НВ-ВМХ, част 84

• 47 771
  • 732
  •   1
Отговори
# 60
Jabot.j , ако е здраво детето - може да е лабораторна грешка, обезводняване... От прьстче ли е взета крьвта?
Да, от пръста, той е почти на 3 год. И миналия път хемоглобина му беше по-висок от нормата, но тогава личната му се зарадва. Има и високи неутрофилни левкоцити - 53,1 %, при стойности между 20 и 40.

# 61
  • SA
Jabot.j, писах ти на лични. 

# 62
Ками, благодаря ти за информацията за витамин Б12!  bouquet Много интересна ми беше! Направо се учудих като видях, че си писала за него, защото аз от няколко дни исках да те питам точно за него!  Laughing Сега да те попитам нещо, свързано с информацията, която си предоставила... Как би могла да се прави суплементация с вит. Б12 по време на прием на метформин? До колкото знам недостига на вит. Б12 може да доведе до увреждания у плода, ако се приема метформин преди и в началото на бременността. Съответно за жени, целящи бременност и приемащи метформин, допълнителния прием на Б12 е задължителен. Така ли е? Ти какво мислиш по въпроса? А как да стане това, ако се пие метформин примерно сутрин и вечер? Колко време трябва да мине между приема му и витамина, за да може той да бъде усвоен? И друго искам да те питам, свързано с метформина - какво е мнението ти за неговия прием по време на бременност. Защото мненията са много противоречиви... Rolling Eyes

# 63
  • SA
Янче, радвам се, че информацията за вит.В12 ти е харесала.
Много неща не се знаят за недостига на този витамин и затова реших да сьбера фактите по-прегледно.
Не сьм писала подробно за врьзката между приема на метформин и вит.В12, но вьпросьт наистина е важен, като се има предвид колко използван е този медикамент напоследьк и то не само при диабетици.
Недостигьт на вит.В12 може да доведе до увреждания на плода, защото ембрионалните клетки са сред най-бьрзо делящите се, а вит.В12 и фолиевата киселина имат особено важно значение в този процес.
От друга страна, доказано е, че около 30% от хората, които употребяват метформин дьлго време, развиват недостиг на вит.В12, затова при тези хора се препорьчва редовно ( 1 годишно) изследване на нивото на вит.В12.
За момента се счита, че метформиньт нарушава абсорбцията на вит.В12 в долната част на тьнките черва. При суплементиране са вьзможни 2 начина - перорален прием на големи дози (1000 кмг) дневно, или 1000 мкг мускулно ( при което се прескача чревната абсорбция) ведньж годишно.
Кое е за предпочитане...  newsm78
Мускулното приложение на мен ми изглежда по-сигурно.
За личния ми опит ( който не твьрдя, че е най-правилен  Embarassed) - аз сьм споделяла, че преди години пиех метформин. През това време следях крьвната си картина и в един момент се появиха данни за макроцитоза на еритроцитите ( завишен MCV), без да е налице анемия. Тогава започнах да пия по 1000 мкг витВ12 дневно и така докато спра метформина. Нормализираха се показателите.
Според източниците на информация, които сьм проучвала, пероралния прием на вит.В12 дори и в много големи дози не крие опасности, защото не са известни токсични и странични ефекти от този витамин. Единствено недостигьт му крие опасности.
От друга страна, сега като си мисля, може би ако човек така или иначе ще пие метформин дьлго време, може би е по-удачно ведньж годишно да си направи мускулно 1 ампула и да не го мисли повече този проблем.
За времето на прием - мисля, че е удачно да не се приема заедно с метформина. Примерно, ако метформин се пие сутрин и вечер, то В12 - на обяд с храната.
Янче, ако искаш виж и тази статия:
http://www.medscape.com/viewarticle/719043
особено обсьжданията на 3 страница.
По вьпроса дали да се приема метформин по време на бременност - знам, че някои препорьчват приема и дори отчитат по-добьр изход от бременността при прием на метформин.
Аз лично бих пила само ако сьм с диабет, или тежьк метаболитен синдром.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 16:51 от kameloth

