НВ-ВМХ, част 84

• 47 820
  • 732
  •   1
Отговори
# 555
# 556
  • София
Ако въглехидратите влияят на съня, това обяснява защо двата дни след съботата, в която ядох торта, спя по 12 часа  Mr. Green
Изобщо не се шегувам, всъщност. На мен 7, 8 часа сън са ми повече от достатъчни.
И аз имах необичайно за мен преживяване с торта в събота  Blush Водих детето да го черпя с тортичка в Конфети и реших и аз да хапна 1 парче, че доста рядко ходим там. Взех си най-леката на вид- рикота със смокини. Остовата беше много фина, бисквитена - не я ядох, но друготооо  ooooh!  ooooh! безумно сладко беше  Sick Явно неусетно съм напълно отвикнала от купешките сладкиши, а не е като да не си позволявам шоколад или плод от време на време.... Та така, махнах смокините и бисквитите и си изядох рикотеното буквално на инат. Нямах после неприатни симптоми, но не искам вече и да чуя за торта  Stop Имаше си плюсове експеримента  Laughing

# 557
За мен  чиста проба глупост е теорията за връзката на безсънието и депресията с ниските въглехидрати. Ако се зачетете по медицинската литература ще установите, че отдавна е открита връзката между безсънието и незаменимите аминокиселини, които някой очевидно не може да си ги набави с храната, а и не пие качествен суроватъчен протеин от пасящи крави и сурово мляко. Вкарвате се сами във филми  Peace ама важното е плацебо ефекта  Laughing

# 558
Обобщенията не винаги вършат работа  Peace
Безсънието може да бъде породено от куп фактори - имам дълги периоди на стрес, в които сънят ми е кофти наистина, защото буквално сънувам работа и въпреки, че тялото ми уж спи, мозъкът ми работи, обработва информация и на моменти излиза с важни решения  Peace  - е, понякога в 3 през нощта  Mr. Green

Не е като да не си набавям аминокиселини и белтъчини в достатъчно количество - и през храна, и през суроватъчен протеин изолат  Simple Smile

# 559
Права си, Смоки, стресът е най-големият рушител на съня  Peace

# 560
  • SA
Вие все едно сте се наговорили да ядете всички торти в сьбота.  hahaha
Отдавна торти изобщо не ме привличат и не ям.
Но например сладолед може да ме изкуши, особено ако е много шоколадов. В Италия пьк любим ми беше един без мляко и с много горски плодове, което за момента повишава много рейтинга му в моите очи. Но за сьжаление го няма наоколо, иначе бих си похапвала от време на време.
Асос, мен вьглехидратите преди ме правеха ужасно сьнлива. Даже като малка си мислех, че сьм някакьв голям мьрзел, понеже другите деца са си бодри, а на мен ми е трудно да устоя на желанието ми да подремна след ядене.  hahaha
jabot.j  Hug
solima , мисля, че е напьлно естествено, когато човек е в процес на отслабване, да е по-стриктен с режима и когато се приближи кьм нормалното си тегло, да намери своите граници, в които може да варира с вьглехидратите, за да го поддьржа.
Грийн, това си е твое мнение и твое обяснение на нещата.
Пьк всеки, който има проблеми, си тьрси , чете и си обяснява нещата за себе си.
Аз от своя страна пьк сьм убедена, че следването на режима в неговите крайни форми ( кетогенни и за продьлжително време) води до едни, или други проблеми при някои хора ( не при всички).
Това започна да става все по-ясно, когато този начин на хранене доби популярност в последните години и многократно нарастна броя на хората, които се придьржат кьм него.
Намирам за изключително полезно да се говори и да се обсьждат тези проблеми, да се тьрси повече информация. Ето, дори и ти като си установила, че имаш холестерол по-висок от общоприетите норми, сьщо тьрсиш обяснение и доказателства, че това не е вредно. А високият холестерол на практика не ти причинява никакви оплаквания, само теоретично знаеш, че е висок.
Как би трябвало да подходи човек, който един месец не може да мигне през нощта?
Аз сьщо няколко пьти сьм писала в темата, че поради липса на информация в миналото, на няколко пьти бях на пьт да се откажа от режима. Ведньж, поради усещане за тежест в областта на черния дроб и жльчката за доста дьлго време. Втори пьт, когато доста поредни пьти си засичах крьвна захар на горна граница на нормата сутрин. Както се оказа, са ми необходими леки модификации в храненето, за да се нормализира всичко това. И ако тогава имаше някой сьс сегашните ми познания, да ми обясни защо така се случва, щях да си спестя доста главобльсканици. Други хора на моето място вероятно биха прекратили с този режим.
Спомням си и случая на тази мацка - Анелия ( Радост беше писала за нея - колоездачка). Тя тогава пишеше в спайдьрспорт и тьрсеше обяснение на вьпроса защо холестерольт й е 12. Явно впоследствие се е отказала да се храни така, а и мисля доста логично е постьпила.
Това за суроватьчния протеин от пасящи крави, не разбрах, на шега ли го казваш, или сериозно смяташ, че всички трябва да пием такьв?
Смоуки, не става вьпрос за обобщения, защото всеки познава най-добре себе си и ако е поне малко наблюдателен, може да определи кое му нарушава сьня. Аз например сьм преживявала невероятно стресови моменти, даже колкото и необичайно да звучи, харесвам стреса и сьм силен привьрженик на адреналиновите преживявания. Никога това не ми е пречило да спя нормално. Напротив, спя си като пьн . Та специално при мен, ако не мога да спя, то определено не е някакьв психологичен стрес, а други фактори.
Скрит текст:
И само да се похваля, че си свалих 70 книги на Стивьн Кинг днес, малко от тях не сьм чела, но ще наваксам  Simple Smile

Последна редакция: пт, 17 окт 2014, 10:21 от kameloth

# 561
  • Пловдив
Грийн, ами не четем, какво да се направи! Тънем си в невежество, не пием и суроватъчен протеин, а и явно имаме дефицит на аминокиселини и с тези високи въглехидрати - ами да, не е чудно, че и мозъкът ни не може да функционира добре... Whistling Но пък се радваме, че ти ни осветляваш от време на време...
Кам, е, как какво трябва да се прави? При тежест в жлъчката, висок холестерол, изобщо при всякакви проблеми, даже ако човек е на умиране - режим до дупка, на всяка цена, даже ако може с 0 въглехидрати... Crazy

# 562
в интерес  дискусията, никога не съм си и помисляла да се храня с храна на прах, камо ли суроватачен протеин  Joy Joy Но съм чела, че това е решение на безсънието при разни хора, обаче се набляга на качеството на суруватката - затова, камелот написах за пасящите крави  Mr. Green

# 563
Вече не бих дала пари за "стандартна" торта в България, дори да е от "маркова" сладкарница. Sunglasses Отвратително сладки са. На рождени дни отказвам, а и вече са ме научили. hahaha Не ми е приятно да ям толкова сладко. Ако не мога да се измъкна, когато съм на гости, ще хапна 1-2 хапки сигурно, но повече от това едва ли. Но аз да дам пари за торта в България - абсурд. В чужбина (на Запад, не говоря за Турция или Гърция) сладкишите не са толкова отровно сладки, така че там евентуално бих, макар че и там не бих изяла цялото парче сигурно. Но наистина вкусът се променя, това не трябва да ви учудва. И точно вкусът към сладкото изчезва доста бързо, ако човек има воля да не го подхранва непрекъснато. Аз много обичам марципан, но ме дразни, че го правят толкова сладък. В Испания ходих в Толедо и си взех да опитам от техния толедански марципан, с който градът е известен. Бяха малки парченца - към 20 грама да е било едното. Попитах преди това и жената ми каза, че се прави с малко мед. Като хапнах, ми се стори ужасно сладко. ooooh! Но все пак е марципан (аз обожавам аромата), и то толедански - реших, че си струва да пробвам. После и за почерпка за вкъщи купих няколко парчета - много по-смислено е от покупка на шоколад примерно, защото е нещо толкова типично. Но е факт, че вече сладкишите ми се струват прекалено сладки и се чудя как хората могат да изяждат гигантски количества. ooooh! И на себе си се чудя как преди години аз също изяждах по много и едва се спирах. Embarassed

Но интересното е, че плодовете не ми се струват чак толкова сладки, т.е. освен ако не са наистина много узрели - тях ги избягвам. Но по-твърдите нектарини, докато имаше, или по-твърди и кисели сливи, или пък ябълки Грани Смит - те са ми ОК, защото има и киселичко във вкуса.

# 564
  • София
Кам, много ми хареса скритият текст  Mr. Green
Скрит текст:
И аз съм фен на Стивън Кинг, всичко негово имам и съм изчела 95 % от него  Heart Eyes Останалите 5 % си ги пазя непрочетени за миговете, когато изпадна в тотална абстиненция и имам нужда от нещо Кингово, а това периодично ми се случва  Laughing
Hug

# 565
Да се включа и аз  Laughing Преди когато редовно си похапвах сладко, постоянно се чувствах зле, изтръпваха ми пръстите и се чудех защо  Mr. Green

Сега, когато съм на режима нямам такива проблеми. Появяват се само когато ям сладко, или нещо силно въглехидратно, дори един банан. Веднага ми се приспива и то зверски и мога да си поспа поне два часа след ядене. После като се събудя се чувствам ужасно, като парцал. А, да и да добавя неизбежното изтръпване на пръстите на ръката, понякога и на двете.

