Дългокърмещи майки, да пообщуваме! - тема 35

• 91 699
  • 770
  •   1
Отговори
# 75
На мен в началото 1 ми се виждаше ок, после 2, сега 3  Joy Ако наистина го кърмя до 3, в което се съмнявам, мисля, че по-рано ще се отбие, може и 4 да ми се струват ок  Laughing

# 76
  • София
Напълно нормално ми се струва детето да приема сученето не само като източник на храна, но и на успокоение! Та това е една от основните причини да не отбиваме децата си принудително - защото кърменето представлява освен млякото и всички онези неща, които Не съм толкова хубаво описа!
А че си тежи дългото кърмене - тежи. Аз че кърмя едва от годинка и нещо и вече ми е дотегнало, какво остава за повече време.

# 77
  • София
Щастлива, за теб кърменето е само за хранене, но за мен и моето дете, както и за много други майки и техните деца, кърменето е много повече от хранене. То е начин за успокоение, за приспиване, за убиване на скуката, даже ако щеш и за лечебна цел. Кърмата прекрасно дезинфекцира рани, лекува възпалени очи и хрема Wink И това не означава, че ние, кърмещите мами не се занимаваме с децата си. Не означава, че не ги гушкаме, целуваме, или че не ги даряваме с внимание и обич. Нищо подобно, правим го. Просто когато се случи нещо и детето изпадне в състояние на емоционална дупка, вместо да му ударим два шамара, предпочитаме да си накърмим детето. Ефектът е поразителен. Точно вчера ни се случи, на връщане от яслата. Много обича сама да се облича и съблича. Обаче нещо крачето й се заклещи, започна да плаче, отказваше да й помогна, накрая изпадна в дива истерия. Бързо я взех на ръце, в спалнята я накърмих и след няколко минути нямаше и помен от истерията. И сега за тези майки, които веднага ще ме опонират, че вместо да се предлага гърда, може да се опитам да разсея с нещо истеричното дете. При някои може и да помага, но при нас няма ефект. Изпадне ли в такова състояние, каквото и да предложа, дори да е нещо любимо, то бива блъскано и ритано. Не отхвърля само гърдата.   

# 78
Момичета, защо мислите, че за мен кърменето е само хранене, за бебето особено новороденото и до 1 год., кърменето е всичко, което вие сте описали  Heart Eyes. И при нас беше така.  Peace
Но след това, особено след 2-рата годинка, ми се струва пресилено и опорочено да се кърми САМО заради това другото.

По-горе Не съм писа, че при различните деца може да има различна нужда от успокоение, ами да, защо не биберон, защо не пръстче... и т.н., ами защото това са бебешки навици, които всяка една майка иска да премахне по-рано и се хвали като успее, само /не мога да го нарека "кърмене"/ успокояването/смученето на гърда можело  newsm78
Това ми е интересно... всеки си има своите доводи и се радвам, че някои от вас можете да ми дадете отговори защо го правите, докато други ме нападат и като че ли и те не знаят, ама следват "модата"  #Crazy ей затова питам

Защо тогава много майки се опитват да отбият като "кърменето" е толкова по-по-най за големи деца.  Rolling Eyes Да си кърмят, докато децата искат.
И честно казано това пък ми е най-чуждо пораснало вече дете да си убива скуката с "кърмене"  newsm78

Преди да почна да кърмя, много четях този подфорум и стигнах до заключението, че след 1.5 г. на детето "полезността" на "кърменето" се изпарява - майките се изнервят, децата не ядат друго, не спят през нощта - често се будят, майките се изтощават и всякакви такива и се зачудих какъв е този голям зор да се кърми дълго, после пък голям зор да се отбива...  #Crazy и ей такива работи.

# 79
щастлива, аз споделям до голяма степен твоето отношение към нещата. Но най-важното е, че отстрани нещата винаги са различни от това, което си го представяме. Моето кърмаче понякога суче от скука, но е много рядко, аз не му давам, разсейвам го. За мен това не е удоволствие. Удоволствие  е да го приспя за 10 мин да го погушкам и накърмя и да стана и да си правя други неща  Simple Smile. Никой не е казал сега за гушкане и обръщане на внимание, не се засягайте .   bouquet
Хубава и спокойна вечер!

п.с. И ние имахем период с трудно успокояваме и леки истерии, но отмина за 2 седмици, хванахме му цаката. Разсейвам го. Или го оставях за малко да поплаче. Сега е страхотен и спокоен.

# 80
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Щастлива, защото освен, че успокоява, показва близост, запушва устата  Mr. Green , игражда сигурна привързаност, има моментално действие, е нещо напълно естествено и нормално (за разлика от биберона-залъгалка или пелената), помага за приспиване, за свикване в ясла/градина и т.н. и т.н., кърмата, дори в минимални количества и особено при инволюция (когато кърменето върви към естествения си край), притежава изключително полезни свойства, т.е. всяка капка кърма е една жива, безценна течност и колкото по-естествено стават нещата с кърмене и отбиване, толкова повече полезности могат да се извлекат от нея за детето. Защо да давам коластра от крави за имуностимулатор, когато детето може да получава истинска, специално пригодена за неговия организъм кърма, която особено към края на кърменето е много силна и пълна с всякакви полезни неща?  Grinning

# 81
Здравейте,записвам се и аз,защото синът ми е на 1.10м и все още се кърмим.Основно през целия ден и цялата нощ ,не е толкова до наяждането колкото до навик и успокоение.Също се приспиваме на гърда.Всичко е ОК,но започвам да се притеснявам,че не е много правилно.Не яде нормално,много е злояд!!!Да не говорим за плодове и зеленчуци,изобщо не иска и да помирише.Притеснявам се,че не си набавя всичко необходимо!!!Кърмата е полезна ,но все пак е почти на 2 годинки и нямаме заместено хранене...Вече започвам да се замислям как ще се отбием,дали е правилно...дали ще започне да се храни пълноценно???

# 82
Не съм, това със запушването на устата е много добро, има си нужда понякога  Laughing

Но ето, че чета поредното мнение с дете, което не яде; в тема за ясла с майка, която вече мрази кърменето, защото това правят по цяла нощ; с майка, която отбива голямо кърмаче /момче/ и то още рови в сутиена й и си играе и дърпа зърната й  ooooh! и това я вбесява и т.н., и т.н.
Е, кому е нужно това???!!!! Риторичен въпрос...  Peace

Да не ги вадя като цитати, всички сигурно сте ги чели, но едва ли някое кърмаче, отбито като по-малко ще си спомня да рови все още в сутиена и да дърпа зърната да си играе с тях  Shocked и други подобни.

Аз не, за да убедя някого, но вадя факти, които повечето от темата отричат... защото според мен е редно, когато се представя някаква информация, да се споменават всички страни на монетата.
Има случаи, когато млади майки се депресират с кърменето, че не успяват за по-дълго примерно, а се оказва, че има и доста негативи - косвено, разбира се.

# 83
  • Северозапада
Точно за това всяка майка трябва сама да прецени колко дълго да кърми и дали да не пристъпи към отбиване, когато кърменето е само досадно и неприятно задължение.

# 84
Точно за това всяка майка трябва сама да прецени колко дълго да кърми и дали да не пристъпи към отбиване, когато кърменето е само досадно и неприятно задължение.

newsm10
Макар, че за мен кърменето не беше станало досадно и неприятно, но пък за сметка на това малката ми дъщеря беше много пристрастена към него и колкото повече порастваше, толкова повече се притеснявах за това, защото го искаше по всяко време, остави, че през нощта само това правехме, ревях от недоспиване  Rolling Eyes

# 85
И аз рева от същото вече година и половина и се чудя дали като се от бием ще се наспя. През деня въобще не иска , само нощем търси. Crazy

# 86
  • София
Само вечер и сутрин ме търси вече. Дано да върви към отбиване, че приближава 4тия рожден ден.
Отдавна съм го научила, че навън и през деня не давам.

# 87
Ажан, и вкъщи през деня ли не даваш?

Аз сега се опитвам да го науча на малко търпение.
Примерно - вечеряме, той включително, той се е наял или му писне да ръкомаха с лъжицата и идва да ми дърпа блузата за десерта, докато аз все още ям. Понякога разбира, че сега не може и след 5-10 минути ще е ок и отива да се занимава с нещо, докато съм готова. Обаче понякога не схваща и се почва един тръш и едно дърпане  Crazy

# 88
  • София
Ажан, и вкъщи през деня ли не даваш?

Е, понякога се отпускаме събота-неделя. Wink
Като ме хване да съм се излегнала на дивана, идва да си иска.

# 89
  • Плевен
Ох познато  Laughing.Само да седна на почивка в къщи след готвенето,и веднага се е качил върху мен  ooooh!.Това миналата зима,когато съответно седяхме повече в къщи.Той тогава беше на 2,3 месеца.Като се затопли към март и започнахме излизанията за по дълго и вече му беше интересно навън и там не се сеща.Сега е на 2.10 и само вечер суче за приспиване.Лятото сучеше по 3 пъти дневно,лека полека започна да не си иска,и аз не предлагам,та вече към август отказа и сутрешното и обедното.Започна първо да пропуска ден или два,после се сети на третия ден,после пак прескочи два или 3 дена и най-накрая се отказа.Сега само вечер суче,но може и без него.Но пък аз не държа да го махна понеже не ми пречи.

Общи условия

Активация на акаунт