1
Отговори
# 300

Първо посетихме Nijo Castle, като използвахме локален JR влак от Kyoto Station до Nijo Station (мисля, че бяха на 32 и 33-ти коловоз). От там нататък придвижването беше изцяло с автобуси, като силно препоръчвам закупуването на 1-дневен пас (цената му е 500 йени за възрастни и се "избива" точно с 2 качвания). Може да се закупи и от шофьора в автобуса, но имайте предвид, че трябва да си подготвите точно пари - пише си, че не могат да връщат ресто. Без пас билетчето е 230 йени. Качването става от задната врата, слизането през вратата на шофьора, където се чекира паса или IC картата/билетчето. Съобщенията в автобуса вървят и на английски, има и дисплей над предното стъкло, на който се изписва и името на следващата спирка. Картата на автобусния транспорт от първа страница е мнооого полезна, особено на таблет, където може да се увеличава и отдалечава. samuraika, така и не открихме туристическия инфо център на Kyoto Station, за който писа, но "лудницата" беше пълна и решихме да не губим време да търсим и него. Имайте предвид, че на големите гари не се виждат указателните табели за всички номера платформи (коловози) от пръв поглед. Може да се наложи да повървите ниво надолу/нагоре и по-нататък ще се появят другите номера, които преди това не са се виждали. "Бисквитката", комбинирана с таблет/телефон за нас беше безценна за ориентацията.

Писало е момичето   bouquet
Киото е голям град с много гари, няколко линии на метрото и автобуси. Препоръчвам автобуса, защото зяпаш и докато се возиш, а и линии има до всички забележителности.
Нара е по-компактна и приятна за разглеждане пеша, но може да капнеш от умора без да се усетиш - тук храм, там градина, тук стар град, там друг храм, тук музей, там изложба .... и цял ден без спирка. Има много симпатични ресторантчета и кафененца - спирайте за отмора. И да не пропуснете симулатора на земетресенията.

# 301
Днес установихме, че след изтичането на JR Pass-a, Tokyo One-Day Free Ticket (Tokyo Free Kippu) върши страхотна работа - важи за JR, Tokyo Metro, Toei Subway, Toei Bus. За възрастен цената е 1590 йени, но ако обикаляте по много обекти се "избива".

samuraika, благодарим ти за полезните съвети и информация. Нашето пътуване в Страната на изгряващото слънце приключва. Желаем на всички след нас приятно прекарване в Япония и дано намерят в темата нужната им информация.  Peace

Последна редакция: пн, 06 апр 2015, 15:44 от Chandni

# 302
samuraika  Blush Blush Blush срам и резил....проспала съм го отвсякъде това инфо....а уж четох наред  . Вчера на мъжо му изрекламирах симулатора....ЩЯЛ ДА СИ ПОМИСЛИ  Mr. Green
И аз да изкажа към теб огромни благодарности за отдаденоста ти да помагаш на всички нас  Hug

Chandni - леко и неусетно прибиране към България. Мерси за предаването на живо...аз поемам щафетата оттук.

Залавям да стягам вече багажите - хем ушанки хем бански като гледам прогнозата и живот и здраве в четвъртък отлитам.

# 303
  • The QC to be!!!
Като споменахте смесителите за вода, се сетих и за нещо много интересно което другаде не сме виждали - в банята има устройство на стената над ваната от което излиза въже, дърпаш го и го качваш на срещуположната стена пак над ваната - и ей го на простор. Вярно за всичко мислят тези Японци!

Самурайка, обществените тоалетни във Фр. са някаква гнусотия за мен.  Sick Но и във Швейцария например има инструкции на специални кутии в тоалетни в парковете където да се изхвърлят използвани игли и спринцовки.  Rolling Eyes Какво да се прави - разни култури, разни неща.

