НВ-ВМХ, част 84

• 47 803
  • 732
  •   1
Отговори
# 630
Да ви кажа, разочаровах се, че сладкият картоф не е това, което мислех. Все пак в него няма толкова нишесте - има захари и малко повече фибри. Но си е въглехидратен.
А за обикновения картоф, не знам, отвикнах от него и сега никак не го харесвам. Май е едно голо нишесте с ниска стойност откъм микронутриенти.

# 631
А това устойчиво нишесте ли е било, или обикновено картофено нишесте?
Иначе яденето на варен, печен картоф, или картофено пюре си е все едно да ядеш захар. Имат даже по-висок гликемичен индекс от нея. Та за диабетик едва ли е най-подходящата храна.
Аз пьк попаднах на интересен факт, че ранното побеляване на косата ( преди 30 годишна вьзраст за бялата раса), било основание тези хора в бьдеще да бьдат наблюдавани по-прецизно за развитие на автоимунни болести. Често се свьрзвало с бьдещо развитие на Хашимото.
Прочетох това в един учебник, но ще потьрся повече информация в нета. Май тази закономерност се наблюдава при близките ми роднини.
Ученичка бях като ми излязоха първите бели косми на косата. Майка не искаше да ме боядисва тогава и слагах къна. Като завърших училище започнах да се боядисвам вече  Rolling Eyes
На 20-ет И години имах много побелели коси. Не че сега нямам  Laughing сега още повече и се налага на 20 дена да се боядисвам.

# 632
  • София
Аз пьк попаднах на интересен факт, че ранното побеляване на косата ( преди 30 годишна вьзраст за бялата раса), било основание тези хора в бьдеще да бьдат наблюдавани по-прецизно за развитие на автоимунни болести. Често се свьрзвало с бьдещо развитие на Хашимото.

Абсурд! Всички в семейството ми две, дори три поколения назад побеляват на 30. Това включва и мен, разбира се. За болесттта за първи път чух в тази тема.

# 633
Майка ми започна да побелява доста след 30-ата година, а има автоимунно заболяване, макар и не Хашимото. Едва ли важи за всички. Wink

По отношение на диабетичката и картофеното нишесте, в Швеция се разпространи практиката да купуват обикновено картофено нишесте и да го приемат като хранителна добавка, т.е. разтворено във вода, в нарастващи дози - от една чаена лъжичка в началото до постепенно достигане на доза от няколко супени лъжици на ден. Те смятат, че картофеното нишесте е устойчиво/резистентно нишесте - същото, каквото би било нишестето, ако човек си настърже на салата един суров картоф. Четох, че някои стържат сурови картофи за тази цел, вместо да купуват нишесте. За мен и двете форми на тази практика са абсурдни, но в Швеция в момента е много популярно. Сигурно с времето ще отмине тази мода.

А иначе в Щатите мисля, че купуват някакво специално картофено нишесте - точно определена марка поръчват, защото само то отговаряло на условията. И също започнаха да ядат картофи, само че мисля, че не си правят труда да ги изстудяват първо. Например Том Нотън писа преди доста време, че картофите, за разлика от ориза, не му повишавали кръвната захар. Но Том Нотън е огромен мъж (висок, имам предвид), силен, трениращ, извършващ редовно физическа работа във фермата си, вероятно и без много напреднала инсулинова резистентност. Вярно, че бил имал коремче, напълнявал, падала му захарта и т.н. и така открил нисковъглехидратното и високомазнинно хранене. Обаче вероятно случаят му не е бил толкова сериозен колкото например на Джими Мур. Освен това Том Нотън първо провел курс с някакви точно определени пробиотици (и те се поръчват специално, доколкото разбрах). Затова мисля, че има огромно значение какви точно са особеностите на организма и не трябва да се правят генерални изводи. В Швеция нишестето го "рекламират" най-вече мъже във видимо добро здраве и без проблеми с килограмите. В Щатите има всякакви, разбира се, но този, който най-напред започна да тръби за нишестето, беше Richard Nikoley, който също е голям и силен мъж, трениращ и т.н. А едно е да си мъж с много мускули и сериозно трениращ, а друго е да си жена с наднормени килограми, не особено сериозна мускулна маса и седяща на бюро по цял ден.

