НВ-ВМХ, част 84

• 47 817
  • 732
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Изтръпването, за което говорите, ми се беше появило в 9-тия месец от бременността и може би продължи 2-3 месеца след раждането, мнооооого гадно беше  Crazy Но си отмина само, без режими (тогава ядях всичко, в това число и доста сладко и слабеех  Sunglasses )

То и аз преди някоя друга година ядях сладко и бях слаба, ама годините се нижат, а с тях и метаболизма се променя, особено ако човек се храни неразумно и безразборно.
Е чак безразборно не е било, ама не е било и стриктно  Simple Smile Факт е обаче, че сега всяка излишна хапка ми се лепи и това е ужасно.... не знам дали ще успея в този живот да постигна 100% съвършено изчистено и изчислено хранене без нито 1 забежка  Rolling Eyes Опитвам де, не съм се предала  Peace

# 586
Може би си сложила летвата за изчистено хранене много високо. Wink

# 587
  • SA
ioioto0, щом диагнозата ти наистина е хипоталамична аменорея, значи проблемът е именно в недостига на енергия (калории/храна) или недостига на телесни мазнини. Няма значение, че ти субективно преценяваш, че мазнините са ти много, а активното тегло - малко. Явно на тялото ти му трябват повече мазнини все пак или може би просто повече храна. Освен това трябва поне няколко месеца да се задържиш в безопасно за тялото състояние, т.е. с достатъчен прием на храна и достатъчно телесни мазнини, за да се възобнови цикълът. Няма да стане веднага или за 1-2 месеца. Затова според мен зарязвай тренировките и вдигай калориите, за да има тялото ти достатъчно разполагаема енергия. Да, сигурно ще повишиш и теглото, неизбежно е, но остани на това положение до възобновяването на цикъла. Трябва тялото ти да се почувства сигурно и незастрашено от гладна смърт, защото спирането на цикъла е реакция точно на тази заплаха.

Точно такова е и моето мнение, Йойото.
Нужно е време, за да се регулират нещата и не е гарантирано, че с достигане на определено тегло, моментално ще ти се вьзстанови цикьла. Може месеци да минат, докато се получи.
Но това е начина, повече храна, спокойствие и тьрпение.

# 588
Днес открих съвсем случайно сладки картофи за 3,90 лв. и купих едно кило. Продавачката каза, че преди били по 6 лв, но сега цената била паднала. Магазинчето е на Екзарх Йосиф в района на Халите. Ако видите някъде другаде на добра цена, моля да информирате.

# 589
  • Пловдив
Изтръпване на ръцете и аз имах по едно време от прекалена работа на компютъра, отмина от само себе си. Интересно беше това, което се сподели по повода, благодаря, Шокиbouquet
Джия, за следобедна закуска си направих твоята бърканица с кисело мляко, банан и какао, само че добавих и някой орех. Чудно стана! Хич не ме успа и много добре ме засити!  Mr. Green
Йойото, честно казано, аз мисля, че вероятно нямаш реална представа за себе си, че очакванията са ти твърде високи, а също и страхът да не напълнееш. Според мен трябва да работиш над тези неща, надявам се, не се обиждаш, съвсем добронамерено го казвам!  Hug И да откриеш какво всъщност стои зад всичко това.  Peace

# 590
Юле, аз съм убедена, че най-важната причина са еднообразните, често повтаряни движения с ръцете, които натоварват китките по неправилен начин. Но сред рисковите фактори посочват определено и колебанията в захарта, така че това не трябва да се изключва като възможност. А най-доброто е да се погрижим и за едната, и за другата причина. Wink

По повод на колебанията в кръвната захар, вчера гледах поредния дебат по шведската телевизия на тази тема. При тях това е отдавна наложила се практика - да се дебатира по всякакви въпроси, като се канят представители и на двете гледни точки (или на повече гледни точки, ако има повече от две). Така от няколко години дебатът захар/мазнини е много актуален - кое е по-голямото зло и как трябва да изглежда правилното хранене. Наскоро излезе новата книга на журналистката Ан Фернхолм, която е озаглавена "Най-сладкото, което имаме" и разглежда последствията върху здравето на децата от високата консумация на захар. Ан Ф. беше поканена на този дебат и там разказа как веднъж решила да мери кръвната захар на членовете на семейството си след консумация на желирани бонбони (те са много популярно лакомство в Швеция). Тя има две деца и по принцип на тях сериозно им е ограничила сладкото, макар че им позволява по няколко бонбона на празници. Този път, като чули, че ще се яде много сладко, децата веднага се съгласили да им премери захарта. Laughing Но резултатите били доста шокиращи - захарта им скочила до 9. Мисля, че ставаше въпрос за около 200 грама такива бонбони - количество, което е нормално да се купи на едно шведско дете в петък или събота. Също не каза след колко време е измерила захарта, но както и друг път е казвала, този път също подчерта, че в никой момент след хранене захарта не трябва да скача над 7,5 - 8. По-високите стойности вече говорят за увреждане на тъканите и ако често се случват такива скокове, говорим не просто за диабет, а за реална опасност да се развият усложненията на диабета. А децата на Ан Фернхолм са нормални, здрави деца, без наднормено тегло, без диабет или някакви заболявания, но въпреки това захарта им скача до диабетна стойност от количество бонбони, което се смята за нормално за децата в Швеция.

И аз напоследък ям кисело мляко с какао, но аз правя следното: от вечерта разтварям 1 пакетче желатин в една кофичка биволско мляко. На сутринта слагам 1 лъжица кокос и половин лъжица какао и така ям млякото. Много ми е вкусно, макар че изобщо не е сладко.

# 591
  • Sofia

И аз напоследък ям кисело мляко с какао, но аз правя следното: от вечерта разтварям 1 пакетче желатин в една кофичка биволско мляко. На сутринта слагам 1 лъжица кокос и половин лъжица какао и така ям млякото. Много ми е вкусно, макар че изобщо не е сладко.

Желатина разтваряш ли го на водна баня с вода предварително?
1 лъжица кокос - 1 лъжица кокосово масло ли имаш предвид?

# 592
Не, не го разтварям, направо го изсипвам в млякото, както си е от пакетчето, и разбърквам, за да се смеси. На сутринта консистенцията на млякото е по-различна - по-пухкаво е и много ми харесва Sunglasses

А под кокос имам предвид кокосови стърготини, но например няма да бъде лошо със счукани орехи или други ядки, или пък сусам.

# 593
  • Sofia
Cioccolata , благодаря, а коя марка желатин ползваш?

# 594
Ами, от години купувам само д-р Йоткер. Опитах един български, но вкусът му беше много странен, като силно препечен - чак горчеше, а цената му е по-висока от цената на Йоткер (напоследък го купувам от Метро).

# 595

Йойото, честно казано, аз мисля, че вероятно нямаш реална представа за себе си, че очакванията са ти твърде високи, а също и страхът да не напълнееш. Според мен трябва да работиш над тези неща, надявам се, не се обиждаш, съвсем добронамерено го казвам!  Hug И да откриеш какво всъщност стои зад всичко това.  Peace

Може би е така,както е нереална представа за количеството храна.

# 596
  • UK
Здравейте, записвам се при вас, за да следя темата. От това, което прочетох, ми се струва, че има доста какво да се научи от вас. С някои от момичетата се знаем от темите за спортуващите, приятно ми е да ви видя/чета и тук.   bouquet

# 597
  • SA
Ljoli, добре дошла в темата! 

# 598
Момичета, кажете си мнението за тази статия: http://fit-chance.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B2%D1%8A%D0%B3%D0%B … 0%B8%D0%BD%D0%B8/ (как въглехидратите стават на мазнини?).

# 599
  • София
Ljoli  Heart Eyes Hug

Общи условия

Активация на акаунт