# 304
Навсякъде по света търсиш ли грозно - ще го намериш. И обратното - и в най-мръсната и неуредена държава има красота, ако потърсиш.  Аз това казах - предпочитам табели как се ползва тоалетна чиния пред табели как се изхвърлят спринцовки (а те са навсякъде в Европа, Америка, Австрялия... Cry )

maria.krumova  Hug моля, моля, няма защо. Аз тъпо и упорито съм се заела с мислията да убеждавам хората, че Япония не е толкоз далечна и неппосилна дестинация, но малцина ми вярват. Много хора казват, че мечтаят да я посетят, но е невъзможно. Което изобщо не е така.

И само вметвам, че напоследък и тук набират популярност сайтове за квартири като Couchsurfing , http://www.homeaway.com/ и airbnb. Има много евтини квартири, които вървят и с бисквидка за мобилен интернет и колела в цената. И много места, на които може да се отседне в типичен японски дом и да се закусва със семейството, много домакини организират мини екскурзии за гостите си, помагат със съвети за ресторанти и забележителности, изобщо друго си е да си с осигурена логистика.
Аз лично много популяризирам идеята (че не им е традиционна и не им е много ясна) и съм привлякла дотук две семейства да домакинстват  bowuu

# 305
Гледам, че за тоалетни си говорите, и за снимки  Mr. Green та ето една от мен по темата  Joy Ако се оглеждате за тоалетна и видите такава къщичка, да не я подминете  Wink

Доста често са ме изненадвали подобно на тази изглеждащи тоалетни, по средата на нищото, в дивата провинция. Вътре освен, че са били изрядни, са заредени и с тоалетна хартия. Кой и кога ходи да ги зарежда и почиства идея си нямам. Естествено има и изключения, но като цяло са по-малко.

И едно традиционно японско меню  Grinning

И това  Wink Но на повечето туристически места се четат по-добре и няма да останете гладни  Grinning  Heart Eyes

# 306
Предполагам, че JR pass е коментиран, но на бърз поглед не го откривам  Embarassed
Той ли е най-икономичния вариант за придвижване?

# 307
Предполагам, че JR pass е коментиран, но на бърз поглед не го откривам  Embarassed
Той ли е най-икономичния вариант за придвижване?
Ако планирате да обикаляте повече градове определено си струва инвестицията.  Ние много сериозно го експлоатирахме и си избихме парите много бързо. http://www.jrpass.com/?gclid=Cj0KEQjwxpipBRCap8PR2Om7vq4BEiQA6V7 … -Kc9UAaAgb68P8HAQ
Ако сте само в Токио примерно и отседнете в централната част където върви метро няма смисъл от пас за JR влаковете. 

Има пас за JR East,  JR West,  локални пасове,  еднодневни билети разни,  които ти дават отстъпки.  Изобщо погрижили са се да улеснят придвижването откъм финансова гледна точка.  Транспортът им наистина е скъпичък,  но е супер редовен и перфектно организиран.  Ние не сме чакали повече от 5 минути никъде.  Ако изпуснеш единия влак,  на отсрещния перон пристига следващ след 1-2 минути.  Табели има навсякъде така че само първия ден е малко по-стресиращо.  После вече ориентирането става много бързо.  Ние нито веднъж не се изгубихме,  нито сбъркахме влак. Малко по-трудно беше с автобусите в Киото докато се ориентираме в коя посока трябва да тръгнем,  но все се намираше някой,  който да разясни. Имайте предвид,  че по-възрастните говорят по-добре английски (поне при нас така се получаваше).  Ние в началото все налитахме на младежи с мисълта,  че те ще знаят поне малко английски,  но повечето не говореха,  а някой дори не разбираха елементарни неща от рода на "сладко и солено" и не можеха елементарен разговор да проведат. Опитвахме разни нещица за хапване,  заставаме пред едно магазинче,  искаме да си купим нещо сладко,  но няма грам надпис на английски и питаме момичето кое е сладко и кое е солено,  тя ни гледа едно неразбиращо,  повика отвътре една възрастна жена и тя обясни на английски.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 00:23 от Chandni

