Публично кърмене на дете

• 52 292
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 605
  • До хладилника, който обичам
Не само за съда няма значение.
Дори в КТ е предвидено да се разрешава намалено работно време до 8 месечна възраст на бебето. Peace

Корекция - няма горна граница, до 8 месечна възраст намаленото работно време е с 2 часа, после с по един.

Много сладичко обвинявате кърменето за разглезени деца, качващи се на главите на родителите си, ами какво правим с тези, дето кърмят по 3-4+ години и децата им са възпитани, и тези, дето не кърмят и децата им са "индигови" гевезета, къде да търсим вината?  Laughing
Кърменето и възпитанието нямат общо едно с друго. Напълно възможно е човек да практикува нежна дисциплина и да се вслушва в нуждите на детето си, едновременно възпитавайки го, без никакво отношение с това, как го храни.
Всяко едно от тези "обвинения", дето се приписват на кърменето, ако се извади последното от уравнението и както обичайно, се види, че съществува проблемът и при некърмени деца, к'во пра'им? Малко рационално мислене никому не вреди.

Както винаги, представителните извадки ги базирате само на личен опит, тип "аз правя едикакси, значи така е правилно и трябва по възможност да бъде въведено като закон за всички други"  Crazy

Фройд отдавна не е мерило. Съвременните изследвания потвърждават много неща, масово практикувани по времето на баби, пра- и прапрабаби по наследство и генерирани от поколенията опит.

Насърчава се майките с диабет да кърмят поне до 4-6, ако може, желателно и повече месеца. Мисля, че от 'белите' страни само в България и някои не толкова развити 'бели' все още не се насърчават жените, а сравнително често се препоръчва да си спрат кърмата.

# 1 606

Офф: Има ли в животинския свят женски, които кърмят децата си 3-4 години? Не се заяждам, наистина не знам.

Едва ли?
Животните се разгонват поне веднъж годишно, съответно раждат.
Няма как да кърмят и малки, и порастнали. Laughing

Напротив, чела съм тук, че някои майки кърмят 4-годишното и новороденото братче /сестриче/ едновременно. По време на разгонване и бременност също си кърмят.

# 1 607
Детето вече втора година ходи на детска. Моята философия си е такава. Кърмене не виждам логика да отказвам.

Не, не съм го идтъкнала като посижение и гордост. Специално дори изтъкнах, че не е. А е нещо НОРМАЛНО (не викам, подчертавам).

Нищо не казахте за пушещите майки, а? Щото не ви изнася. Ето това е невроза със сигурност.

И мисля, че трябва да има закон, който забранява на майки в майчинство и детегледачки да пушат.

# 1 608
  • София
А най- лошото е, че има и пушещи кърмачки.. Ето това е гледка от която би трябвало да се погнусите и отвратите... Виждала съм пушеше и кърмене заедно, но нямаме закони..

# 1 609
  • София
4-6 какво, месеци или години?

Поне при животните няма морални наслагвания. Доколкото зная за приматите, в момента,  който се роди ново маймунче, предишното остава на сухо, но и шимпанзетата не раждат всяка година. Те май и по време на брененност вече не кърмят предишното, но за това не съм сигурна. Но и не кърмят, ако маймунчето вече е минало предимно на "обща храна".
Едно време бабите може да са кърмили, ама пак докато се роди новото бебе, и не навсякъде. Било е табу да се кърмят толкова големи деца като 3-годишните публично.

# 1 610
Дори в КТ е предвидено да се разрешава намалено работно време до 8 месечна възраст на бебето. Peace

Корекция - няма горна граница, до 8 месечна възраст намаленото работно време е с 2 часа, после с по един.

След 8 месеца е по преценка на здравните органи.
Т.е. не е задължително.

# 1 611

Офф: Има ли в животинския свят женски, които кърмят децата си 3-4 години? Не се заяждам, наистина не знам.

Едва ли?

Напротив, чела съм тук, че някои майки кърмят 4-годишното и новороденото братче /сестриче/ едновременно. По време на разгонване и бременност също си кърмят.

Питането беше за животни.

# 1 612
  • София
е, значи не е като детето ти да не разбира, че не може да цока всеки път като му се прище! Едва ли обикаляш около градината и чакаш да ти махне на прозореца да му дадеш да си цокне, ако не му хареса супата.

# 1 613
  • Пловдив
Нищо не казахте за пушещите майки, а? Щото не ви изнася. Ето това е невроза със сигурност.
Шшшшт, това е табу!
То обикновено баш пушачките издърпват късата клечка и или "нямат кърма", или им "спира изведнъж" на двадесетия ден Whistling

# 1 614

Едва ли?
Разбира се, че има, да.
Приматите например кърмят по 4-6 години (някои видове, като шимпанзетата, повече, до 5-6, други като горилите, по-малко, ок.4)
Делфините и китовете кърмят около 2 години (имат и доста по-различна по състав кърма, по-богата на мазнини, предвид условията им на живот).
Бялата мечка кърми по около 2.5 години малките си.
Слоновете кърмят над 2 години.

И така нататък. Като сравнение, хората би трябвало най-вече с примати да се сравняват; изследванията показват, че приматите кърмят средно 6:1 съотношение на продължителността на кърмене спрямо продължителността на бременността, различна за различните видове.

# 1 615
Т.е. не е задължително.
Разбира се. Но ако здравният орган следва препоръките на МинЗдрав, които от своя страна следват тези в световен мащаб, би следвало да бъде "до две години или повече", ако майката и детето желаят.
Тук, разбира се, влизаме в друг омагьосан кръг и като стигнем до НЗОК, МинЗдрав и GP-тата, неонатологични и педиатрични стандарти, става една съвсем друга бира.

# 1 616
За другите не знам, аз приключих с цигарите завинаги в деня, в който ми се потвърди бременността. Peace

# 1 617
  • София
И така нататък. Като сравнение, хората би трябвало най-вече с примати да се сравняват; изследванията показват, че приматите кърмят средно 6:1 съотношение на продължителността на кърмене спрямо продължителността на бременността, различна за различните видове.

Хората изобщо не би трябвало да се сравняват с животни, защото не са животински вид.

# 1 618
Дарвинизъм vs. креационизъм?

# 1 619

Т.е. не е задължително.
И ако след 8-мия месец все още кърми - в затвора, а детето - прехвърлено в обора, където му е мястото. Мама крава ще го храни, защото нейното мляко е по-целесъобразно и в тон с обществените нагласи на жените.   

Общи условия

Активация на акаунт