С трепет в ПЪРВИ клас! (тема 6)

• 36 158
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Добър вечер, дами! Да доложа - много съм доволна от родителската среща.
Започвам с най-важното - учителката на децата, техният спътник за четири години напред. Ами, прекрасна е! Отлично впечатление ми направи с перфектната си презентация, слайдове, подробности и прочие. Отлично говорене, с много ясна артикулация, не силно, не слабо, абе - авторитетно. Отлично и гладко представи нещата, предвид това, че пак поема първолаци. Всичко за учебниците ни обясни, пособия и прочие. По принцип за нея имаме много добри отзиви, от много места и то различни и ми се затвърдиха. Знам, че учениците и я обожават, а в същото време е много строга, каза ни го и ги показа!
Доволна съм, че децата в класа ще бъдат 20. Не съм прочела при другите как ще е, но на мен ми се струва съвсем приемлива бройка.
Така, часовете - започват в 8.20, което е напълно прекрасно. Предвид това, че ни е на 10 минути училището, то детето няма да се налага да става много рано.
Класната стая е хубава, ремонтирана, чиновете са чисти и здрави.
Няма шкаф за принадлежностите за физическо и се разбрахме няколко родители да поискат от познати майстори да ни направят при възможно най-добра цена. Все пак само 20 клетки ни трябват, колкото за физкултурата и кутиите за трудово и рисуване.
Разбрахме се да съберем на 18 всички парите за помагала и каквото е необходимо и да се купят накуп, при което ще получим отстъпка и останалите пари ще са в училищната каса.
За личните карти на деца ще има фотограф, за да не ходи всеки отделно да прави снимка, ами в училището ще ги снима.
Сега, аз бях доста активна и съм малко комична, та взеха хем на шега, хем наистина, че ме избраха в родителското настоятелство. Аз предложих, щото много скромни родители, начи. За втори човек предложих да е татко някой  Mr. Green и нахендрихме един.
Наложи се да се изберат 4 деца, които ще рецитират по време на откриването на учебната година, на тържеството и аз нахендрих и детето.  Mr. Green Сумати поразии свърших. Но пък тя всъщност искрено се зарадва. ще ходи на репетиции другата седмица. Мисля, че за нея е добре, да е активна. А и така, като участва в програмата, ми отпада притеснението, че ще е твърде официална р рокля, която все пак си е по-строга, де.
Уточнихме всичко по занимални, екскурзии, хранене и прочие.
И за финал класната ръководителка ни раздаде едни свитъци, много красиви с послание за всяко дете. Ами, прочетохме го у нас и всички се просълзихме, барабар с прабабата   Grinning

Ами, това е, ученици сме!

пп. Простете ми за дългия пост.

# 211
На нас също ни раздадоха свитъци и по една значка, която децата да си сложат за 1вия учебен ден. Simple Smile
И аз съм в родителското настоятелство, макар хич да не ми се искаше. Нямаше желаещи обаче и хванаха по-активните в задаването на въпроси.

Новата ни раница пристигна, определено е доста по-добре като размери от другата.
По-малка и компактна е, стига и над дупето (другата и се пада под), на широчина е същата. От серията миди на Херлиц е.
Дъното и не е изцяло от пластмаса, но има крачета, така че не се цапа отдолу.
Като качество е добра, но Лего определено е изпипана и направена по-добре.

# 212
  • София
Узи... Вие в 35 ли ще сте? Бях видяла предимство за близнаци и в 18-то, но май за миналата година.

Не, в 7-о. В 35-о на първото класиране бяха 4-а и 5-а резерва и ме хвана шубето да чакам - я се откаже някой, я не. Пък и това училище ми е доста далече от пътя за работа и щях да се изчекна да ги водя и да тичам кат лудите.

Нашата учителка пък малко е скарана с технологиите. Беше си написала мейла на дъската, ама като че ли го има само за фасон. Каза, че няма проблем да й звъним по телефона, мейловете някой можело да не ги прочете... Много странно ми стана, но и няколко родители се присъединиха, че можело да се изгубят писмата, и по-сигурно било по телефона - чак се шашнах по едно време. Явно човек като виси по цял ден в интернет и забравя, че може да има хора, които не им е животът това.  Laughing Ама въобще не мога  да се съглася, че е по-лесно да звъннеш 20 телефона, отколкото да напишеш 2 изречения за 1 минута и да ги пратиш на 20 адреса.