# 308
aomame_b зависи колко смяташ да се придвижваш, къде искаш да отидеш и какво да видиш. Не е най-евтиния вариант по принцип, но за по-големи разстояния и повече градове е без конкуренция. Ако ще кацнете в Токио и излетите от Осака може да се придвижите с нощен автобус до Киото или да вземете някой лоу кост - ще е по-евтино. Но ако маршрута ви е Токио-Киото-Химеджи-Хирошима-Миаджима-Осака-Токио примерно паса е абсолютно задължителен. Има други локални пасове на други компании и метро, които също са икономични, много улеснения има.Кажи какво искаш да видиш или колко искаш да похарчиш и ще помагаме. Според това какви пасове ще ползваш зависи и къде ще е добре да отседнеш, така че е важно!

Chandni хайде разкажи де  Hug Къде, какво, как ви хареса....не ни дръж в напрежение.

# 309

Chandni хайде разкажи де  Hug Къде, какво, как ви хареса....не ни дръж в напрежение.

Ех, samuraika ,  благородно ти завиждам за това,  че имаш възможността да живееш на такова място.  Какво ни хареса? Всичко!  Останахме очаровани от перфекционизма,  чистотата,  подредеността,  гостоприемството,  отношението... За целия престой не видях ни една начумерена физиономия,  нито един човек не ни погледна,  обслужи,  упъти с досада. Само усмивки и приятно отношения навсякъде. Обръщат внимание на такива едни дребни детайлчета,  което ти стопля сърцето и те кара да се чувстваш на място и специален. Когато си купувахме разни закусчици - от рода на кроасани и други подобни,  всяко едно старателно се опаковаше поотделно, залепяше се с тиксо и се поставяше в хартиена торбичка. И най-мижавото сувенирче също ни беше опаковано в хартиено пликче. И всичко това гарнирано с постоянните им усмивки,  благодарности и поклони. Страхотно отношение имат!  При Токио Скайтрий ми направи впечатление колко многочислен персонал е органиизран,  за да те насочва,  на всяка крачка има човек, който с усмивка разбира се,  ти обяснява какво следва,  в каква посока да поемеш. На летището по същия начин -  докато застанем на опашката веднага изскача момиче с табели на английски и ни насочва на кое гише да застанеш (бяхме с онлайн чекиране и си имаше самостоятелно гише). Нямаш време дори да се огледаш и ориентираш и вече си се озовал на правилното място. Докато се занимават с куфарите зад нас се появява друга служителка,  която любезно подава лист,  с подчертани с маркер часовете на излитане на двата ни полета,  тъй като преди три месеца Аерофлот измениха часа на полета от Москва. Ние бяхме информирани за промяната,  но хората си бяха направили труда да ни дадат разпечатка за наше удобство.  Никъде не те оставят да чакаш,  всеки се старае максимално бързо да бъдеш обслужен и да не се губи безсмислено време. В Осака,  където бяхме отседнали първоначално,  ми направи впечатление, че е доста чисто,  в Токио нормално при този огромен човекопоток,  в това число и мнооого туристи,  сутрин рано,  преди да минат почистващите камиони си беше мръсничко на места. Но в никакъв случай не можеше да се сравнява със свинщината примерно,  на която бяхме свидетели миналото лято в Париж. По гарите,  където ежедневно минават толкова хора,  беше перфектно чисто. Бяхме свидетели как мъж докато хвърля боклучета в кошчетата на гарата разпиля някои от тях. Насреща веднага се втурна друг,  който му ги събра и ги хвърли в коша. Това не си го представям да се случи тук,  в България.
Това,  което не ми допадна беше храната. Може би защото не използват подправки като нас и повечето неща ми стояха безвкусни. Сладките,  които опитах ми допаднаха,  защото са доста по-леки от нашите,  а аз не обичам да консумирам свръх сладко.  Опитахме доста местни храни,  но за съжаление имената им бяха написани само на японски и не мога да ги назова поименно. С голям зор откривах нещо тестяно без пълнеж от бобена паста.  Изглежда като боровинки, а като го вкусиш - боб  Joy Мъжът ми два пъти си купи студен чай от вендинг  машини и двата пъти пълно разочарование.  hahaha Единият беше Matcha, очаквахме,  че ще е подсладен,  а той се оказа супер горчив,  вторият не го разбрахме от какво е точно,  за мен имаше вкус на боб,  отново без каквато и да е захар. Аз залагах на сокчета Тропикана и нямах неприятни попадения  Laughing
И още много,  много има за разказване,  но някои вече са го видели,  а на други им предстои..
А който се колебае дали да отиде - купувайте билети и заминавайте,  струва си всяка изхарчена йена.
Не ми се прибираше към България,  въпреки изтощителния дълъг полет бих се върнала пак там.  Страхотно си изкарахме!

