Дългокърмещи майки, да пообщуваме! - тема 35

• 91 714
  • 770
  •   1
Отговори
# 645
  • offshore & overseas
Магнитче Аз си го обяснявам с рязкото спадане на пролактина.
Възможно е, макар че по принцип е обратното - лактационната аменорея се дължи на прекалено високите нива на пролактин в организма. Тоест, логиката е цикълът да се възстанови при спад, а не да се загуби. Може би друг хормон играе - прогестерон например.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 14:49 от Мяуче

# 646
  • София
Може да е от стрес...дори самата ти да не се чувстваш разтревожена.
На мен ми дойде година и 3 месеца след раждането. А съм забременяла 2 месеца след последния си тогава цикъл...та бях свободна 2 г. и 2 месеца от цикъл.
Изгледа, че леко се е регулирал, идва на около 35дни, преди това идваше на по 40-45, дори 60 дни.В годината имах 4-5 менструации най-много. Надявам се сега да са се оправили нещата, защото преди не ставаше по никакъв начин.
И моят син не дава признаци за отбиване, скоро прави година и 8м. Ако сме си вкъщи, все още суче по 5 пъти денем и нощем незнайно колко.

# 647
Я да се запиша и аз тук. Магарето е на 1.8г също и с режим като при Ирайн. Обаче взе да ми дотяга. На нова работа съм и умората ми идва в повече. Не искам да го отбивам насилствено, ама и той няма никакви признаци за отказ от циците.

# 648
  • София
Всичко е ок. Дойде и малката не ме търси. 2г и 8 ми стигат:-)

# 649
Всичко е ок. Дойде и малката не ме търси. 2г и 8 ми стигат:-)
Браво, ветеране Simple Smile Честито!
sisku, нощем ли суче често? Ако има как, нека спи с някой друг. Друг вариант е да отлагаш - ако се пробуди нощем, да кажеш, че ей-сега ще дадеш и да идеш до тоалетната например. Много пъти докато се върнеш, детето заспало. Можеш да опитваш само да полюшнеш и пееш при пробуждане- невинаги ще сработи, но като цяло може да доведе до намаляване на нощното кърмене; да намаляваш времето на сукане постепенно до няколко секунди, колкото да се унесе. Много е ужасно недоспиването, от личен опит знам, а и като работата е нова и изискваща... Между другото, ако у вас е топло, можеш да пробваш да дадеш повечко вода преди лягане, че може и жажда да мъчи детето.

# 650
  • София
  Хаха Румцайс:-) а при нас стана плавно, бавно и естествено отбиване.

# 651
Здравейте! Имам кърмаче на година и половина, но не е много по твърдата храна. Сега му растат долните 2 кучешки и си обякнявам, че това е причината. На ден му се събират 1-2 хранения на ден - обикновено закуската, кисело мляко, може да е нещо от нашата манджа или нещо специално за него приготвено, но обикновено е не повече от 100 грама. Просто до 4 хранения не мога да го докарам, иска бисквитки като сме навън. Не го насилвам, като се намръщи и спирам. По принцип е захранен по метода воден от бебето, опитва сам да яде с лъжичка, но основно аз го храня напоследък. Иначе си търси все мляко, не му отказвам, но разни коментари как е голям и трябва вече да яде понякога просто ми скапват настроението и се чувствам кофти майка. Нормално ли е неговото поведение и много ли му навреждам, че не успявам да го нахраня като хората?

# 652
  • Пловдив
Trak, дъщеря ми е малко по-голяма, но положението е същото. Яде два или три пъти твърда храна и то само такава, която да държи в ръце или да похапва с пръсти. Единственото, което аз давам, е кисело мляко, защото много го обича, но не се справя добре сама с лъжицата.
Роди се 2640 грама и 46 сантиметра. Сега е под 80 сантиметра и под 9 килограма. Според педиатърката всичко е наред. Детето се храни, расте и се развива. Но жалните погледи на майки по площадките ме докарват до лудост... Crazy Съвети за взимане на детска кухня получавам ежедневно. Дори трябвало да взимам по две менюта... Whistling
А кърменето защо не съм го прекратила отдавна?! Само съм пречела на детето! Mr. Green

# 653
Аз този месец пробвах с кухня, много рядко хапваше. Не знам, аз обикновено съм спокойна, но понякога направо ми избива бушона. Очаквам днес да чуя съвет да го отбия, за да започне да яде. Особено като кажа да не се кара детето да яде като не иска, но въпреки това му се предлага настойчиво...

# 654
  • Северозапада
Моето започна да яде повече твърда храна на 1 г. и 3 м. И то защото тръгна на ясла. До тогава ядеше количества, които се препоръчваха за бебета на 6-7 месеца. За щастие почти не общувах с майки по площадките, а бабите ни бяха далече. И тя е захранена по принципите на ЗВБ - яде колкото прецени, без да настоявам за "още само една хапка", но с лъжица, защото не искаше да хваща мокри, хлъзгави и размазващи се храни. Кърмена е 2 години. Когато боледуваше, си караше само на кърма и АМ.

