НВ-ВМХ, част 84

• 48 037
  • 732
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Аз изобщо не съм навътре в медицинската част на нещата, но мисля, че добавянето на млечни, плодове, картофи и ориз, а защо не и друг тип въглехидрат от истинските - елда, бобови и т.н разновидности в случая е направо наложително  Embarassed
ioioto0, вижда ми се адски оскъдно храненето ти, буквално си е глад за мен. Не зная как организма може да вирее с толкова малко храна, когато енергия отива и за силови тренировки. То и за без трениране е малко. Още повече, че ти имаш нужда от енергия и за да се самолекуваш, в смисъл организма ти да се самолекува ...
Мускулната треска по моята логика идва оттам, че на мускула му е невъзможно да се възстанови, няма храна и ресурси за това. Затова е с всяка силова, макар и през ден, мускула изнемогва и се разкъсва, за да осигури движенията и силата, които му задаваш. Той не силен и здрав, поради хормоналната дисфункция и липсата на храна, невъзстановен добре и допълнително стресиран от тренировките.
Според мен, трябва да включиш въглехидрати поне 150 гр на ден, от различни източници (но добри, не хляб и вафли) и да спреш известно време с тренировките. И задължително коктейла витамини Д/К2/А/Е, както и магнезии и Омега 3.
Пак да кажа, така бих посъветвала интуитивно, не на база медицински познания  Hug

# 481
С тренировките обаче,нямам напредък,въпреки че тренирам от 1г по този начин и почти след всяка тренировка имам мускулна треска,а натоварването е едно и също.Може би е признак на нещо?
Някакви съвети ?

Храненето ти е недостатъчно да покачваш активно тегло. при това положение е нормално и да не прогресираш с тренирането, и да имаш постоянни мускулни трески. Както съм писала неведнъж, тренировката сама по себе си не спомага за постигане на по-силно и здраво тяло. Необходимо е да приемаш достатъчно храна и да си позволяваш достатъчно релакс за възстановяване на мускулите, при което възстановяване всъщност тялото укрепва.

# 482
От 4 години нямам цикъл,но тогава доста отслабнах.Сега си върнах кг(от около 1г и 6месеца) и съм 53кг,170см,но не изглеждам много слаба,имам си корем.Преди 3-4 месеца бях качила до 56кг от стрес и въпреки това косата ми не спря да пада,лятото ги свалих.
Април като правих изследвания освен висок холестерол и кортизола ми беше висок. Този месец като прая ще видя какво ще е положението.
 Дневно около 1500ккал приемам.
з:2 яйца,100гр извара,30гр масло
о:170-80гр месо,дробчета,риба + зеленчуци (чушки,гъби,карфиол,броколи,зеле)
в: 1 яйце,малко извара,понякога няколко лъжички фъстъчено масло,какао,тахан и авокадо
Тренирам 3 пъти с тежести,вкъщи.С тренировките обаче,нямам напредък,въпреки че тренирам от 1г по този начин и почти след всяка тренировка имам мускулна треска,а натоварването е едно и също.
И кг ти са малко за тази височина, и храната ти е направо оскъдна.Тялото ти буквално гладува.
Храната е основното гориво за организма.И от нея зависи как ще се чувства човек.
Да , и стрес, и начин на живот, и ген имат значение, но организъм, хранен достатъчно и с правилната за него храна успява да се справя сам и със стреса, и със самоизлекуването.
Какво да ядеш няма да пиша, не искам да провокирам спорове.

# 483
Шоки,миналата година от октомври до февруари приемах всеки ден по 5000IU витамин Д,лятото от време на време си бях взела вигантол и по 8-9 капки приемах ,когато се сетя.Сега от 1 месец започнах всеки ден по 5000IU.Приемам омега 3 и магнезий.Инозитол пих около 3-4 месеца,но нямаше ефект. От около 2 месеца приемам йод и селен,но не виждам някакъв ефект от към повече енергия.

Май месец по време на сесията,ядях доста и веднага качих килограми,увелича ли храната веднага качвам ,а не се чувствам добре на повече от 53-54кг.Не изглеждам никак прекалено слаба,може би активното ми тегло е ниско.Лятото нямах време за тренировки и 2 месеца не тренирах.
На тези кг се харесвам,но явно тялото ми не. Ако увелича храната, започват да се увеличават и мерките.
По принцип диагнозата ми е ПКЯ,но не се знае причината.