# 64
Ками, много ти благодаря за подробните обяснения! Значи ти си против пиенето на метформин, ако няма диабет. Аз също съм на това мнение, тъй като щом не е допуснат по време на бременност, то значи си има причини! Тогава обаче се появява въпроса ми - ако го пие човек до забременяването и започне бавно да го намалява до спиране, няма ли опасност от аборт или от негативно влияние върху плода? И също - ами той не се ли натрупва в организма и няма ли негативен ефект и след спирането му? На мен не ми е много ясно от коя гест. седмица точно лекарствата биха оказали негативно влияние върху бебето и колко време има човек да го спре тоя хап.  Embarassed А не се ли повишава риска от появата на гест. диабет след спирането на метформина?
И понеже сме задълбали малко офф топик  Laughing - канелата до каква степен може да предизвика контракции според теб?
А къде се намират тези витамини с 1000мкг? Аз до сега най-силно дозирани съм намерила едни б-комплекс с 50мкг.  Wink А какво разбираш под тежък метаболитен синдром, т.е. как разграничаваш дали е лек или тежък? newsm78
Извинявай, че така те разпитвам, но тази тема ме интересува, а в нета има много противоречиви мнения и човек направо може да се обърка. Всяко изследване има различни заключения горе-долу.  Crazy

# 65
Яна Ина, има и 1000 и 5000, но метилкобаламин.
http://ca.iherb.com/search?sug=vitamin+b12+methylcobalamin&k … ;gclsrc=aw.ds#p=1

# 66
  • SA
Янче, няма проблем, стига да не отегчаваме останалите момичета в темата.
Метформиньт по начало не се метаболизира в организма и се изльчва с урината в непроменено сьстояние. Не се натрупва в тькани. Сьщо така не знам и не сьм чела да има някакви вредни вьздействия след като се спре ( дори и рязко).
При бременност, най-рисковия период е в пьрвия триместьр, когато протича органогенезата. Обикновено най-тежки поражения дават различни вредни фактори, които вьздействат точно в този период.
Именно заради това, аз не бих пила медикаменти в този период, освен ако това императивно не се налага.
Ако метформиньт се спре след настьпване на бременност, аз не мисля, че това би навредило особено, ако жената поддьржа нормална кр. захар. Обаче при бременни, които се хранят високовьглехидратно и са с високи стойности на кр.захар, може би по-добре би било да си приемат метформин, ако им е предписан.
Вит. В12 на GNC сьм купувала ( тогава си бях в БГ). Моят беше от 1000 мкг - от аптека го вземах. Но виждам, че онлайн има даже и по-високи дозировки:
http://www.gnc.com/Shop-By-Category/Supplements/Vitamin-B-12-Cob … ategoryId=2166420
Тежьк метаболитен синдром, наистина няма такова понятие  Embarassed. Аз имах предвид метаболитен синдром с клинични изяви - напр. изявено коремно затльстяване, хипертония, завишени триглицериди...
За канелата - честно да ти кажа, не знам. Никога не сьм използвала канела като лекарство.
Абе, с две думи, мисля си, че ако човек е на нашия режим от дьлго време, не са му необходими допьлнителни медикаменти по време на бременност.
Вери, да, метилкобаламиньт е най-добрата форма на вит.В12 за допьлнителен прием.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2014, 19:36 от kameloth

# 67
КамиHug още веднъж ти благодаря!  bouquet Вярно, че питанките ми не бяха много по темата, но все пак може и на друг да бъдат от полза като търси информация. Peace

Извинявам се, ако съм досадила на някого с моите въпроси, момичета!  Blush Може би трябваше да ги сложа в скрит текст, за другия път обещавам! Hug

# 68
А, никакъв скрит текст. Инфото е полезно.
И аз бях започнала да чета на Кам статията за В12 и щях да я питам нещо, но после станах от компютъра, а след това забравих.
Аз приемам В витамини периодично. В12 съм пила в комплекса Милгама. Мисля че дозите там са по високи от В комплекса, но ми е лош мобилния нет да ги проверя пак, а не съм вкъщи тая седмица. Невролози са ми ги предписвали в дози до 3 таблетки Милгама дневно, а най-дългите курсове при лечение са били 30-40 дена.
Миналия месец изпих 20 хапчета Милгама за 10 дена. Имам едни ревматични болки и неврлагии от време на време, но пия ли периодично Милгама  и не се обаждат. В годината 2-3 пъти по един курс, но кратък, около 10-14 дена и съм ок. В комплекса ми е слаб, но и до него съм прибягвала.

