НВ-ВМХ, част 84

• 47 813
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
  • SA
Момичета, кажете си мнението за тази статия: http://fit-chance.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B2%D1%8A%D0%B3%D0%B … 0%B8%D0%BD%D0%B8/ (как въглехидратите стават на мазнини?).

Да, според мен в основни линии верни неща се казват в статията.
Излишното количество вьглехидрати се преврьща в триглицериди, особено фруктозата. Фруктозата и алкохольт са действително веществата, които стимулират най-много синтезата на нови триглицериди в черния дроб и сьответно най-честа причина за чернодробна стеатоза.
Не ми стана ясно как се разбира, че от 120 ккал вьглехидрат, точно 24 ще отидат в черния дроб и последващите сметки. Не мисля, че този пример е валиден за всички хора и вьв всички ситуации.
Но предполагам жената го е прочела това някьде, за сьжаление не е посочила източниците си на информация.

# 601
Камелот, аз виждам 2 цитирани източника и въпросната ти питанка е свързана с книгата на Робърт Лъстиг - Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease, на когото е и примера с 120 калории от въглехидрати.

Вторият цитиран източник е Harper's Illustrated Biochemistry, 28th Edition, 2009.

# 602
  • SA
О, да, сега видях, аз тьрсех цитира литература под статията.
Даже намерих в книгата кьде го е написал проф. Льстиг. Но така или иначе, смятам, че при изяждането на 30 грама бьрзи вьглехидрати ( защото това са 120 ккал), последващите процеси на усвояване, изгаряне и разпределение, няма да бьдат еднакви при различните хора, даже е вьзможно да не бьдат еднакви при един и сьщи човек в зависимост кога точно ги е консумирал тези вьглехидрати. В този смисьл ми изглежда странно да се каже, че точно 6 грама от тях ще отидат в черния дроб. Лично мнение.  Peace
Вьзможно е примерьт и да е посочен с някакви ориентировьчни стойности, за да се разбере по-лесно от читателите.

Последна редакция: пн, 20 окт 2014, 20:06 от kameloth

# 603
Момичета трябва да правя торта за хора, които изобщо не искат, а и не могат да ми разберат хранителните навици и предпочитания. Държа да я направя аз, а не да купя, защото е за сина ми, който става на 3. Имам идеи за крема, но дайте ми идея за блатовете, моля:)

# 604
Може блат от млени орехи. Ако е суров може да се добави банан (не е точно вм нвх, но поне е палео) или белтък/яйца и да се опече.

# 605
Виж рецептата за трицветната "Бавароаз" на WASP - тя се прави с течна сметана и три вида шоколад (бял, млечен и тъмен) плюс желатин. Не е никак трудна за правене, а става доста ефектна и гарантирам, че е достатъчно сладка за вкуса на повечето хора (на мен ми беше прекалено сладка). Намирам я например тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=194152.30 - в мнение № 43. Със сметана е теринът от № 44, но и той става на торта.

# 606
Сигурно съм досадна с тези сладки картофи, но днес ги открих в едно магазинче в квартала на цена 3,50 лв./кг. Изглежда са започнали да ги внасят по-масово и се намират на по-приемлива цена.

За сведение, сладките картофи имат огромно количество вит. А, добре количество Б6, наполовина въглехидрати в сравнение със стандартния картоф и двойно количество фибри.

След като половин година не съм яла обикновени картофи открих, че не ги харесвам и ми дразнят стомаха.

# 607
hjkl;, не си досадна за мен. Обаче аз сладките картофи не ги харесвам изобщо. Иначе от обикновените си хапвам. Бях ги изключила за известно време и точно когато имах проблем със стомаха ядях само тях. Те са ми единствената храна, която ям когато обостря гастридуоденит и колит. Единствено от картофите нямам болки в стомаха и ги хапвам на фурна 2-3 дена. Пия чай и сокът на компот от кайсии. После постепенно си въвеждам изкиснато сирене във вода, маслини и т.н.
Та учудих се, че не ти влияят добре на стомаха, но като се замисля, бях чела някъде и за отравяния с картофи. Тогава ми се стори странно.  newsm78

# 608
Merelenda всеки организъм е различен. Няма обща формула, така че смятам, че е най-добре да следваш собствените си усещания и инстинкти за това кое ти понася. Тъй като напоследък хапвах повече цвекло и моркови, усещането ми за картофите е, че не са хранителни. Също си мисля, че френските картофи, които са по-водни и кашкави, вероятно няма да ме дразнят. Или че ако варя стандартните по-дълго, ще се размекнат хубаво. Но моите усещания хич да не ти правят впечатление! Може би при теб фибрите са по-определящ дразнител.

# 609
Голям дразнител, особено ако са набавени от пълнозърнест хляб (изключвам лимецовия хляб) и зеленчуци. Аз и сега не ям много, много зеленчуци. Цвекло, картофи, алабаш, моркови, тиквички ми се отразяват много добре за сметка на патладжан, пипер/чушка, домат, повечето зелени зеленчуци. Но и посочените зеленчуци, които ми се отразяват добре ги ям много рядко. По-често картофи.
Сега дето цяло лято ядох кейл като замаяна, той ми подейства много добре на стомаха.  Laughing
Така и не можах да го оправя тоя стомах. Като дете изкарах един гастрит и 20 години нямах никакви проблеми. Като се отключи автоимунното заболяване на щитовидната жлеза беше след едно 7 месечно лечение на цистит с не знам си колко вида лекарства, от които се върна гастрита с пълна сила и колит. Пиех по едно време 19 лекарства.

Извинявам се за отклонението от темата.
Чета ви, посягам да пиша понякога след нечий пост, за да потвърдя написаното от личен опит, но после си трия мнението. Викам да не засегна някой.  Hug

# 610
Тъкмо гледах едно видео с една жена, която като махнала зеленолистните и се родила. Просто наистина всеки е различен. Едно от нещата, които научих във форума, е да толерирам разликите между хората.
Иначе за чревни проблеми - бананите не дразнят, но пък не са никак нв.
Патладжан, чушка, домат - това са т. нар. nightshades - явно при теб проблем е соланинът. Той също може да играе роля при автоимунните проблеми - да пречи да ти зарастне пропускливото черво.

При някои хора пречат оксалатите - бадемите имат много. Затова бадемовото брашно не е толкова добър заместител на брашното.

При други, проблем са лектините - като в ориза.

Открила съм, например, че имам проблем с инулина и храните които го съдържат, проблем са ми и бобовите с изключение на зелен боб и пресен грах... Важно е дразнителите да се отстранят, за да се случи възстановяването на организма.
Искам да попитам kameloth дали ползва някой заместител на киселото мляко - пробиотична храна. Мисля, че това е което ми липсва - не толкова млечните продукти.

# 611
hjkl;, много благодаря за инфото. Сега като написа: аз банани много рядко ям. Получавам киселини и тежест в областта на жлъчката, а обикновено ги препоръчват при стомашни проблеми. От плодовете мога да ям ягоди буквално килограм на едно хранене (знам че препоръчват да се избягват при болна щитовидна жлеза), и киви, и да нямам абсолютно никакви проблеми със стомаха. Единствено с тези плодове се чувствам ок. От части и смокини, но при тях нямам дългогодишни наблюдения, понеже ги ям едва от две години.

За соланинът разбрах. Не го знаех това, но тези храни ми влияят зле. Ям ги в малки количества, защото обичам, особено домати, но винаги имам проблем. А ако е в лютеница  - майко мила  Rolling Eyes

Обожавам бадеми. Хапна ли 20-30 грама и веднага получавам запек, обостряне на хемороиди и после съм буквално на легло. Тук не преувеличава. Затова опитвам ядка, две и се спирам.

С ориза нямам никакви проблеми. Всъщност имам - не го обичам  Joy В сарми си хапвам, понеже ям рядко сарми и като ми се ядат не се съобразявам, че има ориз. Не ми е ежедневно в менюто, че да го мисля.

И за учудване на всички, с моя болен стомах нямам проблем със зрял фасул. Ям си го и нямам никакви проблеми с червата и стомаха. Зелен боб обожавам. Тук проблем имам с грах. Малко количество, колкото се слага в руска салата е достатъчно да ме вдигне вечер да повръщам. Затова избягвам грах. Другото слагам в скрит текст, че да не пълня темата с моите истории.

Скрит текст:
Затова хапвам повече въглехидрати (около 100 г дневно), не пиша в темата какво правя, какво ям, кои храни избягвам и кои си позволявам от забранените, защото темата не е за моето хранене. Аз навлязох плавно в режима, постепенно изключих всички храни, които не отговарят на режима и изкарах така близо 3 месеца. Появиха се проблеми, за които не писах, но видях, че са се появили и при други. Промених и нагодих режима според моето състояние, според това, с кои храни се чувствам ок и нямам проблеми, не покачвам тегло, чувствам се здравословно добре и не ми създават дискомфорт и общо взето си трая и само чета.  hahaha На първи ноември правя 2 години откакто смених начина си на хранене. Минах през много промени през това време, докато си нагодя режима, докато разбера тялото ми на кои храни как реагира, кое да изключа, от кое мога да си позволявам повече. Вслушвах се във всеки сигнал, всяка болежка и след като минах през това съм твърдо убедена, че универсален режим няма.
Сега най-голямото зло са ми лекарствата. Те ми създават повече стомашни проблеми от която и да е храна. И то не само стомашни проблеми. Вчера сама си спрях за пореден път хапчетата за кръвната захар и ще информирам ендокринолога си, че вече не искам да пия нищо. Смени ми ги за трети път и пак имам стомашни проблеми, въпреки че не ям храни, за които знам, че дразнят стомаха. Спрях вчера хапчетата сутринта и още вечерта болките изчезнаха.

Лечението на щитовидната ми жлеза не ми е приоритет, казано честно. Искам да си излекувам стомаха. Сигурна съм, че ако се справя с него ще си реша проблемите с щитовидната жлеза и преддиабета.
Какво правя за стомаха и червата: пия много и различни чайове, които ми се отразяват много добре, не само на стомаха, а като цяло. Чай от смокинови листа, от липа, шипки, чай от лофант, от бъз, от салвия, от мащерка, от мента, джоджен, лайка. Всички билки си бера от нашата градина и си ги суша.
Пия си сироп от черен бъз.
Постоянно пия ябълков пектин на прах и пробиотик. Пектин пия повече от 3 години.
Пиех В витамини, но ги спрях. Последно на изследвания имах хемоглобин над нормата и спрях всякакви витамини и добавки. Още не съм повторила изследванията, а трябваше отдавна да го направя.
Много време ядях сусамов тахан по лъжица на гладно, но вече спрях да го хапвам.
Хапвах и масло с прополис, домашно направено, но и него спрях. Получих болки в стомаха. Имах съмнения за непоносимост към пчелни продукти, но не съм напълно убедена, понеже медът не ми действа добре, а прополис разтворен в спирт си пия от години и нямам проблеми.
Ами, май това е. Поне за друго не се сещам. Ако ти hjkl; се сещаш да ми препоръчаш нещо за стомаха, прочела си някъде, ще съм ти благодарна.  Hug

А, да допълня. Периодично пия ензими Креон. Карам по един кратък курс и почивам. От протоелитичните ензими не съм взимала, тези за които пишат в темата за ензимите. Много скъпо ми идват и не мога да си ги позволя на фона на всичките заболявания, посещения на доктори и лекарства.  Rolling Eyes Вярно е, че за здраве не трябва да се пести, но просто нямам финансова възможност на този етап.

Последна редакция: вт, 21 окт 2014, 23:01 от Merelenda

# 612
  • SA
hjkl, откак спрях млечните, не сьм включила заместител на киселото мляко, но скоро си мислех да започна да си приготвям кисело зеле и някакви туршии. Вери беше писала, че и при по-топло време стават. Аз никога не сьм правила такива неща, но ще пробвам. Иначе не сьм забелязала някакви негативни ефекти, заради спирането на киселото мляко.
А с тези сладки картофи и на мен ми повлия, та тая сьбота като пазарувахме, си купих и аз няколко.  Simple Smile
Мер, на мен винаги ми е било много интересно да чета постовете ти и жалко, че не пишеш често! Не разбирам кого може да засегнеш, като споделяш собствените си впечатления и преживявания?
А за храните, разбира се, че не всички храни понасят еднакво на всички и е естествено всеки да модифицира режима според своите проблеми, поносимости и цели. Ето, млечните за колкото и полезни и вкусни да минават, на мен като не ми понасят, не ги ям и толкова.
При теб нещата наистина са и по-комплицирани, защото се намесват и лекарства, които сьщо оказват някакво влияние сьс страничните си ефекти.

# 613
Мереленда, наистина е полезно всичко, което споделяш! Hug И е много хубаво, че така добре си познаваш тялото и реакциите му. Ето, с времето човек вижда кое как му влияе и си индивидуализира храненето според своите особености и потребности. Разбира се, че не е задължително да се държат въглехидратите в точно определени граници - колко ще бъдат и от какви източници ще идват зависи от много неща. А и авторите, които пишат по тези теми, също с времето променят схващанията си на базата на излизащи нови изследвания. Най-добре е човек да не спира да се информира и ако нещо му се струва приложимо към неговия конкретен случай, да премисли добре "за" и "против" и ако сметне за правилно - да пробва и да следи за резултатите.

А днес във ФБ се появи отново статията на Марк Сисън за мястото на кореноплодните и храните с по-високо съдържание на нишесте в храненето на древните хора. Тя е поначало от октомври 2013 г., така че не е нова (http://www.marksdailyapple.com/starch-fallback-food-or-essential-nutrient/). Обаче аз я отворих отново и се позагледах в коментарите - търсех да видя дали няма по-нови или въобще дали ще попадна на нещо интересно. И наистина съвсем случайно попаднах на доста интересна информация - става въпрос за едно автоимунно заболяване, за което тук не сме говорили, защото то е сравнително рядко срещано, но знам, че е доста тежко - анкилозиращ спондилит. Това е пак вид артрит, т.е. уврежда ставите, но мисля, че основно гръбнака. Сред коментарите беше даден линк към страница: http://www.kickas.org/londondiet.shtml Там се казва, че при 95% от страдащите от това заболяване (на практика това ще рече почти всеки) се откриват антитела към една бактерия - клебсиела. Тази бактерия явно се храни със скорбяла - така е обяснено. И ако се спре консумацията на съдържащи скорбяла храни, се наблюдава значително подобрение в състоянието на пациентите. Така че ето това е случай, наистина доста специфичен, когато консумацията на нишестени храни е равносилна на плавна инвалидизация. Това далеч не важи за всеки човек, разбира се, но за хората с анкилозиращ спондилит мисля, че може да се окаже полезно поне да пробват този вид диета. Дано тази информация да бъде от полза за някой.

Последна редакция: ср, 22 окт 2014, 08:40 от Cioccolata

# 614
камелот, колкото повече се информирам, толкова повече стигам до извода, че за добро здраве е необходима редовна консумация на пробиотични храни. В момента реших да експериментирам с Комбуча, но в направата участва захар и това не ми харесва. Може да се взима в минимални количества.
Май ще трябва да започна да ферментирам зеленчуци, това е най-доброто. Може да се използват пробиотици в направата или цвик от кисело мляко, който ги съдържа.
Дано да съм ти провалила режима с моите сладки картофи.  Simple Smile
Мереленда при автоимунно заболяване е добре да махнеш всички дразнещи храни. Не само заради ЩЗ, те може да се проявят на много места. Колкото повече дразнители маха човек, толкова по-добре си усеща реакциите на организма.
Ако спреш лекарството за диабета може би ще можеш да понамалиш въглехидратите. Слагам си канела върху сладките картофи, качествен оцет, зелен чай също действат добре на кръвната захар (но само когато ми се иска и ми е вкусно).
Има хора, на които бобовите им понасят добре и дори отслабващо. Те имат полезни фибри, стига на човек да му понасят. Привърженик съм на хранене с много фибри, убедена съм, че са полезни за здравето.
Cioccolata, да, разни организми могат да се хранят с нишесте. С инулина, например, се хранят бифидобактериите - затова исках да взимам инулин, но се оказа, че не ми понася. Според мен, картофът е прекалено нишестян за моя организъм, а е и доста беден откъм витамини и минерали, за разлика от цвекло, морков, сладък картоф.

Общи условия

Активация на акаунт