Картофите, особено сладките, плюс оризът плюс другите кореноплодни и тиквите се акцентират много в режима на Пол Жамине The Perfect Health Diet - там се препоръчва плодовете да се консумират съвсем ограничено, но за сметка на това 30% от дневните калории да идват от въглехидрати с акцент върху нишестените (без глутен), а мазнините да са около 50% от дневните калории. Според тях това е най-правилният начин за хранене за оптимално здраве. Но дори и те препоръчват по-малко въглехидрати (75-100 грама) на диабетици и хора със сериозно намалена инсулинова чувствителност. Пол Жамине твърди, че при здрави хора храненето по неговите препоръки води до повишаване на захарта до не повече от 7,8 след хранене, което е в рамките на нормалното уж. И не водело до напълняване, а точно обратното. Но все пак всеки трябва да си прецени по своя организъм.

Сладките картофи наистина са много популярни сред привържениците на палео храненето. Но всеки трябва според своите особености и цели да прецени доколко се вписват в неговия начин на хранене, особено ако иска да ги консумира често. А иначе от време на време не е проблем.

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 08:35 от Cioccolata

# 634
  • SA
Да, Шоки, в крайна сметка повечето от авторите в препорьките си, изхождат от личния си опит с вьглехидратите, който е отражение на индивидуалните им особености. А както казваш, случаят с Джими Мур не е идентичен с този на Том Нотьн.
Но с времето е естествено всеки да намери за себе си правилното количество, което пасва на целите му. За крьвната захар - то и 8 според мен не е никак малко, макар и след хранене.
Асос, не е казано, че 100% от хората с ранно побеляла коса развиват автоимунни болести, а че при тях има по-голям риск за такива.

# 635
  • София
Това за косата ми звучи абсурдно - според мен някои автори просто се чудят каква теория да си измислят и да я доказват всячески, само и само да отчитат дейност  ooooh! Само не се обиждайте, това важи за доста сфери, не само за НВХ  Peace

# 636
При мен нещата не се развиват добре. Вчера махнах всякакви видове картофи, веднага ми се отрази зле на съня. Днес ми се яде плодове, мед, картофи. Няма оправия. Не знам какво да направя. Единственото ми желание е да не качвам килограми. От друга страна не мога да не си доспивам хронично.
Напоследък не ми се яде това, което ядях дълго време - различни тахани. Плодове ми се ядат, според мен в тях има неща, от които се нуждая, от друга страна, захарта не ми харесва. Пълна каша. Най-лошото е, че имам несекващ апетит.

# 637
hjkl;, може да е на психическа основа отначало, но може и да не е. Не махай картофите и плодовете, щом не ти пречат, а дори виждаш полза от тях. Ако си забелязала ясна връзка между по-голямото количество въглехидрати и съня, увеличи въглехидратите.

По отношение на съня мисля, че много силно влияят психологическите фактори. При мен със сигурност е така, например от години в тези две нощи от цикъла, когато кървенето ми е най-обилно и държа да стана да сменя тампона през нощта (държа, защото не знам дали няма да протече до сутринта, а предпочитам да не рискувам), тогава задължително се събуждам сама горе-долу по времето, когато съм си определила да стана. Не знам как става този номер, но е факт, че става всеки път. Embarassed И си мисля, че подсъзнанието и съзнанието могат да влияят и по други начини върху съня, дори да не си даваме сметка, че точно определено нещо ни влияе.

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 16:28 от Cioccolata

# 638
  • SA
hjkl, трудно ми е да приема, че човек един ден като не яде картофи, ориз, или плодове и това веднага дава видими отражения вьрху здравето му. Друго е например месец, два да се храниш без тях и да забелязваш някаква закономерност и промяна. Но за един ден, човек и без да е на специален режим, може да се случи да не яде картофи и ориз, нали?
Пак за побеляването  Simple Smile
Цитат
Hashimoto thyroiditis, like Graves disease, is sometimes associated with other autoimmune disorders, including Addison disease (adrenal insufficiency), type 1 diabetes mellitus, hypoparathyroidism, vitiligo, premature graying of hair, pernicious anemia, connective tissue disorders (eg, RA, SLE, Sjögren syndrome), celiac disease, and Schmidt syndrome (Addison disease, diabetes, and hypothyroidism secondary to Hashimoto thyroiditis).:
Цитат
от тук:
http://www.merckmanuals.com/professional/endocrine_and_metabolic … _thyroiditis.html

Това все пак е учебник, служещ за подготовка на студенти и лекари за изпити, кьдето обикновено се пишат по-утвьрдени и общоприети факти, а не теории на мальк брой автори.
Не сьм се обидила, просто обяснявам защо аз не го наричам абсурд. А естествено, че всеки избира на какво да вярва, или не Peace

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 20:59 от kameloth

# 639
Кам, благодаря за линка! Ще погледна, изглежда интересно, макар че сигурно не е общовалидно.

# 640
hjkl, трудно ми е да приема, че човек един ден като не яде картофи, ориз, или плодове и това веднага дава видими отражения вьрху здравето му. Друго е например месец, два да се храниш без тях и да забелязваш някаква закономерност и промяна. Но за един ден, човек и без да е на специален режим, може да се случи да не яде картофи и ориз, нали?
Доста време не можех да спя, вкарах картофи и започнах да спя отлично, един ден ги махнах и пак не спах. Това е. Един ден няма да ми навреди на здравето, но ме притеснява, че трябва да ям повече въглехидрати с оглед на възможно отражение върху килограмите.
Интересно - излиза, че бялата коса е автоимунно причинена. Нищо чудно. Според мен автоимунните заболявания са масови. Само от хашимото боледуват половината жени.

# 641
  • SA
hjkl, ти тия картофи ги изкара по-ефикасно сьнотворно от лексотан направо.  hahaha
Разбира се, се шегувам. Ако наистина смяташ, че са необходими за нормалния ти сьн, то си ги яж редовно. Добрият сьн е нещо важно за доброто здраве.
А автоимунните заболявания наистина са доста чести напоследьк. Мисля, че са многократно повече отколкото в миналото. А това за побеляването го споменах като интересен факт, който и аз не знаех. А явно някои форми се дьлжат на автоимунни процеси.
Изобщо темата за автоимунните заболявания ми е доста интересна, особено след като сред най-близките ми роднини през последните години се установиха поне 4 различни вида автоимунни заболявания. Но действително, че не трябва да се отклоняваме много от темата, която все пак е ВМ-НВХ.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 22:31 от kameloth

# 642
  • София
Може и да са прави хората, не съм компетентна  Peace
Но знам от възрастни роднини, че едно време техните баби и дядовци и масово хората от онова време не са имали почти никакви контакти с доктор, да не кажа хич  Simple Smile Само народна медицина и ако му е писано на човека се е оправял....та си е имало купища заболявания, които никой не е можел да диагностицира. А само богатите са можели да викнат доктор. Сравнението на днешните заболявания с тези от едно време, преди 100 години е леко смешно - имало си е и рак, и инфарти, и автоимунни...просто няма сведения какъв процент са били  Hug В чужбина може и по-другояче да са процедирали, но тук най-много при бръснаря да иде някой зъб да му извади, за другите болежки са се оправяли сами  Wink

# 643
  • SA
The Baroness , аз изобщо нямам предвид заболяванията преди 100- 200 години.
Говоря за честотата на някои автоимунни заболявания преди 20-25 години само.
По това време и болници, и лаборатории имаше, а и на лекар ходеха хората.
А преди 100 години верно, че е имало инфаркти, но са били толкова редки, че студентите по медицина са се радвали, ако по време на следването си успеят да видят поне един случай на инфаркт.
В интерес на истината, вьзможен е инфаркт дори и при бебе ( виждала сьм такива случаи) - дьлжи се на аномалии на коронарните артерии и не вьзниква така както при типичните случаи.
С това приключвам и обещавам повече да не спамя темата.  Simple Smile

# 644
  • USA
.

Последна редакция: нд, 26 окт 2014, 05:31 от SkyBlue

Общи условия

Активация на акаунт