Япония

• 75 982
  • 591
  •   1
Отговори
# 315
Chandni Радвам се, че сте останали доволни. Ти сизнаеш, де , но да се живее на едно място не е като да си на екскурзия - има си и недостатъци, основното от които е, че освен че получаваш услуги на ниво , се иска и от теб да си на ниво с много усилие и дълги работни часове. Трудно се намира баланс.
Храната наистина е трудна на първо четене, много е различна и като комбинации и като подправки (соев сос, мирин, саке, захар, мисо - това са основните овкусители). Но се свиква. Майка ми е била тук 3 пъти за по-дълго и последния път си тръгна с половин куфар подправки, чай и храни. А, и половин кило бобена сладка паста - голям й е фен  Laughing

П.С. samuraika, ти (от другата ти Японска тема) си главната "виновница" за нашия трип до Япония  Hug
Ох, верно се почувствах виновна...Дано да ви хареса и не се разочаровате.  Praynig
Аз също мисля, че JRpass ще ви е от полза. ВАЖНО съобразете хотелите си така, че да са близо до JR гара за да си се придвижвате с паса и без излишни разходи и прекачвания. До повечето забележителности се стига с тях (но Одайба е на частна линия, примерно) .  В Киото си вземете хотел близо до централната гара (но са скъпи и пълни) или до друга гара на JR - самото Киото се обикаля с автобуси, но от там ще се придвижвате с шинкансен до другите градове. Ако имаш въпроси - питай смело, защото да оставиш ориентирането за на място не е много добра идея - просто ще загубите ценно време.

мария за кривите грачета - прввилно си мислиш - от седенето върху съпалата си като деца е. Другото е, че не се и старят да ги коригират, поради една типична японска особенност - а тя е, че се смята за чаровно да имаш някакъв подобен ...как да го кажа - недостатък newsm78 Криво зъбче, леко кривогледство, крака навътре - това се смята за детински чар и , колкото и странно да звучи - има жени които го правят нарочно (или целенасочено не коригират). Не е стандарт за красоа - т.е. това не е идеал, но е "каваии". Японците харесват такива работи - чворести дървении, "криви" керамики, асиметрични камъни и т.н. "Съвършените несъвършенства на природата". Не знам дали го обясних достатъно ясно.
За хотела - много е вероятно да пише на интернет страницата кои са гарите наоколо и кой номер изход ви трябва.

Като цяло - гледайте си в краката и над главите по гарите - не се шашкайте ако видите табела на японски и не бързайте да забивате нос в картата - ако се огледате ще видите и надпис на английски, указателна табела, стрелка. Много пъти съм се чувствала като глупак питайки хората наоколо къде нещо си само за да се окаже, че указателната табела е точно над главата ми...

# 316
maria. krumova, да напомня ако решите да се разходите до Одайба в Токио качете се в първия вагон на влака (компютърно управляван),  най-отпред, за  да наблюдавате от първа линия,  все едно управлявате влака,  много е готино. Линията е Tokyo Waterfront New Transit Yurikamome (частна е и не се покрива от JR Pass, цената е 380 йени в посока) и тръгва от гара Shimbashi в посока Toyosu. Ние посетихме Тойота Мега Уеб в Одайба.

Последна редакция: нд, 12 апр 2015, 08:33 от Chandni

# 317
Хай,

Неусетно минаха два дни вече.
Вчера се разхождахме до района на Асакуса и района на гара Шинджуку. Качихме се в една от обсерваториите на кметството - страхотен изглед и освен,че посещението е безплатно се оказа, че има нещо като гидове , които ти правят персонална обиколка с разяснения къде какво се вижда.
 Вечерта седнахме в едно квартално местенце, където за моя изненада си поръчваш и плащаш на нещо като автомат. После само даваш билетчетата и ти носят храната. Рамен(супа с тънки спагети, месо и зеленчуци)' кацудон с два вида месо (нещо като шницел върху ориз) и Мисо супа (мисля чя се прави от бобена паста пак с разни плуващи неща  Simple Smile Страхотна вкусотия беше. Обикновено има малка и голяма порция, като едно ястие е средно между 650 и 900 йени и е достатъчно за наяждане.
Местните хора влизат , хапват и бягат - няма го висенето на маса като у нас.

Днес имахме късмет със страхотно време , затова избрахме да отидем до Никко. Ползвахме линията Тобу , която е най-удобна ако не сте си активирали или нямате JR Pass . Беше интересно да пътуваме покрай непрекъснато редящите се населени места.....не съм сигурна къде свършва Токио и къде започва нещо друго - просто нямаха край . Къщичките изглеждат много скромни, даже леко грозновати външно - но винаги с красиво оформена растителност. Предполагам, че на тази миниатюрна площ няма място за архитектурни упражнения.
Никко е красиво местенце и понеже е по- високо имаше и цъфнали вишни....да мирясам най - после  Mr. Green Храмовете са впечатляващи определено, всеки детайл е пипнат до съвършенство . И всичко това скрито под вековни гигантски секвои.

За всеобща изненада, мъжа ми се разприказва на японски въпреки 15-те години които са минали откакто е учил......на хората определено им става много драго  Grinning - аз признавам не мога да си изкълча езика за повече от " Благодаря"

[Chandni/b] благодаря за идейката...утре ще ходим точно към Гинза, императорския дворец и одайба.

# 318
Как се казват веригите им от хранителни супермаркети от типа на Била?

# 319
Как се казват веригите им от хранителни супермаркети от типа на Била?
В нивата на големите гари има много магазини, предлагат и топли витрини с храна. За Осака запомних Еки Марше.  Simple Smile Иначе буквално на всяка крачка има Family Mart, но те са по-скоро от рода на квартално магазинче и 7/11 - с малко разнообразие на кутии бенто и на място изпържени шишчета, безалкохолни напитки, кафета, минерална вода и пакетирани стоки. В Киото пък попаднахме на най-заредения супермаркет, в който имаше огромно разнообразие от пресни риби, салати, сушита, бенто и какво ли още не - все неща, готови за консумация. Цените бяха повече от нормални, а името на магазина беше Appro (не знам дали е верига - никъде другаде не го видяхме)

Последна редакция: пн, 13 апр 2015, 18:01 от Chandni

# 320
Chandni, страхотна си   bouquet Валя ли ви докато бяхте в Токио и какво правихте ако да? Ние днес доволно се намокрихме и намръзнахме, утре ако е същото време силно се притеснявам за морала на мойте екскурзианти ...

# 321
Както и Chandni е казала - на всяка крачка има "комвиниенс стор" от типа на 7/11. Но те са скъпи за покупка на продукти, това са магаини за готви храни и напитки, в България еквивалент са им магазините на Шел бензиностанциите примерно. Във всеки голям магазин на подземното ниво има супермаркет и деликатесен щанд, но те са по-луксозни и скъпи. Хората си пазаруват в многобройните супермаркети на рлични вериги, които са прекрасно заредени и на много по-ниски цени, но са в жилищните квартали и често остават скрити за туристите. Общо взето всяка префектура си има своите си вериги, но AEON е една от най-големите вериги на национално ниво. Ако на Гугъл мапс фиксираш района на хотела си и потърсиш "супермаркет" ти изкарва какво има в района.

За дъжд - купете си дъждобрани от първите 100 йени, които видите. И утре ще вали, но после ще се пооправи, кураж!

# 322
Този AEON го видяхме няколко пъти, но винаги от влака и си мислехме, че е някакъв мол. Иначе сериозен дъжд не ни е валял - по-скоро ръмеше... В Хирошима, в Осака, а и в Токио... Навсякъде "опитахме" от влажното японско време, но си носихме чадър и леките ръмежи не ни нарушиха програмата, нито ни развалиха настроението.

# 323
aomame_b- включвам се към групата на мокрите кокошки  Mr. Green....и за секунда не спря да вали. Използвахме да хапнем на рибния пазар, ходихме до Мола в Одайба да позяпаме а сутринта разгледахме градината Shinjuju gyoen . Поради лошото време нямаше нито един човек и се порадвахме на спокойствие на красотите. Според мен сега дори е по- красиво отколкото по- рано само с цъфналите вишни. Първо късните сортове бяха в пълната си прелест ( а те са и по- розови от най - масовите видове) , всичко се беше раззеленило и червенолистните членове вече имат листа и допринасят с колорита си. Ще кача снимки като се докопам до лаптопа  Grinning

Утре отхвърчаме към Киото и нямам търпение да хвърлим дебелите дрехи.

Самурайка- ще извиняваш но пак ще те тормозя с въпросчета...от чисто любопитство е  Mr. Green
Защо толкова много хора носят маски дори на улицата...ако си болен и е заради това като си на открито не виждам смисъла.
Видях катранено черна багета  #Crazy....що е то ?
Другото странно нещо е , че никъде няма кошчета за отпадъци или са така замаскирани, че не ги виждам  newsm78 .На няколко пъти вечер видях струпани на тротоара торбички с боклук и заметнати с найлон или мрежа отгоре, но ми малееха като за в такъв размер град.

# 324
И ние много трудно откривахме кошчета за отпадъци,  основно на гарите и си разнасях боклуците доста дълго докато изникне някое кошче. В същото време беше задоволително чисто навсякъде. Много странно ни се стори. А на улицата в торби предполагам оставят сортиран вече боклук от съответния вид,  който се събира за деня,  нали имат схема кой ден какъв вид боклук се събира.   Sunglasses
За маските и на нас ни стана чудно защо ги носят. Още докато проучвахме маршрути с гугъл мапс видяхме на снимките много хора с маски, но когато отидохме там установихме,  че всеки втори е маскиран. Това да не е задължителен аксесоар към работното им облекло,  самурайка? Защото през уикенда,  когато свалиха тъмните костюми и плъзнаха по-цветни по улиците и маските им изчезнаха. С тези маски се предпазват от бацили или предпазват околните от себе си ако са болни? Обикновено в обществения транспорт онези, които кихаха и кашляха бяха без маски  newsm78 Crazy  Иначе в пиковите часове по влаковете е удобно с маска,  можеш да си кашляш и кихаш без да има нужда да се покриваш с ръка,  но в останалото време ми изглежда странно.

Последна редакция: пн, 13 апр 2015, 18:03 от Chandni

# 325
  • The QC to be!!!
...С тези маски се предпазват от бацили или предпазват околните от себе си ако са болни?...
Не съм Самурайка, но да отговоря: и 2те, но също така има хора с много алергии, и носенето на маски им помага.

# 326
Maria.krumova, вашта програма върви ден пряди нашата Simple Smile Едно Японче обясни, че носели маски заради pollen allergy

# 327
Ама ние направо се изпонастъпвахме тук  Joy трябваше да си направим една среща  Grinning

самурайка
А на теб трябваше да то донесем и пратим тук по куриер нещо българско в знак на благодарност.....ама се сетих вече на летището ( буркан с домашна лютеница примерно  Grinning)

# 328
Питайте на воля Hug
Аз в старата тема за Япония съм обяснявала, ще разкажа и тук.
Маски се носят масово в сегашния сезон поради полена. Секвоите са страшно силен алерген и понеже има все повече асфалт и бетон и по-малко почва,полена не попива, а се концентрира до много високи нива. Сутрин след росата предното стъкло на колата ми жълтее от полен. Алергия може да се придобие на всяка възраст.
Другото е настинките и грипа - тогава се ходи с маска също много масово. Първо, че хората масово ползват градския транспорт за да ходят на работа и влаковете са доста натъпкани, второ като си болен рядко се взима/дава отпуска (и да ти дадат- работата ти си седи и ще се узориш после, а и на много места те гледат лошо като взимаш болнични) и отделно, ако хванеш грип - задължително, по закон, трябва да си седиш в къщи 5 дена, което е голям ужас - после едвам се наваксва. Хора се готвят за изпити, състезания, пътуване и какво ли не и се пазят от настинки в по-уязвими моменти. Не е задължителна част от бизнес облеклото, но хората ходят и болни/алергични на работа поради нужда, в почивните дни аки кашлят или са с алергия просто си седят в къщи.
 Ако пък си настинал и кихаш/кашляш е задължително да си с маска - много кофти те гледат иначе, даже колеги може да ти предложат маска ако не носиш. Тук секненето и кухането се смята за неприлично (извиняват се като кихнат, не си казват наздраве). Маските дотолкова са навлязли в бита, че се гледа на тях като на слънчевите очила при нас. Виж слънчевите очила не ги разбират - техните очи са пригодени за силното UV и тъмнте очила за тях са някакъв аксесоар - гъзария. Голям ми е зор да им обясня, че ги нося по необходимост  Sick Забележка са ми правили дори  ooooh!

Днес е потоп, дано да се някъде в аквариума или някой музей на закрито, ако ще и в някой мол, че не е за навън. Дано утре проблесне, както обещават. Praynig Киото не ви е посрешнал топъл и слънчев. Макар и много на юг Киото е по-студен и от Токио - разликата в тихоокенаското влияние и континенталното влияние в Япония е огромна!!!

Кошчета няма, заради сложната схема на сортиране на боклука. Спасението са Фемили Март и 7/11, пред които има кошчета за сортиране. Няма кофи за смет по улиците - боклука се изхвърля в торби в определен час и определен ден, минават колите, събират и туйто. Мрежите са за животните , гарвани най-вече. Моята дамска чанта е кошче за боклук. Напоследък взеха и кошове за мръсни памперси да не слагат в тоалетните, та и това даже разнасям, оооох. На гарите и в големите магазини има, с нарисувани на тях картинки кое за какво е.

Благодаря за милото предложение, но нямам нужда от нищо.  Hug Майките редовно ни пращат разни работи, да не умрем от глад,  аз си намирам всичко необходимо (има една салса арабиата в една верига супермаркети дето си е баш лютеница), а чубрица и джодан мога да ви услужа ако искате - непрекъснато ми носят, а аз не ги ползвам толкова. Виж за среща - може. Но аз съм малко встрани от туристическите пътеки и да губите ценно време за да се видите със "забележителност" като мен не си струва. Но иначе приемам гости. Hug

Ако някой ходи до Нара - в Нарамачи (стария град) открих страхотно магазинче за стари кимона. Имаше оби за по 500 йени, старинни кукли за по 500-1000 йени и сума ти сувенирчета изработени от стари кимона на много добри цени. Препоръчвам! Имаше и един калиграф, който рисуваше едни страхотни котета върху дървени табелки и надписи на японски - 1000 йени табелката, много сладки бяха.

# 329
самурайка благодаря за отговорите  Hug
В Киото наистина ни посрещна проливен дъжд, но мачията  която наехме има миниатюрна градинка която можеш да съзерцаваш скрит на топло и тихо. Почивка след сутрешното цунами от хора в метрото на Токио . Близо сме до Гион и довечера ще изпълзим натам.

Много ме запали с това магазинче в Нара мислиш ли че можем да го открием сравнително лесно....ако се сетиш уличка или нещо такова ще съм благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт