Работа, CV-та, HR-и, съвети - 39-та тема

• 104 641
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
Моят син си търсеше работа за през лятото. Обадиха му се от една доста голяма фирма в града. Провели интервю по телефона и след ден му се обадили, за да му кажат, че е одобрен, а заплатата е 350 лв бруто за 8 часов работен ден, като обекта е извън града. Той учтиво им е отказал с мотива, че като си калкулира транспорта до там, не си струва. След това му звъняха още 2 пъти, за да го питат не си ли е променил мнението. Въпросната фирма стои доста добре на пазара в региона и собствениците й видимо не са лишени от нищо.

# 421
  • София
Аз относно допълнителното усилие искам да вметна, че на компютъра ми (ползвам епъл ако има значение) имам прекрасни темплейти на СВ-та, върху които само набирам текста на български и не бутам нищо друго. Как се мери дали с написването и форматирането на текста съм си създала повече усилие или с набирането на текст?

# 422
Вероятно има значение шрифтът и подравняването.
П.П. От горната статия №6 нещо не ми допадна - за присъствие в мрежата. Аз с официалния си мейл нямам нито една регистрация.

# 423
Първо само да отбележа , че говоря за позиции на специалисти и мога с абсолютна сигурност да ви кажа, че в последните години ,  от както малко или много се занимавам с това статистиката при нас ,е че няма човек нает с CV от джобса , скоро си търсихме специалист доставки , нов човек към ЧР отдела и  преобладаваха  СВ-та уордовски формат - europass или свободна форма / от Джобс почти нямаше/ . Може това да е някакво лудо съвпадение ,  че накрая тези кандидати са се оказвали по успешни , но при нас е факт !

Пък и не знам по изпечените HR-и да кажат , но вече СВ от linkedin  , не е ли по модерно от това на Jobs  Simple Smile

Моето лично мнение е това- кандидатствам за работа , CV-то е моята първа визитка и не искам тя да е излязла от конвейера на един сайт.  Няма и частица индивидуалност  Peace

В@ня , не знам за повече усилие , но за повече оригиналност , да изпратиш един малко по различен темплейт , едва ли ще има още 30-40 кандидата спряли се на същия.

# 424
Мога доста да поспоря относно къде би трябвало да се търси индивидуалността на кандидата, но това няма значение в момента, тъй като аз действително исках да разбера гледната ти точка и приемам мнението ти като съвет наистина. Т.е. според теб разликата между наетите и ненаетите служители във вашата фирма е формата на СВ-то? Хъм, няма нищо по-лесно от това да си прехвърля моето на уордовски файл - дано съм по-успешна така. Благодаря  Hug

# 425
След като сте на вълна СV-та, да ви попитам, бихте ли дали пари на фирма за да ви нaпише CV, мотивационно писмо и др.? Гледам в чужбина има фирми, които ви гарантират, че ще бъдете наети благодарение на резюмето, което те ще ви напишат. Има ли такива в България? Макар че на мен ми се струва странно, понеже CV-то може да направи впечатление само в началото, но следват интервюта и т.н.  и ако кандидата не става, то ще си проличи.

# 426
 msk-13 , моля те не ме разбирай погрешно, просто отбелязах една статистика и съвпадение за нашата фирма , то колкото фирми и шефове , толкова и различни методи и статистики . И пак казвам аз не съм специалист подбор , навътре съм в нещата , имам информацията и наблюденията , изказвала съм мнение, но не вземам аз решенията.Споделих мнението си за първоначалното впечатление и шанса за поканване на интервю.... от там нататък след личния контакт , колкото и да е брилянтно едно СВ , съвсем други неща са от значение.

# 427
mia_bella  bouquet абе споко бе, разбрах те правилно, ясно ми е, че това е просто твое впечатление, но щом тази идея се върти в твоята глава, вероятно се върти и в други, а усилието както казах изобщо не е голямо, така че не ми пречи изобщо. Тя информацията в него ще е една и съща, ако форматът сам по себе си направи разлика - супер, ако не - нищо не губя.

# 428
Sugar.n.Spice, в момента мъжът ми работи с кариерен консултант. Ами има ОГРОМНА разлика между това, което той си беше написал като сиви и това, което тя направи. Определено нейното по хваща око. Нищо, че уж горе-долу едно и също пише. Rolling Eyes Дали ще го наемат, тепърва ще видим, дано Laughing

# 429
  • София
kopche, абсолютно без никакъв елемент на заяждане , а имайки в предвид , че сме на две противоположни мнения , можеш ли да споделиш от къде имаш преки наблюдения , че на CV в друг формат не се гледа добре. Аз веднага казвам , в средно голяма , производствена фирма съм, с не български собственици - СВ-тата се гледат задължително от управителя и неговото мнение /също като моето и на нашия специалист ЧР/  е това , което споделих , за допълнителното усилие...
HP. Peace

# 430
  • София
В Джобса има стандартна форма на СВ, с която са ме викали на десетки интервюта.

отговаря ли на европейската рамка и къде е в джобса?

Има две опции - може да се сложи в евро формат, може и в другия - на цялата страница.
Имам и СВ от Линкедин.
Между другото, пращайте СВто в pdf формат, не в world, защото може да се размести.

Относно мотивационните писма. Вече 10 години тъпо и упорито отказвам да пиша такова чудо.
Забелязах, че наистина големите фирми вече не искат.

# 431
kopche, абсолютно без никакъв елемент на заяждане , а имайки в предвид , че сме на две противоположни мнения , можеш ли да споделиш от къде имаш преки наблюдения , че на CV в друг формат не се гледа добре. Аз веднага казвам , в средно голяма , производствена фирма съм, с не български собственици - СВ-тата се гледат задължително от управителя и неговото мнение /също като моето и на нашия специалист ЧР/  е това , което споделих , за допълнителното усилие...
HP. Peace

Не май съвсем... Там е въпрос на кадърен или некадърен HR ще попаднеш. 

След като сте на вълна СV-та, да ви попитам, бихте ли дали пари на фирма за да ви нaпише CV, мотивационно писмо и др.? Гледам в чужбина има фирми, които ви гарантират, че ще бъдете наети благодарение на резюмето, което те ще ви напишат. Има ли такива в България? Макар че на мен ми се струва странно, понеже CV-то може да направи впечатление само в началото, но следват интервюта и т.н.  и ако кандидата не става, то ще си проличи.

Има няколко.

# 432
  • София
HP. Peace

Не май съвсем... Там е въпрос на кадърен или некадърен HR ще попаднеш. 
Ами аз и по-горе споменах, че аз съм участала в този подбор на хора за нашата секиция и съм гледала много СВта. Не съм HR- просто част от от всички задължения и подпомагане на мениджмънта да вземе бързо и вярно решение. Изморително е. Наплива от желаещи е голям и принципа на отсяване е точно този- грамотно, четливо, подредено написано. Хубавата снимка също така на кандидата е от значение. Така или иначе над 70% отпадат още на езиковият тест, така, че има доста спънки след това.
Сега всичко минава през Софика и те си имат механизмите за подбор.
Споделих просто мой опит и виждане. Peace

# 433
Току що ми звъннаха за уговорка за интервю - от Бюрото по труда, за което Ви споменах в петък. Интервюто ще се проведе в най - вървежното кафе в града?! На въпроса как ще се познаем, отговорът беше - Шефът е толкова магнетичен, че няма как да го сбъркате. И последва  описание на дрехите . Не сериозно ми се вижда, но пък как да не идеш да видиш магнетичния шеф.

# 434
  • София
УжасТ!
Аз бих се притеснила много. Още повече не бих искала да ме интврюират пред целият град. Освен ако магнетичният шеф не е уредил да затворят заведението за този интервал от време.
Успех ти желая! Hug Peace

Общи условия

Активация на акаунт