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 08:43 от Chandni

# 310
Chandni, благодаря за подробния отговор!
samuraika, програмата ни е 5 нощи в Токио и 3 нощи в Киото. В Токио един ден ще е Дисни + още един ако издържиме опашките и плануваме някой дневен трип от Киото до Хирошима-Миаджима или до Осака. Нямах време да проучвам транспорта и малко ще е ориентиране в движение.

П.С. samuraika, ти (от другата ти Японска тема) си главната "виновница" за нашия трип до Япония  Hug

# 311
Нямах време да проучвам транспорта и малко ще е ориентиране в движение.
Ние кацахме и отлитахме от Нарита и само в едната посока с JR Narita Express (NEX)  билета ти е 3000 йени, в това число резервирано място, което е задължително. Цените на транспорта са сериозни, според мен с тези трипове между Токио, Киото, Осака, Хирошима ще си избиете JR Пас-а. Ние купихме пас, който важеше за влаковете на JR West и East на цена 29 110 йени.
Проверихме, че само от Киото до Хирошима билетът е 10 570 йени/човек с Шинкансен в едната посока.

С паса си ползвахме Шинкансен Хикари (с червен надпис върху влака и на информационните табели, най-бързият от тези, които се покриват от Паса) и Кодама (син надпис) редовно, бързо се придвижваш, не губиш време за транспортиране. Шинкансени Нозоми (с жълт надпис) и Мизухо не се покриват от паса, но и Хикарито си е достатъчно бърз.  Обикновено от 1 до 5-ти вагон са нерезервираните места:

Няма голям наплив рано сутрин (около 7 часа), но по-късно малко трудничко си намирахме места (след 8 тръгваха за работа и навалицата е голяма).

Eто така са означени вагоните, в които са нерезервираните места според дължината на влака (всичко си е разяснено с надписи, гледайте си в краката на перона и ще се ориентирате много бързо):

Свалете си ето това приложение (бях писала за него по-напред в темата). Помага изключително много, тествано е - супер точно - показва часове, продължителност на пътуването, смени, номера на платформи... Много полезно! Ние още със слизането от единия влак, когато правим смяна с друг, знаехме на кой номер платформа да си търсим влака.
https://play.google.com/store/apps/details?id=bside.extremeambient.net

Можете да си планирате с приложението транспортирането между градовете и да си изчислите струва ли си да купувате пасове.

Ето още един линк, който може да ти помогне за проучване на транспорта с видовете пасове и намаления:

http://www.japan-guide.com/e/e627.html

Според мен е добре да планирате придвижването си с влакове, защото в лудницата на огромните гари ще ви бъде малко трудно и ще губите излишно време тепърва да решавате и проучвате по какъв начин да стигнете от точка А до точка Б. Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 18:42 от Chandni

# 312
Chandni, свалих си приложението, сега ще го разучавам. Ползвахте ли някакъв електронен речник-преводач?

# 313
Chandni, свалих си приложението, сега ще го разучавам. Ползвахте ли някакъв електронен речник-преводач?
В това приложение имай предвид, че трябва да знаеш до коя гара отиваш. Търсенето става на този принцип: от коя до коя гара търсиш влак. Но предполагам ти вече си проучила до кой обект от коя гара ще взимате влакче. В приложението, в настройките си изключи Шинкансените Нозоми и Мизухо, които няма да са ти покрити ако купувате Паса.

Не сме ползвали речници. Нямаше нужда. По гарите информационните табели се въртят на японски и английски:

Във влака също има дисплеи, на които се изписва и на английски, както и се съобщава името на предстоящата спирка и на английски. В метрото също има схеми със спирките, на които са изписани и на английски. Само за някои храмове ми направи впечатление, че на малки листи някъде по стените на спирката е изписано името на храма на английски и стрелка в коя посока да тръгнеш. Но ако не се ориентираш, спираш някой и му казваш на японски името на обекта, който търсиш и той веднага ръкомаха в едната или другата посока и те упътва.

Сложно е само с храната в супермаркетите и магазинчета разни, защото всичко е с йероглифи.  Laughing Избирахме храните на външен вид  Joy

Пред ресторантите, както вече си видяла предполагам, има много готини макети на предлаганите храни и си избираш от там какво ще хапваш. В Чайнатаун Йокохама нямаха английско меню (на другите места ни предлагаха), изведохме жената, която ни обслужваше пред макетите и с посочване си поръчахме храна.  Joy

Токио Скайтрий

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 16:14 от Chandni

# 314
Ха Добрютро от японско  Simple Smile

Пристигнахме вчера вечерта доста смачкани от дългият път и недоспиването . Токио ни посрещна захлупено под тежки облаци и силен дъжд, но решихме ча няма да падаме духом. Метнах ме се на Нарита експрес и право към гара Шинджуку където е хотела ни. Бях пуснала един мейл да ме упътят към кой изход да се насоча, за да стигна до тях но не знам защо не получих отговор. Но си викам колко да е сложно ....да ама се повръткахме известно време с телефоните в ръце , ровейки из карти и приложения и пак не бяхме сигурни за посоката.
 И ето я прословутата японска любезност и отзивчивост...един мъж дойде до нас и на перфектен английски ни предложи помощ...погледна адреса на хотела и каза че имаме 10-15 мин.пеша до там, но предвид дъжда и багажа ни посъветва да вземем такси. Дойде с нас отвън и обясни на шофьора за къде сме - благодарихме му сърдечно и се натъпкахме с багажите. Ама какво таксииии да видите  Simple Smile на предните седалки снежно бели дантелени калъфи а шофьора с костюм и вратовръзка ( а не по анцуг и джапанки в типично български стил )
Хотела е приятен, стаята мъничка, но доколкото четох май навсякъде са така. Мъжът ми ми беше разказвал за баните изцяло изляти от пластмаса - е видях и това чудо на живо....много е странно, но и лесно за изпълнение и почистване предполагам.
В района на хотела и гарата има множество магазини и заведения. Седнахме изгладнели в един суши бар от тези с лентата на която се въртят чинийки с вкусотийки   Mr. Green няма да казвам колко ометохме , че ме срам но беше ужаааасно вкусно и затвърди мнението ми, че в България не овкусяват ориза достатъчно.
Това което ми направи впечатление първоначално бяха количеството костюмирани хора които въпреки доста късният вечерен час очевидно тепърва се прибираха от работа.

samuraika направи ми впечатление, че огромен процент от жените стъпват навътре като ходят? Не можах да си обясня на какво се дължи и дали не е свързано с повече седене на колене  от ранна детска възраст  newsm78 Един ортопед ме беше посъветвал на детето ми да не му давам да седи така, за да не си криви стъпалата.

Та това ми бяха първите кратки впечатления.....сега е крайно време да изритам мъжо от леглото и да видим накъде ще ни отвее вятъра  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт