НВ-ВМХ, част 84

• 47 812
  • 732
  •   1
Отговори
# 615
Според Фитдей между обикновените и сладките картофи разликата е незначителна: обикновените имат 19,4 грама въгл. (на 100 грама), от които 1,7 грама фибри, а сладките имат 17,7 грама въгл., от които 2,5 грама фибри. Така че откъм съдържание на въглехидрати де факто няма разлика. А иначе наистина сладките съдържат много бетакаротин, но това не е вит. А, не си правете илюзии. Бетакаротинът може да се трансформира във вит. А (ретинол), но може и да не се трансформира. От една страна около половината хора не могат да го трансформират, а направо го изхвърлят. От друга страна, дори при възможност за това, се оползотворяват (т.е. конвертират) около 20% от цялото съдържание на бетакаротин, другото отново се изхвърля. А високите нива на бетакаротин в кръвта могат да попречат на усвояването на ретинола от животинските източници и така да намалят в крайна сметка нивото на вит. А (ретинол) в организма. Вярно, че това е наблюдавано при прием на бетакаротин като хранителна добавка, т.е. наистина много високи количества, но все пак. С други думи, полза за здравето от сладките картофи едва ли има, но ако ви се вписва в целите по отношение на въглехидратите и ако ви харесва, няма лошо.

# 616
  • SA
Шоки, зачетох се в тази информация за анкилозиращия спондилит ( болест на Бехтерев се наричаше преди), защото имам близка, която е с това заболяване, а и ми стана любопитно как това нишесте стига до долните отдели на червата ( би трябвало да се разгради до по-прости захари в по-горните части на храносмилателния тракт).
Та в крайна сметка, авторьт на тази теория за Клебсиелата - Dr Alan Ebringer явно смята, че устойчивото нишесте е субстрата, който е отговорен за развитието на тези микроорганизми, което вече е по-логично. Даже е издал книга "Ankylosing spondylitis and Klebsiella " , в която е описал доста подробно нещата от имунологична гледна точка, както и диетичните му препорьки.
Свалих я и ще я погледна като ми остане време, макар че моята близка не знам доколко би се придьржала кьм хранене без нишесте.

Цитат
Дано да съм ти провалила режима с моите сладки картофи.  Smile
А, hjkl, няма такава опасност.  Simple Smile
Аз принципно отдавна сьм вьв фазата, която Аткинс определя като последна в своя режим и ядене от време на време на подобни храни не го броя за нарушение. Пьк и сравнително рядко надхвьрлям 50 гр. вьглехидрати дневно.
А бетакаротиньт сам по себе си е антиоксидант, не е задьлжително да тьрпи трансформации, за да има положителни ефекти. То напоследьк има и теории, които се сьмняват в това, доколко изобщо антиоксидантите са полезни за организма, де. Но все пак, все още се смятат за нещо полезно уж.
Купувам само от оранжевите сладки картофи, най-много ми допадат на вкус, а и птицата ни ги уважава много.  Simple Smile
Иначе, и аз не си вьобразявам, че точно сладките картофи могат да направят някакви чудеса за здравето ми. Но от време на време, като гарнитура кьм пьржолките, не са лоши. Една позната тук, като сме им ходили на гости, приготвя за гарнитура печени на фурна кореноплодни - сладки картофи, моркови, червено цвекло и някави други коренаци  с мазнина и доста подправки и хич не са лоши на вкус.

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 17:15 от kameloth

# 617
Интересно, гледах self.com. От там са моите данни за сладкия картоф. Може би зависи от сорта. Освен това, много го препоръчват за здраве и отслабване през последните години като превъзхождащ белия. Трябва да се внимава, понеже се използват различни грамажи. От падащото меню се избира подходящ за целите на сравнението грамаж.
Иначе тук в България има само от оранжевите сладки картофи.

# 618
Ето и една по-подробна статия за сладкия картоф
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=64

Тук е съдържанието на 200 г. сладък картоф
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=128

В него имало оксалати. Като гледам, въглехидратите наистина са горе-долу на едно ниво.

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 12:58 от hjkl;

# 619
https://www.facebook.com/video.php?v=715133825221305&set=vb.100001740811812&type=2&theater

Първото ми прилича на айсберг салата  ooooh!

# 620
  • SA
https://www.facebook.com/video.php?v=715133825221305&set=vb.100001740811812&type=2&theater

Първото ми прилича на айсберг салата  ooooh!

Това ми напомня за един филм с Луи дьо Фюнес - "Крилце или кьлка".  hahaha

# 621
Добро утро, от близо месец се опитвам да бъда на режима и най-накрая реших да пиша.

Ще се представя за по лесно ако имате съвети и препоръки. На 35 години, 180 висока, 86 кг съм в момента, правила съм почти всички диети и съм пила почти всички хапове за отслабване. Периодично тренирам с тежести доста сериозно, но ми писва и спирам.
Талията ми е най-зле, което след като прочетох поне 6,7 теми назад ми говори, че имам проблем с инсолиновия толеранс, а и въглехидратите ме успиват много. За съжаление имам голямо влечение към всичко сладко, а и алкохол си пийвам редовно, преди всъщност доста пиех, това 2,3 големи водки бяха нищо за мен, един път до два пъти седмично.

В момента опитвам с калорийна рестрикция заедно с режима, въртя се от  1200 до 1700 кал дневно, но още ми е трудно да съм стриктно над 65% мазнини.
Броя калорите защото имам навика ако не следя да прекалявам, отслабнала съм 4 кг което е супер
 и ми се ще поне още 10 да махна което не е задължително ако стигна мерките които искам. Спирам защото нета ми е много бавен , но ще дописвам ако се сетя нещо друо.

Хубав ден   bouquet

# 622
  • SA
Добре дошла в темата, дива коза!
Щом трупаш мазнини основно в коремната област, не е изключено да имаш проблеми с инсулина.
Смятам, че режима ще ти се отрази добре.
Според мен, спри напьлно алкохола за известно време. Явно не си от хората, които могат да минат с 50 мл твьрд алкохол, или 1 бира. Количествата, които пишеш, че приемаш, сьс сигурност влияят зле на теглото ти, а и не само на него.
С влечението си кьм сладкото сьщо трябва да се пребориш.
Не е необходимо да ограничаваш толкова много калориите си. Ти си доста висока и тези 1200 ккал са много малко за твоите размери. Приемай повече храна и следи най-вече количеството на вьглехидратите, а не калориите толкова стриктно. За да се справиш сьс зависимостта си кьм сладки храни, много важно е да не си постоянно гладна и тялото ти да е добре нахранено.

# 623
дива коза, влечението към сладките храни често върви ръка за ръка с инсулиновата резистентност - нещо, за което говори и натрупването на мазнините най-вече по корема. С нисковъглехидратно и високомазнинно хранене и двете неща могат да се преодолеят. Аз също мисля, че 1200 калории са ти малко. На първо време си изчисти храненето и ограничи алкохола. Успех!

# 624
Да добавя, че от няколко месеца много рядко пия, вече се случва един, два пъти месечно като рязко съм намалила количествата, споменах предните грамажи защото с години съм прекалявала и предполагам това ми се е отразило доста зле.
Пия също така и омега 3 и Д3, правя си мазно кафе и това ми е закуската, за сега най- големия ми препъни камък се оказа шоколада и всичките му производни.
А, калориите като дневен разход са ми 2100 по мои сметки, когато не спортувам, ще си ги коригирам.
С този режим ми е спокойно и физически след абстиненцията която изкарах втората седмица съм много добре като концентрация, сън, енергия. Още се колебая дали да продължа да тренирам на този етап- картата ми свърши тази седмица и се чудя удачно ли ще е да правя силови тренировки.

Добавям, че от към мерки нещата вървят доста добре и след като прочетох доста стари теми и след изтеклия месец съм убедена, че това е моя режим и начин на хранене и в бъдеще.

Последна редакция: чт, 23 окт 2014, 11:23 от дива коза

# 625
  • София
Дива коза, добре дошла Simple Smile

При мен напоследък добре се отрази отлагането на чашата вино около два часа след обяда/вечерята. Не беше целенасочено, така се получи, но съм свалила по сантиметър два от талията и ханша и като цяло се чувствам по-лекичка.

# 626
  • SA
Дива коза, купувай си черен шоколад с висок процент какао, или си забьрквай заквасена сметана с много какао и малко подсладител и хапвай по малко, но пьрво се нахранвай добре с режимна храна.
Явно с алкохола си се справила добре.  Simple Smile
За тренировките - ако имаш време и вьзможност, не е лошо да тренираш. Всяка физическа активност би била полезна.

# 627
Дива коза и аз мисля, че ако нямаш медицинска причина да НЕ спортуваш, в никакъв случай не трябва да спираш. Започването след това е много трудно! Така че не пропилявай вече изграден добър навик.

# 628
Прочетох нещо интересно преди малко в шведската група за НВ-ВМХ във Фейсбук: една жена с диабет казва, че започнала да приема картофено нишесте, разтворено във вода, заради ползите от него - например се твърди, че подобрява инсулиновата чувствителност. Резултатът обаче бил, че кръвната й захар скочила. Затова спряло нишестето и захарта й отново се нормализирала. За мен това не е никак странно, щом става въпрос за диабетичка - картофеното нишесте си е много бърз въглехидрат и захарта би следвало да скочи до небето от него. Rolling Eyes Наистина има хора, които свидетелстват за подобрена инсулинова чувствителност, например Том Нотън е от тях. Но според мен това са хора с не толкова значително намалена инс. чувствителност, включително заради доста по-активно спортуване (вдигане на тежести и т.н.). А тази жена е възрастна и вероятно не с оптимално тегло, а предполагам, че също не спортува друго, освен да излиза на разходки. И вече е диабетичка, т.е. с чувствително влошена поносимост към глюкозата, каквото всъщност представлява картофеното нишесте. Така че трябва човек да има едно наум, когато решава да консумира устойчиво нишесте или въобще да увеличи приема на съдържащи повече скорбяла храни - всичко зависи от индивидуалните особености на организма.

# 629
  • SA
А това устойчиво нишесте ли е било, или обикновено картофено нишесте?
Иначе яденето на варен, печен картоф, или картофено пюре си е все едно да ядеш захар. Имат даже по-висок гликемичен индекс от нея. Та за диабетик едва ли е най-подходящата храна.
Аз пьк попаднах на интересен факт, че ранното побеляване на косата ( преди 30 годишна вьзраст за бялата раса), било основание тези хора в бьдеще да бьдат наблюдавани по-прецизно за развитие на автоимунни болести. Често се свьрзвало с бьдещо развитие на Хашимото.
Прочетох това в един учебник, но ще потьрся повече информация в нета. Май тази закономерност се наблюдава при близките ми роднини.

Общи условия

Активация на акаунт