# 213
  • София
Kally May, няма значение на колко метра сте от училището. Пак ще напиша - критериите ви са ясни, точките са ви ясни.
Мислех, че критерий "Местоживеене" е решаващ при приема. Ти смяташ, че това няма значение???
И НЕ, не са ясни критериите! А са подвеждащи! Пак ще ги постна:

5. Деца от други райони по входящия номер – до 15 точки.

Мисля, правиш разлика между "други" и "всички". Ако беше написано, че тези точки се дават за всички райони, независимо дали са до училището или извън София, по входящ номер, се заобикаля наредбата на Инспектората да няма критерии с фактор "време". А по този начин формулирано, изискването на хартия/сайт не е в разрез с наредбата, но реално какво се случва - вече описах.

Напълно подкрепям, че така написано е подвеждащо. Ние също ще учим във 119то и когато четох за първи път критериите, дори се притесних как ще ни приемат, тъй като реално ако имаш само местоживеене в квртала и никакво друго предимство - брат/сестра, месторабота, получаваш 50 точки. А миналта година приемаха с 65 точки най-ниско. То дори и месторабота да имаш в района - 10т, пак не стигат. Говорих обаче с една позната с дете прието миналата година и тя ми каза, че тези точки се дават на всички деца. За това подадох документите още януари.
Няма да коментирам защо не сте подали и вие документите януари, явно сте имали някаква причина. До някъде съм съгласна да има подобен критерии, тъй като нали идеята е да се приемат всички деца от квартала. Когато децата са повече отколкото приема училището (сега дали реално живеят там или е само по документи, няма как да знаем), трябва да има някакъв критерии за отсяване. Въпреки че като се замисля, по този начин се отсяват само тези, които за се забавили с подаване на документи.

Не знам дали е подвеждащо, но аз също щях да подам документи като Хелче януари. Да не говорим, че сигурно щях да се обадя да питам колко точки ще имам. Никой не го интересува дали съм имала причина да не подам януари  Sad И в това училище учат поне 1000 деца, сметнете колко деца влизат с точки брат/сестра, то не остават места за първите деца. За съдействие от инспектората пак не разбирам - гледам най-близките училища и звъня да питам дали имат места. Спирам по темата - беше ми любопитно, но вече стана досадно.

Maryse, честита ви нова раница
Морена, може ли да ми премериш талията на долнището?
NinoTino, дано винаги звучиш толкова ентусиазирано  Simple Smile

И нашата РС беше днес. Пратих мъжа ми. Май не съм споменавала, че момчетата ще бъдат при бившата класна на сестра им /това е предимството децата да са с 4 години разлика  Simple Smile/ и съм много спокойна. Уж щяхме да боядисваме стаята, но са се отказали. Чакали някакви разпоредби и още не се знае как е организирано целодневното обучение.

И аз се извинявам за дългия пост, но нещо не ми дава да скрия цитата

# 214
  • Sofia
Тино, хубаво е, че си доволна!  Simple Smile
Аз обичам дълги постове!  Grinning

Явно човек като виси по цял ден в интернет и забравя, че може да има хора, които не им е животът това.  Laughing Ама въобще не мога  да се съглася, че е по-лесно да звъннеш 20 телефона, отколкото да напишеш 2 изречения за 1 минута и да ги пратиш на 20 адреса.
Много си права. Ама и как ме разсмя.... Laughing Laughing Laughing

Танини, разбира се - 28см е талията, неразпъната. Почти манекенска.  Mr. Green
Забравих да кажа, че и детето много си хареса нещата, като се обу и облече и не ще да сваля...  Laughing
Рече, че и' били много елегантни.  Sunglasses

Мирама, честита да ви е новата раница. Калина харесва ли си я?

# 215
Morena, не я харесва колкото другата, но какво да се прави. Simple Smile Нямах вече много варианти, а тук това което видях при нас не ми допадаше.
Другата ще я оставим за 2ри клас, макар да мислех да я продавам. Но дори за 2/3ти от цената и няма търсене. А като знам, че тук се продават за 300лв. нови.

# 216
  • София
Морена, много ти благодаря. Аз все не смеех да поръчам и добре направих, ще са ни големи Confused Явно утре ще ходя на лов за долнища по магазините  Confused

# 217
  • Sofia
Танини, за нищо, пак заповядай!  Hug  Успех в лова!  Grinning
Аз мисля да мушна в колана още един, ако не става да скъся оригиналния ластик и ще си го ползваме. Пък и нали взех два клина. Simple Smile

Мирама, там вече е много зле, наводни се с търговци и обявите тънат на Nта страница за нула време. Другата година, ще и' е добре на Калина и с удоволствие ще си я ползва.  Simple Smile

# 218
Доволна съм, че децата в класа ще бъдат 20. Не съм прочела при другите как ще е, но на мен ми се струва съвсем приемлива бройка.
Така, часовете - започват в 8.20, което е напълно прекрасно. Предвид това, че ни е на 10 минути училището, то детето няма да се налага да става много рано.
Нинотино, благородно завиждам за бройката. Не знам в кое училище сте, но при нас в списъка на първата РС бяха 26, а не се знае до септември дали няма да набъбнат класовете. Но в нито едно от другите училища, където кандидатствахме няма под 25 деца приети и разпределени по класове по списъците, а в това, в което бяхме предучилищна и не ни приеха първи клас, може би за късмет, са точно 30 деца в клас по списък.
Иначе и аз се радвах за горното, че ни е близко училището, но въпреки че ще почват в 8.20 при нас ги искат в 8.00 в училището, не знам защо цели 20 минути по-рано ще им трябват за да се подготвят за часа.
Марийз, честита нова раница. Съжелявам, че взехме преди да решиш за продаване, но пък и щом Калина я харесва, като попорасне ще я носи.
Танини, в Лидл има спортни кнлинчета и анцузи, които са доста тесни.

# 219
Morena, така е, буквално обикновени хора не могат да направят и една продажба.

Дрехи от Джордж спрях да купувам, защото всички клинове и подобен тип панталони не са за кльощави и слаби деца.
Блузите също. Като цяло техните дрехи са за нормални към по-закръглени момичета.
Ако поръчам блузки за ръст 6-7г., ръкавите са и ок, но на широчина още едно дете като Калина може да влезе.
Иначе като качество са сравнително добри.

# 220
  • София
Maryse, аз пък основно клинчета от там вземам за Сани, защото са единствените, които ѝ стават. Тя е супер слаба, чак сега на 11 почти стигна 30 кг, а е висока - 149 см. Но като се замисля от малката серия не съм вземала, може там да са по-широки.

Mira_p, благодаря ти   bouquet Имаме наблизо Лидл, ще мина да ги видя.

# 221
  • Sofia
Да, и потничетата са широчки, ама нали е бельо...
Та значи няма да се хвърлям и аз на блузки. Суитчера е добре, нали не е блуза. Simple Smile
Клиновете се надявам да са добре, пък ще видя.

Мира, добре че каза, ще взема да се постарая да се добера до Лидл... нали всичко ни е далечко...  Wink

# 222
  • София
Морена, честити ви покупки.
Нашата униформа е с такива близки - поло шърт, та аз накупих също от Джордж, както вече споменах. Иначе фирмата, която изработва униформите продава 1 такава тениска за 18 лв!! Моето момче е слабо също и блузите, които взех са размер 7-8 г. и са му добре, панталоните взех 6-7 г. и на височина са му точно, а в кръста пак ги затягам.
Втората поръчка я отложих - ще изчакам родителската среща учителя по физическо да си каже изискванията и тогава ще поръчвам/купувам гуменки/маратонки. Само дето свърши безплатната доставка на училищните неща. Cry

NinoTino, браво за учителката. Дано си доволна и занапред.

# 223
  • София
Снощи беше нашата РС.За първи път видях г-жите на детето.Класната й изглежда млада,симпатична,да видим после  как ще са нещата.Дадохме 60лв за учебници по АЕ и учебни помагала по ЗИП,даже и някакво помагало за час на класа.Предлагат и някаква екскурзия октомври месец,но за нея не взехме решение веднага.Избрахме касиер.Реши се децата да не носят пари,за да не злоупотребяват в лавката,а за тел така и не взехме решение.Та това от нас.Ще има още една РС след 15.09

# 224
Здравейте, 
Букети на кого се подаряват- на учителката задължително!
А на други?!

Общи условия

Активация на акаунт