# 655
  • NE
Моето дете започна доброволно да отваря устата чак на 18 месеца и то само на плодови пюрета. Преди това признаваше само и единствено кърменето. Бяхме пробвали млечната кухня, но без успех. Така се случи, че на 19-тия му месец започнах работа и отново го записах на млечна кухня. Дадоха ми съвет да проявим търпение и след месец-два започна лека-полека да харесва супата, после второто и накрая десерта. Сега с радост чака да дойдат бурканчетата. Постепенно намаля и кърменето.
Като се замисля в мига, в който спрях да мисля и да се терзая колко е изял и колко хранения има на ден нещата сами си дойдоха на място. Явно всяко дете има свое време за "нормалната" храна. Peace

# 656
  • София
Моят син е на 1г.и 8м. Наскоро сестра ми каза, че той суче по-често от нейната 9-месечна дъщеря.Каза го шеговито, има бивше кърмаче, кърмено дълго.
Прояде преди месец-2, захранвано е хаотично и смесено-педагогически, ЗВБ, пюрета.
По едно време зъбите го тормозеха, но като цяло не беше фен на твърдата храна. Харесва я на вкус, просто не иска да яде. Когато е решил, че ще яде, хапва всичко.
При моят син има и анемия, та се притеснявах малко, проходи и късно. Въпросът е, че като не иска, няма как да го нахраниш.
Пести си нервите, в един момент сами решават, до тогава единствено ти ще се нервираш, а детето ще се чувства притиснато и ще отказва още повече.
Няма проблем на тази възраст да хапват малко твърда храна, още повече винаги получават мляко.
А за да иска да суче повече, значи си има причина и нужда.
Аз го сравнявам с прохождането. Това е все едно да не може да пази баланс само и да има нужда да го водиш за ръка, а ти да го пускаш и да настояваш да ходи сам. Ами не става, то като не може и не иска няма да го направи, докато само не е готово.

# 657
Ирайн, моя човек не прохожда сам. Опитах да го стимулирам, но не. Една вечер се пусна, обиколи стаята и се отказа. Сега е много горд, че може да ходи и демонстрира на леглото, на пода прави до 2 крачки. Та с неядене и неходене, оставям го сам да си следва темпото, като иска мляко му давам и явно кърменето изглежда виновно. В интерес на истината на мен ми изглежда щастливо дете. Имат си свое темпо децата, но вижданията на хората напрягат понякога и те объркват и си казваш "Абе дали наистина съм прав?".

# 658
  • над кукувичето гнездо
Здравейте,
Влязох в темата, за да поискам съвет и да си "сверя часовника" и виждм, че дискутирате това, което ме вълнува...
Вече не знам как да храня детето си. На година и 4 месеца е, кърми се упорито, но напоследък отказа да яде всичко останало. Един месец кара на попара и разни каши и пюрета с банан, като закръгли добре кълките. Преди това ядеше всичко, което му предложа, с малки изключения. Постепенно започна да отказва едно по едно всичко, докато останаха бананпвите неща. Сега любопитства за храната ни, опитва, но не яде като да се наяде, а и не всичко му харесва. Хареса две манджички на майка, но аз като приготвя такива, отказва. Освен това има проблем с консистенцията на храните, дави се, понякога повръща, плюе, бърше си езика. Някои неща отказва на цвят, на опип още. Харесват му тестени изделия, но ако му дам хляб, не се нахранва с него, а хапва малко, спира и не иска вече, иска кърма. Виждам, че е гладен, че му харесват на вид някои неща, но не може да ги яде, или яде мъничко, или се дави и повече не поглежда. Вече започва да отказва и някои от банановите пюрета, които ядеше. Налита на пържени картофи, когато вземем някъде навън, но домашно приготвените не иска. Харесва и кюфтета, но не домашни, а напоследък не иска да ги яде, а само им омуква соса.
Все по-често чувам реплики за отбиване и щял да прояде. Дори съпругът ми започва да влиза в общия хор, но на мен не ми се иска още да отбивам. Малкият има 8 зъба и сега сякаш идват още, та се чудя дали и това няма общо.
Виждам от горенаписаното, че не сме единствени, но аз се притеснявам дали не греша някъде. Вече съм на предела на нервите си, още повече щом започнах и пържени картофи да давам на 16-месечен човек...
Бъркам ли някъде според вас?
(Извинете за фермана!)

# 659
Иса, и аз се чувствам по същия начин и се чудя дали не греша, но все повече си мисля, че не греша. Нали идеята е да се водим по децата. Аз тези дни си дадох сметка когато аз нямам апетит, а трябва да ям,  е много кофти да си набутам нещо в устата. По-добре да предлагаме и да очакваме момента, в който децата ще ядат с апетит и желание, а не защото ние си мислим, че трябва. Моя човек последните дни е добавил 2-3 неща в менюто си, държа го в мен на масата, колкото и да ми е неудобно, но започна да хапва някои неща. Основно пак е на кърма, гледам поне и аз да си набявям плодове и зеленчуци, така и той гледа, тук-таме поиска, Днес ще хапне хапка, утре - 2, след някой друг ден туко виж изял някоя порция. И аз получих (както и очаквах) макар и делкитано поднесено, съвет да му спра млякото. Обясниха ми, че аз с таз кърмица го залъгвам (сякаш го карам АЗ и на сила) и той си мисли, че е наяден, а всъщност е гладен. Е, не мисля, че е така. Когато му се яде, просто яде и сам сочи, ако не иска да суче, просто няма как да го накараш да суче. Ако ти не искаш да отбиваш, детето си търси да си суче и т.н., няма причина според мен да слушаш тези съвети.

Общи условия

Активация на акаунт