# 484
Шоки,миналата година от октомври до февруари приемах всеки ден по 5000IU витамин Д,лятото от време на време си бях взела вигантол и по 8-9 капки приемах ,когато се сетя.Сега от 1 месец започнах всеки ден по 5000IU.Приемам омега 3 и магнезий.Инозитол пих около 3-4 месеца,но нямаше ефект. От около 2 месеца приемам йод и селен,но не виждам някакъв ефект от към повече енергия.
Не можеш да заместваш храната с добавки.
Каквото и да пиеш, не се ли храниш достатъчно и пълноценно, никакви добавки няма да оправят положението  с липсите.
Относно кг:щом на тези кг се чувстваш най-добре, тогава ти сама трябва да намериш за себе си най-добрата комбинация храна-спорт, от които да не качваш, но които ще върнат здравето ти.
Видно е, че това, което правиш в момента, и като хранене, и като спорт, не ти се отразява добре.
Трябва ти промяна.Което не значи да излезеш от НВ-ВМХ, а да промениш комбинациите и съотношенията на храните така, че на теб да ти действат максимално добре.

# 485
ioioto0, не се харесваш на повече килограми именно защото активното тегло ти е ниско. Килограмите представляват една чисто психологическа граница. При твоя ръст може да си едно 60 кг (минимум) и да изглеждаш перфектно. За целта обаче трябва активното ти тегло да е по-голямо, което става с читаво хранене и тренировки. Ако започнеш да покачваш активното си тегло, то неминуемо ще се отрази и на кантара, така че първо трябва да поработиш върху страха от "качване на килограми" и въобще върху психиката, която те кара да намаляваш храната веднага щом видиш 56 кг (примерно).
Имай предвид че общото тегло - това, което кантарът ти показва - не е белег за здраве, нито за добър външен вид. И няма нищо страшно да качиш килограми общо тегло, защото ако качването идва от активното ти тегло, то значи ще се чувстваш и изглеждаш все по-добре.

Не можеш да заместваш храната с добавки.
Каквото и да пиеш, не се ли храниш достатъчно и пълноценно, никакви добавки няма да оправят положението  с липсите.

Напълно съгласна Simple Smile

# 486
Харесва ли ви новата Carbie?Simple Smile))

# 487
ioioto0, аз имам усещането, че хората, които тренират вкъщи само си мислят, че тренират силово и с тежести. Ти какво имаш предвид под силова тренировка?
Скрит текст:
Правилно си спомняш,Кам! От 4 години нямам цикъл,но тогава доста отслабнах.Сега си върнах кг(от около 1г и 6месеца) и съм 53кг,170см,но не изглеждам много слаба,имам си корем.Преди 3-4 месеца бях качила до 56кг от стрес и въпреки това косата ми не спря да пада,лятото ги свалих.
Април като правих изследвания освен висок холестерол и кортизола ми беше висок. Този месец като прая ще видя какво ще е положението.
 Дневно около 1500ккал приемам.
з:2 яйца,100гр извара,30гр масло
о:170-80гр месо,дробчета,риба + зеленчуци (чушки,гъби,карфиол,броколи,зеле)
в: 1 яйце,малко извара,понякога няколко лъжички фъстъчено масло,какао,тахан и авокадо
Тренирам 3 пъти с тежести,вкъщи.С тренировките обаче,нямам напредък,въпреки че тренирам от 1г по този начин и почти след всяка тренировка имам мускулна треска,а натоварването е едно и също.Може би е признак на нещо?
Някакви съвети ?

bouquet  bouquet  bouquet

# 488
  • София
ioioto0 , момичетата са прави. Кг са ти малко, храната също и тренировките те довършват. Аз имам същия ръст, но съм 58кг. и за себе си съм много слаба със корем. Правила ли си хормонални изследвания, да се види от къде идва тази поликистоза? Намери си читав лекар, хапвай повечко и всичко ще си дойде на мястото.

# 489
  • SA
ioioto0, моето мнение е подобно на това на Шоки и Вив. Според мен проблемите, които вероятно нарушават цикьла ти са:
- Все още си с ниско за рьста си тегло. При изчисление на ИТМ излиза 18,3 , което е на границата между нормален индекс и поднормено тегло, даже по-скоро кьм поднормените стойности.
- Недостатьчно храна. За активно, младо момиче като теб, при рьст 170 см, 1500 ккал на ден ми се струват малко. Такова количество може да изяжда жена сьс затльстяване, която има доста резерви от мазнини и иска да отслабва.
- Висок кортизол - е израз на хроничен стрес и сам по себе си може да допринесе за спиране на цикьла. Не зная доколко силовите тренировки при теб допринасят за този стрес, или други фактори ( емоционални, психологически) влияят. Но е напьлно вьзможно тялото ти да вьзприема тези физически усилия като стресови при недостатьчно енергия.
Между другото, по-високият ти холестерол сьщо е вьзможно да е свьрзан с този хроничен стрес и повишени стресови хормони.
Предполагам, че при теб комплекса от тези няколко неща пречи на вьзстановяването на нормалния ти цикьл.
Аз сьщо бих те посьветвала да спреш с тренировките за известно време, или поне да се насочиш кьм по-лека физическа активност, която не те натоварва много. Увеличи храната като количество. Ако имаш някакви други стресови фактори в ежедневието си, се опитай да ги сведеш до минимум. Осигурявай си достатьчно сьн. За количеството вьглехидрати - мисля, че е добре да не се придьржаш кьм много стриктни вьглехидратни ограничения ( под 50 г дневно). Спокойно може да пробваш да се храниш и с повече вьглехидрати от плодове, картофи.
И не се сьрди на майка ти! Жената е загрижена за теб и мисля с основание, защото 4 години аменорея са доста дьльг период.
Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 8 нови отговора.  Shocked
Ще се врьщам да дочитам какво са казали другите момичета.

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 11:19 от kameloth

# 490
ioioto0,, и аз да подкрепя момичетата, повече храна ти трябва. Ще дам пример със себе си. Колкото и да е относително и въпрос на организъм, аз съм на 45години, тренировките са ми много леки и се оказа, че при 1500-1800калории отслабвам. Вярно, че имам много да свалям, но за един млад и активен човек 1500 калории са нищо, още повече че искаш увеличение на активно тегло. Не знам, ако имаш възможност направи една консултация и с читав специалист по хранене и трениране. Има там някакви схеми за качване и после за релеф, няма как да не се е и омазниш за кратко, но трябва психологически да преодолееш бариерата си от повече кг.

Аз от известно време си следя храната в сайт и съм направо потресена от невежеството си. Шоки и Камелот непрекъснато повтарят, че храната в естествения си вид съдържа достатъчно мазнини, но човек докато не види с очите си не е същото. А като гледам и въглехидратите са ми били доста над 50г почти винаги. Лятото се бях поотпуснала доста и само си въртях едни 2кг надолу, нагоре и сега уж работя активно по въпроса пък да видим. Нека мине повече време, ако постигна нещо по значимо ще разкажа.

# 491
Започнах да увеличавам месото и яйцата и тогава качих,смисъл такъв не съм ги качила с тесто и сладко.Искам да кача активно тегло и кантара не ме интересува дори и 60кг да стана,но мерките ми също се увеличават и си личи ,че трупам мазнини.
Ученето наистина ми оказва голям стрес,защото по принцип съм много притеснителна и за такива неща страшно много се притеснявам.Знам че не трябва,искам да го променя това,но не мога ,има си го постоянното напрежение.
Тренирах при Инес няколко месеца и основните принципи са ми ясно.Структурирам си тренировките по начина по който тренирах при нея.
Факт е че преди години преживях доста силен стрес от развод на родителите ми  и това оказа огромно влияние и по-скоро от тогава започнаха по сериозните проблеми.Мина доста време и горе-долу се оттърсих от тези неща,но проблемите си останаха.
Някакви примерни менюта какво да добавя към храната?

Благодаря ви много за всички съвети   bouquet  Hug

# 492
  • София
Аз смятам, че тотално трябва да забравиш за тренировки и страх от напълняване.
И двете неща в момента са от първостепенно значение, според мен.
Не бива да се съсредоточаваш върху нищо друго, освен върху това, да нормализираш хормоните си, което с толкова малко калории и липса на въглехидрат, мисля, че няма как да стане.
Не бива да те интересува (на този етап) дали ще напълнееш, нито да се консултираш с треньори за релефи и тем подобни. Какъв релеф, та ти нямаш цикъл! Това значи, че изобщо нищо не е наред, за какво изобщо говорим?
За мен най-най-важното е, да се храниш пълноценно, минимума въглехидрат дневно да е 150 грама, независимо дали качваш мазнина. Сто процента в началото ще качиш, трябва да се примириш с това, но трябва да върнеш здравето си. Върнеш ли го - тогава работи за активно тегло, тогава тренирай, тогава отслабвай. До тогава - единствената ти цел е, да се оправиш, дори и с цената на качени мазнини.
Даже, може и качването на тези мазнини да помогне за оправянето на хормоните, защото една жена трябва да има достатъчно мазнини за да бъде в ред хормоналният й баланс.

Качваш от месото и яйцата, защото тялото ти е гладно. И на 1000 калории да минеш - пак ще качваш.

# 493
Точно Вивиан, това имах предвид, че при качване на мускулна маса се и омазняваш, но след това, когато се възстанови организма има как да се коригира и омазняването, да не се страхува от него.
А за тренировките, може би е добре да пробваш нещо друго известно време, нещо по-релаксиращо, пилатес, йога, плуване, преходи в планината. Ти си знаеш кое ти действа така.

# 494
hjkl;, а вкусни ли са ти с оцет и канела, изброените неща?
Не сьм пробвала, но кисел банан... се чудя дали би ми допаднал.  Embarassed
На мен ми харесва. Едва ли има смисъл някой да го прави, ако не му е по вкуса. Може да се сложи също карамфил. Зависи и от количествата. Днес на бананите освен лимон сложих частица от капка масло от индрише. Много ми хареса. Правила съм и с масло от босвелия. Но въпрос на вкус. Моят оцет е много добър - от ябълков сок и непастьоризиран, в него има пробиотици.

Общи условия

Активация на акаунт