Не знаех това за Метформина и В12 да се пият с интервал и последния път ги пих заедно, че то и други лекарства пия и все интервали спазвам. Изобщо, целият ми ден е разграфен за прием на хапчета. Rolling Eyes

Иначе, от едно момичета в темата за Хашимото, която се оказа с недостиг на В12 и беше бременна знам, че са и инжектирали витамина, мисля че при нея не беше еднократно, а три поредни инжекции, нещо такова и това било за цялата година.  Simple Smile

# 69
Пинки, Кам, благодаря за посрещането!
Пинки, страшно забавно  разказваш!  Laughing
За днес храненето ми до тук е ок-яйца с масло, малко сирене и кашкавал, маслини, домати, печена чушка.След тренировка си правя шейк с протеин и малко боровинки, но това са единствените плодове, които ще включвам, поне за сега. Кафето го пия с малко сметана.
По тези дни ще измеря грамажите, за да се ориентирам по-точно какво ми е съотношението-М-П-В и да знам в каква посока да променям.
Лека вечер!

# 70
  • SA
Мери, по начало общоприетия протокол за лечение на пернициозна анемия ( най-тежката форма на В12 дефицит) е 3 кратно мускулно приложение на вит.В12 и след това ведньж месечно.
Но това е за хора, при които абсорбциата на витамина сьс сигурност е смутена.
Вероятно и при бременност и доказан дефицит това е по-сигурния начин за набавяне на вит.В12.
За милгамата, мисля че в 1 таблетка се сьдьржат 250 мкг вит.В12.

# 71
Кам, а относно това:
Цитат
За момента се счита, че метформиньт нарушава абсорбцията на вит.В12 в долната част на тьнките черва. При суплементиране са вьзможни 2 начина - перорален прием на големи дози (1000 кмг) дневно, или 1000 мкг мускулно ( при което се прескача чревната абсорбция) ведньж годишно.
Пероралният прием от 1000 кмг (Тая единица "кмг" какво означава и еднократен ли е приемът?)

# 72
  • София
Добро ютрооо  Mr. Green
Янче, тук метморфиновите препарати са на почит. Предписват ги даже за подобряване качеството на яйцеклетките. Имам наблюдения, че при бременност се пият задължително до 3 месец и после се оставя постепенно минимална доза или се спира. Не съм запозната със страничните му действия.
И аз не знаех за В12, много полезна информация. Hug
Айде и аз в клуба с бабичките  Mr. Green....имам си рецептурна книжка, трябва да се позанимая тези дни да я регистрирам, епикризи, джи пи та..... ooooh! и почвам и аз да вися с тях да ми изписват лекарства. Tired
Мереленда, дано изследванията са наред. Hug
Пинки, страшна си, голяма си скица, усмихваш ми деня направо. Mr. Green Hug
svetty1980 , добре се храниш. Не беше ли и ти от темата с тренировките? Аз няколко дни почивам. Mr. Green

# 73
  • SA
Мер, микрограма е тази единица. 1000 мкг е годишната нужда от вит.В12. Срещала сьм препорьки, при липса на дефицит, но при рискови фактори за такьв, с профилактична цел ведньж годишно да се прави тази доза мускулно.
Но ако се пие на таблетки, дозите са големи и ежедневни, защото се допуска, че усвояването на витамина е нарушено и се резорбира само малка част.

# 74
Значи, ако е на таблетки няма риск от предозиране. Мисля си, да не би да съм повишила хемоглобин с прием на В витамини + храна + цигари + + +
Сега ще има да го мисля, докато се изследвам пак.

Общи условия

Активация на акаунт