Значи ако сутрин обед и вечер ям по нещо въглехидратно, по два часа след всяко хранене мога да спя, плюс вечерта също нямам проблем със съня.

Скрит текст:
В момента чета Дъгата разходка и ми остава съвсем малко. После се чудя, коя негова да подхващам.

# 566
Джия, едно предположение, макар че наистина е само предположение: може би изтръпването се дължи на синдром на карпалния тунел. Това се получава при хора, натоварващи често китката и ръцете, например при работещи с мишка и клавиатура, но предполагам, че и в твоята професия е повишен рискът. Обаче една от причините за появата му са промени в кръвната захар. Дори се смята, че може да бъде ранен признак за повишен риск за развитие на диабет. Аз също преди години имах такива оплаквания, вероятно от работата ми на компютър - редовно през нощта се събуждах с безчувствени пръсти (палецът, показалецът и средният) и трябваше да си държа дълго ръката надолу, а и често трябваше да я разтърсвам много, докато се възстанови нормалната чувствителност. А когато започнеше да се възстановява, усещането беше като за течаща гореща вода и силни бодежи. Но този проблем изчезна преди 2-3 години, когато вече сериозно минах на нисковъглехидратно хранене - по схемата на Марк Сисън, т.е. изключих тестените, сладкото, ориза, картофите, макар че продължавах да ям плод по веднъж на ден. Слава богу, оттогава не се е случвало да имам проблеми. Embarassed Разбира се, водещата причина са повтарящите се движения на ръката, но вероятно колебанията на кръвната захар допринасят.

# 567
Аз съм възпалявала карпален нерв. Ръката ми беше подута и не можех и салфетка да държа. От операция ме спаси иглотерапия, подутината спадна за около 10 дена, а от болките се отървах окончателно месец след иглотерапията.

# 568
Лично аз съм противник на супер строги форми на каквото и да е, ако нещо във физическото състояние не го налага  Peace

Начи, нито имам ИР, нито разни други екстри, заради които да държа въглените перманентно под 50. Въпреки, че имам такива периоди, които се случват абсолютно несъзнателно - влизам в някакъв режим на хранене и го правя автоматично. Даже мисля, че влизам в кетоза понякога и за известно време.

Обаче почна ли да тичам по-интензивно, вдигам въглените, защото просто виждам разликата. При повече от 15 км бягане в рамките на час и малко, ми се е случвало да ми прилошее след това. Та това е причината да зареждам въглехидратно предната вечр или няколко часа преди бягане.

# 569
Виляна, Ab-roller-a е един много добър уред, който освен за корем, каквото му е оригиналното предназначение, тренира цялата предна част на тялото. Ползването му обаче крие много рискове за хора, които нямат опит в тренировките, нямат укрепнал кръст и здрав корем. Мисълта ми е, че ако не си от напредналите в спорта, този уред не е за теб. Аз лично тренирам години наред с тежести и имам предвид сериозни тежести от 40-50-60 кг., и все още ми е трудно да ползвам колелото. В никакъв случай обаче това не е безсмислена инвестиция. Упражненията за корем могат да се изпълняват с колене на пода, като при търкалянето, ръцете се изпъват максимално напред. Аз го ползвам и за тренировки при дупе и задно бедро. Лягам на пода и си слагам краката на дръжките, вдигам таза нагоре и без да се губи височина плъзгам краката напред и прибирам назад. Колкото до гирите, моето мнение е че гири под 4 кила са си пари на вятъра.
Сега за въглените и количеството им. Аз съм стриктно на ВМ от средата на месец юни. За период от 3 месеца, в които не хапнах нищо извън диетата, мога да обобщя, че силата ми намаля, тренировките или ги пропусках, или ги правех с голям зор, не спях спокойно. От около месец започнах да вкарвам малко повече въглехидрати - черен шоколад, по филия хляб обикновено вечер и сега спя като пън, заклевам се! Сутрин обаче не ми е хубаво, липсва ми свежест и бодрост, та сега си мисля да намаля количеството на въглените и да видя какво ще се получи. При мен се установи, че 20-30 г. въглени ме изцеждат, 70-80 ми идват в повече, сега остава да си намеря златната среда и да продължа да вървя Wink

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт