НВ-ВМХ, част 84

• 48 037
  • 732
  •   1
Отговори
# 435
Може, вчера си счупих колелото  Cry Cry Обаче за инуитите няма да се разберем. Просто като с "глобалното затопляне" ми звучи. Статистиката/метерологията като наука и измервания няма още 100 г., обаче те знаят какво било и що било. Личното ми мнение е, че инуитите са много ущетена общност: хранително, здравословно, географски (слънце, въздух и вода) и културно. Дори и да има здравословни аспекти тяхното хранене, не мога да приема, че това е "моделът", който е идеалът за човешко хранене - без зеленчуци, плодове, ядки, сирена, месо, а само риба и морски дживотни. И както казах, дори по времетето на етнолозите, дето са живели с тях, никой не е споменавал за дълголетие и необичайна жизненост и издържливост. Сега, като отидат някои нови изследователи там, с вече обременен от съвременния начин на живот режим на хранене и влошено здраве, и след като изкарат 3 месеца или година на риба, пооправят им се зъбите и кръвната картина като цяло  Laughing Това е. Не мисля, че ако преминем на рибно-морскоживотна диета ще си набавим достатъчно витамини Д, К2 и А.

# 436
  • София
Е, Грийн, точно за Д и А ли се хвана  Laughing
А за глобалното затопляне - има друго методи за измерването му, освен термометър.

# 437
  • SA
Ей, не можах да се сдьржа аз да погледна темичката. Взех си една чаша червено вино и айде в компютьрния центьр на хотелчето, дето сме отседнали.  Simple Smile
Интересен ми беше спора за инуитите. Но според мен, дьлголетието не опира само до начин на хранене. Всьщност, достьпа до сьвременно здравеопазване, което е на ниво, удьлжава доста продьлжителността на живота. Което далеч не значи, че си в добро здраве. Но кьде с една шепа лекарства, кьде сьс стентове, патерици и т.н. креташ по някакьв начин.
За инуитите си мисля, че действително те живеят при неимоверно неблагоприятни условия и много от тези условия може да скьсяват живота им. Но факт е, че по времето, когато са ги проучвали Уестьн Прайс и Стефансон, те не са страдали от сьвременните дегенеративни, хронични заболявания на цивилизацията и заради това е интересно как се хранят. То е ясно, че другите фактори не благоприятстват тяхното дьлголетие.
Никой не казва и че точно храненето само с риба и морски животни е най-оптималното. Но все пак е многократно по-добре от хранене само с пшеница и царевица, нали?
За вит.К2 - ами не всичко около този витамин е ясно. Той не се счита за есенциално вещество, тьй като човешкият организьм може и сам да си го произведе от вит.К1. При много хора този процес бил нарушен, но пьк при общности, които се хранят изключително с натурална храна и нямат метаболитни нарушения, може пьк и този процес да е доста ефективен.
И в крайна сметка, за себе си, не се интересувам точно колко години ще живея. По-скоро ми се иска да не страдам от хронични и инвалидизиращи заболявания, които да преврьщат живота ми в ад. Не че това зависи само от храненето, разбира се. Но поне да избегна нещата, които все пак зависят от мен.  Simple Smile

# 438
В книгата за К2 пише, че способността на хората да синтезират К2 е минимална и затова е недостатъчна за задоволяване на нуждите на организма, за разлика от способността при много животни - крави и т.н., т.е. тези, които пасат трева и от вит. К1 в нея синтезират К2. Ние би трябвало да набавяме К2 от "продуктите" на тези животни - месо, масло, сирене. Разбира се, на местата, където има соя, тя може да се остави да ферментира, увита в сено, и тогава бактериите от сеното синтезират К2 в соята и консумиращите тази соя (нато) си набавят К2 в големи количества.

# 439
Момичета, тук много се пише за мастноразтворимите витамини, което аз намирам за изключително полезно. Искам да попитам, дали някой си е направил труда да систематизира инфо, защото аз лично отскоро следя темата и съм пропуснала много Sad

# 440
  • UK

И в крайна сметка, за себе си, не се интересувам точно колко години ще живея. По-скоро ми се иска да не страдам от хронични и инвалидизиращи заболявания, които да преврьщат живота ми в ад. Не че това зависи само от храненето, разбира се. Но поне да избегна нещата, които все пак зависят от мен.  Simple Smile
Ей това е и моята философия, въпреки че ям и хлебец от време на време и по някоя друга вредност  Embarassed
 Във вторник ходих на концерт на Кайли Миноуг с приятелка и се оказа, че човекът, организиращ концерта и е приятел, така че ни уреди баш на сцената...та освен, че беше невероятно преживяване, Кайли беше на не повече от метър от нас отвреме навреме и какво да ви кажа....то крака, то дупе, невероятно тяло и излъчване има тази жена. Без силикони. Не знам дали е имала ботокс процедури, но не изглежда да е, имаше си малко бръчки жената, но някакси естествено й стоят, не състаряващо  Crazy
Кам, зарязвай интернета и се отдай на почивка. Тука за храна и витамини си говорим, но да не забравяма, че има и други неща, които допринасят за добртото здраве и хармония.. luvbed luvbed luvbed   Joy

# 441
А пък аз снощи бях на вернисаж на изложба посветена на френските и германски импресионисти и експресионисти 1900 - 1914 г и се нагледах на Ван Гог, Сезан, Гоген, Кандински, Синяк, Матис, Пикасо и сие на дебели, да не кажа тлъстички жени! Сега да не ми кажете че това е бил идеала по това време Wink Тъй че не знам за инуитите, но тези художници в началото на века не са били утвърдени, били са в повечето случаи бедни и са рисували модели от улицата. Не вярвам да се хванете сега колко вредно е било храненето преди Първата световна храна и какви модифицирани храни е имало, да не говорим за това, че животните само трева са пасли. И въпреки всичко продължителността на животат средно в този район на света по това време е бил 55 години /не благодарение на война, все още/.

# 442
Ти по принцип ли си толкова кисела, или само днес?
Скрит текст:
А пък аз снощи бях на вернисаж на изложба посветена на френските и германски импресионисти и експресионисти 1900 - 1914 г и се нагледах на Ван Гог, Сезан, Гоген, Кандински, Синяк, Матис, Пикасо и сие на дебели, да не кажа тлъстички жени! Сега да не ми кажете че това е бил идеала по това време Wink Тъй че не знам за инуитите, но тези художници в началото на века не са били утвърдени, били са в повечето случаи бедни и са рисували модели от улицата. Не вярвам да се хванете сега колко вредно е било храненето преди Първата световна храна и какви модифицирани храни е имало, да не говорим за това, че животните само трева са пасли. И въпреки всичко продължителността на животат средно в този район на света по това време е бил 55 години /не благодарение на война, все още/.

# 443
  • Пловдив
Грийн, ама то е повече от ясно, че продължителността на живота преди е била ниска поради ред причини, включително лоша канализация, лоша хигиена, лоши медицински практики (някои направо вредни), липса на лекарства, недобра спешна помощ, недостатъчен напредък в хирургията, недостатъчно развитие на диагностиката, епидемични взривове на болести, които днес са лечими и овладяни, невъзможност да овладяване на разни хронични болести, с които днес хората могат да живеят години наред, и т.н. Ей, ама като се зачекнеш, значи! Дано поне да ти минава кривото от това!  Heart Eyes
Цитат
И в крайна сметка, за себе си, не се интересувам точно колко години ще живея. По-скоро ми се иска да не страдам от хронични и инвалидизиращи заболявания, които да преврьщат живота ми в ад. Не че това зависи само от храненето, разбира се. Но поне да избегна нещата, които все пак зависят от мен.  Smile
Камче, абсолютно споделям това виждане и аз!  Peace
И ясно, че здравето не се определя само от храната и не се постига само с ядене на месо от крави, пасли трева високо в планината в слънчев ден.  Crazy
Относно идеала при художниците, ами да, всяко време има преобладаващ естетически идеал. Едва ли ще вземат да рисуват неща, които ще знаят, че няма да са приятни да бъдат гледани от околните. Което не значи, че всички жени са се стремяли да бъдат дебели естествено. Просто на дебелината не се е гледало както сега, когато изключително се акцентира върху постигането на слабо и красиво тяло и жените се убеждават едва ли не, че това е предпоставка за щастлив и пълноценен живот. Може би е по-точно да се каже, че за разлика от сега, се е търсело да се улови естествената красота и особености на женското тяло.  Crazy

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 15:33 от yulinga

# 444
Скрит текст:
По принцип, жабо  Laughing Кат не ти утърват постингите ми, прескачай ги  bowuu Аман от съветнички какво да пиша, как да пиша, какво да мисля и как да го направя приемливо за всички.

И да ви кажа, че като не слагам "-че" на окончанията, не значи че не съм любезна  Peace

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 15:43 от greendream

# 445
Там където живееш хормонални изследвания не правят ли? Току виж някой хормон ти се е разместил и ти причинява агресия Mr. Green
Скрит текст:
Скрит текст:
По принцип, жабо  Laughing Кат не ти утърват постингите ми, прескачай ги  bowuu Аман от съветнички какво да пиша, как да пиша, какво да мисля и как да го направя приемливо за всички.

И да ви кажа, че като не слагам "-че" на окончанията, не значи че не съм любезна  Peace

# 446
Там където живееш хормонални изследвания не правят ли? Току виж някой хормон ти се е разместил и ти причинява агресия Mr. Green
Скрит текст:
Скрит текст:

не, тук нищо не изследват, ходим си болни и луди по улиците и даже пишем в интернет необезпокоявани  Joy Joy

# 447
хахахаха, трябва да се ограничи това безобразие.  Laughing

# 448
Здравейте! Днес правих хормонални изследвания и реших да пусна липиден профил.Може ли коментар по резултатите?Какво трябваше да е съотношението между LDL И HDL?

Холестерол    H             6.94        mmol/l      0-5.20;гранични 5.20-6.20; патологични над 6.20    
Триглицериди         1.17        mmol/l      0-2,30    
HDL-холестерол         1.73        mmol/l      М 0,9-1,45 умерен риск; над 1,45 без риск; Ж 1,15-1,68 умерен риск; над 1,68 без риск    
LDL-холестерол    H     4.7                mmol/l      0-2.59 ; гранични до 3.34 ; патологични над 4.12

# 449
ioioto0, според мен са ти добри изследванията. Нека да се включи и Камелот, но мисля, че нямаш причини да се притесняваш.

Общи условия

Активация на акаунт